Last news in Fakti

2 Март, 2020 16:27 1 821 1

ЕС повиши риска от коронавируса до „висок“

  • коронавирус-
  • урсула фон дер лайен-
  • риск-
  • ес-
  • вирус-
  • висок

Вирусът продължава да се разпространява

ЕС повиши риска от коронавируса до „висок“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е взел решение да увеличи риска, който представлява коронавирусът, от "умерен" до "висок".

"Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) обяви днес, че нивото на риск се е повишило от умерено до високо за гражданите на Европейския съюз. С други думи, вирусът продължава да се разпространява", посочи тя на пресконференция в Брюксел. Фон дер Лайен също така обяви, че ЕС създава Екип за реагиране на коронавируса, който ще се съсредоточи върху борбата с вируса.

Екипът ще се състои от еврокомисаря по управление на кризи Янез Ленарчич, от Стела Кириакиду - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните , от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, Адина Валеан - еврокомисар по транспорта, която ще отговаря за мобилността и от еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, който ще отговаря за макроикономическите аспекти на вирусната епидемия, предаде БНР.

Съобщението идва на фона на продължаващото разрастване на епидемията от Covid-19 на европейския континент, като Италия остава най-силно засегната с над 1700 потвърдени случая, следвана от Германия и Франция, където вече са се заразили съответно 150 и 130 души. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че са били потвърдени 2100 случая на коронавирус в 18 от 27-те държави членки на от ЕС, като досега поради болестта са починали 38 граждани на Европейския съюз.

Еврокомисарят Паоло Джентилони пък посочи, че икономическият отговор на Италия срещу епидемията от коронавирус е "пропорционален" и че Европейската комисия ще разгледа добросъвестно искането на Рим за гъвкавост по отношение на фискалните правила на ЕС. Той също така каза, че по-широката фискална реакция на ЕС трябва да бъде в точното време - "не твърде рано, но не и прекалено късно". "Ще разгледаме искането на Италия, което със сигурност се основава на тези извънредни обстоятелства и ще го разгледаме, както казах, в духа на солидарност и разбирателство", посочи той на пресконференция в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигналчик

    3 0 Отговор
    На тази вирусът ще ѝ влезе през гащите.