28 Февруари, 2020 20:35 3 106 19

Гърция няма да толерира незаконно влизане в страната

  • идлиб-
  • гърция-
  • бежанци-
  • турция-
  • ес-
  • граница-
  • охрана-
  • кириакос мицотакис

Гърция затегна граничната охрана

Гърция няма да толерира незаконно влизане в страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици имигранти се опитаха да преминат нелегално турско-гръцката граница при Пазаркуле, край Одрин, но бяха спрени от гръцките граничари. Премиерът Кириакос Мицотакис бе категоричен, че страната му няма да "толерира" повторни такива опити, предаде БНР.

Мигранти направиха опит да влязат по сухопътната граница и бяха отблъснати със сълзотворен газ от силите на реда. Части на армията и полицията охраняват цялата граница, както и поречието на река Марица. „Гърция няма да толерира нелегално преминаване“, заяви премиерът Мицотакис.

Той заяви в Туитър, че Гърция „не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последиците от решения, взети от други“. По-рано днес Гърция съобщи, че е затворила граничния контролно-пропускателен пункт „Кастаниес“ на сухопътната граница с Турция заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция. В. „Катимерини“ посочва, че силите, охраняващи североизточната сухопътна граница с Турция, са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат около 500 бежанци и мигранти, които се опитвали да влязат в страната.

Гърция затяга граничната охрана в района под преките разпореждания на началника на Генералния щаб. На морската граница в Егейско море също е засилена охраната с гръцки сили и с части на европейската агенция по контрол на границите „Фронтекс“. Медиите съобщават, че правителството е изпратило към гръцките острови военни кораби, които да блокират влизането на нелегални мигранти.

Кореспондентите на гръцките медии от Турция съобщават за хиляди мигранти, които турските власти принуждават да влязат в Гърция. Гръцките опозиционните партии настояват да се свика извънредна среща на върха на европейските лидери. Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа. Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб, където снощи бяха убити 33 турски войници.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еничар Дакота

    30 3 Отговор
    Да се стреля на месо! Лично подарявам служебното си оръжие на Динко!
  • 2 Динко

    18 3 Отговор
    Котю котю котю, чакам ви със свинскитйе упашки. Който ши минава да дава евро!
  • 3 Све

    13 1 Отговор
    Така трябва. САЩ организираха партито с ИС, а там и Пулев не пускат....
  • 4 гОсТ

    17 6 Отговор
    Абе май не е толкова лесно, колкорто си мисли Ердоган...Затвори ли и Боко Капъшкуле и турските тирове умреха геройски...ама турчака от къде толкоз акъл да разбере че сам си го слага в четири кАта.То и малко мозък требе да има в междуушното пространство...А поне засега агата доказва че страда от хронична липса на такъв ''матриял''.

    Коментиран от #15

  • 5 Няма проблем

    12 3 Отговор
    Да заповядат през България.О забравих че имаме ограда там....Ако е останало някое колче още.

    Коментиран от #13

  • 6 А сега едва започва

    11 1 Отговор
    Какво ще е след седмица не ми се и мисли....заповядайте на почивка в Гърция....хахаха

    Коментиран от #7

  • 7 Ел Греко

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "А сега едва започва":

    Ти гърчолята не ги мисли....като утрепат 5-10 парчета и сами ще се откажат.А ти се надявай дано Динко ти свърши работа, че ...не ми се мисли ко го чака жена ти и дъщеря ти. Или са свикнали казваш , даже хорошо ще им стане.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Blackthorn

    5 1 Отговор
    Браво!
  • 10 Коментиращ

    6 1 Отговор
    Ще намажем оградата по границата със свинска мас! Елате повече!
  • 11 Бачо Киро

    8 6 Отговор
    Стрелба по нарушителите, тежки санкции за Турция, глоби и запориране на средства за нарушение на договора, а милиардите ги изядоха и ще клекнат до месец.
  • 12 Брат ми

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ДА ЖИВЕЕ ТУРЦИЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ":

    КОР за турция.
  • 13 Рашка с чашка

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Няма проблем":

    И ти мислиш че оградата пази България от мигрантите? Заради нея ли не искат да минат през България? Не искат да стъят тук арабите защото имат потомствен страх от българите! Когато са били най-силни княз Тервел ги е разгромил в най-голямата конна битка в историята! Дали са 22 000 жертви! Сега нашато злогостоприемство ги плаши почти колкото войната! Предпочитат Гърция, която почти са превзели преди да се намеси Тервел! Без да го знаят генетиката обяснява родовата памет.

    Коментиран от #14

  • 14 Истината

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Рашка с чашка":

    Цървулче, сирийците не идват в бг защото Ердоган не ги пуска! Сирийците едва ли са чували за Тервел и ако решат ще ни отнесат оградата!

    Коментиран от #18

  • 15 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "гОсТ":

    Ти се моли на агата да не пусне сирийците, че ще те порят на сухо!
  • 16 Струва ми се, че гъркините

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ел Греко":

    Свикват много добре по островите. Гледам доста са налазили по гръчко па не са утрепали ни един хахаха. Сина ти да не ти докара сирийски зет? Да почерпиш за сватбата...

    Коментиран от #19

  • 17 Факти

    0 0 Отговор
    Глупости.По сушата ги връщат, но не и по вода.Вече е взето решение от гръцкото правителство за построяване на още лагери по островите.Хората се вдигнаха да се защитават,но им пратиха полиция от цяла Гърция за да върви строежа на новите лагери..Отделно гладните орки вече започнаха да се настаняват в необитаемите домове на хората и нападат магазини.Сам за 1 ден 150 човека преминават незаконно.Каво остава за 1 седмица...за 1 месец.И, ако ЕС не е дал пари на Ердо то определено е дал на някой гръцки предател, защото, ако ли не и те ще отворят границите.
  • 18 ШИПКА

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Нали ги пусна циганино.Гърците показаха как се прави, мюсюли не щат мястото им е в така наречената обречена на разпад турция.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: