Last news in Fakti

11 Март, 2020 06:30 7 293 7

Италия под карантина заради коронавирус: как се живее в такава страна?

  • италия-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • китай-
  • карантина

От днес 60 милиона италианци са в почти пълна изолация от света

Италия под карантина заради коронавирус: как се живее в такава страна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Цяла Италия ще се превърне в една голяма червена зона." От днес 60 милиона италианци са в почти пълна изолация от света. Нито една друга държава не е предприемала толкова драстични мерки. Как се живее в Италия днес?

Йоахим Нишлер е доста активен човек. Шефът на хотел "Линденхоф" в малкото градче Натурнс в Северна Италия, недалеч от австрийската граница, обича да кара велосипед и да се разхожда из планината. През идните седмици той ще има предостатъчно време за своите любими занимания. Нишлер е принуден да затвори своя хотел. "Заради коронавируса", както казва той пред Дойче Веле.

"Няма нито една резервация"

"Вече нямаме никаква работа. Положението е много тъжно, няма никакви туристи - те анулират резервациите си или просто не се появяват. Обикновено приемаме по 50-60 заявки за нощувки на ден, а в момента няма нито една. Не можем да покрием текущите си разходи, затова затваряме", казва хотелиерът. Той разказва и един куриозен случай от последните дни. Една от гостенките не пожелала да се храни в ресторанта, за да не се зарази. Занесли ѝ закуската до стаята и я оставили на количка пред вратата, след което ѝ се обадили по телефона, за да ѝ кажат, че може да закуси. Така гарантирали, че туристката няма да се среща пряко с някого от персонала.

Само преди няколко дни германският институт "Роберт Кох" обяви и Южен Тирол за рискова зона. А това ще се отрази пагубно на икономиката в региона. "Работещите в туризма са първите, които ще пострадат от тази криза, след тях идва ред на доставчиците на стоки и услуги, както и на малките фирми, които не получават нови поръчки. В крайна сметка ще бъде засегната и търговията на дребно, защото хората купуват все по-малко, а и защото няма туристи", казва Йоахим Нишлер.

Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите обяви вчера (9 март) официално, че целият ски-сезон в областта Южен Тирол се прекратява предсрочно заради епидемията с коронавируса. От 11 март всички хотели, ресторанти и ски-лифтове ще спрат работа - най-малко до 3 април.

Това решение е част от поредицата драстични мерки, които Италия предприема в момента, за да ограничи разпространението на епидемията. В понеделник вечерта в Италия вече е имало близо 10 000 потвърдени инфекции с коронавирус и над 460 починали. Италия е втора по броя на смъртните случаи след Китай. Междувременно свободата на придвижване е ограничена вече на територията на цяла Италия.

Живот под карантина

Университетите и училищата ще останат затворени най-малко до 3 април. Киносалоните, театрите, музеите, спортните клубове също затварят врати, а всякакви масови събирания или демонстрации се отлагат. Който наруши строгите правила, ще бъде санкциониран с огромни глоби - предвидени са лишаване от свобода до три месеца и парична глоба от 260 евро.

Даниела Цадра е директор на санаториалното управление в Меран, Южен Тирол. Мерките на държавата се отразяват изключително зле на ежедневния живот, казва тя пред Дойче Веле. "Управителите на барове и ресторанти са длъжни да раздалечат масите в заведенията си, така че между посетителите да има разстояние от най-малко един метър", казва тя. Пиенето на еспресо в кафенето на бара - едно типично за цяла Италия удоволствие, вече просто не е възможно. А по работните места се отменят всякакви събрания и съвещания - всичко се извършва по телефон и мейл.

Ограничителните мерки, въведени от правителството, не навсякъде се приемат с разбиране. Италианското министерство на правосъдието съобщи в понеделник, че с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, е бил издаден декрет, ограничаващ прекия контакт между затворници и техните близки. В резултат на това в множество италиански затвори избухнали бунтове, при които са били убити общо 6 затворници. В много от затворите умишлено били подпалени пожари. От синдиката на полицията съобщават за бунтове в общо 27 затвора в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енгин Йозкоч

    4 7 Отговор
    Скоро в Турция. Режимът лежеше известно време. Той не предприе действие. Сега ситуацията не може да бъде контролирана. Жалко за жертвите които ще има Турция.
  • 2 Поне руснаците няма да дойдат лятото

    5 4 Отговор
    на черноморието. Или ще трябва да свалят цените за българите или ще фалират!!!!!!
  • 3 Някой знае ли

    4 0 Отговор
    къде мога да видя актуална статистика за брой заболяли от 👑 за всяка държава. Няма проблем и да е на english, но да я обновяват редовно.

    Коментиран от #4

  • 4 Тошко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой знае ли":

    https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR3df_zKHChDiksx-hFiKtxDVsB5hBikryyjOHKO47xEir9cyMygOdXmdj8#countries

    Заповядай!

    Коментиран от #5

  • 5 $$$

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Златен си, Тоше! Наистина заслужаваш 🍺🍺🍺! Поискай си, щом отмине 👑 А статистиката реално стряска. Италия действително е прекалено напред.
  • 6 Психолог

    2 1 Отговор
    Предстои да разберем и тук.
  • 7 Господ

    1 1 Отговор
    Има много повече заразени хора от корона вирус но все още много хора си мислят че са болни от грип или поредната настинка.
    Със сигурност много са го прекарали без дори да знаят.
Новини по държави: