3 Март, 2020 18:30 21 497 27

"Преследват ме": изчезват хора, показали истината за Ухан

  • коронавирус-
  • журналист-
  • китай-
  • вирус-
  • преследване-
  • полиция-
  • цензура-
  • ухан

Стана ясно, че журналист е изчезнал безследно, а в неизвестност са още двама като него

"Преследват ме": изчезват хора, показали истината за Ухан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Видеото показва Ли Зъуа зад волана на автомобила му, докато шофира по улиците на Ухан. "По петите ми е кола на китайската Държавна сигурност", казва уплашено 25-годишният журналист, докато се снима с мобилния си телефон. "В Ухан съм, преследват ме", повтаря той.

Ли все пак успява да се добере до жилището си, откъдето миналата сряда качва в Ютюб последното си засега видео послание: "Не мога да си мълча. Нито пък съм готов да си затварям очите и ушите. Точно заради това наскоро напуснах държавната телевизия CCTV - с надеждата, че и други хора като мен ще се надигнат".

"Това е краят"

Ли е работил доскоро в държавната телевизия CCTV. Но след избухването на епидемията от коронавирус в Ухан, журналистът решава да напусне, за да може да предава на живо и без цензура от блокирания град.

Преди две седмици Ли предава на живо от един от крематориумите в града, където спешно търсели работници, защото персоналът просто не успявал да се справи с потока от мъртъвци. Друг негов репортаж показва подземен гараж в Ухан, където странстващи работници били принудени да живеят в мизерни условия. С други думи: Ли предава от места, които държавните медии никога няма да покажат.

"Нямам за цел да подклаждам бунтове. А и знам, че идеализмът ни беше унищожен още през пролетта на 1989 година", казва Ли, намеквайки за кървавите събития на площад Тянанмън в Пекин.

"Ако обаче всички просто си седим и наблюдаваме безучастно, нищо няма да постигнем. Днешните млади хора не знаят нищо за историята на страната си. И затова си мислят, че заслужават това, което имат днес като живот", казва журналистът.

Ли Зъуа е следвал в един от водещите журналистически факултети в Китай. От една седмица обаче от него няма никаква следа. При това Ли не е единственият изчезнал репортер. В средата на февруари властите задържаха китайския блогър Фанг Бин, който беше заснел драматични сцени в болниците на Ухан. В неизвестност е и адвокатът и блогър Чен Чиуши, който също предаваше от Ухан.

Когато миналата сряда идват да го приберат, Ли Зъуа предава на живо в мрежата. Към служителите на реда той се обръща със следните думи: "Щом подкрепяте един такъв режим, без изобщо да разсъждавате, ще дойде денят, когато вие самите ще станете жертва на този режим. Това е краят. Готов съм да ви отворя вратата".

Цензура, тормоз и насилие

Тази седмица Съюзът на чуждестранните кореспонденти в Китай публикува годишния си отчет. В него се казва, че средата, в която работят журналистите в страната, става все по-репресивна. Над 80 на сто от чуждестранните кореспонденти признават, че в хода на работата им през миналата година сериозно са зачестили случаите на цензура, тормоз и дори насилие. А примерът с Ли Зъуа показва, че критичните журналисти могат дори да изчезнат безследно.

Автор: Аксел Дорлоф


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така е

    76 9 Отговор
    Капиталистически комунизъм. Там няма човешки права.
  • 3 Митко

    38 5 Отговор
    История за криминален роман по действителен случай!!!
  • 4 ахаааа

    50 18 Отговор
    Това доказва че тези хора са разкрили че вирус е създаден в китайската лаборатория. А сега са изчезнали безследно

    Коментиран от #25

  • 5 Още крастава

    42 28 Отговор
    Западна пропаганда.
  • 6 цру и статии

    44 19 Отговор
    Комунистически Китай процъфтява с най-голям ръст на икономиката в светът.

    Коментиран от #15

  • 7 Жанбо

    21 3 Отговор
    Слепи духовно. Може ли толкова простотия да владее света? Накъде сте тръгнали бе хора?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Санкция

    37 16 Отговор
    Пълни глупости!!! Поредната фалшива провокация на дойче веле!!!
  • 10 Ахтунг

    35 13 Отговор
    Не само в Китай,масово мрът хора в цял свят,болшевишка Америка цели изтребването на около половин милиард биомаса,с това биооръжие
  • 11 Барчо

    51 11 Отговор
    "Преследва ме кола на държавна сигурност". Прибрал се в къщи и пуснал материала в мрежата. По-голяма простотия не съм виждал. Значи държавна сигурност го преследва, но не го хваща и допуска да извърши точно това нещо за което го и преследва. В смисъл че китайската държавна сигурност е пълна с абсолютни тъпънари. По-големите тъпънари са тия, които вярват в това. Случващото се в Китай с тоя вирус и евентуалното манипулиране на информацията могат да доведат до психоза, която да доведе кой знае до какво. Знаем в миналото до какво е довело първото радиоизлъчване на радиотеатъра "Война на световете". В подобни случаи журналисти, блогъри или каквито и да са не трябва да психират народа в името на "лайкове". В Америка за много по-малко уволняват и то вървежни журналисти. Като казвам уволняват, то имам в предвид, че са уволнени до края на живота си да не могат да практикуват. В Америка за показване на истината осъждат до живот. Визирам Асандж.
  • 12 Нормален западноевропеец

    5 16 Отговор
    И какво ни интересува това нас нормалните европейци.
  • 13 Balgarin

    5 8 Отговор
    V Balgaria gurnalistite sa svobodno,mogat da izrazyavat spokoino vsicko,koeto mislyat.

    Коментиран от #16

  • 14 това е смъртоносна епидемия

    20 4 Отговор
    Не знам какво е в Китай, но що СЗО казаха, че няма друга държава в света, която може да приложи такива мерки за защита на населението от тази "чума",( вероятно пръкнала се в някоя военна лаборатория), аз съм склонен да им вярвам! Моля се само, нас да ни пощади и да не се разпространи толкова....
  • 15 Само казвам

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "цру и статии":

    Комунистическата идея напълно отхвърля капитализма, а Китай е номер едно благодарение на капиталистическите им маневри. Е как тогава е комунистически не става ясно

    Коментиран от #22

  • 16 Да бе

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "Balgarin":

    При наличието на народни депутати собственици на медии това няма как да бъде вярно , да ти напомням ли на кое място сме по свобода на словото

    Коментиран от #17

  • 17 Balgarin

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Да бе":

    Tuk vav ,,fakti" gurnalistite-- kpmentatori pishat svobodno.
  • 18 Да разлаем кучетата

    26 3 Отговор
    На колко е бил 25-годишния Ли през пролетта на 1989 г.:
    "Нямaм зa цeл дa пoдклaждaм бунтoвe. A и знaм, чe идeaлизмът ни бeшe унищoжeн oщe прeз прoлeттa нa 1989 гoдинa", кaзвa Ли, нaмeквaйки зa кървaвитe cъбития нa плoщaд Тянaнмън в Пeкин.
  • 19 Барчо

    9 2 Отговор
    Бял Мерцедес ме преследва ........... в живота!!!
  • 20 Фокус мокус

    6 1 Отговор
    и горона вирус ей на тва се вика война без пушка .
  • 21 Ужас

    11 5 Отговор
    Кой вярва на дойче лъжеле?
  • 22 бай Шиле

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Само казвам":

    Пиленце,очевидно е,че нямаш капацитет да се изказваш по тази материя.Избутай поне средно образование и тогава...
  • 23 коронка

    5 1 Отговор
    Тоя кво снима и се разхожда из Ухан - не го ли е страх от коронавирусО?
  • 24 Вижте

    1 0 Отговор
    За тези,които не вярват:да,статията е преведена нескопосано,но нещата в нея се базират на факти ,което може да се провери. Например преди дни гледах видео по темата https://youtu.be/R8gYNGG-tnY
  • 25 sasa

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ахаааа":

    Не точно, разкриват, че цифрите не отговарят на реалността и вероятно картината е много по-зле от предтавяната. Все пак смъртността расте, заразата се разпространява, няма предпазни мерки. Например тези цифри може да не са 3х. починали, а да са 30х., защото от 90х. заразени има 50х.затворени случая с 3х.починали, ама може да са 13, може да са 23 или 30х. в Ухан, изчезват хора безследно, това прикриване значи, че има нещо опасно или лъжливо. Ето, у нас например, повечето случаи не лекарска немърливост и други специфични заболявания се вписват като сърдечна/белодробна недостатъчност и се приключва. Въпросът е колко души са живи и здрави, да би да излезе, че властите подават разкрасени цифри, а реалността е плашеща.
  • 26 димитър

    1 1 Отговор
    Комунизъм в деиствие.

    Коментиран от #27

  • 27 бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "димитър":

    Е де да имаше такъв "комунизъм в действие" и в България.Ако си ходил в Китай,ще разбереш защо ти го пиша.