Last news in Fakti

10 Март, 2020 09:29 12 291 22

Трудни времена на Острова: Брекзит и коронавирус

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • брекзит-
  • вирус-
  • мерки

Вирусът доведе до отмяната на многобройни събития и пътувания

Трудни времена на Острова: Брекзит и коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на премиера на Великобритания Борис Джонсън ще представи утре, 11 март, първия бюджет на страната след Брекзит, информира AFP. Обединеното кралство е разтърсено от кризата с коронавируса, заради която изпълнението на някои обещания за инвестиции в инфраструктури и климатичен преход би могло да бъде отложено.

Новият министър на финансите Риши Сунак обеща в края на миналата седмица в интервю за Би Би Си, че на Националната здравна служба ще бъдат предоставени всички необходими ресурси, за да посрещне здравната криза. Вече бяха деблокирани фондове, които ще позволят на болниците да работят за бързото разработване на ваксина, предаде БНР.

Както в редица други засегнати страни, коронавирусът във Великобритания доведе до отмяната на многобройни събития и пътувания, както и до евакуацията на стотици служители. Те трябва да работят у дома или ще са в техническа безработица. Промишлеността и най-вече автомобилната, е особено силно засегната, тъй като доставките на материали и резервни части са нарушени. Авиацията и туристическият сектор също страдат, а първата жертва на епидемията беше регионалната компания "Флайби" (Flybe), която бе принудена да спре всичките си полети заради срива на трафика.

Заради това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозата си за растежа на Великобритания тази година до 0,8 процента спрямо 1 процент в предишната предварителна оценка. Великобритания напусна ЕС в края на януари след буксуващи преговори цели три години и половина, а самото излизане от Евросъюза струва над 4,4 милиарда лири (4,6 милиарда долара) на британските данъкоплатци, сочат данни на Националната сметна палата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малоумници прости

    13 2 Отговор
    Нищо не става от Борето
  • 2 The Gentleman

    7 1 Отговор
    Не ги мислете британците. Там всички са с роботизираното мислене и ще спазват неотлъчно всички мерки, които правителството им наложи.

    Коментиран от #9, #20

  • 3 The Gentleman

    13 2 Отговор
    Притеснявайте се за България, защото тук нищо няма логика. МОН забранява всички организирани мероприятия с деца докато в същото време задължава последните да посещават учебните занятия.
  • 4 Госあ

    6 4 Отговор
    А референдумите кога ? ЕС би трябвало да е започнал вече преговорите с Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.
  • 5 Хасан

    7 0 Отговор
    Много съм прост.

    Коментиран от #7

  • 6 Добре че го има СДС

    4 4 Отговор
    В момента съм в Англия и нищо от това което пишете като новина не е истина

    Коментиран от #8

  • 7 слаботоков

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Добре де ! Знаем че си прост! Напиши нещо друго!
  • 8 слаботоков

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Добре че го има СДС":

    Много поздрави на баба Елизабет от мен!
  • 9 РЗС

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "The Gentleman":

    Нещо си се объркал, англетата са едни от най-нечистоплътните след някои африкански племена. Тук е станала страшна работа с това да си мият ръцете, нещо нечувано е било до сега. Децата дори се шегуват, защото не са учени да го правят. Идея си нямаш колко са зле, нямат елементарни хигиенни навици. Купуват дезинфектанти само и само да не се мият. Слагат по 50мл парфюм, за да не смърдят на пот, щот искали били да са по-натурални, вегани и други простотии, джендърска нечистоплътна работа

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ГОЛАТА ИСТИНА

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "РЗС":

    Независимо в коя държава живееш, трябва да се замислиш, за своето обкръжение... ако хората около теб не си мият ръцете и миришат на пот, а също така и не спазват елементарна хигиена.
    Със сигурност - Англия не ти е виновна!

    Коментиран от #13, #21

  • 11 The Gentleman

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЗС":

    Аз ли съм се объркал? Аз живея от 10 години във Великобритания. Вярно е, че англичаните имат един кофти навик, който мен лично много ме дразни. Могат да седнат на тротоара ей така без въобще да се замислят дали не сядат върху плюмки, фасове, просто не им пука. Виждал съм англичанчета да се гонят из маккдналдс в това число и в тоалетните. Излизат с мокри чорапи, а майките обърнаха нулево внимание, докато ние с жена ми щяхме да приападнем от погнуса. Дотук мога да се съглася с вас. Сутрин често ходят по домашни пантофи и пижами до магазина и по чорапи съм виждал хора. Ходят с обувки в домовете си и лягат директно с обувките. Но от друга страна са страшно организирани и дисциплинирани и ако павителството им наложи карантина, вярвайте ми, ще спазят препоръките неотлъчно. И ако някой наруши карантината то самите му съседи, ще го натопят на секундата. И това е което, ще ги спаси.
  • 12 The Gentleman

    2 1 Отговор
    "Ходят с обувки в домовете си и лягат директно с обувките." не казвам, че спят с обувките, а че могат да се изпънат на дивана, леглото с обувки за да си починат и хич не им пука.
  • 13 РЗС

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Още по-голата истина, е че не обкръжението ми е такова каквото описвам, а самия народ английски е такъв. Ти въобще, ако си бил тук ще си забелязал какви свини са, дори да не си бил, не си ли чул по нашето черноморие какви свинщини правят, такива, за които не си си и представял. Коментар 11 ти е описал някои техни всекидневни навици, които далеч не са всичко. Аз за 8 години съм виждал какви ли не свинщини, повечето от които по нощите. Въргалянето по улиците, в боклуци и повръщано им е национален спорт и на мъже и на жени. А колкото до 11 коментар, мога да кажа, че те не са толкова дисциплинирани, но да слушат ббс като овци, проблема е, че правителството тук не взима вируса на сериозно и ще пламне пандемия

    Коментиран от #14, #15

  • 14 The Gentleman

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    Хубаво е, че сме на едно мнение като цяло. Да, действително слушат като овце BBC и там като оплюят Путин и всички почват да повтарят, като папагали, че е диктатор. Има разбира се не дисциплини рани хора, даже цели квартали в Лондон, няма да уточнявам от кои раси, защото повечето хора се досещат. Но когато правителството засили степента на опасност от заразата, всичко ще се промени.
  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    Ами пич питам се кво правиш още там сред тея свини? Мазохист ли си?

    Коментиран от #17

  • 16 Бай ганьо

    0 1 Отговор
    Корона вирус е България
  • 17 РЗС

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    ами живея тук(доста по-добре отколкото в бг) имам си семейство и се обкръжавам само от свестни хора. То и в бг има много хора, които все още се къпят само в неделя, но и в бг съм живял. Все пак българите имат доста по-добри хигиенни навици. Не мога да имам изисквания към народа на която и да е страна, но мога да избирам обкръжението си, за собствено добро на всички хора е личната хигиена да е на високо ниво. Повече ме притеснява изключителния егоизъм на британците, бил съм в много държави, но такъв егоизъм е извън всякакви предели, това според мен ще им навреди много. Между другото,ако наистина положението стане много сериозно, се прибирам в бг, имам си дом, така, че да го мислят британците дето живеят на острова

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "РЗС":

    Ами и със свестни да се обкръжаваш и да живееш по- добре отколкото в б-я, вижда се че пак си недоволен. Доволния човек не гледа кусурите на другите. Също живея вече 27 години в Западна Европа, ама не им гледам кусурите и не плюя по тях. Такива са каквото са, аз съм отишъл в тяхната страна все пак!!!

    Коментиран от #19

  • 19 РЗС

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    елементарната хигиена в 21 век трябва да е задължителна в страна като Великобритания, нали уж са в топ 5 икономики и туристически дестинации, велика сила. Някогашната най-могъща империя владеела 1/5 от населението на света. Имат едни от най-добрите университети, много добра здравна система, уважавана полиция, съд и правителство, има ред. Но това не означава, че съм очаквал свини по природа. Аз съм вече с британско поданство и по конституция съм един от тях. Въпреки, че си имат пакистанци от 100 години, голяма част от населението са расисти и то спрямо източно-европейците. Има ли нужда да ти казвам, че няколко платени кампании го направиха това. Като цяло очаквах страна от първия свят, това искам да кажа, те по-мърляви, по-егоисти и по-расисти от нас. Стандарта на живот е по-висок да, живея по-добре, но същото може да се случи, ако ида в америка примерно, което също ми е опция. Ако не им бяха от ббс да им казват колко сме лоши белите балканци, да ти кажа, това че не се мият щеше да ми е единственото да се оплача.
  • 20 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "The Gentleman":

    Може да са роботизирани, но за съжаление не е вярно това, че спазват издадените нареждания.
  • 21 Навсякъде едно и също

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Така е, но хората по природа са егоисти. Не ги е грижа за околните, стига ти да са добре, независимо дали става въпрос за Англия, България или която и да е друга държава. Хората обичат да се показват колко са великодушни и колко много си помагаме, докато ни настанат ей такива времена, когато народа се трепа за руло тоалетна хартия.
  • 22 Бай Ганю

    1 0 Отговор
    Takaаааа... Днес вече е утре т.е. 11 Март и ако някой от Джурналята от Факти е следил какво се случи след обявяването на бюджета е хубаво да напише точно обратното на това което прочетох в тази статия . Или да си избърше дрисливия , продажен задник с дипломата си. Защото с тоя бюджет никакви "трудни времена" а напротив. Има увеличение на заплати, намаляне на данъци и дори отмяна в някой сектори. Има много пари в здравната и соц сфера. Има редица облекчения за бизнеса и реални пари в джобовете на работещите с намаляване на удръжките им. Това е бюджет който кралството не е имало от десет години и най-голямата заетост сред работоспособните като се предвижда увеличение и както самият финансов министър се изрази е истинско чудо на пазара на труда. Абсолютно оптимистичен бюджет, подкрепен с бурни ръкопляскания и оваций в залата.
Новини по държави: