Last news in Fakti

14 Март, 2020 12:34 34 163 217

Турция ще разгроми Русия в Сирия

  • идлиб-
  • сирия-
  • турция-
  • разгроми-
  • русия-
  • армия-
  • войници-
  • башар асад-
  • изтребители

Съотношението на силите в Сирия очевидно не е в полза на Русия

Турция ще разгроми Русия в Сирия - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Турция и Русия очевидно не са равни по размер и военни възможности. Но ако войските на тези страни участват в бойни действия в Сирия, Турция ще има предимство. „Съотношението на силите в Сирия очевидно не е в полза на Русия“, казва Майкъл Кофман, експерт по руската армия, който работи в Центъра за военноморски анализи, пише американското списание The National Interest.

Как е възможно това? Русия е била суперсила в миналото и все още разполага с голяма армия и най-големият арсенал от ядрени оръжия в света. Турция, като една от най-силните членки на НАТО, е със средна сила и няма ядрено оръжие, предаде агенция "Фокус". Но в този случай всичко се определя от географското местоположение.

Военното превъзходство на Русия не влияе на позицията ѝ в североизточната част на Сирия, където сирийският съюзник на Москва премина в настъпление, опитвайки се да върне контрола над провинция Идлиб, разположена на границата с Турция, и да прогони турските войски и сирийските въстанически сили, които ги подкрепят. В Сирия Русия има само една голяма военновъздушна база – Хмеймим, разположена в северозападната част на Сирия в близост до пристанищния град Латакия, и една военноморска база в Тартус. Това създава уязвимости. А руската група, наброяваща няколко хиляди души персонал и десетки самолети, е силно зависима от доставките по море. Корабите от Русия трябва да преминат през Босфора, който се контролира от Турция, и едва след това те могат да влязат в сирийските пристанища на Източното Средиземноморие. За разлика от САЩ, Русия няма голяма военнотранспортна авиационна група, която да осигурява разположените в чужбина експедиционни сили.

Подобни инфраструктурни затруднения и логистични проблеми водят до факта, че Русия не може да увеличи групата си в Сирия, ограничавайки се до сегашното си ниво, смята Кофман. „При този сценарий Русия има една въздушна база, тя не може да увеличи присъствието си. Има нужда от Босфора за снабдяване на войските и следователно нейните войски са в много уязвимо положение“, казва той. Ответният удар на Русия по Турция също ще бъде рискован. НАТО едва ли ще подкрепи Турция в кампанията ѝ в Сирия, тъй като тази страна се намира извън зоната на Алианса; но той ще бъде задължен да помогне на своя член, чиято национална територия е нападната.

За по-голяма яснота трябва да се каже, че нито Турция, нито Русия се стремят към военна конфронтация помежду си. В началото на март 2020 г. турският президент Реджеп Ердоган пътува до Москва, за да подпише с руския президент Владимир Путин примирие за Идлиб и споразумение за създаване на коридор за сигурност по магистрала М4, където Русия и Турция ще провеждат съвместни патрули. Ситуацията напомня дните на Студената война, когато САЩ и Съветският съюз избягват директните сблъсъци и вместо това се бият с помощта на марионетки и техните протежета. През февруари 2020 г., когато 33 турски войници загинаха в резултат на въздушни удари в Сирия, Турция отмъсти срещу сирийците, включително използвайки бойни дронове, и свали три сирийски самолета. През 2015 г. турски F-16 свали руски щурмовик Су-24, но двете страни успяха да избегнат директен сблъсък и се стараят да поддържат статуквото.

Въпреки това Турция в Северна Сирия има приблизително 7 600 военнослужещи, които оперират с подкрепата на дронове и самолети. Руските самолети поддържат сирийските сили, които се опитват да завземат Идлиб, който е последната сирийска територия, контролирана от бунтовниците. И в тази област има руски съветници и военна полиция, както и руски наемници. Лесно е да си представим най-разнообразните сценарии, при които турски и руски войски влизат в пряка конфронтация. Например, по време на турско нападение срещу сирийските войски, руските съветници могат да бъдат ранени и да извикат руски самолети на помощ. Или турски самолети може случайно да свалят руски самолети, като ги объркат за сирийски, и тогава Русия ще започне да сваля турски самолети в отговор. Нито Москва, нито Анкара се нуждаят от директни военни действия, но нито една от страните не може да избегне битката, казва Кофман. „И двете страни се опитват да избегнат конфликт, но нито една от тях няма да приеме загубата на живот и ще предприеме определени мерки за възмездие“.

Турция и Русия имат трудни отношения и са воювали неведнъж в периода от XVII до XX век („Тези войни не завършват добре за Турция“, шегува се Кофман). Но сега се очертава парадоксална ситуация. Напрежението между двете страни в Сирия започна на фона на тяхното сближаване, което продължава от няколко години. Турция беше южният бастион на НАТО, противопоставящ се на съветската експанзия, но сега купува руски зенитни ракетни системи С-400, предизвиквайки американския гняв до такава степен, че администрацията на Тръмп изхвърли Турция от програмата за изтребителите F-35. Въпросът е дали Турция и Русия наистина имат непримирими цели или целите им са просто различни и страните могат да се съгласят на взаимно удовлетворение. Турските войски окупират североизточна Сирия, където се предполага, че създават буферна зона между сирийските кюрди, които формираха свой регион и се отделиха от сирийската държава, и турските кюрди, които отдавна воюват с турските власти, стремящи се към независимост. Турция също би искала да види срива на режима на Башар Асад, не на последно място поради това, че заради сирийската офанзива в Идлиб почти милион бежанци тръгнаха към турската граница.

Русия, от своя страна, е решена да поддържа сирийския режим. Москва и Дамаск са съюзници от 60-те години на миналия век, а единствената чуждестранна военноморска база на Русия се намира в сирийския пристанищен град Тартус. Решена да спре сирийските бунтовници, които бяха близо до свалянето на правителството, Москва изпрати авиацията си там и това, действайки в съгласие с иранските войски и техните поддръжници от ливанската Хизбула, значително помогна на изтощената сирийска армия, която върна по-голямата част от територията на страната. „Има разбиране, че руските военни ще се намесят в боевете на страната на сирийския режим, ако неговата стабилност и оцеляване бъдат поставени под въпрос“, казва Кофман. „Те обаче няма да се намесят на страната на сирийските войски в Идлиб. Русия не се нуждае от Идлиб“. Експертите обаче смятат, че всяко споразумение за прекратяване на огъня в Идлиб в най-добрия случай ще бъде временно. „В крайна сметка руснаците ще подкрепят сирийското правителство, което се стреми да върне тези територии“, прогнозира директорът на турския проект от Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (Bulent Aliriza). „Но засега Путин с удоволствие протака време, гледайки как Сирия поглъща и усвоява територии, контролирани преди това от опозицията“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    267 40 Отговор
    :-)))) Хехехеее,
    егати вица
    :-))) Доооооообре :-))))

    Коментиран от #70

  • 2 EL chochone

    320 52 Отговор
    "Турция ще разгроми Русия в Сирия" - Това наистина ли го написахте ХАХАХА :D

    Коментиран от #25, #193

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 EL chochone

    95 21 Отговор
    Надуй ми Ковита Борке ХЕХЕХЕ :P

    Коментиран от #10

  • 5 Руснака

    211 46 Отговор
    И на Шипка и на Халепо, чалмата ще яде кюфтето!

    Коментиран от #58

  • 6 rusnak

    43 153 Отговор
    Ний рушнацит обичаме рязания

    Коментиран от #14, #125

  • 7 Рошко

    202 20 Отговор
    Краварска пропаганда, вместо да успокояват насаждат омраза, за да има войни, що не ги приберем в кравариника, под изолация, че да видим колко са мощни, и светът да спре разплащане то в долари че да миряса е най накрая

    Коментиран от #205

  • 8 Този експерт е пенкилер

    202 37 Отговор
    Няколко хиперзвукови ракети от Каспийско море в Анкара и Истанбул и...ales kaput.

    Коментиран от #188, #201, #202

  • 9 ВИЦЪТ

    163 16 Отговор
    НА ГОДИНАТА !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пъпъгал

    44 2 Отговор
    Марийооууу
  • 12 Мдааа

    170 17 Отговор
    Тази статия е за друга рубрика. Объркали сте рубриката. Тя е за рубрика Фентъзи.
    Мисиркова явно е спала отвита.
  • 13 Българина

    115 12 Отговор
    Това е ВИЦА НА ДЕНЯ.....хахахаха.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Майкъл

    56 9 Отговор
    бръже оди и му кажи на султана това, или му се Обади по телефона, да стега чифтетата и да тръгва на юруш.
  • 16 пешо

    107 15 Отговор
    Що за простотия,на сащ не им стиска кмоли наТурция,при оръжията на Русия

    Коментиран от #217

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 vvvvv

    103 18 Отговор
    Този доста се е напушил, пишейки статийката си. А и вие, че я публикувате. То се видя в действие как турците се наведоха и приеха всичко, което им се сложи пред тях. Фактите са си факти.
  • 19 ****

    93 12 Отговор
    Турция ако повярва на този дебил и да направи грешка да се върже на тази партенка ,ще яде дървото от всякъде,ще бъде бомбен от Черно море,от Средиземно и каспийско с калибри,че свят ще му се завие на чалмата,от Иран също може да го бомбят,а мисля,че Иран и той няма да им прости.
  • 20 Кирил

    30 130 Отговор
    Напълно реална оценка.
    Руския спец наз се пробва и беше буквално помлян от американците в Сирия.
    Срещу Украйна,която на практика беше без армия,също напълно се провалиха.Няколко доброволчески слабо въоръжени батальона от украински патриоти спряха елитните руски военни.

    Коментиран от #23, #90, #98

  • 21 КАСАПИНА

    100 22 Отговор
    Половината турски дронове и над 60 танка са загубите на турчолята от Сирийците ,който досега не са използвали модерна техника, представете си качеството на оръжията и аскера на турчолята, няма и място за сравнение особено с Русия, от която винаги са яли какаляшката.

    Коментиран от #75

  • 22 Пхахах

    60 11 Отговор
    Вицът на деня...
  • 23 Така е

    15 75 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    Когато народа се вдигне на отечествена война.
    Специално 2014,2015 цялата тежест на агресията бе поета от украински народ.Доброволците бяха подпомагани с храна,дрехи,обувки от населението,те чувстваха народната подкрепа и воюваха за родината си.
    Тогава се роди и девиза,Слава на Украйна.

    Коментиран от #99, #132

  • 24 Гурко

    76 19 Отговор
    Скрих им фесовете с триста човека, още усещам миризмата на мръсната им кръв .По страхливи войници ,ако изобщо могат да се нарекат такива, не бях виждал.
  • 25 КАСАПИНА

    41 10 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    Погледни си минусите най малко 11 са псевдо-турците в сайта
  • 26 КОНТРАТА

    50 7 Отговор
    А Националната Армия на Мексико ако реши ще скапе краварире на север нищо, че краварите имат ядрено оръжие!
  • 27 Доко-Доко

    72 13 Отговор
    Ручкат джендърите отвъд океана,ручкат...Аджеба белким стане една войница м/у Русия и Турция,а те дя стоят и отдалече да дават акъл.Щото и във Виетнам и в Корея и в Афганистан ги драха яко и май баянти ги е страх да участват пряко.Ама турците понеже са яли бой от Русия неведнъж и си им държи влага и си натискат парцалите.
  • 28 Обичам свинска пържола

    75 13 Отговор
    Едва ли има съмнение че САЩ е държавата с най-великата логистика в света. Те могат да преместят за 1 седмица въоръжението на една Турция на всяка точка по света. Обаааааче защо се подценява Русия??? Само един пример Ту-160 може да носи 40 000 кг бомби да повтарям 40 тона!!!! За справка великият байрактар на Турция носи две пиратки по 22кг!!!. Също за справка Турция няма право да затвори Босфора освен ако не обяви война, което променя нещата. Но и в момента самолетите идват от Каспийско море, Иран и Ирак за 1 час!!!! Русия има вече на своя страна и Либия и Египет!!! Никой не знае колко оръжия има там, само да не стане да се затвори Босфора а това нищо да не промени😀😀😀😀😀😀.
  • 29 Даката

    23 72 Отговор
    Кой кого,не е ясно.
    Турция има огромно предимство в логистиката.
    Сирия струва 4.5 милиона долара на ден за русия.
    Набутването им там беше пълна глупост,нещо като афганистан2

    Коментиран от #31, #51

  • 30 Монгола

    55 15 Отговор
    Друсан краварски джендър бълнува!
  • 31 Джон Уик

    48 6 Отговор

    До коментар #29 от "Даката":

    Краварите фалираха с авантюрите Ирак и Афганистан!

    Коментиран от #36

  • 32 Лети ли рапторчето?

    60 22 Отговор
    Този неграмотник не знае, че Турция е със остарели технилогии и че само 4броя Су57 които са дислоцира и в ВВ базата,, Хамемим" са достатъчни да оставяттурците без летяща и наземна техника!

    Коментиран от #39, #123

  • 33 noooooooooo

    33 4 Отговор
    kompot pomia e tazi statia
  • 34 Горо

    66 6 Отговор
    Силата и богатството на САЩ се дължат на разединението на държавите по света и войните между тях. Ако не бе избухнала Първата световна война и 21 години след нея - Втората световна война, американците нямаше да заграбят златните резерви на воюващите страни, които трябваше да плащат за военни доставки само в благороден метал. За съжаление тази хегемония се отразява и днес отрицателно на стабилността и сигурността на планетата. Ето защо е важно да бъде възстановено равновесието и политиката на взаимното въздържане, която доминираше, когато Русия бе велика сила. САЩ, разбира се нямат интерес от възраждане на северната страна, както и от засилването на всяка друга държава, за което красноречиво говори конфликтът с Китай, чиято икономика застрашаваше икономическата доминация на Вашингтон.

    Коментиран от #37, #127

  • 35 Чата

    53 14 Отговор
    Вероятно анализа е точен и е правен точно преди 2-3 седмици! Видя се какво стана на практика! Дори Русия пасува и е подавала само информация, РЕБ и всявяля респект. Една иранска артилерийска бригада разпиля мераците на Ердоган при Саракиб. Лесно е на артилерията, когато има точните координати на противника от космоса! Иран също има спътник.

    Коментиран от #40

  • 36 тодор

    17 65 Отговор

    До коментар #31 от "Джон Уик":

    А на кой му се разпадна държавата след Афганистан,че чак молиха да ги хранят от сащ и Европа
    Колко просъществува уж могъщото сесере,70 години,жалка и смешна възраст за държава

    Коментиран от #46

  • 37 Горо горанчо

    15 49 Отговор

    До коментар #34 от "Горо":

    Имаш голям късмет че не живееш в свят доминиран от Кремъл и Пекин.Щяха да ти скъсат з.дника
  • 38 9689

    35 8 Отговор
    Пълни глупости.....
  • 39 Обичам свинска пържола

    59 13 Отговор

    До коментар #32 от "Лети ли рапторчето?":

    СУ 57 няма място там. По скоро ако видят зора с Ф16 ще изпратят Миг35. Също Идлиб е много малко парче земя за да затрудни Русия с логистика и войници. Турция има много войници в тази шепа земя, ако започнат да падат бомбите където трябва 1000 аскера за ден е реалистична цифра дали това може да понесе Ердоган???
  • 40 Обичам свинска пържола

    43 8 Отговор

    До коментар #35 от "Чата":

    Прав си а имай предвид че всички пазят турците като писани яйца!! Дори Русия изрева че Турците се смесват с джихадистите и така Русия няма как да удари джихадистите понеже пази турците.
    Пак казвам при тази бройка аскер в Идлиб 1000 чувала към Анкара за един ден не е фантазия!!!
  • 41 Резо

    12 42 Отговор
    ЦЕЛИЯ СВЯТ ГОВОРИ ЗА ТУРСКАТА. АРМИЯ РЕДОМ С РУСНАЦИ И АМЕРИКАНЦИ
  • 42 Моше лихваря

    24 3 Отговор
    Извинявам се предварително за питането,може да прозвучи глупаво,но-има ли общо стратегическия проект бюлент алиреза нещо общо с алиреза от филма листопад.Абе извинявам се ,ако обидя накой(полит коректен съм),но ми звучи малко като"тюрлюгювеч проект",алъш вериш хай тек проект и т.н. Аз на това му казвам фейк нюз,а за вас не знам.
  • 43 Резо

    9 18 Отговор
    Когато имаше османска империя имаше и руснаци и американци и българи и помаци
  • 44 ПЕНКО

    32 3 Отговор
    НАЙ-ВАЖНО Е КОГА ЩЕ БЪДАТ СМАЧКАНИ "ПУСТИННИТЕ -ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ НА САЩ" В ПЕТРОЛНИТЕ ПОЛЕТА НА СЕВЕРОИЗТОЧНА СИРИЯ /ДЕИЗ АЗ ЗОР И СИЕ / !!!... А ДУХЛЬОТО ВЪОБЩЕ НЕ ОТЧИТА КИТАЙ !?!?
  • 45 одъртял комсомолец

    63 14 Отговор
    Турската операция в Идлиб беше пълен провал. В първите няколко дни постигнаха известен успех. За сирийската армия това беше нов тип война, което доведе до стъписване. В годините на война против джихадистите, на сирийската армия не се беше налагало да се окопава. Постепенно, обаче нещата се промениха тотално във вреда на турците. Турските танкове М60 гърмяха като консервени кутии. Имаше случаи на унищожени танкове с най- обикновено РПГ 7. Ударните дронове в началото всяваха известна паника, след което почнаха да падат кат зрели круши. При това ги сваляха не с ПВО ракети, а със системи РЕБ. Оказаха се абсолютно безполезни. Турците твърдят, се са унищожили 8 системи Панцир С1, а в крайна сметка се оказа, че са повредили леко 2 системи. Турците говорят за едва 34 жертви, но се оказва, че бройката е в пъти по- голяма. В крайна сметка загубиха 35-40 танка и БТР-и, 22 ударни дрона и около 120 военнослужещи. Напрактика нито една сирийска ПВО система не е унищожена. Армията на Асад си върна Сааркиб и допълнително превзе южната част на Идлиб, като достигна на 15-20 км от магистралата М4. Водещи западни военни наблюдатели са шокирани от липсата на елементарна стратегия от страна на турската армия, а унищожените от руската авиация 34 турски войника на куп говори за липсата на елементарен боен опит и подготовка. И това е втората по сила армия в НАТО. В крайна сметка отново се наложи Путин да спасява Ердоган. Той разбира се точно за това и хвърча до Москва. Бях чел един

    Коментиран от #91

  • 46 Сандо

    36 3 Отговор

    До коментар #36 от "тодор":

    Същите тия,които тогава ти хранеха,сега са първенци по производство на пшеница в света.А ти си стой още в 90-те.
  • 47 одъртял комсомолец

    55 12 Отговор
    eдин aнaлиз, чe aкo турcкитe ВВC рeaлизирaт мacирaнa aтaкa прoтив руcкитe бaзи cъc вcички нaлични aвиaциoнни cрeдcтвa, в рeзултaт нa дeиcтвиятa нa руcкитe и cирийcки ПВO cиcтeми, Турция щe зaгуби нaд 80% oт aвиo пaркa cи. C eднa думa двeтe руcки бaзи мoгaт дa бъдaт унищoжeни, нo cлeд тoвa Турcкитe ВВC щe прecтaнaт дa cъщecтвувaт. Caмo мoжeм дa прeдпoлaгaмe кaкъв щe бъдe oтгoвoрa нa Руcия!!! Вeрoятнo Турция щe изчeзнe.
  • 48 ПЕНКО

    29 6 Отговор
    И ОЩЕ НЕЩО : ТУРЦИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА Я "КАЛИБРОВАТ " !!!!!!!!
  • 49 Глупак

    15 7 Отговор
    При реална война, Русия ще удари съседна Турция и аслед това идва реда на Сирия. Ха,ХААААААААААА!!!!!!!!!!
  • 50 така така

    26 10 Отговор
    турция ще лапа на Русия в Сирия.
  • 51 Счетоводител

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "Даката":

    Ти да не им водиш счетоводството?
  • 52 Callahan

    50 7 Отговор
    На ВСИЧКИ отдавна им е ясно, че руснаците имат изключително малък контингент в Сирия. И именно това придизвиква удивления, тъй като след като се намесиха през 2015 с няколко хвърчила обърнаха хода на войната. Руснаците не са там да се бият с Турция. Малоиумника от National Interest дали е наясно, че при пряк конфликт между Русия и Турция изобщо няма да има значение какът точно контингет имат руснаците в Сирия! Ще лети стратегическа авиация, крилати и балистични ракети, а Турция ще стане радоактивна нива.
  • 53 к1 profesional

    34 5 Отговор
    Този американски специалист- анализатор няма грам понятие от действията на руската армия по време на кризи. Срока за снабдяване е максимум 1 час , във всяка точка на света , а като се има предвид и възможностите на разузнавателните им служби , ще чакат противника подготвени , ако не използват изпреварващ удар.
    Нека не се забравя и въоръжението с което разполагат.
  • 54 боцмана

    39 6 Отговор
    Марийче , сигурно не си налазвана скоро и затова пишеш такива глупости. Точно за три минути , цялата Турция , ще стане на радиоктивно стъкло и сгурия.
  • 55 АМЕРСКИ пропаганди

    44 4 Отговор
    Целящи надъхване ТУРКИТЕ, на РУСИТЕ не им е нужно превъзходство в Сирия, Турките, ако тръгнат на нож с Русите в Сирия, нали знаете, кво ке се случи с Туркия, размазване ДИРЕКТНО ОТ РУСИЯ. ХА ХА ХА....
  • 56 стоян георгиев

    37 8 Отговор
    този е експерт колото аз съм негър!русия има ракети със среден и голям oбсег които могат да направят безответно цялата турска територия на мармалад.тва обезсмисля кораби,самолети,дронове и т.н.атаки могат да нанесат с огромна поразяваща сила руските кораби в черно,каспииско или средиземно море както и руските подводници в тези зона.турските загуби при еднатакава безответна атака ще са ужасяващи.говорим за стотици хиляди загинали и то ако ударите са само с конвенционални оръжия.турските самолети,танкове и жива сила ще изгорят преди да са се изнесли от позициите си ,казармите и летищата.русия има космически сателити с които може да направлява ударите и да коригира безответната си стрелба.та дано ердоган не реши да пробва силов сценарии,ще ни доведе до ръба на тотална воина!

    Коментиран от #76

  • 57 дивака

    25 6 Отговор
    русия нали знае как се изгарят нападателите - лоша работа за турция
  • 58 Голем смях

    14 39 Отговор

    До коментар #5 от "Руснака":

    На Шипка ,ако не бяха българите и украинците ,руснаците пак щяха да ядят бахура.Не случайно се говори,че победата на Шипка е дело на българи и украинци.Болшинството от руската имперска армия са били войници,набирани от украинските губернии.

    Коментиран от #67

  • 59 Тръц-пръц

    26 1 Отговор
    Никой нормален човек не сравнява военните възможности на Русия и Турция, пишат се безсмислици.По-важно е крайния резултат какъв ще е-Сирия каква държава ще е?Ще възвърне ли териториите окупирани от Турция-над 20 х.кв.км., а нефтените кладенци кога? Кой и с какви пари ще я възстанови, прокудените сирийци дали някога ще се завърнат по родните си места. Какво е победа в такава гражданска война като победителя не сме да се покаже някъде-Асад с кого ще може да се среща?
  • 60 Хрис

    24 7 Отговор
    Четейки тази статия имам чувството, че анализите и прогнозите на този канапе-стратег са направени на базата на хвалбите на Ердоган за силата и мощта на турските въоръжени сили (ТВС) , проявени по време на военните действия в Идлиб. Според хвалебствените изявления на турското командване, всеки ден силите на Асад понасяха загуби от по 50-70 танка, 1 000 души личен състав, освен това, за цялото време бяха " унищожени" 8 установки "Панцер" и 1 "Бук и т.н. Въпреки тези "велики" турски победи, Асад си върна Серакиб и унищожи над 650 автомобила,бронирани средства и артилерийски системи на поддържаните от ТВС формирования, а загубите на тези формирования в жива сила са над 6 000 души. Освен това оказа се че в края на краищата в района на Идлиб е имало само 4 установки пацир, от които само две са получили леки повреди, а загубите на ТВС в дронове са 20 (признати от турците 12), от които 2 ANKA-S приземени.
    Автора на статията не отчита факта , че Тутрция има много слабо ПВО и един или два масирани удара с Калибри може да се изведе от строя на голяма част от авиацията и инфраструкторните обекти на Турция в този район.

    Коментиран от #64, #77

  • 61 Мери

    29 1 Отговор
    Американците правят всичко да настройват другите държави срещу Русия, а най-голямата им мечта е Русия да е във война, с когото и да е било. Сега тласкат и подстрекават Турция към крайни постъпки, което е коварство и към южната ни съседка. Дано турците разбират това.
  • 62 другарят

    29 4 Отговор
    " За разлика от САЩ, Русия няма голяма военнотранспортна авиационна група"... казва неграмотният идиот-"специалист" по руската армия!? Освен това идиота не знае, че Русия освен по въздух може да снабдява своите бази и през Иран и ипрез Атлантическият океан заобикаляйки Европа и от където си иска..Но допуснем че Турция затвори проливите..Тогава Русия ще и блокира достъпа в Черно море и ще я лиши от цялото Черноморско крайбрежие!

    Коментиран от #131, #203

  • 63 Смях

    6 0 Отговор
    Кой ще се занимава със световни сили?
  • 64 Това в всичкото

    8 34 Отговор

    До коментар #60 от "Хрис":

    В Туитъра ли го прочете? :)))))))))))
    Истината е, че турските дронове размазаха безаналоговото в мире оружие.

    Коментиран от #79, #86

  • 65 Гост

    16 1 Отговор
    Поредната простотия! Това за активизиране на най върлите тролове от двете страни ли е? Да има материал през уикенда за кликания и коментари. Тъпо, Марче, много тъпо!
  • 66 Как така русия нямала голяма

    11 8 Отговор
    Авиотранспорта група? Ами самолетонедоносача кузя какво е? Великият авионедоносец адм.Кузнецов какво е?

    Коментиран от #69

  • 67 Обичам свинска пържола

    19 8 Отговор

    До коментар #58 от "Голем смях":

    А в Сирия да не са само Руснаци??? Едно към едно е руската машина има нужда да набере инерция, но един път набере ли скорост трудно се спира. Безспорен е подвига на Българските войници на Шипка сирийските момчета показват същата смелост.

    Коментиран от #71, #78

  • 68 WebTribune

    18 4 Отговор
    Според мен автора на статията просто провокира. Не допускам,че го мисли това.
  • 69 соросоид безделник

    10 5 Отговор

    До коментар #66 от "Как така русия нямала голяма":

    Става въпрос за военно-транспартни самолети идиотино. Акъла ти е като на този краварин писач на статии.

    Коментиран от #73, #82

  • 70 куку руку ку

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "!!!!!!!!!!!!!!!!!!":

    Агенция "фокус"... дойче зелето на България.
  • 71 Само дето сирийските момчета се бият

    5 16 Отговор

    До коментар #67 от "Обичам свинска пържола":

    Срещу руските и иранските наемници на Асад :)))
  • 72 Резо

    7 17 Отговор
    ТУРЦИЯ Я УНИЩОЖАВАТ С ЯДРЕНИ БОМБИ ОЩЕ ОТ 1984 Г. ТЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА ,ЧЕ И РЪЧКА ЗАДНИЦИТЕ И НА РУСНАЦИ И НА АМЕРИКАНЦИ. МАРО ЛАПАЙ РЕЗАНИЯ
  • 73 Нищо де, ти кажи

    4 2 Отговор

    До коментар #69 от "соросоид безделник":

    И за авионедоносеца :))))
  • 74 Хасан

    19 4 Отговор
    Как им се иска на двуличните американци конфликт между Турция и Русия ! По същия начин бутнаха грузунци и украинци в огъня ..а конфликта между Русия и Запада трябва да се премести към Балтиките и Балканите
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хасан

    20 4 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Не Турция а Сащ го е страх от пряк конфликт с Русия ..защото Русия може да помете не само Европа но и Сащ..Европа може да се превърне в Сахара от ядрени удари
  • 77 Хасан

    15 28 Отговор

    До коментар #60 от "Хрис":

    Факт е че турците побъркаха сирийците и руснаците с дронове и артилерийски обстрел

    Коментиран от #134

  • 78 Дурхан

    12 7 Отговор

    До коментар #67 от "Обичам свинска пържола":

    Как го върза за българина ?! Абе щом беше толкова безстрашен що чака 500г ???
  • 79 Обичам свинска пържола

    14 13 Отговор

    До коментар #64 от "Това в всичкото":

    Хаха дрона ти стреля с 2 стрелички по 22кг и диаметър 20см?!?!?тези ракети не могат да спрат дори нов танк!!!! Искам да видя видео на поразен танк след този удар. Су35 може да стреля с1500 кг бомби😀😀😀.

    Коментиран от #102

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ха ха ха

    8 2 Отговор
    кви глупости, точно като коронаизмишльотината... :))
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 мразя руските говеда

    14 29 Отговор
    Резаните влзяоха в Сирия и руските говедари се изпонасраха ! Прескачат се през глава да бягат !
  • 84 Капитан Суджук

    11 14 Отговор
    Този експерт не помисли ли, че ако иска, Русия ще извърши доставки по суша? През Армения и турски Кюрдистан. А и Калибрите от Каспийско море си Фърчат дотам без проблем ...
  • 85 Kcaniba 2

    6 9 Отговор
    rusofiliata bie li si glavata v stenta = Susipaha gi torzite

    Gruuuhhh prasss prasssss
  • 86 Хрис

    13 9 Отговор

    До коментар #64 от "Това в всичкото":

    Виж к'во прЕАтел , в случая ти реагираш първосигнално, без да изтъкваш някакви аргументи - увисваш във въздуха. Освен да четеш, трябва да се научиш да мислиш логично, да разсъждаваш, да анализираш фактите и събитията, да се абстрахираш от собствените си щения ! И за те подтикна към такова мислене отговори на следните въпроси: защо като показваха " умопомрачаващата" ефективност на турските дронове, показаха само три унищожени обекта; като как така ти унищожаваш танковете и живата сила на противника, господстваш във въздуха, той настъпва и завзема овладяните по-рано от теб обекти; как така след като Ердо жъни успехи на бойното поле, отива диван чапраз при Путин и иска примирие.
  • 87 Румяна Костова

    11 10 Отговор
    Статия на съмнителен експерт, който само си чеша езика, без да каже нищо съществено. Разбрахме поне със сигурност, че НАТО няма да помогне на Турция в Сирия против Русия, но ще го стори, ако руснаците подгонят турчолята когато тичат съкрушени да се прибират зад своята граница.

    Коментиран от #116

  • 88 асдаа

    14 2 Отговор
    Марче стига драска простотии ами бегай да се запасяваш с тоалетна хартия.
  • 89 гостгост

    17 28 Отговор
    Русия няма шанс срещу нито една държава с по-силна армия.РУснаците са най-зле обучените войници.Руската военна техника е още в средновековието.Турция ако ги хване ще ги разгроми за отрицателно време.

    Коментиран от #92, #94, #135

  • 90 Ivan

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    Защо лъжеш??? В Сирия нямаше американски удари срещу руски спецназ, а срешу охранители от фирма Вагнер. Какви украинци са спрели руската армия??? Ще за идиотщина??? След като украинската армия беше разгромена в "чувала" при Иловайск, тя просто се разпадна и се разбяга на всички страни. Затова се наложи Порошенко да моли Путин за пощада и се стигна до Минските споразумения. Все пак трябва да се измисля с мярка, ние българите не пасем трева!
  • 91 Pakman

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "одъртял комсомолец":

    OT tebe shte izleze golyam scenarist za priklucencki filmi mnogo vi e yad ce Turcite smazaha yshankite
  • 92 Абе ти

    8 5 Отговор

    До коментар #89 от "гостгост":

    Хубави вицове разказваш.
  • 93 дърво за москалите

    7 15 Отговор
    калибр ли ша пуснат ми що не циркон ААА той е нарисуван


    ама и калибрите е малко смешно да плашиш , щото са 100% зависими от американска навигация. през глонасс и държавата не могат да уцелят
  • 94 ха ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #89 от "гостгост":

    Ей,провокатор;)))
  • 95 Стайков

    15 9 Отговор
    В една война, голямо значение имат боеспособноста на отделния войник, бойния опит на армейското командване. Русия спечели една голяма война през 1945 год., нейни военни части участвуваха в Авганистан. Докато Турската армия участвува във вътрешни войни срещу партизански части на Кюрдите.
    На Земята, най-голям боен опит имат Русиия, Германия, Япония и Виетнам. Този опит е натрупан през последното столетие.
    Плюс модерноста на използуваните оръжия, Русите имат превъзходство. Вече в сраженияята могот да участвуват бойни средства от самата Русия.
    До голяма война няма да се стигне, освен отделни частични сблъсаци.

    Коментиран от #97

  • 96 Резо

    9 5 Отговор
    MOЛЕТЕ СЕ ТУРЧОЛЯТА ДА НЕ ТРЪГНАТ НА СЕВЕР, ЧЕ МАРИЙЧЕТО ТРЯБВА ДА СИ ПОРЪЧА ОЩЕ ЕДНА УСТИЧКА И ЗАДНИЧЕ ЗА ХУБАВИТЕ НЕЩА

    Коментиран от #101

  • 97 ъъъъъъъъъъъ

    10 15 Отговор

    До коментар #95 от "Стайков":

    Други смешки знаеш ли ?

    Най добре подготвената армия имат САЩ -и най модерно, високотехнологично оръжие също САЩ.

    Какво представлява високотехнологичната война видяхме в Персийския залив- многомилионна армия с хиляди такове ,стотици самолети беше прегазена за две седмици -14 дни.


    А който си живее в миналото ,ВСВ и т.н. ще има много да пати ,ама много
  • 98 Тъпчо

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "Кирил":

    туй в коя паралелна реалност се е случило?
  • 99 Тъпчо

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    "Слава на Украйна" е поздравът на ОУН-УПА през Втората световна война. Ако не знаеш кои са, това са бандеровците, слуги на Хитлер.
  • 100 Майкъл Кофман

    3 2 Отговор
    Току що се събудих! Двата ми пръста бяха в контакта, а юргана на палатка!
  • 101 Обичам свинска пържола

    7 9 Отговор

    До коментар #96 от "Резо":

    Ама турците имат комплекс от мечките😀😀😀. В Странджа ходели стръвници там Турци не стъпвали. Ако искат може да минат първо през Гърция пък докато дойдат ние ще им отидем на гости в Одрин.

    Коментиран от #103

  • 102 Хасан

    7 14 Отговор

    До коментар #79 от "Обичам свинска пържола":

    На грешната страна си! ..Вече сме в НАТО ..Турция ни е съмзник а Русия общ враг !

    Коментиран от #105

  • 103 Дурхан

    8 5 Отговор

    До коментар #101 от "Обичам свинска пържола":

    Ами те жените и сестрите ти редовно отиват в Одрин ..и турските мъже редовно са си в Бургсс и Свиленград
  • 104 Гого

    7 6 Отговор
    Тая Мария Атанасова венага да отиде на психиатър.
  • 105 Обичам свинска пържола

    10 5 Отговор

    До коментар #102 от "Хасан":

    Ама Турция в НАТО ли е???
    И САЩ така им казваха за северна Сирия а Ердоган каза фак НАТО те са кръстоносци!!!

    Коментиран от #108, #110

  • 106 Истината

    10 9 Отговор
    Самият факт че при затваряне на проливите руснаците обещаха да си направят свои говори кой ще спечели при сблъсък.

    Коментиран от #109

  • 107 Милен Ганев

    13 14 Отговор
    ... Ами Майкъл Кофман сигурно не се впечатлява много от мулфилмчета


    И да ти кажа и Турция има крилати ракети СОМ -собствено производство , и също и СОМ ЕР екстендет рейндж. А също има и други . А също така могат много бързо да и бъдат доставени каквито пожелае , даже хипер звукови .

    Коментиран от #114

  • 108 Хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #105 от "Обичам свинска пържола":

    Ами ако ти дойдат 3,5 милиона бежанци и " съюзниците" ти наоравят натиск да приемеш ,да ти обрщат помощ но не ти дадат и нови бежснци вместо към " освободителката " Русия да продължаеат да идват към " окупаторска " Турция ..тогава е редно да се направи зона за бежснци в Сирив

    Коментиран от #112

  • 109 Хасан

    9 8 Отговор

    До коментар #106 от "Истината":

    Разбира се че Турция може да бъде победена в евентуален сблъсък ,но не може да бъде завладяна ..турците това са 80 милиона националисти ...иди и виж на всяка тераса има турско знаме
  • 110 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #105 от "Обичам свинска пържола":

    Направи разлика между НАТО ,Сащ,ЕС и Европа ..това са различни организации с различни интереси понякога се припокриват понякога не

    Коментиран от #113

  • 111 Разум

    13 9 Отговор
    Това, което "разбирача" пропуска е, че Русия има стратегически бомбардировачи, има ракети с далечен обсег на действие и че Иранците ще пратят техни милиции да се бият на страната на Асад. Не забравяйте, че Египет и другите арабски страни също ще подкрепят Сирия. Турците определено ще понесат такива загуби в жива сила, че свялянето на Ердоган в преврат ще бъде почти сигурно. Сирия се бие със стара технология оръжие срещу терористите. Не забравяйте и Кюрдите в Турция, на които само им трябва въоръжение за да се освободят от Турско иго.

    Коментиран от #117

  • 112 Обичам свинска пържола

    10 6 Отговор

    До коментар #108 от "Хасан":

    Ама последно с кръстоносците ли сте или с ислямистите и ще поведете свещенна война срещу кръстоносците???
    Шизофренията докъде ви докара😀😀😀😀.

    Коментиран от #118, #119

  • 113 Обичам свинска пържола

    6 4 Отговор

    До коментар #110 от "Хасан":

    Е там няма място за ислямисти и терористи така че чао, няма да ни липсвате.
  • 114 Borislav Popov

    5 10 Отговор

    До коментар #107 от "Милен Ганев":

    Въпросните СОМ са крайно неефективни,малък обсег и ниска скорост
  • 115 Наблюдател

    11 6 Отговор
    "Турция ще разгроми Русия в Сирия"."На тази кълка са лягали" както Напалеон така и Хитлер. Знаем обаче какъв е бил крайния резултат..
    Някои обаче забравят Историята и още по-лошо не се учат от нея!
  • 116 кукурукуку

    7 8 Отговор

    До коментар #87 от "Румяна Костова":

    Съмнителен ли е експерта ? Ето му я кратката визитка Майкъл Кофман, експерт по руската армия, който работи в Центъра за военноморски анализи.

    Дай да видим твоята сега - диванен специалист с промит мозък от нюз-фронт и РТ , така ли е ?

    Коментиран от #184

  • 117 Хасан

    6 9 Отговор

    До коментар #111 от "Разум":

    А защо сирийци араби и кюрди бягат към " окупаторска " Турция а не " освободителката " си Русия и патриота Есад???

    Коментиран от #120, #175

  • 118 Хасан

    6 10 Отговор

    До коментар #112 от "Обичам свинска пържола":

    Пак ти го казвам ..обшия ни враг ни е Русия а не бедния бедуин с камилата..Русия с военни бази е заплаха за Средиземно море но уви е късно ..Сащ бягат

    Коментиран от #122

  • 119 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #112 от "Обичам свинска пържола":

    Кръстоносни походи ??? Хахаха ...Русия нападна Грузия и Украйна ..православни християнски държави

    Коментиран от #124

  • 120 Обичам свинска пържола

    7 5 Отговор

    До коментар #117 от "Хасан":

    Кюрди бягат към Турция😀😀😀😀😀😀. Някакъв виц ли разказваш????

    Коментиран от #126

  • 121 Милен Ганев

    7 9 Отговор
    Не мислиш ли, че се излагаш ,като пишеш подобни неверни неща .
    Ракетите СОМ са изключително ефективни ,много прецизни системи за насочване имат и имат по висока скорост от Калибр . Също могат да се пускат от самолети ,няколко типа с които Турция разполага

    Коментиран от #160, #165

  • 122 Обичам свинска пържола

    3 6 Отговор

    До коментар #118 от "Хасан":

    Ама вие им казахте разкарайте се??? Последно, да се връщат ли😀😀😀😀😀😀. За това има поговорка, който ходи в гората не трябва да го е страх от мечки.
  • 123 pantata

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Лети ли рапторчето?":

    kaji tova na Evreyçitata...s F 16 pomleha i RASKO İ Esadko...rASKO SE KLATİ OT VITRE...zasto e v Siriya tam ima 5500 ÇEÇENTSİ i 3500 Kafkastsi koyito skoro ste vlezat v RODİNA TASİ...STRAH E GOLEM...putin mu bega sınyat...a voyna s Turkyata ste potpAli FİTİLA na belata metcka i upadaha zıbite...
  • 124 Обичам свинска пържола

    3 2 Отговор

    До коментар #119 от "Хасан":

    Това са думи на Ердоган не се прави на ударен!!!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #120 от "Обичам свинска пържола":

    Много си зле с материала ...не всички кюрди са комунисти от ПКК /УПГ ...ПКК прави етническа и идеологическа чистка

    Коментиран от #130

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Смес

    4 1 Отговор
    Миш-маш от словесна плява. И не само на автора, а и на десетко коментирали по "един декар". А е нужно само да си доживял и сам ще го видиш кск е
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Обичам свинска пържола

    4 2 Отговор

    До коментар #126 от "Хасан":

    Яяяя дай да видим кюрдите от Африн къде отидоха а тези от изток от Ефрат😀😀😀😀. Анадолската агенция вече прекали нали обичаш да цитираш ООН там всичко си пише😀😀😀.
  • 131 Рикошет

    6 5 Отговор

    До коментар #62 от "другарят":

    Освен това Русия може да блокира реципрочно , своето огромно в въздушно пространство , и транспортни коридори , за пазарите , и туризма да не говорим . Тогава в Турция ще настане масов глад , с прояви на канибализъм . Следва, този път успешен преврат , и Ердоган , Чавушоглу , и Акара в затвора , при същите тези политически затворници , в "Среднощен Експрес" . Нишката на която се крепят , и все по-трудно вадят от заплетеното кълбо , се нарича Русия . Скъсат ли я , да са им яки отверстиятса.

    Коментиран от #136, #142

  • 132 Да бе

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    Кои заробиха украйна бре папурчо?
    Тез дето на майдана стреляха по украинците,дет пръснаха 5 милярда долара за да срутят украйна дет пуснаха частна американска войнизирана част съставена от изроди които се изпращат по цял свят за да отварят вътрешни войни .
    Това ли са ви помощниците,дет за долари биха убили есеки
  • 133 😂😂😂😂😂😂

    4 4 Отговор
    Е оти да не минат споко през босфора.
    Че изпарят потуристите и мира у сирия,че настане,оти краварите кат видят ко е останало у турско,че подвият опашки.
  • 134 За ухото

    9 5 Отговор

    До коментар #77 от "Хасан":

    Факт е , че имаше първоначален елемент на изненадата , но след това нещата много бързо си дойдоха на мястото . Последваха шутове по въздух и земя . От небето заваляха дронове , по земята изгоряха бронетанкови колони , артилерийски , и реактивни установки . Хеликоптери изнасяха трупове. Путин все пак даде шанс на Ердоган да оцелее в в самата Турция , и не пренатегна гайките.
  • 135 Хрис

    4 7 Отговор

    До коментар #89 от "гостгост":

    Пич, предлагам ти да споделиш това твое мнение за руските въоръжени сили с посланик Херо Мустафа, и тя да го сведе до Дончо, а той от своя страна да наби канчетата генералите си от комитетО на началник-щабовете на видовете ВС на САЩ, щото тия "загубеняци" все още считат, че е единствената армия, която може да им се противопостави е тази на Русия. Дерзай пич, голям познавач си.
  • 136 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #131 от "Рикошет":

    Глад и канибализъм са присъщи на западната цивилизация ..докато в ислямския свят има солидарност ,взаимопощ и подкрепа.....с 1 милион бежанци в 500 милионна Европа пак се появи нацизма ..докато при 80 милионна Турция с 3,5 милиона бежанци няма

    Коментиран от #138

  • 137 ККТДЖ

    6 7 Отговор
    Искам да питам цървулите коментиращи тук, които не могат да закърпят потурите си, а калпаците им не се вижда какъв цвят са от кир,аз на вас ли да вярвам или на Майкъл Кофман, водещ изследовател в Центъра за военноморски анализи в Арлингтън, специалист по Русия??? Хубава работа, ама ганьовска
  • 138 Обичам свинска пържола

    8 3 Отговор

    До коментар #136 от "Хасан":

    Хасане пак ли с този шизофренизъм хайде определете се вече. Искате помощ от НАТО а ги определяте като канибали. Ходите ревете на Европа за пари и да сте в съюза а ги наричате нацисти. Сключвате договори с Русия а бягате да ги плюете при канибалите и нацистите. Само вие сте ангелчета ама всички араби ви мразят а вие ще ги обединявате😀😀😀😀😀😀😀.

    Коментиран от #140

  • 139 Разум

    6 4 Отговор
    До Хасан.
    Защо Сирийците бягат към Турция като са окупатори?

    Защото Сирия е в руини и няма достатъчно жилища и работа за тях. Ердогановата Турция се превърна в най-голямото зло за милиони Сирийци. В момента са огромно зло за Сирия. Турция се управлява от демони в момента.

    Коментиран от #141, #152

  • 140 Хасан

    7 6 Отговор

    До коментар #138 от "Обичам свинска пържола":

    Шизофренията гони вас бе Шопар, къпещ се в изпражненията си. 45 години лидера ви уста в уста се целуваше с руския, но при първа възможност му забихте нож в гърба. Всички богославяхте Русия и плюехте Запада, но още при първото отваряне на границите всички бягахте на Запад. Хората с правото си ви да дават само да им чистите тоалетните и да им сменяте памперсите, защото знаят, че при първа възможност ще предадете и тях. Сменяй памперсите, оближи им тоалетните, това заслужаваш

    Коментиран от #143, #157

  • 141 Ум царува, ум робува, ум патки пасе

    3 2 Отговор

    До коментар #139 от "Разум":

    Вземай си ги в България след като си толкова разтревожен за сирийците. Ще ги спасиш от лошият турчин. Не искаш да ги вземеш, ама се опитваш акъл да ръсиш. Не прави излишни опити, липсва ти
  • 142 Хрис

    4 3 Отговор

    До коментар #131 от "Рикошет":

    Точно, кратко и ясно казано. Бих налял и още малко масло в огъня - какво биха сътворили кюрдите в Югоизточна Турция, ако някой им подхвърли малко по-съвременно оръжие. Отряди за самоотбрана на тия, само преди около една седмица, устроиха засада на формирование от силите на реда, и убиха около 70 души. Има още и един проблем който ще тормози Доганя, а именно започналия процес на самоосъзнаване на Хемшите (помохамеданчени арменци), които по ръзлични данни са 6-8 млн.
  • 143 Обичам свинска пържола

    6 2 Отговор

    До коментар #140 от "Хасан":

    Хасане не аз живея в Турция а ти в България. Колко трябва да си мазохист да живееш сред хора които мразиш при положение че раят ти е на 200км????И коментарът ти не отговаря на въпроса по кой път ще поемете по този на ислямистите или на западната цивилизация.

    Коментиран от #145

  • 144 РУМИ

    2 1 Отговор
    България до 2050г
  • 145 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #143 от "Обичам свинска пържола":

    Не се научи и как ли ще се научиш, като ти липсва от сивото... Мислиш, че някой като пише в български сайт, задължително трябва да живее и работи в България.

    Коментиран от #146

  • 146 Обичам свинска пържола

    7 4 Отговор

    До коментар #145 от "Хасан":

    Ти самият си казвал че живееш в България! Да живееш в чужбина да я мразиш толкова много и да искаш да пишеш на Български език и в Български сайт що за изр... д си???

    Коментиран от #147

  • 147 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #146 от "Обичам свинска пържола":

    Иди да живееш в Сирия, може асад да те вземе в харема си, ако не се представиш добре, може да имаш късмет да те направи евнух

    Коментиран от #151

  • 148 Миг 29

    1 5 Отговор
    Ем много бързо ще напишете опровержение... 🤔 Те реално не са се били... Когато се появиха руски самолети турските се прибрах в базата! Относно доставките ем корабите им вече имат ракети аналог на томахавките... Така че както географски са там така и няма да ги има буквално... 🐐
  • 149 Башебач гъзбей

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "отзад без любов":

    Ще ти го резна в гъзето,ще ти го резна.
  • 150 Резо

    0 1 Отговор
    БРЕЕЕЙ НЕ СЪМ ЧЕЛ ТОЛКОВА МАТЕРИАЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ , АМА НАКРАЯ ПАК РЕЗАНИЯ В УСТЕНЦЕТО
  • 151 Обичам свинска пържола

    6 4 Отговор

    До коментар #147 от "Хасан":

    На мен не ми пука за Сирийците както и те за мен. Харесва ми смелостта им как се борят срещу окупаторът си както ние навремето. Повръща ми се от Ердоган и ислямистката му политика.

    Коментиран от #153, #155, #156

  • 152 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #139 от "Разум":

    Лъжеш се ..военните действия са на 30-50кн от турската граница ..докато в Дамаск и южните райони няма нищо..освен това на изток от Ефрат има " освободени " от Сащ и УПГ територии...но бягат към " окупаторска " Турция
  • 153 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #151 от "Обичам свинска пържола":

    Хаха...армия от сбирщина на пикапи влезе от Ирак и за няколко месеца им окупира половината страна ..в Сирия сирийци не воюват а воюват иранци от Хизбулах с въздушна и артилерийска подкрепа на Русия ..а сирийците си пият наргилето край Босфора,опитват се да минат в Гърция или пък си устройват живота в Германия

    Коментиран от #162

  • 154 Резо

    2 2 Отговор
    СКОРО ЩЕ ПОЛУЧАВАТЕ СУБСИДИИ ЗА ИЗЧЕЗВАЩА НАЦИЯ
  • 155 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #151 от "Обичам свинска пържола":

    Не знам, не виждам да се борят срещу американците, голяма смелост. Седнали и наблюдават с ушанките, как американците им смучат петрола. А смелостта на "сирийците" видяхме, близо 3 хиляди са при Аллах. Цял свят знае, че Турция в Сирия воюва срещу руснаци, сирийци, иранци, кюрди... Сама срещу толкова страни. Това е смелост

    Коментиран от #163

  • 156 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #151 от "Обичам свинска пържола":

    Ирак ,Либия и Сирия се разбиха защото са антиеврейски и антизападни и проруски ..а мюсюлмани ,кръстоносци,джихад са за тъпата публика ..ако Кадафи беше приватизирал държавната либийска компания ,ако си държеше парите в американски банки а не френски ,ако беше си заменил френското и руското оръжие с американдко сега щеше да е жив

    Коментиран от #164

  • 157 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "Хасан":

    Що ме копираш??? Пишеш от моя ник

    Коментиран от #158

  • 158 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #157 от "Хасан":

    Патентовал ли си го??? Хайде по ролбата и да те няма
  • 159 ОБИЧАМ РЕЗАНИТЕ ПИШКИ

    3 4 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ТУРЦИЯ СТРАШИЛИЩЕ ЗА ЕВРОПЕЙЦИ РУСНАЦИ АМЕРИКАНЦИ И АРАБИ
  • 160 Borislav Popov

    4 2 Отговор

    До коментар #121 от "Милен Ганев":

    Ти определенно не си в час ракетата сом има обсег 200км и скорост 700км/ч,тази баракуда не може да се сравнява дори томахавките които имат обсег от 2000км и скорост 850км/ч,ти чак с калибрите правиш некви болни сравнения

    Коментиран от #172, #173

  • 161 ОБИЧАМ РЕЗАНИТЕ ПИШКИ

    3 4 Отговор
    СКОРО ТУРЦИЯ ЩЕ РАЗПОЛАГА С ЯДРЕНИ БОМБИ И ЩЕ СТАНЕ СВЕТОВНА СИЛА
  • 162 Обичам свинска пържола

    3 2 Отговор

    До коментар #153 от "Хасан":

    Хизбула са от Ливан. Освен Иранци и Ливанци в Сирия има и хора от групировки за освобождение на палестина, а също и Иракчани та до тук с обединението на мюсюлманите. Всъщност вие сте обединители на джихадистите и се борите против истинските мюсюлмани и петните религията им.

    Коментиран от #167

  • 163 Обичам свинска пържола

    4 1 Отговор

    До коментар #155 от "Хасан":

    Щом всички са против вас дали другите не са наред или проблемът е във вас???? Вие имахте подкрепата на САЩ и НАТО и всички модерни оръжия са от тях сега вече бавно ще усещате дебелият и ще молите на вратата на канибалите и нацистите да ви помогнат обаче ще получите едно.........съжаление за глупоста ви.

    Коментиран от #168

  • 164 Обичам свинска пържола

    2 2 Отговор

    До коментар #156 от "Хасан":

    Именно за теб:)))) Промиването на мозъкът ти е преминало успешно анадолската агенция е доказано средство за масово поразяване!
  • 165 БАЙ МАРИН

    5 4 Отговор

    До коментар #121 от "Милен Ганев":

    СОМ са едно от най добрите в света ракети. Безпилотният АKINCI също ще го използва. Русия няма никакъв шанс пред Турция и затова няма да има война. При следваща офанзива на Турция Асад ще бъде ликвидиран пред погледа на Русия.
  • 166 Обичам свинска пържола

    5 4 Отговор
    Хора ето го сравнението:
    Калибър:
    500кг бойна глава
    4500км далекобойност за М версията
    2.9 max максимална скорост

    СОМ
    230кг бойна глава
    далекобойност 250км
    Скорост 0.94 мах

    Има ли нужда от коментар?
  • 167 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #162 от "Обичам свинска пържола":

    А как наричаш хората които се борят против израелската окупация на Палестина и американската окупация на Сащ??? ..

    Коментиран от #169

  • 168 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #163 от "Обичам свинска пържола":

    Ами ако "съюзниците " от НАТО подкрепят терористи комунисти от ПКК ,тогава какво правим??

    Коментиран от #170

  • 169 Обичам свинска пържола

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "Хасан":

    ХаХа промит мозък тези хора се намират в Сирия!!!!!! Даже наскоро израелците бомбиха щабквартирата им в Дамаск!!!!! Израел не бомби Турция не защото са силни а защото са предатели! Да ти напомня ли колко войни имат арабите и в частност Сирия срещу Израел а Турция има точно 0:))))).
  • 170 Обичам свинска пържола

    2 3 Отговор

    До коментар #168 от "Хасан":

    А ако извънземните ви говорят в главата какво правим, може би пием хапчета против параноя????
    Като не ви харесва махаите се вие и без това неформално сте вън от НАТО, образувайте си джихадистка военна организация ТурКаиДил и напред.
  • 171 1944

    4 4 Отговор
    брей объркали са флашките в това списание. до сега само фалеха пияните ушанки. този път казали истината.
  • 172 Blackbush

    3 0 Отговор

    До коментар #160 от "Borislav Popov":

    Ама ти си много в час , трябва да отидеш в цирка да разсмиваш хората


    SOM Misiille 623 възела (0,94 Mach)

    Нещо да кажеш ? Това е високоскоросттна дозвукова крилата ракета .

    Аве ти си трудовак бе момче ,за кирки и лопати си компетентен ,къде си тръгнал за ракети да говориш

    Коментиран от #189

  • 173 Blackbush

    2 0 Отговор

    До коментар #160 от "Borislav Popov":

    Сметките не са ти верни защото изобщо не знаеш какво е това възел или knot и го смяташ с мили ,но това са морски мили и имат друга дължина 1852 метра

    Трудовак си
  • 174 барчо

    1 0 Отговор
    Такива анализи са абсолютно излишни и мечти за някои тъпънари. Военен конфликт между Турция и Русия няма да има. И двете държави работиха изключително много и с много взаимни отстъпки за добрите си отношения и няма да допуснат подобна грешка. В момента предполагам просто Ердоган се търгува и нищо повече.
  • 175 Помисли

    2 0 Отговор

    До коментар #117 от "Хасан":

    Бягат към Европа. Географски пътят е през Турция. Преди войната никой не е бялгал от Асад. В България имаше много сирииски студенти и аз лично познавах трима. Всички се върнаха да работят в Сирия. Говоря за 1998г. Кой разсипа тази красива държава и защо отговори си сам.

    Коментиран от #176, #177

  • 176 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Помисли":

    2010 г Есад и Ердоган семейно почиваха в Бодрум ..прочети изявлението на Сащ за това ..пак ти го казвам Запада ако реши да дестабилизира една страна рано или късно ще го направи ..Сирия беше проруска ,имаше руска военна база и това е достатъчно за да се дестабикизира

    Коментиран от #178

  • 177 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Помисли":

    Каква е идеологията на Есад ?? БААСки социалист ...и Сащ няма да търпи комунисти
  • 178 Обичам свинска пържола

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Хасан":

    Ех този гаден запад:))). Хасане обаче обясни ми технологията как гадният запад, който няма никакво културно влияние над обикновенният арабин разпали арабската(ислямска) пролет в 30 държави едновременно?
    Ти си най най най голямото доказателство на арабската пролет, само че при тебе е анадолската агенция а при арабите беше алджазиира, която обесняваше за гадният запад, който иска да ги пороби и да ги заличи културно и само ислямистите могат да ги спасят от тези нови кръстоносци. Няма лошо, но е дошло време Ердоган като мъж да се изправи най-вече пред народа си и да му каже по кой път поема дали на ислямистите срещу гадният запад или на западната демокрация???

    Коментиран от #179, #180, #181

  • 179 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #178 от "Обичам свинска пържола":

    Абе човек ...дай да ти обясня ...Русия ти прави тръба до Бургас и ти кара газ за 100$ да речем , но ти си задължен да купиш газ за 200$ от Александрополи ...според пазарната икономика би трябва да купиш руски газ ..но идва Маккейн и ти дава да разбереш че трябва да купиш американски ..това е новия " кръстоносец" ...ако Бойко откаже ще има " българска " пролет и ще седне друг по надъхан атлантик който ще се съгласи

    Коментиран от #182

  • 180 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #178 от "Обичам свинска пържола":

    Идва " кръстоносец" в скъп костюм и иска за 10 г концесия на мина в Крумовград ..дава ти символични такси и почва да товари каквото изкопае ..България не е африканска държава има си и геолози и минни инженери ..и техника ..но не можеш
  • 181 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #178 от "Обичам свинска пържола":

    Ердоган може да казва НЕ и даже иска да добива нефт в Либия ,Сомалия ,Сирия и тогава Запада почва " ислямист" ," неосманист"
  • 182 Обичам свинска пържола

    1 1 Отговор

    До коментар #179 от "Хасан":

    Дрън дрън дрън по кой път???

    Коментиран от #183

  • 183 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #182 от "Обичам свинска пържола":

    Именно...Турция иска да строи АЕЦ .." съюзниците " дават офертс 5 милиарда с западни специалисти...Русия дава оферта 2,5 милиарда плюс обучение на турски ядрени физици и специалисти и Турция се съгласява на руска оферта
  • 184 Д-р Менгеле

    4 1 Отговор

    До коментар #116 от "кукурукуку":

    Майкъл Кофман - потомък на австрийски евреи, емигрирали в първата половина на 20-ти век. Откъдето и да го погледнеш - ЧИФУТ. Жалко, че не са му показали физиономията.

    Коментиран от #187

  • 185 Дуайт Айзенхауер

    0 2 Отговор
    Ако започнат да се бият, НЯМА ДА Е САМО В СИРИЯ. Тогава на автора на статията, дупе да му е яко!
  • 186 Истината

    2 3 Отговор
    Не е виц а истина !!! Ако Турция реши да изтреби до крак руските части в Сирия ще го направи,който не вярва да си спомни за свалените руски су-шанки и хеликоптери в Сирия !!! Да не забравим и унищожените Бук и панцири !!! Но за момента руската компонента не представлява заплаха за Турция !!! Руснаците също не дразнят турската армия,защото знаят,какво се случва с "безаналоговите" им оръжия !!! Нито Русия нито Турция имат намерение да воюват,защото на някои евреи им се иска !!!
  • 187 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #184 от "Д-р Менгеле":

    Напълно съм съгласен с теб !!! Само евреите (САЩ) имат интерес от война вежду Русия и Турция !!!Ако Русия и Турция искаха война,досега да са я обявили !!!Добрите отношения между Турция и Русия са бариера срещу американската хегемония в района на близкия изток !!!
  • 188 Запознат с руските безаналогови боклуци

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Този експерт е пенкилер":

    Цял свят видя падащите су-шанки ,какви хипер мипер ракети сънуваш ? Да не са онези анимационни филмчета на Мосфилм !!! Руските зрк панцир и бук не успяха да засекат турските дрони в Сирия и бяха унищожени от дроновете !!! Турция тества закупените от Русия с-400 и остана разочарована и помоли сащ за спешни доставки на ЗРК Патриот !!!
  • 189 Borislav Popov

    3 0 Отговор

    До коментар #172 от "Blackbush":

    Ей мушмул ето ти резултатите от тестовете ,а не глупостите на анадолската агенция,,.........................SOM тежи около 600 кг, с 230 кг на бойна глава. Ракетата е насочена към целта с помощта на сателитната система GPS и електронната карта на терена. Обхватът на полета се оценява на 200 км, въпреки че по време на тестовете тя успя да преодолее разстояние от едва 180 км. със скорост от 700 км/ч

    В дизайна на ракетата са използвани чуждестранни компоненти, по-специално като мощност е използван реактивен двигател, създаден във Франция........аре чиба летяла с 0.94 мах,абе ти луд ли си или на такъв се праиш
  • 190 bombeto na mometo

    0 1 Отговор
    простотията няма граници
  • 191 КУРнинов

    3 1 Отговор
    РАША МАЙ ЩЕ ДУХА СУПАТА!
  • 192 нато

    3 2 Отговор
    била задължена да помогне на турция...да бе да. то и гърция е в нато но турция въобще не ги третира като съюзник...или автора си мисли , че гръцките войници например ще умират за турция...или пък някой Българин ще мре за турция...по скоро ще помогнем на русия!!
  • 193 чалма тв

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "EL chochone":

    Затова ли ходил у Москва султан Ердо,за да каже на Путин,какво мисли хамерикански памперс.

    Коментиран от #195

  • 194 РЕЗО ОТ РЕЗОВО

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НА НИКОГО НЯМА ДА ПОМАГА КОЙТО ИМА СИЛНА АРМИЯ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И ПАРИ ЩЕ КОМАНДВА АЙДЕ ЛАПАЙТЕ РЕЗАНИЯ
  • 195 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #193 от "чалма тв":

    Русия ни е е общия враг ..турци българи гърци под лидерстеото на Сащ ще се бием с руснака
  • 196 цербер

    1 0 Отговор
    „Тези войни не завършват добре за Турция“, шегува се Кофман. С ВОЙНАТА ЧОВЕК НЕ БИВА ДА СЕ ШЕГУВА! Там умират хора,хиляди,милиони хора. Тъпият янки не разбира този факт.
  • 197 България ЕС НАТО

    4 6 Отговор
    Русия няма шанс срещу страна членка на НАТО защото ще бъде размазана като афиш за Болшой театър
  • 198 Разум

    4 1 Отговор
    Турция се управлява от слуги на Сатаната. Където им стъпи крака смърт и разруха следва.
  • 199 Разум

    2 1 Отговор
    Турците могат да громят само онези, които превъзхождат в числено и въоръжено сътношение, като Кюрдите и Сирийците.
    Работяги са Турците, но с простовати, затова така лесно се подлъгват от дявола да му слугуват.
    Турците повече дявола слушат от колкото Аллаха.
  • 200 Дидо

    1 0 Отговор
    Въобще ако се стигне до нападение от турски части на руски ( а то не гласно има атаки и от двете страни но се премълчава),освен базата в Сирия, Русия има бая кораби с крилати ракети в близост,в Армения, Таджикистан и Азърбайджан имат военни бази , а освен това самата Русия не е чак толкова далеч от Сирия и Турция за на насяне на тактически удари от ОТРК Искендер , крилати ракети калибър. Бомбандировачи от типа на ТУ -22 , ТУ - 95 ,ТУ-160 ще сринат ПВО и ВВС на Турция и в Сирия и в самата Сирия за 10 дена. Не вярвам НАТО да се намеси в конфликт между Турция и Русия поради много причини. Всъщност и самата Турция и Русия нямат интерес да се "сбият" , поради съвместни проекти и икономически интереси.
  • 201 Димитър

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Този експерт е пенкилер":

    Руско зомби заразено с вируса Русия пак си гледал руски анимационни филми с военна тематика.
  • 202 Що да се мъчат от далече

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Този експерт е пенкилер":

    Имат си излаз и на черно, що да се мъчат от по далече!
  • 203 ива

    1 4 Отговор

    До коментар #62 от "другарят":

    Русия не се страхува от затваряне на проливите - Проливите просто ще бъдат разширени и няма да има Истанбул
    Много е трудно да запушат Босфора за руските съвременни оръжия кораби и подводници и разни други дето не познаваме
  • 204 Димитър

    0 0 Отговор
    Спомнете
    си изтреляните ракети от Каспйско море къде попадаха?
  • 205 Ватенка с ушанка

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Абе рошков, пияните тъпи рашки заливат всичко с фалшиви новини и глупости в пъти повече от краварите, а даже са си назначили такива като тебе, дето лапате рублички за да им харесвате фейкове те и да им плющите федероси.

    Коментиран от #212

  • 206 ЕМО

    3 4 Отговор
    СКОРО ТУРЦИЯ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ПРОЛИВИ А ЕРДОГАН БЕЗ ГЛАВА.MADE IN PUTIN
  • 207 Reptile

    2 1 Отговор
    Само внимавайте, Русия да не започне с балистични доставки по ВЪЗДУХ към Турция, защото няма ПРО, което да спре залп от ракети Булава.

    https://www.youtube.com/watch?v=VUdIUdouLv0

    4 ракети = 40 бойни глави със индивидуално насочване, не Турция, половин континент ще бъде негоден за живот след това.
    Та, с Русия по-внимателно, ако може, заради Турция не ми се мре...
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 цачо

    1 2 Отговор
    Да не се намесва Русия,че чак тук ще замирише на овчи барабонки.
  • 210 Сотеро

    0 1 Отговор
    Ти пък,1-на Булава,и Европа е ледник
  • 211 БРЦК

    1 0 Отговор
    Командването на Турция е зависимо комуникациите това става чрез САТЕЛИТ ИЛИ ОПТИЧНА ВРЪЗКА КЪДЕТО Е ДОПУСТИМО .ПРИ СПЪТНИЦИТЕ РУСИЯ НЯМА ОСПОРВАНЕ ТЯ МОЖЕ ДА МАНИПУЛИРА ПРОТИВНИКА .ЗАТОВА КОЙТО Е ПИСАЛ ПО ГОРЕ Е БИЛ НЕПОДГОТВЕН ТУРЦИЯ И РУСИЯ НЕ ТЪРСЯТ КОНФРОНТАЦИЯ САЩ ИСКАТ ДА ГИ СКАРАТ НЕСЕ ПОЛУЧАВА
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Лили

    0 1 Отговор
    Мачкайй Вовааааа!
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Някой си

    1 0 Отговор
    Марииче да не получиш оргазъм
  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Турчин

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "пешо":

    Турция има достатъчно сила зада размажи Русия .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания