14 Март, 2020 13:12 2 954 3

Дания затвори границите си

  • коронавирус-
  • дания-
  • граници-
  • българи-
  • чужденци-
  • външно министерство

Извънредните мерки са в сила до 13 април

Дания затвори границите си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С решение на правителството на Дания границите на страната се затварят за влизане в страната от чужбина за период от днес до 13 април 2020 година, съобщиха от Министерство на външните работи.

Какво означава това за българските граждани:

Всички чужденци трябва да докажат, че имат важна причина да посетят Дания. Всички датски граждани винаги ще могат да влязат на територията на Дания. Същото важи и за чужденците, които работят в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (например след развод). Чужденци няма да бъдат допускани по други неуважителни причини, към които се причисляват обикновени посещения на членове на семейството или туризъм. Отговорност на всеки отделен служител на границата ще бъде да прецени кои случаи се класифицират с уважителна причина за влизане в страната.

По отношение на заминаващите от Дания, посланието е едно - да бъдат прекратени пътуванията в чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. Призовава се гражданите да се въздържат от всички неналожителни пътувания. Освен полицията, за спазването на разпоредбите по границата ще бъдат включени и служители от отбраната.

В периода до 14 април може да се очакват големи опашки от автомобили по границите, както и при паспортния контрол на летищата. На 13 март 2020 г. датското министерство на външните работи промени индекса на риска за пътуване до целия свят (с изключение на вече тежко засегнатите страни/ региони по света в „червено“) от „жълт“ на „оранжев“ (вследствие от тези промени България също е отбелязана в оранжево на картата). На страницата на министерството (https://um.dk/) се съобщава, че при пристигане от районите в оранжево трябва да се спазват основните предписания на здравните власти, с препратка към страницата на Агенцията по здравните въпроси. (https://www.sst.dk)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 2 Отговор
    ковид коренен вирос е трагнал от видин вав името си пише вид защто не кософ или кобург а точно ковид
  • 2 El chapo

    4 0 Отговор
    А нашите граници за какво още не ги затварят официално се отказвам повече да гласувам за сегашното правителство

    Коментиран от #3

  • 3 Траурна агенция

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "El chapo":

    Ти на това затваряне ли му викаш.Хем затворени хем всеки може да лази навсякъде.Пунта мара е цялата работа