Last news in Fakti

17 Март, 2020 19:09 2 784 13

Беларус обвини Москва, че е внесла коронавируса в страната

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия-
  • коронавирус

Според Минск ситуацията не е проста и епидемията може да се пребори ефективно само чрез съвместни усилия

Беларус обвини Москва, че е внесла коронавируса в страната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Беларус са установени два случая на внасяне на новия коронавирус в страната от Москва. Това заяви прессекретарят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, цитиран от EA Daily.

„Между другото, до момента са установени два случая на внос на коронавирус от Москва в Беларус. Останалите също са внесени отвън. Беларусите все още не са го изнасяли на никого. Не искам дори да си представям какви трябва да бъдат нашите действия, следвайки логиката на руската страна", каз още той.

По думите му ситуацията не е проста и епидемията може да се пребори ефективно само чрез съвместни усилия. "Това е общо предизвикателство, повод да се сплотим, истински тест на отношенията".

"Преди 75 години заедно защитихме общата ни граница от външни напасти“, казват от беларуското ведомство, като отбелязат, че „за съжаление, днес руснаци и беларуси са изкуствено разположени на противоположни страни“.

Освен това беларуското външно министерство подчерта, че от самото начало на разпространението на епидемията Минск работи денонощно със Световната здравна организация (СЗО) и няма нито една препоръка, която беларуската страна не би следвала. Външното министерство отбелязва, че решенията на руснаците се основават повече „на някакви абстрактни пропорции, отколкото на реални данни или интереси на хората“.

„Особено гражданите на страната, която, както вчера беше казано в Кремъл, е „най-близкият ни партньор и съюзник“. Вярвам, че СЗО ще бъде искрено изненадан от твърденията на руската страна, че Беларус не е спазила техните препоръки. СЗО призовава за сближаване и последователно заявява неефективността на ограниченията на движението на хора по време на извънредни ситуации в областта на общественото здраве“, се казва в изявлението на беларуското външно министерство.

Както EADaily съобщи, на 16 март руското правителство обяви затварянето на границите с Беларус. Решението на Москва бе разкритикувано от Александър Лукашенко, който „посъветва някои горещи глави в Русия да помислят преди да говорят“. В отговор правителството на Руската федерация нарече изявлението на белоруския лидер „озадачаващо“ и отбеляза, че решението за Беларус е взето поради факта, че Минск не предприема достатъчно мерки за борба с коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🚫 🚫

    21 14 Отговор
    Ватниците се хванаха за гушите.
  • 2 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    8 21 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!!😂😂 За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България....
  • 3 Гост 1

    17 2 Отговор
    ""епидемията може да се пребори ефективно само чрез съвместни усилия"" в същото време обвиняват ,а кажи ми това каква простотия е ?!
  • 4 Аноним

    12 3 Отговор
    Малоумен като цялата държава
  • 5 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    11 9 Отговор
    пуснете янките и те ще ви разкатаят фамилията. ама е фалшива новина която да ни лъже че има голямо търкане а то не е така. беларус не ги мислете те ще се оправят а у нас ще е мор от еврогейски заразени и чифути заразени бомби.
  • 6 игор

    10 11 Отговор
    Къде е откачената мурзилка дето ни убеждава че САЩ са виновни за вируса?
  • 7 Логично

    10 12 Отговор
    От Империята на злото може да се очакват само идиотщини. Вчера комунизъм. А днес симпатичен корона вирус. С ушанка.
  • 8 ? ?

    5 8 Отговор
    Китай е най-голямата заплаха за Русия. Кой има интерес Китай да пламне от тази зараза ?
  • 9 Алфа Вълкът

    9 1 Отговор
    Мъчат се да вкарат троянски кон в ЕС и НАТО мужиците, ама ще стане като с нас. Върлите комунисти ще се нагушат с евро пари, а за народа кожена тояга.
  • 10 националист

    3 3 Отговор
    Името на страната със столица Минск е Белорусия а не беларус. така е правилно и жителите на тази страна от мъжки пол са белоруснаци а жените белорускини, не беларуски

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Направих справка

    0 0 Отговор
    В момента имат 36 заразени....
  • 13 STEFCO

    1 0 Отговор
    NAROCHNO SA Gİ ZARAZİLİ NALİ SA BRATYA