Last news in Fakti

13 Март, 2020 14:35 2 648 13

САЩ мъстят с удари в Ирак за обстрел с жертви

  • сащ-
  • ирак-
  • иран-
  • катаиб хизбула

Техеран предупреди президента Доналд Тръмп да не предприема "опасни действия"

САЩ мъстят с удари в Ирак за обстрел с жертви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските военни нанесоха въздушни удари по обекти на проиранска група в Ирак след смъртта на двама американци войници и един британски при ракетен обстрел в сряда, предаде АФП.

Мишена са били пет оръжейни складове на „Катаиб Хизбула“ на цялата територия на Ирак, съобщи Пентагонът. Тези военни складове включват обекти, където са били складирани оръжия, използвани за нападения срещу американски и коалиционни войници, пише в съобщението.

Пентагонът уточнява, че ударите в нощта срещу петък са били „защитни, пропорционални и пряк отговор на заплахата от подкрепяните от Иран шиитски милиции“.

Американският военен министър Марк Еспър заяви по-рано, че САЩ „няма да толерират атаки срещу наши хора, интереси или съюзници“ и че всички опции са на масата, след обстрела с 18 ракети по коалиционната ВВС база в Таджи, при която бяха убити тримата военни.

Тази атака бе 22-рата по обекти на САЩ в Ирак, включително посолството на САЩ, от края на октомври.

Никой не пое отговорност за нея, но Вашингтон обвини подкрепяни от Иран групи, участващи в мрежата „Хашед аш Шааби“, която включва и „Катаиб Хизбула“.

Иракските военни обявиха днес, че американските удари са били убити един цивилен, трима военни и двама полицаи. Ранени били 11 иракски бойци, някои от тях тежко. Цивилният бил готвач, работещ на незавършеното летище на Кербала, където бил ранен още един цивилен.

Великобритания нарече американските удари „пропорционален отговор“.

Иран обаче предупреди президента Доналд Тръмп да не предприема „опасни действия“.

„САЩ не могат да обвиняват други да последиците от незаконното си присъствие в Ирак и реакцията на страната на убийството на иракски командири и бойци“, заяви Абас Мусави, говорител на иранското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    32 13 Отговор
    А ве тия примати ли са от режима в сащ? Играят си на ощипана булка. В двайсет и първи век вендета на държавно ниво. Без съд без присъда дори без никакви доказателства се правят агресивни атаки за убиване на хора с цел отмъщение. Позорно е. Няма нищо общо нито с цивилизован свят нито с демократично общество.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Страхил

    24 10 Отговор
    До Бай Хой:
    Това е най-малкото провинение за което могат да бъдат съдени
    "краварите" на чичо Сам.
    За това че пуснаха този вирус в задника на китайците, а сега
    се гаврят с нас европейците и ни гледат сеира, трябва да бъдат
    заклеймени от цялата демократична общественост и съответно
    наказани !
  • 4 Бай Бай

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Коментара е върха на трол ската мисъл.

    Коментиран от #11

  • 5 ****

    22 8 Отговор
    Те краварите хубаво мъстят,ама си мисля,че от сега нататък ще им започнат проблемите.

    Коментиран от #13

  • 6 Фактъ

    23 6 Отговор
    Ако ,по света тръгнат да мъстят на САЩ за всичо , което са причинили , камък върху камък няма да остане от тях !
  • 7 Ххх

    9 3 Отговор
    В отговор на американските бомбандировки, около два часа след извършването им американска база в Киркук е била подложена на ракетен обстрел. На базата са нанесени материални щети, но няма информация за убити или ранени военнослужещи.
  • 8 Бесен Язовец

    12 16 Отговор
    Браво на американците, злото трябва да се наказва.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лонг Джон

    10 4 Отговор
    Трепай чалмите, пърли брадите !
  • 11 fdффккнф

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Бай":

    Не знам много за историята на ирак/сирия/иран и другите терористични държави... Но откъде да сме сигурни кой е започнал първи атаките? Може би светът първи ги е нападнал и затова има терористични атаки сега - терористите може би преди не са били такива, а сега да търсят отмъщение, може би си отмъщават на света, защото както знаете, много генерали и войници дори в днешно време просто обичат да изтребват слабите, защото го могат. Светът винаги си е имал и винаги ще има тъмна страна и това е войната. Дали ще изтребят цял мирен народ, за да предизвикат войни и бизнеса да върви, дали ще пуснат вирус някъде, за да се продават лекарства и също така държави/континенти да се обвиняват и пак да се стигат до войни - все ще има някой, който няма да позволи мир.
  • 12 цербер

    0 0 Отговор
    Мишена са били пет оръжейни складА. А НЕ СКЛАДОВЕ. Иракските военни обявиха днес, че ПРИ американските удари са били убити....„CAЩ нe мoгaт дa oбвинявaт други ЗА пocлeдицитe oт нeзaкoннoтo cи приcъcтвиe в Ирaк и рeaкциятa нa cтрaнaтa ЗА убийcтвoтo нa ирaкcки кoмaндири и бoйци“.... КОМАНДИРИТЕ не са ли бойци? Войници и командирите им.
  • 13 Димитър

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "****":

    Руско зомби не се притеснявай за САЩ. Те все още са най силната държава като икономика и военна мощ са и ще бъдат номер едно.