24 Февруари, 2020 14:15 1 645 13

Германците наказаха партията на Меркел в Хамбург

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • ангела меркел

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ остана в местния парламент

Германците наказаха партията на Меркел в Хамбург - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гласоподавателите удариха шамар на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел в Хамбург, където тя получи най-лошия си резултат в историята, като изглежда наказанието е заради флирта с крайнодесните в източната провинция Тюрингия, предаде Ройтерс.

Неокончателните резултати показват още, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) се промъква в местния парламент, въпреки че проучванията от типа екзит пол след вота в неделя показваха, че не преодолява 5-процентната бариера. Това става само 4 дни, след като нападател с расистки и ксенофобски убеждения застреля 11 души, включително себе си в западния град Ханау.

Социалдемократическата партия (СДП) и Зелените празнуваха за постигнатите резултати във втория по големина град в Германия, което вероятно означава, че ще продължат да управляват заедно в северния пристанищен град, който има статут на провинция.

Резкия спад за Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург идва, след като партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, която е протеже на Меркел, обяви, че се оттегля и няма да се бори за канцлер, хвърляйки партията в хаос.

Партията ХДС остана трета с 11,2% от гласовете, с 4,7 на сто по-малко от предишния вот през 2015 г., който бе най-слабият ѝ резултат досега в историята.

АзГ, която набра сили от недоволството срещу политиката на Меркел на отворени врати за мигрантите, особено в бившата комунистическа Източна Германия, получи 5,3% - с 0,8% по-малко от предишните избори.

СДП, която е партньор на ХДС на федерално ниво, получи с над 6% по-малко от вота преди 5 години, но с 39% от гласовете остава най-силната партия в Хамбург.

Големият победител са Зелените, които почти удвоиха резултата си до 24,2%.

На национално ниво Зелените се очертават като втора сила след консерваторите на Меркел и мнозина коментатори очакват да влязат в следващото федерално правителство, посочва Ройтерс.

В парламента на Хамбург влиза още Левицата с 9,1% (увеличение с 0,6%% спрямо 2015-а) и Свободните демократи с 5% (спад от 2,4%).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕСИЛО

    18 1 Отговор
    И Е МАЛКО НА ТАЯ !
  • 2 Сталин е бил прав

    18 1 Отговор
    Разстрел...
  • 3 Крайно десни

    17 0 Отговор
    Като не ни пуснаха на Луков марш така ще е.
  • 4 Факт

    28 2 Отговор
    Тая загроби не само Германия-но унищожи цялата европейска цивилизация.И то само заради глупавите и идиотски сорос и евро атлантически"ценности"

    Коментиран от #7, #12

  • 5 Дедо Дончо

    20 1 Отговор
    Евтина слугиня на Сорос, изпълнява плана му за унищожаване на християнска Европа...
  • 6 Подвеждаща неточност

    15 2 Отговор
    Партията на Меркел била "консервативна". Правите ли разлика между неолиберализъм и консерватизъм?! Оправете си статията. Консерваторите са враг на горе посочената.
  • 7 ttt

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    "цялата европейска цивилизация" като е толкова тъпа и не изтреби паразитите, така й се пада!
  • 8 Ахахаха

    13 1 Отговор
    Много лоша новина за Боко и за украинския циркаджия
  • 9 миш

    4 0 Отговор
    Тая има пълната подкрепа на немците,като Бойко,12-13 процента и загина да се фали.
  • 10 Пръдливия Ханс

    0 3 Отговор
    Баба Меркел е болшевичка и играе в един отбор с Путен
  • 11 Пръдливия Ханс

    0 3 Отговор
    Баба Меркел е болшевичка и играе в един отбор с Путен
  • 12 На Сакото Яката

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Споко, сега като вземат наш Цецо Пипоня за кординатор и ПРЕБРОИТЕЛ и ще спечелят изборите.
    От 84 милиона германанци 97 милиона германци ще са гласували за бабушкера. Системата е разработена.
  • 13 чалма тв

    3 0 Отговор
    Да пуснат още 1-2млн.бурки и чалми в Германия,тогава всеки ден по няколко пъти ще се радват на битовизми:газене с кола по време на празници,кланета на жени и деца по спирките и други прелести на исляма..
Новини по държави: