Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 10:13 2 049 16

Над 100 000 цивилни са убити и ранени в тази държава

  • афганистан-
  • жертви-
  • ранени-
  • доклад
Над 100 000 цивилни са убити и ранени в тази държава - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 100 000 граждани на Афганистан са били убити или ранени през последните 10 години, сочи доклад на Обединените нации. „На практика няма човек в страната, който по някакъв начин да не е лично засегнат от продължаващото насилие. Абсолютно наложително е всички враждуващи страни да се възползват от възможността да прекратят боевете; мирът е отдавна закъснял; животът на цивилните трябва да бъде пазен, а в ход са усилия за постигане на мир“, казва Тадамичи Ямамото, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан.

Докладът бе публикуван на 21 февруари от Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан. Това става в момент, в който влиза в сила седемдневно споразумение за „намаляване на насилието“ между САЩ и талибаните.

Споразумението отваря пътя на 29 февруари да бъде подписано мирно споразумение, с което са свързани надеждите на Вашингтон да сложи край на най-дългата война в американската история, да върне у дома войските на САЩ и да накара враждуващите афганистанци да започнат да преговарят за бъдещето на страната си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    24 2 Отговор
    Има ли хамерикано има и убити и ранени в Ирак какво е положението да не би да е по розово? Дооо 2002 г в Ирак и Афганистан нямаше война и убийства докараха им,, демокрация" и се почна 100-200 хил убити, ранни, осакатени!
  • 2 Yamaha

    20 1 Отговор
    ООН освен да смята жертвите на така наречената демокрацията върши ли нещо друго?Изели са функциите на,, Червения кръст" в ООН да правят статистика!
  • 3 русенец

    22 2 Отговор
    То хамериканците са така. Където стъпят и потичат едни реки от кръв.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Монгола

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    И на индианците са им донесли демокрация не е редно вождове древни комунисти да се разпореждат с цялото племе не е демократично!
  • 5 Komapak

    4 18 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Световния търговски център падна пръв. Нормално е да отговорят на удара. И теб ако те нападнат ще реагираш така.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Бай хой

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    И почему тогиз не нападнаха сауди Арабия и ЦРУ?
  • 7 НАТО ВЕЦ

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    Предполагам че си възрастен?! Вярваш ли още в приказки?!
  • 8 хмм

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Komapak":

    За терористите е установено, че са свързани с Ал-Кайда – добре организирана ислямска терористична групировка, ръководена от Осама бин Ладен от Саудитска Арабия. Петнадесет са саудитци, двама са от Обединените арабски емирства, останалите – от Египет и Ливан.[16] Американските следователи заключават, че Халед Шейх Мохамед е планирал нападенията. Той е заловен през 2003 година. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не издирва Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември 2001 година, а за организиране на други атентати през 1998 година.[17] Следователно съпричастността на Осама бин Ладен към събитията от 11 септември 2001 година е спорна.
    Толкова за Афганистан.

    Коментиран от #11

  • 9 КАСАПИНА

    2 1 Отговор
    Няма да плачем
  • 10 Бай Ганьо овчаря

    2 3 Отговор
    Ми то в Сирия убитите цивилни са над 500 000.На кой му дреме.В Европа има около сто хиляди афгани.Трябва малко и африкански ген за Европа.Сега като се започне и в Африка и от там да дойдат малко ще си набавим най великия ген Европеец мургав с руска коса и голяма пала..арка.Хем бизнеса доволен хем пък Европейската жена предоволна
  • 11 Бай хой

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "хмм":

    Осама Бин Ладен е саудитец. Убит е от инструкторите си в Пакистан. Нито СА нито Пакистан са нападнати от сащ.
  • 12 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    талибаните слагат оръжие.сега остава да се договорят условията и след това да се иде на избори,подобно на предишни други подобни ситуации.та беше в камбоджа ,никарагуа,салвадор.

    Коментиран от #13

  • 13 787

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Хайде бе къде ги видя да "слагат оръжие"?Талибаните редовно ги ащладисват където ги хванат само да излязът от базите си.Да ти припомня,че след 18г. война с тях, същите тези талибани държат над 50% от територията на Афган.Какво слагане на оръжие? Това са преговори как да се изнижем без да ядем още бой!
  • 14 цената

    5 0 Отговор
    Това е цената на "американската демокрация"! Само последната година са изсипали повече бомби, отколкото през всички предишни.
  • 15 Бегето територията гробище😂😂

    3 0 Отговор
    В бегето са повече за този период бегето е шампион по умирачка
  • 16 Войник

    1 0 Отговор
    Да ви го кажа така....
    На мен ми плащат за да убивам. Тези, които ми плащат искат да убивам онези, които не искат да приемат предложенията на тези, които ми плащат. Тогава отивам аз, и елиминирам инакомислещите. Това се нарича "правото на силния" и касае всички нас, защото ако утре ми платят - ще убия и вас.

    (Случаен наемен войник)
Новини по държави: