5 Март, 2020 19:40 1 438 29

ЕС планира квоти за жени на върха на компании

  • ес-
  • квоти-
  • компании

Нови планове за предложението

ЕС планира квоти за жени на върха на компании - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската комисия отново работи по плановете за квоти за жени в управителните съвети на големи компании, съобщи Гардиън.

ЕС търси варианти за полово равенство. Отчита се по тази тема има бавен напредък.

Според плановете, европейски компании може да бъдат глобявани, ако поне 40% от местата на независими директори не се заемат от жени. Преди предложението беше отхвърлено от страни в Централна и Източна Европа, които получиха подкрепа и от Великобритания.

На този етап в ЕС жените заемат ¼ от местата на независими директори. Само 7.5% са председатели на управителни съвети, а 7.7% изпълнителни директори.

Очакват се разговори по темата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    39 0 Отговор
    Квотите са обратното на равноправие.
    Защото вместо с качества, влизаш по квота.
    Джендърска глупост. Квоти за гейове и транссексуални кога?
  • 2 Уди Кълвача

    30 0 Отговор
    И задължително да са лесбоси с къси прически и мъжки обуща!

    Коментиран от #9

  • 3 Behemoth

    18 0 Отговор
    Това добре ама и гееве трябва иначе няма да е честно.......и няколко афгански инженера да контролират новите разработки ....
  • 4 Професора

    29 0 Отговор
    Не е полово равенство, а искат да сложат на равно прости и умни и ненормалните с мормалните! ЕС загива самозатрива се!!
  • 5 тия са

    19 0 Отговор
    И Д И О Т И . Краставицата ми е малко изкривена , я да ми я изправите.
  • 6 От Народа

    21 0 Отговор
    Пълна простотия. Ако си умен няма значение пола или секзуалните ти наклонности. След това, След това ПЕДЕРАСТИТЕ да искат квоти. Това е извращение срещу нормалния човек
  • 7 Как пЪ...

    21 0 Отговор
    Не искат да има квоти в строителството, 90% от смъртните случай на работното място са на мъже. Трябва да има квоти за тяжка и пасна работата. Вчере искаха да работят като мъжете, жените си мислеха, че ще станат шефки веднага, ама такъв филм няма. Сега искат квоти да стават, само заради пола. Това е сексисъм и една жена дето се е докопала до високо място с труд, сега тя се умаловажава. Хората ще мислят, че го е получила само заради пола, а тя също може да си го мисли.
  • 8 Урко

    28 0 Отговор
    В деншно време перфектния кандидат за каквото и да е било е: чернокож, гей, веган, мюсолманин, екоактивист.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Идустриалец

    10 0 Отговор
    Къде ще намеря жени с достъпно опит за да ги направя началнички на опитните ми техници и машинни инженери? По тези квоти и началниците на охраната на обекта трябва да са жени с достатъчно опит. Цялата работа е да се ограничи раждаемостта, ако жените преследват кариера раждат по едно дете, или изобщо не раждат. Само че неграмотните това не ги бърка.

    Коментиран от #24

  • 11 Контра

    10 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че твърде много станаха чиновниците в този ЕС. Чудят се как да оправдаят съществуването си и ръсят ли ръсят ...несмислици.
  • 12 Ахахах

    7 1 Отговор
    То и ние спонсорираме такива пачаври! С 5милиона евро в Барселона... най-голямата бизнес дама! Бая скъпо се е продала!
  • 13 Рашка с чашка

    13 0 Отговор
    Всъщност да сме точни квотите на полов принцип е точно полово неравенство! Ако имам 10 много кадърни специалисти ще трябва да освободя 4 от тях, въпреки че се справят чудесно, защото не са жени.

    Коментиран от #19

  • 14 123457

    14 0 Отговор
    Вместо да се вторават във фалшиви проблеми. ЕС да се вторачат в най-важният проблем. А именно неравенството в доходите между хората. Например между Източна и Западна Европа, където за една и съща свършена работа заплащанет е различно.

    Според мен проблема, не е че шефка жена взима 15%-20% по-ниска заплата от шеф мъж на същата позиция. Проблема, че шефа бил той жена или мъж, взима 200 пъти повече от обикновенният работник мъж или жена в една и съща компания. Едва ли шефа работи 200 пъти повече, все пак денонощието има 24 часа и 8 от тях са за спане, а 3-4 часа за хранени, пътуване и лична хигиена. Спорно е и това, например, че в една автомобилна компаия като BMW. Приноса за компанията на един топ менджър е 200 пъти по-голям oт приноса на младшият инженер участваш в разработването на новия продукт.

    Проблема е, че шефовете взимат над 200 пъти повече от
    работника. Например работника взима 40-50 хил. евро годишно, а
    шефова над 8 000 000 евро годишно. Има, жени, които взимат високи заплати и такива, които вимат ниски заплати. Също има мъже с високи и ниски заплати. Главният проблем е огромното неравенството в доходите и то не е само между мъже и жени. А е най-вече между топ служителите и обикноовенните служители.
  • 15 полов атлет

    10 0 Отговор
    Дано да не стане това нещо. Иначе - Боже опази Европа ! Ако продължават тези прocтoтии еврейския съюз ще се затрие и фалира.
  • 16 г-н П. Д. Растов

    8 0 Отговор
    Ние, от НПО"Дрът пеераз", призоваваме ЕК за 20% квота за нашего брата в управителните тела на ЕС, ЕК, големите корпорации...

    Коментиран от #18

  • 17 За малоумници и с психо отклонения

    2 0 Отговор
    за всякакви такива също да се въведят квоти и да се дивим после на о срания пейзаж
  • 18 бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "г-н П. Д. Растов":

    Господа пеераси,ми то в България квотата ви вече е пет пъти преизпълнена.К,во повече искате?
  • 19 Е да, ама ще можеш

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рашка с чашка":

    да си вкараш любовницата, незавършила дори основно образование, без жена ти да заподозре нищо, защото просто така ти се е наложило 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 така така

    5 0 Отговор
    Квоти за педали няма ли?
  • 22 Дон Чико

    3 0 Отговор
    Еврогейчетата кога ще сложат квоти за жени в мината? Не само директорици в цикъл. Навсякъде искам квоти за жени, гейове, лесбиики, черни, китайци, ... Иначе не е честно, евро-дъртаци и ялови евро-бабушкерици.
  • 23 Гост

    5 0 Отговор
    Квоти за жени, за афро американски жени, после квоти за гейове и джендъри, за имигранти мюсюлмани. А способните бели мъже хетеро сексуални да духат супата. И ако не намерят кадърен гей или черна жена, на която и сече пипето за поста директор, какво правят? Взимат първия гей от клуба с членуващи хомо ли? Побъркан свят!!!
  • 24 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идустриалец":

    Намериха гинеколожка в Германия, за да я сложат на поста министър на отбраната, ще намерят калинка и за всеки директорски пост. Още малко и ще наложат квоти за жени и за отговорниците в ловно риболовните дружини. Жени ще открехват мъжете каква стръв да слагат на въдиците. А пък мъжете ще обсъждат ефективността на различните видове депилации по телефоните си докато приготвят вечерята за семейството си.
  • 25 Axaxa

    2 1 Отговор
    Мъжете стават джендъри и слагат по една перука и готово
  • 26 Хахаха

    4 0 Отговор
    Пореднато четовна глупост на брюкселските зелки.
    На границата с Гърция ври и кипи, а на нашата е затишие пред буря, а тези педали се чудят каква нова педерастия да измислят.
    ЕС накрая май ще се саморазпадне.
    За да не стане това е уловката евро, но и баш педалите от Швеция не щат еврото.
    Трябва да запазим лева, за да можем един ден да кажем Баста !!!
  • 27 софианец

    1 0 Отговор
    света се обърка напълно,поради липсата на воѝна и отрезвяване хората и всички се чувстват 'преебани' от някаква друга каста , раса,група,и дори от комшията,заштото му е по-голям.в природата няма равенство и справедливост,а борба и ЕВОЛюЦИА,а ЕС само нови комисиѝ които се чудят с какво да си уплатнят безмисления живот
  • 28 hmhmhm

    1 0 Отговор
    Да планират и малко квоти за глупаци , че като гледам напоследък само "умни" предложения се роят! Не е толерантно да пренебрегваме глупаците !
  • 29 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Тия кретени брюкселските надминаха и най-мракобесния комунизъм!