Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 15:50 1 203 4

Зоран Заев обяви нова коалиция преди изборите в Северна Македония

  • северна македония-
  • избори-
  • зоран заев

Социалистите се коалират с албанска партия

Зоран Заев обяви нова коалиция преди изборите в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В речта си след като обяви предизборна коалиция между СДСМ и албанската партия "Беса", Зоран Заев малко неочаквано говори и за политическите си съперници от ВМРО-ДПМНЕ, съобщава македонският "Независен весник", цитиран от БНР.

Обяснявайки защо е направена тази "историческа предизборна коалиция" между една македонска и една албанска партия, Зоран Заев обясни: "Върховенството на закона, човешките свободи и права, икономическият прогрес, солидарността и толерантността са стълбовете, на които се основава модерната македонска държава. Тази коалиция се основава именно на тези ценности, но и на необходимостта от последователно изпълнение на Охридския рамков договор, договора от Преспа с Гърция и договора за добросъседство с България".

С всички, които твърдо стоят на тези принципи, има пространство за разговор. Разбира се, това не може да стане с ВМРО-ДПМНЕ, докато начело на партията са Християн Мицкоски и Никола Груевски, подчерта Зоран Заев.

Убеден съм, че за бъдещето на нашето общо отечество "това заробено ВМРО-ДПМНЕ" трябва да остане политически изолирано като "ретрограден политически субект", който блокира и възпрепятства всички най-важни вътрешни и външни процеси в Северна Македония. Само така ще имат сили вътрешно да се реформират и да започнат да се държат като конструктивна демократична опозиция, тъй като със сегашното си поведение те са опасност и за държавата, и за гражданите. Това го казвам, за да предизвикам реформи във ВМРО-ДПМНЕ веднага след изборите, подчерта Заев.

Що се отнася до другите албански партии и коалиции, искам да уверя обществеността, че като коалиция победител няма да позволим да бъдем шантажирани и няма да приемем безпринципни преговори и договорки. Онези, които ще искат да се присъединят към победителите, ще трябва да приемат нашите принципи и ценности за евентуално участие в правителствената коалиция, заяви бившият премиер на Северна Македония, цитиран от "Независен весник".

Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 12 април.

До тях се стигна, след като Македония не получи дата за начало на преговори за присъединяване с ЕС и правителството на Зоран Заев подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джоджен

    4 0 Отговор
    Абе подлога една, най-корумпиран си ти.
  • 2 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ТА КОЛКО МАНГИЗИ МОЖЕ ДА ВЛОЖИ КОМПРОМЕНТИРАНАТО ЦРУ В РЕГИОНА- ЗА ДА СИ КУПИ ЗАЕВЧЕТА - ЗАЕВИСТИ - И ШИПТЪРЧЕТА ???
  • 3 Кокъл

    1 1 Отговор
    Един път те биха,май пак ще пробваш народната любов.Шипша ноне катре пашка,шиптар един,продажник.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: