Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 17:50 1 391 3

Започнаха изборите за президент на Того

  • того-
  • избори-
  • президент
Започнаха изборите за президент на Того - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Започна гласуването на президентските избори в западноафриканската държава Того. Нейните 3.6 млн. гласоподаватели трябва да изберат един от седемте кандидати за висшия държавен пост. Най-големи шансове за успех има действащият президент на страната Фор Гнасингбе, който изрази увереност в победата.

Изборите се провеждат в условия на дълбок разкол в лагера на опозицията, която не успя да се консолидира след неуспешните си опити да организира през 2017 г. масови антиправителствени протести.

Гнасингбе на свой ред се опира на управляващата партия "Съюз за републиката", на която е председател. Тя има мнозинство в сегашния състав на долната камара на парламента, избран през декември 2018 г.

Гласуването се провежда по нов изборен закон, приет като поправка към конституцията през пролетта на м.г. Той въвежда система от два тура и ограничава правото да се заема президентския пост от едно лице до два мандата по 5 години всеки. В същото време новият закон позволява на действащия държавен глава да бъде избран за четвърти път, тъй като предишното правило ограничаваше президентските мандати до три.

Фор Гнасингбе бе избран за президент на Того от 2005 г. веднага след смъртта на своя баща, който бе държавен глава в продължение на 38 години. Синът бе преизбран през 2010 и 2015 г. и сега пред него се открива перспектива да запази властта си за още 10 години.

Предварителни официални резултати от сегашните избори се очакват след седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    4 0 Отговор
    Того е пред България,там няма преход и членство в НАТО-ОТАН.
  • 2 Стига с това Того!

    6 0 Отговор
    Того,Бого! Ама какво става с плеймейтката на Боко в Барселона?А и расте ли малката тиквичка която ще харчи парите на тетю от Банкя?А и Гешеф къде се скри?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.