Last news in Fakti

10 Март, 2020 13:52 5 051 3

Най-голямата болница в Кипър под тежка карантина

  • кипър-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • хирург-
  • заразен-
  • болница-
  • никозия

Заразеният сърдечен хирург се е завърнал от Великобритания

Най-голямата болница в Кипър под тежка карантина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавната болница в Никозия, най-голямата в Кипър, бе поставена под много строги ограничения за 48 часа, след като стана ясно, че единият от двата потвърдени снощи случая на коронавирус в страната е шефът на кардиохирургичното отделение, предаде БНР.

Болницата преустанови повечето си услуги днес. Всички амбулатории, планови лечения, прием и операции във всички специалности в болницата в Никозия са спрени за 48 часа, обяви Министерството на здравеопазването.

64-годишният сърдечен хирург се е завърнал от Великобритания на 3 март, веднага е продължил работата си в отделението и още същия ден е оперирал. Той се е обърнал за изследване за коронавирус едва на 8 март и е дал положителен резултат. Министерството на здравеопазването проследява всички контакти на заразения лекар през тези 6 дни, въпреки че е затруднено от изминалото доста време и от големия брой хора, имали връзка с него в работата му, призна здравният министър Константинос Йоану.

Общо 150 проби от персонала в болницата са взети до тази сутрин. Резултатите от тях ще бъдат готови до края на деня. Днес се очаква да бъдат взети още много проби, каза Йоану. Броят на хората, които ще бъдат прегледани, да бъде много по-голям и ще се увеличава в следващите часове, тъй като все още не всички контакти са идентифицирани, уточни министърът. В момента се проследяват пациентите от отделението и техните близки. Взети са проби и от членовете на семейството на лекаря.

Пътниците в самолета, с който той е пристигнал на 3 март, също ще бъдат издирени. Първи случай на заразен с коронавируса потвърдиха тази сутрин и властите в окупираните северни територии на Кипър. Това е 65-годишна германка, която е пристигнала на острова с туристическа група от 30 души и отседнала в хотел във Фамагуста в неделя вечерта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лошо

    5 0 Отговор
    Там живеят и работят много Българи.Дано заразата не засегне и тях.
  • 2 El chapo

    2 1 Отговор
    Те там вируса вече ще си намери белята с тия шейхове като се ядосат и ще разнищят кое откъде е дошло :Д
  • 3 Липсата на здравно обслужване

    0 0 Отговор
    Ще убие в пъти повече хора от колкото самия вирус.