11 Март, 2020 17:15 2 600 6

Иран: Смъртните случаи от коронавирус в страната са вече 354

  • иран-
  • коронавирус

Иран призова хората да си стоят у дома, да избягват ненужни пътувания и да не разпространяват слухове за коронавируса, след като броят на смъртните случаи от заразата в страната нарасна до 354. Това съобщи Reuters.

„Установихме 958 нови потвърдени случаи на COVID-19 през последните 24 часа, увеличавайки общия брой на заразените до 9 000 в цял Иран. За същия период 63 души са загубили живота си“, заяви говорителят на здравното министерство на Ислямската република Киануш Джаханпур пред държавната телевизия.

В стремежа си да предотврати паниката около коронавируса в Иран, най-засегнатата страна в Близкия изток, президентът Хасан Рухани апелира към хората да не разпространяват слухове. Съдебната система пък забрани на повечето държавни служители да съобщават броя на заразените.

"Само здравното министерство отговаря за обявяването на цифри. Нарушителите ще бъдат обвинени за действия срещу националната сигурност", заяви в изявление генералният прокурор на Иран Мохамед Джафар Монтазери.

Разпространението на вируса е заразило множество висши служители, политици и духовници в Иран. Ислямската република е четвъртата най-засегната държава след Китай, Южна Корея и Италия. Най-малко седем високопоставени държавни служители и политици, включително съветник на външния министър, са починали от коронавируса, според държавните медии.

Върховният лидер на Ислямската република Аятола Али Хаменей отмени годишната си публична реч по повод на иранската нова година на 20 март. Той каза, че лекарите и медицинските сестри, които умират, борейки се с вируса, ще бъдат признати за мъченици.

Иран затвори училища и университети, спря религиозни, културни и спортни събития и намали работното време, за да ограничи разпространението на заразата.

Въпреки това, специалният докладчик на ООН в Ислямската република Джавайд Рехман заяви, че усилията на страната да овладее коронавируса са недостатъчни, като добави, че „държавата е направила твърде малко и твърде късно“.

Властите обявиха първите два смъртни и заразени случаи в Иран на 19 февруари. Тогава държавните служители отхвърлиха опасенията, изразени от много граждани, във връзка със справянето с епидемията, заявявайки, че са предприети всички необходими мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    9 3 Отговор
    Интересно Турция не обявила за коронавирус, а са 80 милиона човека.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 vukadin

    9 2 Отговор
    А още по-интересно е за Индия. Те по население са почти колкото Китай, а досега няма информация за там.
  • 3 Д-р Дулитъл

    7 1 Отговор
    А в Русия има ли случаи на коронавирус -не съм чувал за там нищо .
    Да ,в Турция има ,за Индия не знам
  • 4 Монгола

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Не са решили от DW не са обявили едни 5-6 милиона болни в Русия и Турция!
  • 5 1111

    1 0 Отговор
    Тука ще намерите актуална информация (подновява се на 3-4 часа) за последствията от вируса по много показатели
    https://www.worldometers.info/coronavirus/
  • 6 vasik atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    нарочно
    искат руснаците пак там да ходят на плаж
    а ние ще го духаме
    имам приятели в банско казват ми затваряме хотелите