Last news in Fakti

4 Март, 2020 14:35 23 109 40

Коронавирусът еволюира в нов тип

  • коронавирус-
  • мутации-
  • вирус-
  • китай-
  • учени-
  • нов тип-
  • ухан

Вирусът вече е претърпял 149 мутации

Коронавирусът еволюира в нов тип - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китайски изследователи откриха два подтипа на новия коронавирус, които са с различна степен на инфекциозност, съобщи ТАСС.

Специалисти от Пекинския университет и от института "Пастьор" в Шанхай са проучили 103 образеца на коронавируса от новия тип и са установили, че той вече е претърпял 149 мутации и е развил два подтипа - вирус тип S и тип L. Те са открити в 101 образеца, като 30 на сто от тях са тип S, а останалите - тип L.

Вторият е с по-висока степен на инфекциозност и е свързан с епидемията в Ухан. След началото на януари тази година по-агресивният подтип вече не е доминиращ, смятат учените. Те предупреждават, че анализът им е върху доста ограничен брой образци и смятат, че са нужни повече и по-задълбочени изследвания върху развитието на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 корона

    49 74 Отговор
    Ако този вирус не изчезне след затоплянето на времето как ще се справят? Ще инжектират цялото човечество ли? Виръсът е изпуснат от китайската лаборатория. Виновни са китайците и Китай трябва да бъде изолиран от всички държави!

    Коментиран от #10, #34

  • 3 Ивайло

    182 34 Отговор
    Тоя коронавирус 100% американците го създадоха, защото в последно време Китай им стана доста голям конкурент и почна да им се зъби!!! И краварите естествено отново действаха подмолно в техен стил и им го пуснаха на китайците, за да им спъват икономиката!!! Да де, ама тоя вирус тръгна и по света!!! Където има някъде проблем по света 100% са замесени американците - я демокрация ще внасят някъде, я ресурси ще изнасят, абе скапана работа!!!

    Коментиран от #11, #17

  • 4 Активист от ДПС

    16 65 Отговор
    Путин направи грешка като покани Тръмп на парада за 9 май! Този парад няма да се състои тази година, а вероятно и следващата! Беше поканен и Радев, но той е на буксус и всичко отиде по дяволите, така че и Радев няма да присъства на военен парад през живота си! И тази година ще гледаме парада за 9 май в Москва, само че на запис от миналата година 😂😂😂😂 Вече ще се казва парадът на Короната на запис по интернет от 2019-та😁😁😁 Една ампулка колкото нокът със Covid-19 на Червения площад и руската армия излиза в неплатени "болнични" за неопределено време...😂😂

    Коментиран от #40

  • 5 защо плагиатствате

    32 9 Отговор
    Това президентът Радев го каза още вчера на Шипка, откритието е наше.
  • 6 Гъдулан Нашмъркаев

    44 10 Отговор

    До коментар #1 от "Един ....":

    По скоро добри лаборанти някъде в англосаксите. Тестват и пускат за проба. Животинска болест никога не може да се прехвърли на човек, ОСВЕН АКО НЕ Е МОДЕЛИРАНА ДНК И.
  • 7 👑 🎩

    11 25 Отговор
    Китайските каманисти се самоосакатиха.
  • 8 Куронавирус

    26 6 Отговор
    Коронавирусът е мутирал в Куронавирус.

    Коментиран от #27

  • 9 Китаец=крадец

    5 11 Отговор
    Пастьор французин ама у катай.
  • 10 Гъдулан Нашмъркаев

    38 7 Отговор

    До коментар #2 от "корона":

    Понеже са го пуснали в Китай и според теб Китай е виновен за това А !!!!!!
    Е , ти си знаеш.
  • 11 Въпроси

    48 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Ясно е, че вирусът е пуснат съвсем съзнателно.Факт е че атакува двата главни противника на US - Китай и Иран. Факт е че няма обявени заразени в Русия, България, Израел, Бонго Бонго и Конго. И докато едните крият, а другите не знаят за госта, що ще вируса в Италия? Само туристите и гастарбайтерите ли са виновни? Или има и друга причина?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 отговор

    7 23 Отговор

    До коментар #11 от "Въпроси":

    Факт е само в психопатската ти глава.
  • 13 незнайко

    37 8 Отговор

    До коментар #11 от "Въпроси":

    НЕ, причината е изкуствено разпространение !!! Понеже през Италия минават най много бежанци по вода, това е като манна небесна за "ВИРУСА" !!! НАИСТИНА ЛИ ДВА МЕСЕЦА НЕ ЗНАЯТ К КАКВО ДА МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ ??? НЕ , ПРОСТО БАЗ ВОЙНА ИСКАТ ДА НАМАЛЯТ НАСЕЛЕНИЕТО !!!

    Коментиран от #14

  • 14 незнайко

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Малко грешки в писането, но това е от бързане.

    Коментиран от #39

  • 15 ЕХОТО

    24 10 Отговор
    Забележете,че няма нито един политик заболял от нито една държава,а не спират да пътуват,целуват и ръкуват.
  • 16 Motiv

    8 14 Отговор
    Какво намаляват населението бе, да бяха умрели 3 милиона, да се съглася, ама с 3000 жертви и то двдоци повечето... не е май това причината...ама дайте сега консенсус, Китай ли го пусна ворусот, ели Щатите Тръмповски, ели Саюзат Путински ??? Некой го пусна обаче...

    Коментиран от #20

  • 17 ???

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Естествено, че ще тръгне. Той да не е расист и да седи само в Китай.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Телето

    4 4 Отговор
    Без целувки и прегръдки .... ИЕЕЕ това е супер. Направо клецане и порно ... СУУУПЕР . Утре хващам самолета

    Коментиран от #38

  • 20 РЗС

    31 3 Отговор

    До коментар #16 от "Motiv":

    Баче много не са ти ясни нещата. За този вирус няма ваксина, силно заразен е и е започнал да мутира. Тия три фактора излагат цялото население на планетата в невероятен риск. За 2 месеца са заболели 200к човека и 0.5 процента са с фатален край. Като в Италия вируса е убил 1/5та или 20 процента, което означава, че смъртността се е увеличила 40 пъти само за седмици. Като нищо вируса може да мутира и да умират 100 процента от заразените. Към този вирус тялото не може да образува антитела, което означава, че ако го преболедуваш веднъж може да те убие на 2рия или 3тия път, демек 100% смъртност. В китай има много случаи на повторно заразили се. Ситуацията е много сериозна.

    Коментиран от #22, #23, #30

  • 21 фъкоф

    2 4 Отговор
    Да го духа корона вируса!!!
  • 22 ududu

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "РЗС":

    И като е сериозна - какво правим? Ровим главата у песъко и чакаме?
    Това е план да се прочистят негодните да работа хора - стари - болни - консуматори и да се вдинге потреблението на стоки и оттам цената им на база търсенето! Вируса е пуснат с такава цел - тоя дето го е пуснал, ще го спре когато прецени! А ви се страхувайте и пазарувайте - спазвайте плана на господарите :!)!)!

    Коментиран от #24

  • 23 ССмокар

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "РЗС":

    Професор Костов/пулмолог/ даде днес научно и емпирично "допълнение" по същата тема. Двата анализа никак,ама никак не са аргумент да остана реалист. Не е на добре.
  • 24 РЗС

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "ududu":

    първо аз не се запасявам, щото не мисля, че е нужно за в момента. А хората, които се запасяват не правят нищо лошо, това, че вдигат оборотите на магазините, не означава, че засилват икономиката на страната, защото дори да намерят лек за вируса, хората тая храна няма да я хвърлят, а ще си я консумират, щото пари са давали, сещаш ли се? Което от своя страна, ще доведе до намалено търсене и спад в цените, щото храните в магазина имат срок на годност и докато ти нагъваш кашоните с консерви, купени заради короната, тия стоки в магазина гният. така, че сега правят оборот за сметка на бъдещето. Отделно правителствата не позволяват да се надуват изкуствено цените и такива дето го правят има и затвор и глоба(това е тук в УК) ибей вече ми пратиха писмо, ако сложа коронавирус или надуя цени за продукти като маски за лице и подобни, ще има доживотен бан и може да последва и съд. Така, че хич не са ти ясни нещата друже. Единственото спасение е един месец никой да не ходи никъде, седиш си във вас и пукаш луканка и ракия. Кой замине замине, кой остане остане. така се прави

    Коментиран от #25

  • 25 dsdsds

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "РЗС":

    На мен са ми много ясни нещата, но такива дървени философи като теб те мисля да убеждавам! Ще кажа само следното в заключение, как си го представяш 1 месец всеки са си стои в къщи? Те нещата дето ги консумираш, ток, вода, телевизия, интернет и др. Не са перпетум мобиле, хора се грижат за тях! Вируса е създаден изкуствено, за да умори негодното население, стари и болни хора - консуматори!
    А както е извество консуматорите вредят на икономиката.
    Не мисля повече да ти отварям очите, понеже както се вижда си промит мозък и не можеш да мислиш самостоятелно, както 99 процента от населението, което е на практика добре ... за останалия 1%

    Коментиран от #26, #29

  • 26 РЗС

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "dsdsds":

    абе русофил залупен, къде си тръгнал с твоите слабоумни консирации, вие русофилите сте изтрещели отвясъде, бил пуснат вируса нарочно, абе ти предрусал ли си? Пари щели да правят, абе тъпир, аз съм стоков брокер, ти имаш ли на идея колко са паднали пазарите на всичко? Петрол, газ, енергия всичко е с маса проценти надолу. Първите милиардери губят проценти от състоянието си на ден. Глобално икономиката е в будна кома точно в този момент, ти и малка представа си нямаш какво се случва, разтегляш ми руски локуми и конспирации тука за простотоии, никой ама никой не е спечелил стотинка до сега от вируса. Най-големия филантроп на света Бил Гейтс е обаче едни гърди напред, защото е първия, който инвестира 100 милиона долара в проучване, за откриване на ваксина срещу короната. Има и награда от 10 милиарда долара, за първия създал ваксина, така, че човека е направил чиста инвестиция. Между другото дори и да му дадат 10 милиарда, той толкова е загубил само за миналата седмица. Ако искаш истински новини започни да следиш стоковите пазари, там дават черно на бяло какво се случва

    Коментиран от #28

  • 27 Е тоя вече като те фане

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Куронавирус":

    нема пущанье
  • 28 $$$

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "РЗС":

    Това дето лично аз искам, е да чуя най-сетне и за някой богаташ хванал 👑. Като стане пак пиши, че засега не ми звучиш по-разумно от този, на когото си писал. Това, че Гейтс е хвърлил толкова много пари за нещо, което не е излишно, ми навява повече съмнения.

    Коментиран от #33

  • 29 Ама и ти пишеш

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "dsdsds":

    щуротии. Как тъй консуматорите вредят на икономиката бре, човек. Без тях всичко ще фалира. Освен това и хазната ще се опразни, като няма кой да плаща данъци. Изглежда, искаш да кажеш, че вреди на качествената статистика. Но тя е само ориентир, доколко правилно функционира държавата, а самоизтреблението не е лечението, защото има и малки държави с почти никакво БВП. Лечението е в повишаването на интелигентността на хората, за да бъдат по-креативни в справянето с проблемите.
  • 30 $$$

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "РЗС":

    Тук обаче ме заинтересова. Защо организмът не може да изработва антитела срещу него?
  • 31 $$$

    14 1 Отговор
    Да наистина, липсата на имунна реакция от организма, показва, че това е нещо, с което човечеството никога не се е сблъсквало в петмилионната си еволюция. А това потвърждава, че е изкуствено създаден вируса. Кой печели от това? Не знаем. Така че, няма и да уцелим, ако търсим мотив. Нека наблегнем тогава кой губи от това.
  • 32 хоп и троп

    10 2 Отговор
    Тръмпата каза предварително, че ваЙрусЪт ще затихне през Април...значи всичко е сметнато. Кат чукне 1Април и хоп ваксината е готова и паричките почват да капят в касичката ...
  • 33 РЗС

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "$$$":

    Ами има други новини, малко по-нагоре с разболели се евродепутати. А най-богатите пък трудно биха се разболяли, те по принцип си живеят в изолация, кво ли остава когато има заплаха за живота им. Когато нищо не ти липсва живота ти е мил
  • 34 Факт

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "корона":

    Ройтерс каза че са го откраднали от САЩ!
  • 35 мани мани

    7 1 Отговор
    У нас му викат вирус б :) да, наистина "мутира" :) сменят му името и готово
  • 36 браво умници

    6 0 Отговор
    няма да изчезне вируса, ще се скрие при животните, и ще чака пак да дойде зимата да се развихри, какво да се прави, просто сме 21 век вече, това дето го предвиждаха, че войните ще бъдат вирусни, се случи, това е като в Матрицата, онези агентите, вирусите, се криеха къде ли не, прескачаха от един войник на друг, и се появяваха точно където трябваше
  • 37 умислен

    5 2 Отговор
    Не знам, в някои държави си е топло в момента, пък нови и нови случаи откриват на заразени хора, т.е. продължава да циркулира и на топло. Не се създава имунитет, мутира. Няма достатъчно условия в болниците за приемане на всички, които имат нужда от поддържащо лечение... Картинката хич не е добра. А продължават да пътуват за щяло и не щяло навсякъде и да го разнасят.
  • 38 Мун

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Телето":

    И никакво 5G!
    Kaзват,че имало значение и това!
  • 39 Путарина

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    и какво намалиха населението от 7 милиарда вече е 6 999 997 000 или с 3 хил по малко
  • 40 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Активист от ДПС":

    Последно активист от ДПС или от лудницата?