Last news in Fakti

2 Март, 2020 17:31 773 3

Европейската комисия е доволна от Албания и Северна Македония

  • северна македония-
  • албания-
  • напредък-
  • европейска комисия-
  • доволна

И двете държави са постигнали допълнителни видими и трайни резултати

Европейската комисия е доволна от Албания и Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи актуална информация за напредъка, постигнат от Албания и Северна Македония при по-нататъшните реформи, свързани с върховенството на закона, по-специално в областите, определени от Съвета през юни 2018 г. И двете държави са постигнали допълнителни видими и трайни резултати и поради това препоръката на Комисията за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония остава в сила.

По повод на представянето на докладите, комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи коментира: След като през февруари приехме преработената методология за процеса на присъединяване днес представяме актуална информация за Албания и Северна Македония. Тя показва, че държавите са увеличили усилията си и са постигнали допълнителни осезаеми и устойчиви резултати в ключовите области, посочени в заключенията на Съвета от юни 2018 г. Комисията застава твърдо зад своите препоръки за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония и се надявам, че през следващите седмици държавите членки ще вземат положително решение.

2020 г. — работа по подход, съчетаващ три направления

Западните Балкани са приоритет за Комисията, която през 2020 г. следва подход, съчетаващ три направления. На 5 февруари Комисията представи своето предложение за постигане на напредък в процеса на присъединяване към ЕС, като го направи по-надежден, по-динамичен и по-предвидим и придаде по-голямо значение на политическата насоченост. Успоредно с това Комисията твърдо отстоява своите препоръки за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, доколкото и двете държави продължават усилията си за осъществяване на реформите. На трето място, като част от подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе на 6 и 7 май в Загреб, Комисията ще представи план за икономическо развитие и инвестиции за региона.

В представената днес актуализирана информация Комисията фактически и обективно описва напредъка на двете държави от юни 2018 г. до момента в областите, изтъкнати от Съвета.

В случая с Албания в актуализираната информация се очертава напредъкът в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите, по отношение на постигнатите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително по отношение на отглеждането на канабис и трафика на твърди наркотици. В нея се обръща внимание и на други важни въпроси, като например споразумението относно бъдещите действия по отношение на избирателната реформа и усилията за справяне с неоснователните молби за предоставяне на убежище.

В случая със Северна Македония актуализираната информация обхваща важни стъпки, предприети за укрепване на независимостта на съдебната система, включително неотдавнашното приемане на преразгледания закон за прокуратурата. Тя показва по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и напредък в усилията на страната за реформа на разузнавателните служби и публичната администрация.

Контекст

През април 2018 г. Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. През юни 2018 г. Съветът отчете постигнатия напредък и очерта пътя за започване на преговорите за присъединяване в зависимост от постигнатия напредък в някои ключови области.

След като Комисията отправи допълнителни положителни препоръки през май 2019 г., Съветът отложи решението си за юни, а след това за октомври 2019 г., преди да реши да се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха в Загреб през май 2020 г.

Очаква се през март 2020 г. Съветът по общи въпроси да обсъди бъдещите действия по политиката на разширяване въз основа на преработената методология, както и напредъка, постигнат от Северна Македония и Албания, с оглед на започването на преговори за присъединяване. След няколко месеца Европейската комисия ще представи по-подробна оценка на цялостния напредък във всички държави партньори, обхванати от процеса на разширяване, в годишния си пакет по въпросите на разширяването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биволъ

    0 1 Отговор
    Не ги е срам Другаря Путев много ще се ядоса
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Какво, албанските наркотрафиканти вече хвалят за положени усилия?Накъде върви този свят?