Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 13:08 2 583 26

По тревога! ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса

  • вирус-
  • европа-
  • коронавирус

СЗО праща мисия в Италия заради местното огнище на Covid-19

По тревога! ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия мобилизира допълнително 232 милиона евро за подготовка, превенция и възпиране разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. От тях 15 милиона ще бъдат насочени в подкрепа на страните-партньори, 100 милиона - за финансиране на научните изследвания, разработване на ваксини и лечения, а 3 млн. ще са в подкрепа на досегашните дейности като репатриране.

Европейският комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду добави, че това е "силно разгръщаща се ситуация. Ситуацията, с която се сблъскваме по отношение на граничния контрол, е от компетентността на държавите членки на ЕС. От решаващо значение са научните становища, оценката на риска и пропорционалните мерки. За момента ние не препоръчваме промени или налагането на ограничения".

Тя добави, че засега няма промяна в пътуванията с влак между Австрия и Италия. На въпрос дали пътуванията в Шенген трябва да се ограничат, тя отговори:

"Изправени сме пред много бързо развиваща се и сложна ситуация. Всички решения трябва да се базират върху оценката на риска и съвети на научна основа и трябва да бъдат пропорционални. Подчертаваме, че към този момент Световната здравна организация не е препоръчала ограничения на пътуванията с влак".

Еврокомисар Кириакиду заяви, че в тази насока Италия е предприела бързи мерки, за което поздрави властите на страната.

Утре в Италия ще бъде изпратена мисия на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Комисарите заявиха, че засега няма да призовават за връщане на граничния контрол.

Говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линднер потвърди, че СЗО e решила да изпрати своя мисия в италианските райони Ломбардия и Венето в опит да помогне за овладяване на коронавируса. Той добави, че банката банката Intesa San Paolo планира да затвори клоновете си в Италия заради епидемията от смъртоносния вирус.

Линднер също така подчерта, че не знае колко скоро ще има ваксина за Covid-19. Въпреки това той спомена, че "силните мерки, предприети от китайските власти, изглежда дават ефект. Това, от което се притесняваме обаче, са тези нови огнища на вируса".

"Прекалено рано е да прогнозираме каквото и да било. 14 дни са подходящ ефективен срок за поставяне под карантина", посочи представителят на СЗО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще ядем хурката дружно

    27 2 Отговор
    И 10 милиарда да отпуснат - отърване няма. Само дето мълчат и не смеят гласно да го кажат , кой пусна тоя вирус.

    Коментиран от #5, #12, #19, #21

  • 2 Лари

    25 1 Отговор
    Май се очертава пaндемия. Не казват официално какви са нещата но оттук оттам се вижда , че нещата не вървят на добре. Не знам защо България не си затвори границите , защото иначе ако пламне нема да остане нищо.

    Коментиран от #6

  • 3 КоринаВируса

    24 0 Отговор
    Ситуацията е много тежка но хората не разбират. Когато вируса настъпи България ще видите. А правителствата крият заразените по целия свят.

    Коментиран от #13, #22

  • 4 Бойко Боклука

    13 1 Отговор
    Суперкомпютъра на дългата шия Габриел ще измисли ваксината, ако не открадна парите!
  • 5 Един ....

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "ще ядем хурката дружно":

    Много ясно КОЙ , спомнете си напалма , ориндж-газ , атомните бомби !

    Коментиран от #10

  • 6 Т444444

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Лари":

    Изяж две скилидки чесън и се успокой.
  • 7 Е сега

    12 3 Отговор
    Баце ще докара вируса и у нас, парите трябва да се усвоят!

    Коментиран от #8

  • 8 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Е сега":

    Той вече ги е усвоил в мислите си и скоро нова къща ще се появи за манекенката.

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 до Един ....

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Един ....":

    Тия вече само дядовците ги помните … Ние младите помним новичока и полония ...
  • 11 Търсач

    0 4 Отговор
    Стига с тоя фтичи грип
  • 12 МАК

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "ще ядем хурката дружно":

    Китайците си го пуснаха на себе си защо не споменават лаборатория в Ухан която е стрго охранявана и дефакто вируса е пуснат или изпуснат оттам !!

