17 Март, 2020 20:05 5 582 22

BBC: САЩ напускат три от осемте си бази в Ирак

  • ирак-
  • сащ-
  • пентагон-
  • армия-
  • ислямска държава

Официалният брой на американските войски в страната се изчислява на 5200

BBC: САЩ напускат три от осемте си бази в Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжените сили на САЩ се изтеглят от "Ал Каим" и две други ключови военни бази в Ирак през следващите няколко седмици, съобщава BBC, като посочва, че решението е знак, че Вашингтон възнамерява да намали значително присъствието си в близкоизточната страна на фона на голямото напрежение с местното шиитско население и Иран, предава "Фокус".

Официалната причина за напускането на базите е победата над терористичната групировка „Ислямска държава“ и отсъствието на необходимост да се поддържат тези съоръжения в настоящата ситуация. Те ще бъдат предадени на иракските въоръжени сили.

Както отбелязва британската държавна медия, това ще сложи край на въоръженото присъствие на САЩ по иракската страна със Сирия. Освен това се отбелязва, че базата "Ал Каим" е построена върху руините на най-старата ж.п. гара в Ирак, в близост до населено място със същото име на брега на река Ефрат. Това е районът, който първи падна в ръцете на джихадистите през 2014 година и бе възвърнат от иракските сили през ноември 2017 година.

Както е заявил високопоставен американски военнослужещ пред британската медия, близостта на „Катаиб Хизбула“, формирование, свързано с подкрепяните от Иран „Народни мобилизационни сили“ на шиитите в Ирак, до базата е бил „решаващ фактор за решението силите да бъдат преместени другаде.

САЩ възнамеряват също да се изтеглят от авиобазата "Каяра Запад", известна като Q-West и „Киркук“.

"Каяра" беше базата, използвана при подкрепената от САЩ операция за завръщане на Мосул от ИД. И двете бази бяха засегнати от ракетни атаки през последните месеци. Американски военнослужещ беше убит при ракетна атака срещу Киркук на 28 декември.

Най-малко 25 ракетни атаки, в хода на които са изстреляни 160 отделни снаряда, са ударили американските бази в Ирак от октомври 2019 г.

Миналата седмица две атаки срещу базата „Таджи“ убиха трима членове на коалицията и раниха тежко двама членове на иракските сили за сигурност. В отговор американците бомбардираха части на „Катаиб Хизбулла“ именно в района на границата със Сирия.

Главният щаб на иракските ВС обаче излязоха с изявление, в което обвиняват и двете страни за ескалацията на насилието, но подкрепиха решението на парламента в Багдад, с което той поиска от американските сили да се изтеглят изцяло от Ирак.

Официалният брой на американските войски в Ирак се изчислява на 5200. Не е ясно колко войски ще бъдат преразпределени след трите затваряния на базата, тъй като някои ще бъдат преместени в други оперативни бази в страната.

Бъдещето на тези останали войски не е сигурно. САЩ се надяват, че отношенията им със силите за сигурност в Ирак далеч не са приключили, но мнозина в Багдад смятат, че Америка е просрочила времето, в което присъствието ѝ е било добре дошло.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    54 2 Отговор
    Бухахахааха, най-великата армия на света беше наритана от камилари с прашки. Всеки кравар останал там, скоро ще се срещне със създателя си и ще направи света една идея по-хубаво място.
  • 2 Дельо хайдутин

    49 1 Отговор
    Идат като тигри, бягат като овци. ХА ХА ХА ХА!

    Коментиран от #11

  • 3 АЙДЕ ЧАО

    41 0 Отговор
    НАХАЛНИ НАВЛЕЦИ !
  • 4 Кой68

    37 1 Отговор
    И хоп в EU.......Баш в епицентъра на ония с короната?Виновен е Путин.Ах какъв мръсник🤔😥🤔.
  • 5 Бачо Киро

    44 1 Отговор
    И кво, хизбула ги уплашила и вместо да се бият с тях, си бият камшика? Голяма файда от тея високотехнологични войници, няма що ...
  • 6 вашето мнение

    42 0 Отговор
    Може да са представяни като зверове, но арабите и персите дадоха шанс на краварската измет да си тръгне поживо поздраво.
  • 7 хихи

    36 4 Отговор
    Беж,Лиске да бягаме! Познайте къде ще отидат амуджите от Сирия!? Много бият в Сирия,сонцепек имат ,па и дроновете никаква работа не свършиха! Само телевизия ден, два и Ердоган рива и те тва!

    Коментиран от #16

  • 8 Тръгват точно сега

    27 1 Отговор
    А защо ли?
  • 9 Тъпо тролче

    45 2 Отговор
    "Официалната причина за напускането на базите е победата над терористичната групировка „Ислямска държава“, сиреч след като руснаците я разбиха американците повече не могат да и помогнат 😁😁😁
  • 10 Връщат се

    15 3 Отговор
    Не е нужно вече
  • 11 Дървен философ

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Отиват като "аслани", а се връщат като н***ани.
  • 12 Иван

    29 2 Отговор
    Да се махат крадливи боклуци
  • 13 Обичам свинска пържола

    29 0 Отговор
    Когато изгубиш местните така се получава, ясно е че шиитите вече ги мразят. Това означава 1 на 0 за Иран. Скоро ще изгубят и Сирия с тази си меркантилна политика.
  • 14 Нали

    20 0 Отговор
    Рижавия казваше, че Ирак трябвало да им плати базите.
  • 15 no name no face no number

    12 0 Отговор
    супер дано и Земята да напуснат тия тафтаци
  • 16 Психиатър

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "хихи":

    Пич, лекувай се!
  • 17 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    както предсказах преди два месеца американците няма как да останат в ирак благодарение на тъпака тръмп.възможно е да оставят малък контингент в кюрдската зона,но по-лошото е че рижавия глупак се скара с наи-сигурния си съюзник в региона и то без никаква причина.сега ще оголи съвсем съюзниците си от израел,кюрдите ,както и иордания.пълен тъпанар !

    Коментиран от #18

  • 18 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Десо ма, мчи те се изнасят точно от кюрдските райони. Не прочете ли статията?
  • 19 До Русия и кръгом на гей парада

    3 0 Отговор
    Сталинград и този път устоя пак срещу същите врагове на Русия финансирали и тогава подпомагали Германия .А сега самите те в атака
  • 20 Америкавски вирус

    0 0 Отговор
    Лабораториите ще ги прибират ли?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания