18 Март, 2020 13:33 3 389 6

"Радио Китай": Американските политици бягат от ангажиментите си пред епидемията

  • китай-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • пандемия-
  • карантина

По-рано президентът Доналд Тръмп нарече Covid-19 - "китайски вирус"

"Радио Китай": Американските политици бягат от ангажиментите си пред епидемията - 1
Снимка: Shutterstock

На 16-ти март високопоставени представители на Китай и САЩ имаха телефонен разговор.

Ян Джиечъ, член на Политбюро на ЦК на ККП и директор на Комисията за външни връзки на ЦК на ККП, посочи в телефонния разговор с държавния секретар на САЩ Помпео, че някои американски политици продължават да отричат усилията на Китай за превенция и контрол на епидемията и петнят имиджа на Китай, което предизвика силното възмущение на китайския народ. САЩ трябва незабавно да поправят грешките си и да спрат неоснователните обвинения срещу Китай. „Пекин ще даде категоричен отговор на всички клевети", заяви той, предава "Радио Китай".

По-рано американски лидери нарекоха коронавируса „китайски вирус". В тази връзка, говорител на китайското министерство на външните работи каза на 17 март, че това стигматизира Китай и страната категорично се противопоставя. Световната здравна организация и международната общност също са категорично против асоциирането на вируса с конкретни страни и региони и стигмата по този повод, подчерта той и призова Вашингтон да играе градивна роля в глобалната борба с COVID-19.

Възмущението на китайската страна е разбираемо, тъй като през изминалия месец китайският народ даде големи жертви, изгради първата линия в борбата с епидемията, превенцията и контрола ѝ в световен мащаб, като спечели ценно време за целия свят, което получи признанието на международната общност. Политици от Вашингтон обаче не съсредоточават вниманието си върху овладяването на епидемията, а вместо това я използват като средство за идеологическа подкрепа, подстрекаване на расова дискриминация и геополитически атаки. С всичко това САЩ създадоха големи пречки за глобалните усилия за превенция и контрол на пандемията, сочи днешният коментар на Радио Китай .

Коментарът призовава американските държавници да оценят правилно ситуацията, да прочетат предупреждението на Китай и да не подценяват решимостта на Пекин да защитава имиджа и интересите си. Откъде дойде вирусът? Научните изследвания ще дадат отговор. Онези американски политици, които заклеймяват Китай без каквато и да е причина и се опитват да прехвърлят отговорността на другите, ще бъдат изправени пред реалността рано или късно. Не само, че няма да успеят да излязат от тази бъркотия, в която са се забъркали, но и ще влошат своя морален имидж чрез лъжите и измамите си, пише още в коментара.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нова книга

    4 37 Отговор
    Китайците трябва да си платят.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нова книга":

    за какво бе Ганьо?
  • 3 Хасан

    2 16 Отговор
    Китайците да дадат независимост на уйгърския народ ..имат население от 1,5 милиарда и не могат да ги изхранят ..хоратата ядат плъхове,буболечки,прилепи

    Коментиран от #6

  • 4 Ужасът

    27 3 Отговор
    Китайски ПУСНАТ от АМЕРИКАНЦИТЕ. Много подли хора излязоха АМЕРИКАНЦИТЕ.
  • 5 Ганьос

    22 1 Отговор
    Китайците са велик народ
  • 6 Руски

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Плющи дюнери и не ги мисли,д..ба и уйгюрите.