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Търсач

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "КоринаВируса":

    Сега вируса пътува с български пощи за това още не е пристигнал, но когато дойде ще видите на тия им викат хипохондрици дето не са болни но искат да се разболеят, така че очаквайте с нетърпение фтичия вирос
  • 14 нъл тъй друже

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "МАК":

    Бе то и лабораторията за новичок беше на 20 километра , ама пиратите обвиниха руснаците.
  • 15 Сух

    7 1 Отговор
    Алооууу еврогейския съюз, пратете поне едни маски на нас българите. Майтапа на страна, но още не е обявен и един болен, а маски по аптеките няма.. Аптекарките казват, че няма от къде да заредят. Правети си сметката какво е дережето..

    Коментиран от #16, #18, #25

  • 16 Тьпак

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сух":

    Защо ти е маска като си в Бьлгария?? Тука и да ги каниш китайците няма да дойдат.
  • 17 Фондът на Бил Гейтс

    12 2 Отговор
    През октомври 2019 г. институтът "Джон Хопкинс" в САЩ прогнозира смъртта на 65 милиона души от коронавирус. Разработването на такъв вирус е финансирано от фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

    Мултибогатите вероятно са разработили и разпространили коронавирус с хуманната цел да спасят планетата за себе си от излишното човечество. Според техните планове, на Земята трябва да остане живо само 1/14 от сегашното човечество - не повече от 500 милиона души от общо 7 милиарда души.

    Дори и да се надявате да сте от тази 1/14 оцелели, и дори да оцелеете, вашата роля на бедни прошляци ще бъде да слугувате и да сте тор за свръх богатите!
  • 18 Маските са китайски

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сух":

    А българските безхаберници от МЗ, начело с лъжливия министър Ананиев и лъжливата му заместник-министърка, сложена там за свирка, оставиха 50-те хиляди китайци в България да изкупят от аптечната мрежа всички здравни маски, в порадък от 10-20 милиона и да ги изпратят обратно в Китай.

    Затова, трай български коню на зелена ливада.
  • 19 Алфа Вълкът

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ще ядем хурката дружно":

    КАК КОЙ? КИТАЙ! Откъде тръгна вирусът? Ухан! Имали лаборатория за биологични оръжия около Ухан? Има! Вирусът трепе ли в 95% в случаите хора над 50г и то болни? Трепе! На 50г и на 55г ли се пенсионират жените и мъжете в Китай? На толкова! Ще се изчерпили пенсионната им система до 2035? Всички анализатори това казват!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 сатанистите

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ще ядем хурката дружно":

    Вирусът е дело на сатанистите, които издадоха 10-те сатанински заповеди за ликвидация и загробване на човечеството, за да остане земята само за техните ненаситни гърла.
    https://thebulgariantimes.com/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0/
  • 22 Никой си

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "КоринаВируса":

    Преди 10 ина дни писах че трябва да се затварят граници и това обикаляне по света( като мъжки магарета) ще ни изяде главите.Бях наречен комунист, прост и какво ли не. Е, излязох прав за голямо съжаление,вируса дойде и в Европа,до седмица заразените ще са хиляди.. те от вчера станаха от трима на 170 души в Италия.Реално вече са към няколкостотин но още не знаят че са болни. Къде са ония от СЗО дето приканваха да няма паника.Скриха се като мишки от медиите
  • 23 Миг 29

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "МАК":

    Прекалено очевидно и удобно обяснение... Абе Тръмп бе казал, че до няколко години икономиката на китайците ще надмине американската! Но изведнъж настинка! Иран също Ирак.... Така че случаини неща не стават...
  • 24 Реалист

    2 0 Отговор
    Късно е либе за китка. Европа ще бъде обезлюдена. Ще останем само ние защото сме целите в чесън и поне 20% от кръвта ни е първак. Скоросмъртницата ни спасява от токсичен въздух и друго замърсяване, на което сме изложени. Дори можем да горим санитарният им боклук от коронавируса на италианците. Няма право. Железни сме
  • 25 Бай Пешо карбуратора

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сух":

    Нема нужда от маска. Цял ден съм на чесън и ракия. То човек не иска да припари около мен, па вирус ли ще смее
  • 26 ГОСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Такива простаци сте, скапани платени тролове. От яд, че Борисов е на власт вече и с здравето на населението в Европа взехте да се ебавате. Дано пукнете от бедност и злоба.