11 Март, 2020 10:44 1 679 16

Захариева: За да изградим приятелство, трябва да стъпим на истината от миналото

  • северна македония-
  • българия-
  • балкани-
  • берлински процес-
  • екатерина захариева-
  • никола димитров-
  • ес

България ще продължи да подкрепя усилията на страните от Западните Балкани

Захариева: За да изградим приятелство, трябва да стъпим на истината от миналото - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров бяха домакини в Скопие на Срещата на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани. Тя е първото от поредица значими събития в рамките на съвместното председателство на процеса на България и Република Северна Македония през 2020 г.

„Това първо съвместно председателство на две държави е символ на регионалното присъствие в Берлинския процес. Гледаме на него като на позитивен знак, че държава-членка на ЕС и страна кандидат могат да работят заедно в интерес на държавите в региона“, заяви Екатерина Захариева на срещата, предадоха от Министерство на външните работи.

Служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров благодари на Екатерина Захариева за съпредседателството и посочи три послания, които то отправя към региона и Европа: „Съвместното ни председателство сигнализира повече доверие в региона. То е важно и за самочувствието на Балканите, защото показва, че две съседни страни могат да го направят. Важно е и за нашите двустранни отношения. Това е допълнителен инструмент да работим заедно и да го използваме да решим останалите важни исторически въпроси между нас“, каза Димитров.

Целта на лансирания от германския канцлер Ангела Меркел през 2014 г. Берлинския процес е да бъде подпомогната европейската интеграция на страните от Западните Балкани чрез повече икономика и свързаност. Екатерина Захариева потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, което е и един от приоритетите на външната политика на България. „България ще продължи да подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз, но трябва да правим това заедно“, каза външният ни министър. Тя посочи съвместното председателство на Берлинския процес като пример за развитие и постижение на Балканите.

„Въпреки, че в региона има много върху какво да работим и по отношение на свързаност, и свобода на медиите, и добросъседски отношения, върховенство на правото, това съвместно председателство наистина е уникално. Фактът, че и аз, и Никола сме тук заедно, което беше немислимо преди 3 г., показва колко много се е случило за тези три години на Балканите“, заяви Екатерина Захариева. Тя призова колегите си от страните от Западните Балкани да не се фокусират само в миналото, а да гледат към бъдещето и да работят заедно по общи проекти и да се стремят към добросъседски отношения.

Двамата с Никола Димитров бяха единодушни, че трябва мъдрост при решаване на проблемите. „За да изградим истинско приятелство, трябва да стъпим на истината от миналото и трябва да приемем реалността“, коментира Екатерина Захариева. Приоритетни области на съвместното председателство на България и Република Северна Македония са задълбочаване на съществуващите сфери на сътрудничество в региона на Западните Балкани, подобряване на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование, опазване на околната среда.

В рамките на срещата 6-те страни от Западните Балкани – Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина приеха съвместно заявление, с което потвърдиха стремежа си да бъдат пълноправни членове на европейското семейство и да извършат необходимите реформи за това. Те призоваха европейската перспектива за Западните Балкани да остане високо в дневния ред на ЕС. Страните приветстваха съвместното председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония като модел, прилаган за първи път в рамките на инициативата и предлагащ ясни перспективи за засилване на регионалното сътрудничество.

„Приветстваме също приоритетите на съвместното председателство. Усилията да се промотира задълбочена регионална интеграция, свързаност и улеснено движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни – конкурентноспособни“, се посочва още в съвместното заявление на 6-те страни. Те изразиха подкрепа за плановете на съвместното председателство да търси близко сътрудничество с всички партньори, включително европейките институции, Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, участниците в Берлинския процес, международните финансови институции.

Участници в Берлинския процес за Западните Балкани са Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държавите членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ НЕЦИ

    16 2 Отговор
    ЗАХАРИЕВА,МНОГО ПЛЯМПАНЕ ЗА НИЩО.НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ НЕПОДГОТВЕНА.

    Коментиран от #5

  • 2 Чичо Гошо

    12 3 Отговор
    Имам еротични фантазии. Тая искам да я чукам
  • 3 Хм ммм

    11 3 Отговор
    Истината е че сте пребоядисанана най лоша част от тотолитаризма.
  • 4 Реално

    17 3 Отговор
    Тинтирти минтири-с две думи нищо не казва-нито адекватна позиция-нито конкретика....Абе днешните ни политици са пълни палячовци-без визия за националните ни интереси...
  • 5 Миг 29

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "БАТЕ НЕЦИ":

    Ти моля продължавай с доенето на козите! Големи политици и разбирачи се навъдиха в тези села ццц.

    Коментиран от #7

  • 6 За какви пари става дума?

    5 1 Отговор
    Това научихте ли го? Щото Тея като се съберат все за пари става дума!
  • 7 хаха

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Миг 29":

    Имаш предвид вожда ти "бай Ганьо" от корицата на книгата в Гърция?
  • 8 дедо Риц

    3 2 Отговор
    Тая как ми се иска да я израпам !!!

    Коментиран от #12

  • 9 куку руку ку

    8 1 Отговор
    Истината от миналото... значи пак опираме до история. Но каква история може да има в 29 годишно съществувание. Македонците да чукнат поне едно столетие, да не говорим за хилядолетие, че да говорят за история.
  • 10 Next

    2 1 Отговор
    С за да спреш да крадеш трябва да влезнеш в затвора
  • 11 Пипи дългото чорапче

    4 1 Отговор
    За да си добър дипломат трябва1да си завършил най доброто уще за политици въвФранция2добра обща култура,познаваме на исторически и политическите традиции,развитие,минало3има си протокол на обличане и държане4добър изказ,добър и бистър ум,проницателност.4социални умения6добър ораторски опит и умения.7да защитаваш интересите на страната си.8умения,свързани с журналисти,ръководни данни и при.Кое от тез неща има тъз чародейка и еталон на човек дипломат
  • 12 Дедо Риц,корекция:

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "дедо Риц":

    По-правилно е да напишеш: искам да й го натегна!
  • 13 кво нещо ей

    2 1 Отговор
    В Пазарджик като и висяха сополите от глад и мизерия много не дрънкаше герберска симулация на държавност.
  • 14 Басри Алиев

    2 0 Отговор
    А дали шпреха ингилизки,француски,швабски,ромски....??
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Нeкa нe cи прaвим илюзии, бeз твърди крути мeрки oт cтрaнa нa Бългaрия, тaм нeщaтa нямa дa ce oпрaвят!... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 16 Българин

    1 1 Отговор
    Гербава ,глупава, пасмина управляват България.
Новини по държави: