26 Февруари, 2020 12:05 1 855 7

Бангладеш е държавата с най-замърсен въздух, България е на 24-о място

  • въздух-
  • мръсен въздух-
  • бангладеш

На обратния полюс са Бахамите, Американските Вирджински острови, Исландия, Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Нова Зеландия, Канада и Австралия

Бангладеш е държавата с най-замърсен въздух, България е на 24-о място - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бангладеш е била държавата с най-замърсен въздух през 2019 г., сочи доклад на базирана в Швейцария организация, която събира данни за качеството на въздуха в глобален мащаб, предаде Ройтерс. В азиатската държава през годината са регистрирани средно 83,3 микрограма фини прахови частици на кубичен метър.

На второ място е Пакистан, следван от Монголия, посочва IQ AirVisual в изследването си, което е съсредоточено върху нивото на фините прахови частици в големите градски райони. Организацията изчислява концентрацията на PM2,5 – частиците, които са по-малки от 2,5 микрона в диаметър и могат да навлязат дълбоко в белите дробове, като високите нива може да причинят смъртоносни болести, включително рак и сърдечни проблеми.

В топ 10 на страните с най-замърсен въздух са още Афганистан, Индия, Индонезия, Бахрейн, Непал, Узбекистан и Ирак.

На обратния полюс са Бахамите, Американските Вирджински острови, Исландия, Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Нова Зеландия, Канада и Австралия.

От проучените 98 държави България се нарежда на 24-о място с 24,49 мкг/куб. м. От региона по-мръсен въздухът е бил само в Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Делхи е най-замърсената столица за втора поредна година през 2019 г. В Индия са 21 от най-замърсените 30 градове.

През 2019 г. средната концентрация на PM2,5 в Делхи е била 98,6 микрограма на кубичен метър, двойно повече от средното ниво през годината в Пекин – 41,1.

Според Световната здравна организация средно за 24 часа концентрацията не трябва да надвишава 25 микрограма.

От 1172 изследвани градове в Европа София е на 18-о място по най-мръсен въздух, като на първо място е Лукавац в Босна.

Най-замърсен град в целия свят е индийският Газиабад в щата Утар Прадеш.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Боклука

    21 2 Отговор
    Ще внеса боклуци от целия свят, искам да сме номер едно в тази класация!
  • 2 Миризлив пор

    14 3 Отговор
    Само не разбрах защо постоянно ни заливате със статистики. Много ясно че там където има производство има горене заради енергията и за това има прах. Западния свят изхвърли всичкото мръсно производство и сега "ама ние сме чисти", да чисти са защото това което потребяват се произвежда и цапа някъде другаде.
  • 3 Последния софиянец

    3 6 Отговор
    Изпуснали са единицата. България е на 124 място.
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    Е па, ето, в нещо сме напред у класацията....
  • 5 Пак сме първи!Вервайте ни!

    5 1 Отговор
    Всички сензори за въздуха са сложени по най чистите места в депото за боклуци!Ако са си по реалните места,първото място си е на гербаджийската мафия на боклука...БоклукЗоро ще бъде на страниците на всички мисиркини издания по света!
  • 6 Язовиро

    4 2 Отговор
    Тук много се изложихме. Ако не бяха набарали контейнерите и влака щяхме да сме поне в топ 20, но реално имаме потенциал за топ 10
  • 7 сега е така

    0 1 Отговор
    Сега глобяват който кара на газ.Герберската простотия край няма!
Новини по държави: