23 Февруари, 2020 14:25 4 936 18

Коронавирусът порази Италия

  • коронавирус-
  • италия-
  • вирус-
  • зараза-
  • пациенти-
  • иран-
  • европа-
  • ухан

Коронавирусът се разпространява все повече и разпалва нови огнища и извън китайския град Ухан

Коронавирусът порази Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама души в Италия станаха жертва на новия коронавирус в рамките на няколко часа, те са първите европейци, починали от новата епидемия. Както информира италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, първият починал е 78-годишен мъж. Той е бил откаран в болница в региона Венето преди седмица и половина със симптоми, несвързани с коронавируса. Същевременно агенция АНСА съобщи за жена от региона Ломбардия, която също е починала след зараза с коронавируса.

Властите в страната са загрижени от по-нататъшното разпространение на заболяването. Броят на случаите се увеличава, особено в Ломбардия. По официални данни в тази област са установени 15 души, заразени с патогена SARS-CoV-2, като никой от тези хора не е пътувал до Китай, до огнището на болестта.

В поне десет града в Северна Италия властите наредиха училищата, правителствените и други обществени сгради да бъдат незабавно затворени, за да се ограничат размерите на заразата. Здравните власти обявиха и, че хранителните магазини, баровете, дискотеките и спортните центрове в засегнатите райони също трябва да бъдат затворени поне за седмица. От тези мерки са засегнати около 50 000 души. Въпреки това италианският премиер Джузепе Конте заяви, че всичко е "под контрол".

Овладяването на болестта още е възможно

В същото време Световната здравна организация излезе с обезпокоително съобщение: новият коронавирус се разпространява все повече и разпалва нови огнища и извън китайския град Ухан. Пекинска болница алармира за зачестяване на заразите. Затворите също се оказват развъдник за вируса с общо над 500 заболели. Само в женския затвор в Ухан са констатирани 230 случая. Властите в Китай до този момент докладват за около 75 000 заболели и 2 200 загинали вследствие на новата респираторна болест COVID-19. Извън Китай засега вирусът е засегнал около 1100 души в поне 25 други държави.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че времето за овладяване на епидемията изтича. Ако светът сега не вземе "строги мерки" срещу вируса, той ще се изправи пред "сериозен проблем". В същото време Гебрейсус заяви, че "все още сме във фаза, в която овладяването на болестта е възможно".

Междувременно акостиралият край бреговете на Япония круизен кораб "Diamond Princess" може да се окаже мултипликатор на вируса: 600 от над 3700-те пътници и членове на екипажа са дали положителна проба за SARS-CoV-2. Вирусът е открит при няколко души едва след като им е било разрешено да напуснат двуседмичната карантина, така заразата е била пренесена в Австралия и Израел.

Четирима загинали в Иран

За смъртни случаи се съобщава и в иранския град Кум: четирима от 18-те заразени в Ислямската република, много от които живеят или са били в Кум, са починали. "Ситуацията е много тревожна", обяви Тедрос Гебрейсус. Заразените вече са пренесли вируса от Иран в Канада и Ливан.

Страхувайки се от по-нататъшно разпространение на заразата, Ирак затвори границата си с Иран, а Кувейт също ограничи пътуванията. Засега от африканските страни няма нови съобщения, след като Египет отчете първия случай миналия уикенд. Континентът се счита за особено рисков за бързото разпространение на вируса поради недоброто здравеопазване и високата гъстота на населението в редица региони


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    25 0 Отговор
    Не е грип.
    Кога за последно сте виждали хора в подобни защитни костюми борещи се с.... грип!?

    Биологично оръжие с присадени гени от HIV. Така и го третират властите навсякъде по света.

    Вижте в гугъл Event 201 от октомври 2019 г
  • 2 Компле

    8 3 Отговор
    Този вирус е създаден в лаборатория. А някой чувал ли е за ,,Еленският зомби вирус"? При нормална смърт при един Елен в САЩ еленът се съживява след 30 минути ако е заразен и очите му са бели като на мъртвец
  • 3 Тройной

    4 42 Отговор
    Да мрът италианците винаги са ми били противни.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анти милиционер

    19 1 Отговор
    Още през януари месец са знели за добавения генетичен код от ХИВ вируса. Затива в Китай ги лекуват с лекарства за СПИН.
  • 6 Яне

    6 9 Отговор
    Само Боко Батмана може да пребори коронката.
  • 7 Иво

    30 0 Отговор
    Жалко, че има толкова глупави коментари под статия като тази. Някои хора не си дават сметка за сериозността на проблема. За жалост, въпрос на време е и тука да открият първи случаи.Господ са ни е на помощ!
  • 8 бг1

    16 3 Отговор
    Планът за намаляване на населението на земята започна. Така е записано на Американския Стоунхендж. Световната здравна организация св управлява и тя от Илюминатите-сатанисти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тройной

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "dfgr":

    Руши Видинлиев това ти ли си?Ахахаха
  • 11 вирусчо

    3 1 Отговор
    скоро и в барцелона
  • 12 стоян

    16 1 Отговор
    Въпроса е защо не спряха полетите на самолети от Китай =един болен в самолет ,заразява всички в самолета
  • 13 xxььььььь

    19 0 Отговор
    Каквито сме отвеяни, ще измре половината дъжава преди да поставят вярна диагноза.....
  • 14 южна италия

    3 0 Отговор
    ъм кой да вкарва китайски кораби с контрабанда 😂
  • 15 южна италия

    4 0 Отговор
    пък баце гори нашия боклук
  • 16 1112

    12 3 Отговор
    Вируса е създаден изкуствено от щатите,доказано е!
  • 17 Биотероризъм

    7 2 Отговор
    Как се заразяват италианците, след като не са мали контакт с болни???!

    Как се разболя премиерът на Словения от ОВГДП и пронхопневмония, след като не е имал контакт с болни?

    Китаецът, който умря в Банско? Не бил в Китай от две години?!

    Кой сее заразата?
  • 18 Въпрос

    4 0 Отговор
    Има много български гастарбайтери в Италия. Какво ще правим, когато започнат да се прибират в България? Не трябва ли да се организира двуседмична карантина на всеки, който се връща от Италия? Възможно най-скоро!
Новини по държави: