29 Февруари, 2020 08:15 10 810 70

ЕС и САЩ: Русия незабавно да спре операцията си Сирия

  • сирия-
  • русия-
  • идлиб-
  • турция-
  • башар асад

Представителите на Москва и Анкара оцениха по различен начин събитията в Идлиб

ЕС и САЩ: Русия незабавно да спре операцията си Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС и САЩ заявиха в Съвета за сигурност на ООН, че Русия трябва незабавно да прекрати военната си операция в Сирия, предадоха информационните агенции.

Припомняме, по искане на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други страни беше свикано извънредно заседание на съвета заради бомбардировките в Сирия. 33-ма турски военни бяха убити при въздушен удар в провинция Идлиб.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати операциите на своите бойни самолети. Призоваваме и сирийските сили, и Русия, която ги подкрепя, да се изтеглят зад линиите, установени през 2018 г. за прекратяване на огъня." - заяви представителката на САЩ Кели Крафт.

По думите ѝ, "форматът от Астана" за изход от конфликта, създаден приз 2017 г. по инициатива на Русия, Турция и Иран, е "изцяло разрушен" и няма възможност за връщане към него.

Страните от ЕС излязоха със съвместно изявление, което беше прочетено от постоянния представител на Белгия в ООН Марк Пекстен, председателстващ Съвета за сигурност през февруари. В документа страните от общността призовават Москва и Дамаск "незабавно да прекратят огъна" и да осигурят "безпрепятствен хуманитарен достъп" до пострадалите райони на Сирия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи обстрела в северозападната част на Сирия като "един из най-тежките моменти" на 9-годишната война и призова участниците в конфликта към примирие.

Представителите на Турция и Русия оцениха по различен начин събитията в Идлиб, предаде "Ройтерс".

Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, турските военни са предоставили на руската страна своите координати, които са били предадени на сирийската армия, за да се избегнат сблъсъци. "В предадените вчера координати не са споменати районите, в които загинаха турските войници", твърди Небензя. Той отрича руските сили да са оказвали подкрепа на сирийската армия в зоната, където са убити турските военни.

Постоянният представител на Турция в ООН Феридун Синирлиоглу оспори казаното от Небензя, като заяви, че данните от радарите показват полети на сирийски и руски самолети над района по време на бомбардировките.

"Турция не иска война, но при заплаха за своята сигурност няма да се поколебае да употреби сила", заяви турският дипломат, цитиран от агенция "Анадолу".

При въздушен удар в Идлиб на 27 февруари бяха убити 33-ма турски военни, 32-ма бяха ранени. Русия активно подкрепа силите на режима на Башар Асад, подчертават руските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    77 0 Отговор
    Много влияние, много оръжие и много пари са в основата!

    Коментиран от #49

  • 2 Ахахаха

    129 18 Отговор
    Много ги е яд, че загубиха алкайда и влиянието си в района, а и тотално загубиха тази причинена от цру война
  • 3 Батиста

    129 19 Отговор
    Преди 10 години Обама казваше за Русия че е регионална държава. Преди няколко години Макрон като дойде на власт се опита да се прави на мъж спрямо руснаците.
    Сега всички седят от страни и зяпат мухите. Макрон даже настоява за сближаване с Русия.
    Така че сороснята дето и тя се прави на мъже тука да си прани верни изводи!

    Коментиран от #11

  • 4 А ма Русия нали е бедна ?

    78 10 Отговор
    Тя няма финансии', че да си позволи този лукс ! Пак клеветят бедната РУССИЯ!

    Коментиран от #33

  • 5 Минаващ

    118 19 Отговор
    Декларациите са едно войната друго.При една евентуална война никой в Европа няма да тръгне да воюва с Русия.Освен може би ЮК.А Сащ им се воюва с Русия само ако руските ракети падат в Европа.Сиреч да го духат всички Нато пудели.Смърт на Турция!

    Коментиран от #24

  • 6 СссереМ

    22 108 Отговор
    Те сега вече ботокса го аргасаха,колкото и да се сърдят на султана няма да го оставят сам.САЩ вече разполагат пейтриъти по границата със Сирия,така че джуджето да си обира крушите дорде е време.

    Коментиран от #8, #16, #37

  • 7 Али Агджа

    82 7 Отговор
    Европа за кво кряка.Нали туркето пусна бежанците да онождат европейските бабички.Потрайте малко де докат дойдат.
  • 8 Адидас

    66 12 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Нищо няма да обира Русия.Ами ще продължи да ги бомби.Повече умрели арабухи по-добре за белият човек.
  • 9 Паралакс

    97 9 Отговор
    ЕС и США пак се объркАха. Не Русия, а Туркия трялва да спре да прави това, което прави.
  • 10 Шляхтиц

    115 12 Отговор
    ЕС и САЩ, не можете да призовавате СИРИЙСКИТЕ СИЛИ на законно избран ръководител на държавата ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО. РУСКИТЕ СИЛИ са там по покана на ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО. Какво търсят в Сирия американци, англичани, французи, ТУРЦИ ????????????????
  • 11 СссереМ

    12 78 Отговор

    До коментар #3 от "Батиста":

    Е,не е ли регионална?Какво влияние има в повече от Холандия или Белгия например, за Турция няма да говоря,тяхната дума тежи много повече от тази на джуджето.

    Коментиран от #15, #39, #57

  • 12 Бай хой

    93 9 Отговор
    Нещо не ми стана ясно. Уж формата е тотално разрушен а да се спазват границите му. Или по натоФски пак задълженията са за едната страна а задълженията за другата. Не разбирам и какъв е тоя рев за убитите турци. Само турчоля ли умират там. Самите турци заявяват че целенасочено обстрелват законната сирийска армия. Не чух някой от "цивилизования" свят да осъди това.
  • 13 vvvvv

    78 5 Отговор
    Това си е двуличие. Да не избиват джихадистите, събрани и обучени от Турция. А какво да ги правят? да си ги отглеждат в Брюксел и Вашингтон. Но не, там не е редно. А сирийците, като искат сами да си се оправят, на своя територия, НЕ.
  • 14 Ели Оригинал

    57 8 Отговор
    Щe цитирaм, увaжaвaн oт мeн изтoчник:

    "Тeрoриcтитe oт цял cвят, дoшли в Cирия и фининaнcирaни - бяхa oт Турция ИДИЛ.
    Бaзaтa нa ИДИЛ - ocнoвнa, oт кoитo ce кooрдинирaт oпeрaции - бeшe Турция."
    Вклч. и нaмeрeниятa нa турция дa oткъcнaт тeритoрии oт Cирия, Турция винaги e имaлa прeтeнции към ceвeрнaтa чacт нa Cирия. Приcъcтвиeтo нa Турция в Cирия e ДECТРУКТИВНO.

    Нaмирaщитe ce в Идлиб ca ocтaнaлитe cили oт ИДИЛ - oръжиeтo в тях e турcкo.
    Пoвeчe нe жeлaя дa кoмeнтирaм... Руcия нaпрaви Турция рeгиoнaлeн игрaч, кaктo винaги Турция иcкa пoвeчe, oткoлкoтo мoжe, пoдoбни "cъюзници" нe ca удoбни, и зa НAТO, и зa Руcия, и зa EC.

    ЕС и САЩ както винаги ще започнат и завършат с изявления, тезата ми, че краят на двуполюсния модел - крахът на СССР, бележи и краха на НАТО-САЩ, Запада, "Залезът" - Шпенглер и др.

    Ердоган -сгреши, САЩ и ЕС ще логорействат и.. нищо повече...





    Рaзбирa ce, чe чacт oт иcтaблишмънт вoeнeн нa CAЩ - aнтиТръмп - cлучaй Грузия, Укрaйнa - Бaйдън и клoнингитe им (дoри нa нивo ВП Cирия, дaвa фaлшиви илюзии нa Eрдo, нo нe e тaзи пoлитикaтa нa Тръмп - кoйтo щe cпeчeли втoри мaндaт, нe e и в пoлитикaтa нa Руcия.



    "Въoръжeнa лудницa" - Eрдo e пeшкa, в eднa мнoгo пo-глoбaлнa игрa, и зa нeгo нямa мяcтo, aкo нe ce oпрeдeли, кoй e приятeлят, и кoй врaгът?

    Коментиран от #27

  • 15 Гост

    65 6 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Турция не е ядрена държава и няма Вето в ООН, думата на Ердоган не може да има по-голяма тежест, отколкото на Русия. В ООН последните години Китай винаги подкрепя руснаците и застава на тяхна страна когато трябва да блокират някое решение на толерастните,, умници".

    Коментиран от #66

  • 16 Дух

    27 4 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Песо,на тебе ли докладывает за всички движения с ракетки,самолети,кораби...?
    Долен балканский червей?
  • 17 Анти милиционер

    24 0 Отговор
    Операцията си срещу Алкайда. Каква помия са тези еврейски септични ями.... отвсякъде текат л@айна и населението ги хапва
  • 18 Коста

    31 3 Отговор
    Е това е нато и ес капиталисти които искат само те да живеят а другите да робуват.мачкаи русия тия гадове.
  • 19 Анти милиционер

    53 2 Отговор
    Русия всеки път като напредне, от централата на Алкайда във Вашингтон и Брюксел започват да призовават за примирие с джихада.

    Какъв невероятен срам за тези примати в западните тоталитарни септики.

    Коментиран от #30

  • 20 Guano Apes

    50 3 Отговор
    Турците са окупатори в Сирия слуги на краварите! Турците скоро ще станат на адана - кебап.
  • 21 Семирамида

    45 3 Отговор
    Фесовете ще си хидят бити от Сирия на 100% сигура!!!
  • 22 РАВНОСМЕТКАТА

    38 2 Отговор
    Турците са соросоидни ибрици.
  • 23 1234

    55 7 Отговор
    Какво лицемерие и наглост! Русия която е поканена от Сирия а турския окупатор не!!! Гледайте хубаво това чака и България. Влиза башибозука а ес и нато ще кажат на Русия стойте на страна! Ето това е нато

    Коментиран от #29, #51

  • 24 Хасан

    8 62 Отговор

    До коментар #5 от "Минаващ":

    Русия е окупатор който разби Грузия и Украйна и анексира съседна православна територия на Украйна - Крим!

    Коментиран от #44

  • 25 ⚡ Хрониките на Евразия

    4 49 Отговор
    Запада иска да разруши последните надежди на руските граждани , че турците ще закопаят кремълската банда в пясъците на Сирия , която вече 20 години ги ограбва и тероризира. .

    Коментиран от #45

  • 26 Монгола

    54 3 Отговор
    Руската Федерация никога мяма да се съобри с мнението и желанието на НАТО! Пътя е самомедин бой по терористите до край в Сирия.
  • 27 Хасан

    9 47 Отговор

    До коментар #14 от "Ели Оригинал":

    А защо 4 милиона сирийци избягаха от "освободителката" си Русия към Турция ?

    Коментиран от #34, #38, #46

  • 28 оле

    48 4 Отговор
    ЕС и САЩ незабавно да си е*ават майката !
  • 29 Хасан

    4 36 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    А защо сирийците бягат към Турция?

    Коментиран от #36, #40, #47

  • 30 Ели Оригинал

    25 3 Отговор

    До коментар #19 от "Анти милиционер":

    Имаше една книга Сарацин - мисля, че е преведена на БГ, Куигли-уникален хиляда страници труд, Сатън, Фурсов,Ги Метан, Препарата, дори една умерена Фалачи-претърпя критики, много книги от френски и немски автори не бяха преведени на български. Добре че преведоха Шпенглер - най-четената книга след ПСВ в Германия, преведена на български.

    Случващата се "полицейщина" по отношение на АзГ, която критикува крайния ляв и десен фундаментализъм, изобщо не се публикуват позициите им в БГ.

    Изводът от тези книги е, че Русия е мразена, защото е последният Бастион срещу "терористичните апетити на...цитирам: ислямската матка" - висш палестински служител, изказване на висше ниво, което не беше отразено в световните медии, излизат добри статии на "Икономист" - отново непреведени на български.

    Съветникът на Ердоган отново наблегна на "ислямямско и мусюлманско население в Русия, разбирай и в БГ" - т.е. спящи клетки, които могат да бъдат активизирани във всеки един момент.
  • 31 Анал Люфти

    30 0 Отговор
    Туркия ке падне
  • 32 Путин

    22 0 Отговор
    Моля ,ес и сажд да ми направят една мистрия
  • 33 белият нос

    3 33 Отговор

    До коментар #4 от "А ма Русия нали е бедна ?":

    Всички големи наркодилъри са под руско влияние! Сречко също, за нашият регион. Значи, русия печели от нарко индустрията, а сирия явно е цех, за това е важна. Пази си детето от пороци!

    Коментиран от #48, #56

  • 34 Ели Оригинал

    28 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Приемам, че сте прав, кой финансира опозицията в Сирия?

    Следя с интерес написанато от Вас, имате пряк поглед върху събитията в БИ?

    Ще се окаже ли отново, че зад Ердоган стоят САЩ - финансиране и въоръжаване, а може и да греша?
  • 35 ценности

    37 0 Отговор
    Крокодилски сълзи! Идлиб е част от Сирия и няма място за турски и американски окупатори и подпомаганите от тях джихадистки групировки!
  • 36 мнение

    40 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Сирийците не бягат никъде. Към Турция бягат тюркмените, които турция е разселила в северна Сирия, за да служат за буфер срещу кюрдите! Освен това има терористични групировки, фонансирани от Турция, на които също им стана тясно там!
  • 37 дърта нинджа

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Муцка - епилира ли се тая сутрин ? Веждичките оскуба ли ги ?Ноктенцата лакира ли ги ? А на краченцата ?
  • 38 Пилотът Гошу

    39 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Я се освести малко. Кога избягаха многото бежанци? А? Май беше преди да се намеси Русия, когато ИДИЛ беше завзела всичко, понеже американците много ги бореха. Така ги бореха, че без да се крият си въртяха далавери с петрол с турците. Кой бяга от Идлиб сега? Да не мислиш, че е останал и един нормален човек, който не е от ИДИЛ? Сега бягат твоите приятели, онея с видеата, дето докато търгувахте с тях правеха филмчета.
  • 39 Батиста

    34 1 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Че Белгия и Холандия кой ги има за фактор ? Някъде нещо да са решили или направили ? Да не говорим че мюслите ги превзеха !
  • 40 петел

    39 3 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Кои сирийци бягат към Турция бе алооо? Афганистанските сирийци ли или сомалийските? Целта им не е Турция, а Западна Европа. Дано поне ти плащат за такива некомпетентни и жалки коментари.
  • 41 падналия ангел

    27 1 Отговор
    Добре де, терористите в Идлиб какво ги правиме? Хаят тахрир аш-шам е преименуваната ал Кайда и държи над 90% от областта. Козячетата дето квичат тука да си ги приберат в къщи!
  • 42 Behemoth

    15 2 Отговор
    Да живее свободен Кюрдистан !....слава на ПКК!...Смърт на Турция!
  • 43 другарят

    31 0 Отговор
    Нека отново да припомним, че бандитите от фашистка Америка и башибузука са анексирали части от Сирия против всякакво международно право!! Помиярите от западаща Европа, като васали се чувстват длъжни да ги подкрепят. Да живее Владимир /// -миротворец!
  • 44 Батиста

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Ако не беше Русия до сега Грузия и Украйна нямаше да ги има на картата. Грузия доброволно влиза в състава на Русия за да се спаси от Турците.
    А Украйна съществува само две години като държава през ПСВ !
  • 45 малоумник

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    нищо не ти се разбира от коментара. Измий си първо очите преди да пишеш простотиите !

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Батиста

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Обяснил съм го на №27. Чети !
  • 48 чи май фаче

    22 1 Отговор

    До коментар #33 от "белият нос":

    Краварите какво търсят в Афганистан ? Нефт ли ? Не - 20 години берат опиум !!!
  • 49 соросоидни кърлежи

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Митко":

    сащ се кефят,техния план сработи, турция ще клекне...а ни тук се занимаваме с глупости,коронавирус...
  • 50 ⚡ Хрониките на Евразия

    5 28 Отговор

    До коментар #45 от "малоумник":

    А някой замислял ли се е , какво бъдеще я очаква Русия с Путин ?
    Нито Русия я има , нито тя има бъдеще с посткомунистическата върхушка окупирала властта .
    Има само срам и позор и вечна мръсотия под ноктите им ..
    Гробница , която телевизията представя като курорт ..
    Но едно ме радва , това не може да продължи вечно ..
    И заедно с това недоразумение на държава , ще изчезнат и
    терористите , бежанците и нашитее продажници на интересите на България МОМЕНТАЛНО !
    А това е главното което трябва да ни радва ..

    Коментиран от #54, #55

  • 51 Хахаха

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "1234":

    Именно. Що не поискат веднага руснаците да се махнат от Москва, например.
  • 52 By ::) b

    10 0 Отговор
    Ей,прибирайте си шизофреника ердо
  • 53 кисел

    16 0 Отговор
    Имаме препоръка -Сащ да огледат мафиотската си държава изостаналата си икономика/няма вече негро ,бели негодници да работят/.Те създадоха поредици от войни /Виетнам,Либия, Ливан Сирия и др. конфликти в целия свят/Винаги са търпели неуспехи.Колкото до РУСИЯ на всеки който му мине през ума да й вреди си получавал заслуженото/справка-Наполеон Бонапарт Втората Световна Война и други исторически събития.Краварите/Сащ/ да се свият в черупката си и да кротуват.
  • 54 Селянин

    8 1 Отговор

    До коментар #50 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    ", нито тя има бъдеще с посткомунистическата върхушка окупирала властта . Има само срам и позор и вечна мръсотия под ноктите им .. Гробница , която телевизията представя като курорт .. Но едно ме радва , това не може да продължи вечно .."...това описание на България за последните години ли е?
  • 55 тиквеник прост

    20 1 Отговор

    До коментар #50 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Седнал си да ревеш на чужди гробища. То и Пасито преди 30 години разправяше , че Русия ще се разпадне. Ама както върви - няма да го дочака. Ходи при него да чакате заедно !
  • 56 Сух

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "белият нос":

    От шмъркане на бяло, сиво не ти е останало! Кога беше смотания комунизъм под управлението на същите тези сегашни руснаци, наркоманите в Бг бяха една шепа. Сега при братята амери децата ти си порят анусите под действието на матряла..
  • 57 Гошо

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Ти на тоя свят ли живееш или обитаваш някви астрално пространство
  • 58 другарят

    18 0 Отговор
    Нашето външно министерство, ще осъди ли тази цинична позиция на фашистка Америка и техните помияри от Западаща Европа??
  • 59 Долу турските домати

    13 1 Отговор
    туркайда реват ли реват като койоти, а руснака групово си ги изпраща при алаха. ЕС и САЩ само ще осъждат и ще пускат разни декларацийки и това ще е, а междувременно хвърчат опърлени шалвари във всички посоки.
  • 60 Кой68

    1 4 Отговор
    Докато САЩ,РУСИЯ и ТУРЦИЯ са във Сирия -МИР няма да има...........
  • 61 Blackthorn

    8 1 Отговор
    Нека ЕС и САЩ си пуйчат колкото си искат. И двете са тръгнали по нанадолнището, но болшинството хора не го осъзнават

    Коментиран от #62

  • 62 рашка е в колапс

    3 8 Отговор

    До коментар #61 от "Blackthorn":

    Ако ЕС и САЩ са тръгнали надолу,то какво да кажем за Русия ? Да не би да са цъфнали ?! САЩ и ЕС са най-развитите места на тоя свят и дай боже всеки му такова "нанадолнище" и не пожелавам на никой да вкусва от руския "цъфтеж" !
  • 63 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ НЕ СА ЛИ НАЛОЖИЛИ " САНКЦИИ " НА РУСИЯ ---ОТ СВОЯТА СИ ГЛЕДНА ТОЧКА !?!? НИЩО ЛОШО "ГОШО" - АМА КАТО УСЕТИШ "ДЕБЕЛИЯ " Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ МЪРДАШ !!!!!!!!!
  • 64 Големия

    7 0 Отговор
    Всички турски войски да напуснат Сирия всички американски войници да напуснат Сирия сериците са си удома вие какъв го държи те там и най нагло американци крадете сирийският петрол грабите бедните сириици а се пишете че сте демократи мошеници и крци сте и сега други са виновни вие направихте тази каша вие Трябв да напусните тази страна колко мъка и скръб лежат на вашате съвест цяла Европа е залята от имигранти и то заради вас американците цала Европа трябва да натовари всички имигранти който вие прогонихте от тяхните домове на кораби и да ги пуснем на вашият бряг и вие се оправяй те се стях да тежат на вашата съвест че ги прогонихте от дмоветеим
  • 65 ЦРУ

    0 2 Отговор
    Когато почна воината с-у ИДИЛ ….Путин каза - " ТЕ СА НАШИ ХОРА …...ние ще ги отстраним " …….Е НА КОЙ да вярваме …..като знаем . че 60-70 % от ИДИЛ идват от БИВШИТЕ РЕПУБЛИКИ на СССР ???
  • 66 Добър ден

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Защото китайците са умни и прогресивни мислещи хора. Не са толерасти, либерасти и целувачи на САЩ-овски седалища. Китай (а и Индия) като истинска обединена мултикултурна страна не може да се разбере с 'разноцветния' САЩ, трябва ѝ друга държава като нея.
  • 67 Стига ва

    3 0 Отговор
    И Путин незабавно си го премести
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 мда

    0 0 Отговор
    ма сирииците не бомбандират турция ?!? или аз нещо бъркам. Ако шалварите не са на чужда територия няма да умират като хлебарки.
  • 70 ВВП

    0 0 Отговор
    Обещавам на джендърите, че веднага спирам офанзивата .... след като изрявня всичко със земята и изтребя вашите творения. Обещано!