Last news in Fakti

11 Март, 2020 15:16 2 141 8

ЕК събира епидемиолози и вирусолози от различни държави

  • коронавирус-
  • вирусолози-
  • епидемиолози-
  • ек-
  • ес-
  • мерки-
  • зараза

Европейската комисия прави анализ на складовите наличности

ЕК събира епидемиолози и вирусолози от различни държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След проведената снощи видеоконферентна връзка на лидерите на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви следните допълнителни мерки по повод разпространението на коронавируса и икономическите последици от това: „Eвропейската комисия ще координира всеки ден чрез телеконферентна връзка с министрите на здравеопазването и вътрешните работи необходимите мерки.

- Комисията събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.

- Европейската комисия прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.

- Ще подсилим европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса.

- Вече мобилизирахме 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

По отношение на икономиката

Преди всичко трябва да действаме на макроикономическо равнище. Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря. Това изисква координация между държавите членки, Комисията и ЕЦБ. Доволната съм, че лидерите призоваха за такава координирана стратегия. Комисията ще даде своя принос без забавяне. Работя по следните мерки за подкрепа на усилията на държавите членки:

- Ще гарантираме, че държавна помощ може да се оказва на дружества, които се нуждаят от нея;

- Второ, ще използваме пълноценно гъвкавостта, която съществува в рамките на Пакта за стабилност и растеж;

Ще представя конкретни идеи пред Еврогрупата в понеделник. И в двата аспекта ще изясним много бързо правилата на играта за държавите членки. Накрая, ще предложа Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро. За постигането на тази цел ще предложа на Съвета и Европейския парламент тази седмица да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7,5 милиарда евро. Ще създам работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че парите започват да се насочват през следващите седмици.“

Контекст: как ще функционира Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса?

За бързото насочване на европейските публични инвестиции в размер на 25 милиарда евро за справяне с последиците от кризата с коронавируса Комисията ще предложи тази година да бъде освободена от задължението си да иска възстановяване на неизразходваните средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, които понастоящем се държат от държавите членки.

От държавите членки ще се изисква да използват тези суми, за да ускорят инвестициите си в рамките на структурните фондове. Те ще използват парите за национално съфинансиране, което обикновено трябва да предоставят, за да получат следващите траншове от финансовите си пакети по структурните фондове. С оглед на средния процент на съфинансиране от страна на държавите членки, сумата от 7,5 милиарда евро ще може да доведе до освобождаване и използване на около 17,5—18 милиарда евро от структурните фондове в целия ЕС.

Това предложение може да бъде приложено чрез изменение на регламента за общоприложимите разпоредби за структурните фондове. Комисията ще представи това предложение на Съвета и на Европейския парламент тази седмица. След това националните оперативни програми ще бъдат адаптирани, където е необходимо, за насочване на финансирането към области като краткосрочни работни мерки, здравеопазване, мерки, свързани с пазара на труда, и сектори, които са особено засегнати при сегашните обстоятелства.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кукуригу

    14 3 Отговор
    Абе не видяхте ли как се прави в Китай?Хората там са на път да решат проблема!А тука в гейският съюз - "ще се съберем","ще решим","ще отпуснем едни пари","ще мислим как да ги усвоят наще хора бла-бла".Ще се пазарим като за Брекзит!Баба ви Меркел вече бие отбой!Щели да се разболеят 70% от населението!От 1 милиард Китайци що не се разболяха 700000!В цяла Европа на власт са тиквите които знаят само да "усвояват"еврофондове!
  • 2 Сульо

    8 3 Отговор
    Събрали ги да ядат и пият и да разтягат еврогейски локуми.
  • 3 Я па я

    1 1 Отговор
    В Русия ми е надеждата.Ха,ха..!

    Коментиран от #4

  • 4 направо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Я па я":

    лапай на Оня .....
  • 5 азбе а ти

    1 0 Отговор
    https://www.globalresearch.ca/china-coronavirus-shocking-update/5705196

    Сащ са изработили за всяка държава отделен вирус
  • 6 корона

    0 0 Отговор
    Какви вирусолози бе - тествайте като доктор Менгеле!
    Деа и тъпия вирус - ясно е че е биологично оръжие ма много ви е куца антивирусната програма, или може би всичко е нагласено по мастер план :) _ знае ли е, че се разбере скоро!
  • 7 булгар

    2 0 Отговор
    налагайте мерките на Итлалия и не се туткайте.. всеки ден ще ви излезе скъпо.. учи се от патило не от старило!!!
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    ДВА МЕСЕЦА "ЕС" НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ДРУГО ОСВЕМ ПАНИКА !!! Сега щели да събират вирусолози !!! Досега 10 ваксини трлябваше да изкарат на база на съществуващи, но модифицирани НО НИКОЙ НЕ ИСКА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ !!!