Last news in Fakti

5 Март, 2020 11:05 2 381 32

15 хиляди бежанци остават блокирани между Гърция и Турция

  • гърция-
  • граница-
  • турция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • криза-
  • бежанска криза

Седми ден продължава напрежението на границата

15 хиляди бежанци остават блокирани между Гърция и Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

15 хиляди души остават блокирани на сухопътната граница между Гърция и Турция. Според данни на гръцките власти вчера 4600 мигранти са се опитали да влязат на територията на страната нелегално. Арестувани са 11 души. Седми ден продължава напрежението по гръцко-турската граница, предаде БНР.

От събота до днес близо 32 500 мигранти са опитали да прекосят границата. Задържаните от началото на кризата са 231. Вчера гръцките гранични сили използваха шокови гранати и водни струи, за да спрат мигрантите на граничния пункт Кастаниес-Пазаркуле съвсем близо до българската граница. Тази сутрин ситуацията е спокойна. Ситуацията от турска страна днес ще инспектира министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той пристига на посещение в Одрин, за да провери ситуацията на турско-гръцката граница.

Над 137 хиляди души са преминали турската граница, съобщи той в телевизионно интервю пред канал Си Ен Ен Тюрк. Между 20 и 25 процента от хората са сирийци, добави той. По данни на Сойлу още 100 хиляди души ще пристигнат на турско-гръцката граница в следващите дни. Има шестима ранени бежанци или мигранти при ескалацията напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле вчера. Единият от тях е починал, защото е бил ранен в областта на гърдите и починал в следствие на раните си, съобщава БНР.

Днес в Одрин е дъждовно, за разлика от вчера. За последните 24 часа турските данни отбелязват, че около 5 хил. души са преминали турската граница, което бележи значителен спад в сравнение с пика на кризата. Една голяма част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, но в близост до границата, така че ако се чуе новина, че границата се отваря, да могат веднага да преминат. Липсата на подходящи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви импровизирани лагери, палатки, направили са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати сгради. Основните проблеми са свързани с липсата на достатъчно средства за покриване на санитарните им нужди, поради което се мият в джамиите. Една голяма част от хората казват, че не искат да преминават незаконно, очакват границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични власти е една от причините – някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 33 Отговор
    Гърция трябва да ги пусне в Европа..те искат в Германия,няма да остсват в Гърция

    Коментиран от #18

  • 2 Асан 🇹🇷

    4 16 Отговор
    Мицотакис пусни моите братя моля те!
  • 3 Мехмед

    4 16 Отговор
    Бойко да ги приеме в България! Страната има нужда от тях.

    Коментиран от #32

  • 4 Ивайло

    31 5 Отговор
    Да се връщат от където са дошли!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "🪓🪓🪓🪓🪓🪓🪓🪓🪓🪓🪓":

    Това защо го пишеш????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лозанов с пипионката

    4 5 Отговор
    До чалмата Хасан:
    Жалкото е че дори Турция да си върне Булгаристан
    /което е добро като идея/, продажната ни политическа върхушка няма да се подмени от Султана, най-много Пожарникаря да ни бъде сменен с "Ефендито" с брадата !
    Така че хайдуците ще си останат в пълен състав . . .
  • 10 да ама не

    14 1 Отговор
    бежанци африканците и пакистанците, които работят в турция от години и говорят отлично турски, както и ислямисткитe джихадисти от цял свят ??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 До админите

    11 0 Отговор
    Няма ли да сигнализирате на службите за този, който пише под никнейма "Хасан"? Четете ли му коментарите?

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Хасан

    4 2 Отговор
    Аз мразя пророка.Той е *диот

    Коментиран от #16

  • 14 Заповед от Ердоган

    3 1 Отговор
    Не им е позволено да се върнат в Истанбул. Който го прави, бой. Ние сме филантропи.
  • 15 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "До админите":

    Това е българин провокатор ..често пише под тоя ник за да ме злепостави ...аз съм си за отворено общество , мултикултура и съм си натовец
  • 16 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Таман ще ..хвърли се от терасата на панелката и ще имаш възможност да му кажеш лице в лице
  • 17 Хасан

    0 14 Отговор
    Нека европейската общност да заклейми насилието над бежанците от гръцките полицаи ...жени и деца се пребиват и се ограбват от европейската полиция ...

    Коментиран от #20

  • 18 Гръцки псоли

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хей, лъжец, с стремежите за завладяване. Заведете ги в германското посолство за визи или им дайте билети до Африка и Пакистан. През Гърция не минават, нямат работа там.

    Коментиран от #19

  • 19 Хасан

    0 10 Отговор

    До коментар #18 от "Гръцки псоли":

    Нали има " европейски " ценности ..нали англосаксонеца учи всички на " хуманност, права на човека, свобода" ...бърка се на всички и във всичко
  • 20 Мехмед

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Те вече ги заклеймиха, отпускайки им 700 милиона € да пазят границите на Европа. За сега си имат достатъчно роби от Източна Европа. След 20-30 години сами ще се молят за нова работна ръка.

    Коментиран от #26

  • 21 Hеудобната истина

    10 4 Отговор
    Още една грешка на Ердоган. Явно турците подцениха гърците. В момента от реката не минава нито комар, но нито от морето. Стотици гръцки кораби са на ключови точки.. Турците смятаха, че гърците са безсилни, защото понякога допускаха мигранти, защото имаха финансова криза и т.н. Всички хора са обединени и решителни за всичко сега.. Гърция не е Сирия и Либия. Тя може да промени политическата ситуация, съдбата, самата история на Турция.

    Коментиран от #22

  • 22 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Hеудобната истина":

    Нека да превърнем Гърция в лагер за бежанците ..
  • 23 Аха

    6 0 Отговор
    "Турските данни отбелязват",а какво отбелязват гръцките данни."Нулева миграция протича в последните 24 часа към източното Егейско море.Според централният корпус на Гръцката брегова охрана от сутринта 04.03. до днес сутринта 05.03. не е имало спасителни операции за емигранти и бежанци но няма и лодки идващи от турският бряг." ...И понеже доста се вълнуват за турско-гръцката граница до Одрин...Вече са организирани и пътуват доброволчески отряди от остров Крит в помощ на полиция и военни.Алооо Факти като обективна медия пишете и за двете страни..

    Коментиран от #25, #30

  • 24 Аха

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "До админите":

    Хасана тук е с предимство, насаждайки омраза между обикновените хора, както Атила в сайта на техните колеги..Докъде я докарахме.Никакво уважение и толерантност.Като включим и българофобското Дойче веле картина е пълна.Срам за сайта допускащ антибългарски коментари и цинизми.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мехмед":

    Вместо да ръсиш мозък, който никой не ти го иска, по-добре бягай да мяташ тухли и да носиш вар на майстора си,( щото е доказано че за друго не ставаш), че утре няма да има ко да ручаш бе, главо празна...Пак жена ти и дъщеря ти ще те вадят от мизерията....
  • 27 Info

    2 1 Отговор
    Австрийският външен министър Александър Саленберг в интервю за Австрийската информационна агенция (ARA) обвини Ердоган в насърчаването на климата срещу Гърция. Той разкритикува Турция заради политиката за бежанци, като обвини Анкара във воденето на комуникационна война, като описа действията на турския президент през последните дни като цинични и засягащи незаконния трафик, управляван от държавата. Според него настоящата ситуация е причинена изцяло от турската страна и че с дезинформация и фалшиви новини хората са изпратени на границата. Според австрийския външен министър по време на посещението си в Атина във вторник той е бил уведомен от гръцкия си колега Никос Дендиас, че турската брегова охрана дори придружава лодки с бежанци в международни води. Освен това, че турските власти заснемат гръцките си колеги, за да поставят Гърция в затруднение и да повлияят неблагоприятно на европейското обществено мнение.
  • 28 Алло

    2 0 Отговор
    Не са 15, а 12 хиляди с днешна дата.За последният 5 дневен период за незаконно навлизане в Гърция са предотвратени 34 778 опита и 244 ареста в зоната на Еврос. От януари са върнати на Турция 126 човека,а днес 13 обратно от Митилини към пристанището на Дикели.
  • 29 Матей

    0 2 Отговор
    Колко хитро го е замислил Ердо,наблъсква все повече емигранти по гръцката граница и отзад и поставя заградителни отряди.Като се наблъскат 100-200 хил муджахидини и ни насам,ни натам,вали ги дъжд,спят в калта.За да не се юрнат обратно към уютностите на Одрин и Истанбул ще трябва да ги възпират десетки хиляди аскери с щикове.

    Коментиран от #31

  • 30 Бачо Киро

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Аха":

    Нормално, бежанците не тръгват хаотично наникъде, а където ги пратят. Като са им казали, че там и там няма минаване в момента и туй то. Отдавна трябваше да се покаже среден пръст на Ердо и да върви на майната си. Да му запорират парите, да му натресат 200% мита, да му нашъкат санкциите и да върви да гони Михаля после, понеже е много отворен ... Без пазарите и парите на Европа Ердоган е умрял отвсякъде. Ще се чуди къде серат гладните. Прекалено дълго му играха по свирката заради тея изнудвания меките брюкселски идиоти.
  • 31 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    Ми не е особено умно, защото както грубата сила на гърците ще трябва да ги държи да не влязат, така и грубата сила на турците ще трябва да ги държи да не се върнат когато опитат кютека, да не говорим, ако почне стрелба. Единствено разчита, че гърците ще ги пуснат, което просто няма как да стане. Сам се закопава в случая.
  • 32 Идея за скравяне със свинското

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    Няма свине и кланиците и касапите чакат. Ти знаеш ли, че си прав.
Новини по държави: