Last news in Fakti

10 Март, 2020 12:07 3 111 4

Затварят училищата и градините в Румъния до 22 март

  • румъния-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • грипна ваканция

Общият брой на заболелите от коронавирус в страната нарасна на 17 души

Затварят училищата и градините в Румъния до 22 март - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разпространението на коронавируса в Румъния и мерките, които предприемат местните власти, са в центъра на внимание на румънския печат.

В. "Адевърул" съобщава за два нови случая на заразяване, с които общият брой на заболелите от Ковид-19 в страната нарасна на 17 души, предаде БТА.

Става дума за 73-годишна жена от окръг Бузъу, която се е завърнала неотдавна от Римини, и за 60-годишен мъж от Букурещ, който е бил хоспитализиран с други оплаквания, но няколко дни по-късно развил агресивни пулмонални симптоми. Направените му изследвания потвърдили заразяване с коронавирус, съобщава "Адевърул".

Вестникът отбелязва също, че до момента петима румънци са излекувани от коронавирус и са изписани от болниците.

Информационният сайт "Хотнюз" съобщава, че има съмнения за заразяване с коронавирус на трима души, които работят в румънското правителство. Временният премиер Лудовик Орбан уточни, че става дума за човек от обслужващия персонал и двама служители на генералния секретариат на правителството. Предприета е епидемиологична анкета.

Училищата и детските градини в Румъния ще бъдат затворени от утре до 22 март заради коронавируса, пише на първа страница в. "Гъндул". Мярката може да бъде удължена в зависимост от развоя на ситуацията. Премиерът Лудовик Орбан каза, че това решение е взето по препоръка на Комитета за извънредни ситуации. "Оставихме малко време за адаптиране, за да имат време родителите да намерят решения за наблюдение на децата. В същото време с тази цел сме взели мерки за улесняване на работата от вкъщи в частната и държавната сфера", каза румънският премиер.

На влизане в Румъния ще бъдат проверявани и всички автомобили и влакове. Румъния вече забрани временно полетите към и от Италия, която е силно засегната от новия коронавирус, а вчера временният министър на вътрешните работи съобщи, че от 10 март се суспендират и пътните и железопътни връзки с Италия. Граничният персонал на западната румънска граница е подсилен, за да идентифицира хората, пристигащи от Италия.

Над 70 процента от компаниите в Румъния нямат стратегия за ситуации, като предизвиканата от коронавируса, отбелязва икономическото издание "Економика". От проучване, осъществено сред 300 компании, става ясно, че повечето фирми нямат стратегии за риск за ситуации, подобни на епидемията от коронавирус. Повечето компании очакват негативни икономически последици - от проблеми със снабдяването и нарастване на цените до финансов блокаж, става ясно от проучването.

Коронавирусът преобърна плановете на Национално-либералната партия и Социалдемократическата партия за предсрочни парламентарни избори, пише в анализ в. "Адевърул".

Национално-либералната партия планираше да отхвърли предложението за правителство на Флорин Къцу, за да се стигне до свикване на предсрочни избори, но сегашната ситуация с разпространението на коронавируса създава натиск върху политическите партии.

Социалдемократическата партия и партията Съюз за спасение на Румъния, както и много от либералите, настояват за встъпване в длъжност на правителство с пълни правомощия, което да се бори с евентуалната епидемия, пише "Адевърул".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Gentleman

    9 0 Отговор
    Ето това е мярка. Браво! Бог да пази дечицата ни, които Борисов изпраща в училищата вдругиден при наличието на коронавирус в България.

    Коментиран от #3

  • 2 Някой

    1 1 Отговор
    Не мога да разбера какво се очаква от забраната на полетите от Италия.Който иска да се прибере ще го направи по един или друг начин.
  • 3 Ссдд

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "The Gentleman":

    Абе продажно недоразумение нашите училища са затворени 2 седмици преди румънските.
    Откъде се раждате такива увредени

    Коментиран от #4

  • 4 The Gentleman

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ссдд":

    Да де, бяха затворени, когато нямаше коронавирус, а когато вече има ги отварят.