Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 13:44 2 623 29

На Острова не искат внос на "хлорирани пилета" от САЩ

  • пилета-
  • хлор-
  • джордж юстис

Фермери се опасяват, че Великобритания ще бъде наводнена с евтин внос далеч под местните стандарти

На Острова не искат внос на "хлорирани пилета" от САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Британските фермери реагираха остро на предположенията, че правителството на Борис Джонсън ще позволи вноса на така наречените „хлорирани пилета“ и други нискостандартни селскостопански продукти в търговските преговори със САЩ, което ожесточава споровете около стандартите за храните след Брекзит.

Ръководството на Националния фермерски съюз, който провежда годишния си конгрес, настоява правилата за минимални стандарти за вноса да залегнат в закон и останалите страни да търгуват с Обединеното кралство по неговите стандарти.

Фермерите се опасяват, че страната ще бъде наводнена с евтин внос далеч под британските стандарти, което пък може да доведе забраната в Европа на произвеждани в Обединеното кралство храни, ако стандартите бъдат занижени.

Бившият министър на околната среда, храните и селското стопанство Тереза Вилиърс обеща на фермерите миналия месец, че „хлорираните пилета“, които Съединените щати искат да изнасят за Великобритания, където те в момента са забранени по здравословни причини заради обработката с хлор, ще бъдат изключени от търговските преговори.

Вилиърс обаче бе уволнена, а правителството сега отказа да даде гаранции, че нейното обещание ще залегне в закона за селското стопанство, който трябва да бъде гласуван в парламента.

Новият министър на околната среда Джордж Юстис отказа да даде тези гаранции, а това поднови споровете и разгневи фермерите.

От Брюксел бе съобщено, че ЕС ще настоява Лондон да запази забраната върху „хлорираните пилета“, ако иска да постигне двустранна търговска сделка. Там министрите по европейските въпроси на страните членки на Европейския съюз обсъждат мандата за търговски преговори с Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краваря

    10 8 Отговор
    Тия от острова още малко и ще поискат златните кокошки да им донесат??Хората, които са от смесен международен произход да не се притесняват, защото имат антитела срещу този вирус, говорим за хората "американски тип" от няколко националности както мен да речем - аз съм от руско-сръбско-български произход, но хората без смесен произход са силно уязвими....

    Коментиран от #25

  • 2 Бивш канадец

    35 0 Отговор
    Преди година и нещо гледах по Дискавъри как в щата Охайо отглеждат пилета. За 22 дни от излюпването пилетата стигат до чисто тегло от 1.5 - 1.7 кг! Правете си сметка с какво са пълни тия палци..не че знам какво е в родното производство...

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Пилета избягали от лаборатория

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бивш канадец":

    Ами това е вярно. Даже от тези пилета ги има и в България. Просто купуваш кокош и тя снася яйца. Пилетата достигат съответната възраст за снасяне на яйца за около по малко време от нормалното. И са доста едри и генно модифицирани.
  • 4 Ввв

    32 0 Отговор
    Нищо не трябва да се внася от Кравария,най-вече храна!!!
  • 5 гОсТ

    23 2 Отговор
    Хак да им е на англо-саксите.Като не щат щастливи европейски, да ''маат'' сега хлорирани американски....

    Коментиран от #6

  • 6 веселяк

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "гОсТ":

    Представи си нас с какво ни "захранват"!

    Коментиран от #9

  • 7 мпф

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бивш канадец":

    Правим си я сметката! И като си я направим излиза, че средната продължителност на живота на ядящите американски пилета е с 10г. по-висока от българската и 15 от руската, а последните са пословични любители на природосъобразния начин на живот.

    Коментиран от #13

  • 8 Дедо ви

    11 2 Отговор
    Щом не щете да ядете пилета яжте патки.
  • 9 гОсТ

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "веселяк":

    Представям си, и то много добре....в Гърция например, за да ускорят растежа на марулите и салатите, ги ''торят'' с противозачатъчни с изтекъл срок. Това съвсем не е шега, а факт, който ми каза добър мой приятел , агроном от Превеза. На някои може да им е смешно, ама...

    Коментиран от #11

  • 10 Тръмп

    11 0 Отговор
    Рилакс мои английски брадърс. Ша свикнете с вкуса и много ще ви хареса. Идеално постъпихте като се предадохте на нас. Сега ще убедим и други
  • 11 веселяк

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "гОсТ":

    Значиии, менюто ще е следното, вместо пилешко със салата, ще е едно хлорирано с противозачатъчно!

    Коментиран от #12

  • 12 гОсТ

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "веселяк":

    Точно...специалитет на деня...
  • 13 кибик

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "мпф":

    Ти точно никаква сметка не можеш да направиш щото не ти достигат мозъчните гънки. Бързо растящите пилета се хранят със специални смески,които съдържат хормонални препарати. Дългогодишната консумация на такова месо обърква хормоналния баланс при хората и създава репродуктивни проблеми. Затлъстяване при мъжете, липса на брада и образуване на цици. При жените се обърква менструалния цикъл и още незнам си какво. За това днес младите семейства, които успяват да създадат потомство без лекарска помощ са рядкост и са късметлии. Масово си цакат за скъпи инвитро процедури, които на всичкото отгоре имат малка успеваемост. Ама какво от това, важно е да върви бизнеса на корпорациите. Добре, че поне когато са успешни инвитро процедурите много често се раждат близнаци.

    Коментиран от #29

  • 14 гОсТ

    13 0 Отговор
    Колко си прав само. Ама няма кой да те чуе. Да не говорим за потребителската култура на българина. Всеки иска турски и гръчки домати от 0.50лв и после реве че детето му болно, а не иска да даде два лева за един хубав, ''напраскан'' градински домат от някой селски производител...

    Коментиран от #27

  • 15 Перничанин

    6 2 Отговор
    Ако се откажат, че има санкций, за това да продължат да са си приятели да купуват пилците и там какво друго им се предлага, че иначе лошо
  • 16 зара

    9 0 Отговор
    що да не искат тези чиляци хлорирани пиленца ут фащ ,ний що таквизи сме изяли и из@али!!! затова се и гътваме често често
  • 17 Митко

    6 0 Отговор
    Ами ние като не знаем какво ядем?
  • 18 Мето

    7 1 Отговор
    Няма страшно. Ще нопълнят американския щат БГ с ГМО пилетата безапелационно. Англичаните са умни хора.
  • 19 да лапат

    2 0 Отговор
    на бай Курти дъртия.....
  • 20 алйорданофф

    4 0 Отговор
    Абе дайте ги насам тия пилета. Ние тук ядем всичко. Те англичаните не ги искат защото не рразбират демокрацията... Ние така демократично по президентски си внесохме и една царевица, ама била заразена- подробности на демократичния пейзаж и фейк новини по йорданоффски.
  • 21 СПРАВЕДЛИВ

    0 0 Отговор
    По-Добре е да си купуваме военни самолети вместо пилета от Съединените щати - особено ако не се налага да плащаме предварително за самолетите.
  • 22 12345

    7 1 Отговор
    Скоро ще проядете всичките боклуци на янките. Дончо такова търговско споразумение ще ви извърти, че и лай..а ще проядете. След години ще се молите да ви вземем в ЕС, но ние ще наложим вето и няма да ви приемем.
  • 23 В е л и к и я

    4 0 Отговор
    Сега грозните ще ядат хлорирано пиле със салата от домати с вкус на риба ... !
  • 24 Българин

    2 1 Отговор
    Карай за Болгаристан ще ги апнем с кефф щом са от Сащисаните Анални Щати.
  • 25 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Краваря":

    Много си заблуден не лъжи хотата
  • 26 SAAB

    1 0 Отговор
    Е сега главанако ша поръча един птичи грип.......ша утрепе пилетата родни и ша ги тропоса тия на витрините ! А на бас ......:)
  • 27 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "гОсТ":

    Това цена на пазара или цена до пазара?! Защото турците засяват с домати огромни полета, десетки декари площ и могат да си позволят ниската цена. Отделно имат и субсидия за продажба извън Турция. В България ще ползваш за производство декар-два, колко ще изкараш и на каква цена да го продадеш, за да има смисъл...
  • 28 ели

    1 1 Отговор
    За американците- престъпнците е важно и смъла на живота е - да печелиш пари и то много и да консумираш колкото си може повече всяко отношение от ядене да обличане развлечение и т.н.Почти всеки трети има над-нормено тегло " угояват се като свине" и в това е смисъла на живота техния "американския начин на живот" и това го exportirat с години в целия свят и искат да бъдат като тях а тези които мислят различна съдбата им е извесна -англосаксонския манталитет е " или ще възприем мой начин на разбиране, моя манталитет " или ще бъдеш унищожен малцинствата и страните нямат право на избор.Това важи за целия свят.
  • 29 Човекът не ти е казал

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "кибик":

    че американските пилета са безопасни. Намеква ти, че на изток и най-вече у нас правят по-опасни изменения на пилетата. Аз някога обичах пилешко, но последните няколко пъти ми се видя невъобразима мърша. Тук се продава нещо невъобразимо.
Новини по държави: