18 Март, 2020 14:08 3 411 12

Украйна прие ключов закон за етническите малцинства

  • украйна-
  • език-
  • малцинства-
  • володимир зеленски-
  • украински език

Кримските татари ще могат да учат и своя език

Украйна прие ключов закон за етническите малцинства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Украйна влезе в сила закон за средното образование, ограничаващ правата на етническите малцинства да използват в процеса на обучение родния си език, предаде ТАСС. Предния ден текстът бе публикуван в парламентарния в. "Гласът на Украйна".

На 13 март президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона, предвиждащ постепенно да се намали преподаването на езиците на етническите малцинства в страната, включително на руски. Той включва три модела за изучаване в училище на държавния - украинския език.

Първият засяга местните народи, които не живеят в собствена езикова среда и "нямат държава, която да брани и развива този език". Това са на първо място кримските татари. За тях се предвижда възможност да учат на своя език и същевременно "задълбочено да изучават украински".

Вторият модел е за училищата на етническите малцинства, които говорят на езиците на ЕС. В тях децата ще започват да учат и на своя език, и на украински, чийто дял обаче постепенно ще нараства до най-малко 60 на сто в горния курс. Към тази група би трябвало да спада и българският.

Третият модел е предназначен за останалите етнически общности в Украйна, които живеят най-вече в собствена езикова среда и чиито езици са сродни с украинския. Става дума главно за руския език. В рамките на този модел образователният процес в началното училище ще се води и на езика на малцинството, и на украински, а от 5 клас нагоре преподаването на държавния език трябва да заема най-малко 80 на сто от учебното време.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогностик

    44 15 Отговор
    Украйна смело се е насочила към разпад,рано или по-късно

    Коментиран от #4

  • 2 vvvvv

    35 11 Отговор
    А, каква е разликата от етническо прочистване. 60% и повече говорят РУСКИ. Къде са западните "демократи". Няма начин това да не доведе до разрастване на гражданската война. Болшинството на знае този измислен диалект на западната част. РАЗПАДАНЕ. То ще да е.

    Коментиран от #11

  • 3 КАН КРУМ

    23 8 Отговор
    ТЕ СА ПРАБЪЛГАРИ СЛЕД СКРИВАНЕ НА ФАКТИТЕ ЗА ПРАБЪЛГАРСКОТО ПОТЕКЛО НА ЦЯЛА ЮЖНА РУСИЯ.РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ КЪМ КОРЕНИТЕ СИ.

    Коментиран от #10

  • 4 Не разбрах

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Прогностик":

    Украйна или Русия?
  • 5 Гошо

    7 1 Отговор
    А браво ,я сега всички театри от да ходят в Украйна да се научат книга оригинална да четат
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Интересното е, че

    3 17 Отговор
    Кримските татари говорят езика на който са говорели българите дошли с Аспарух и който в момента в Турция разбират без преводач :)

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Трол

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Интересното е, че":

    Кримските татари имат три диалекта-южен, степен и централен. За турците е разбираем само южния диалект. Степния е близък до кабардино-болкарския, централния е продължение на кипчатския. Това, че Аспарух, Ердо и кримските татари могат да си правят сохбет е за сериалите от сорта на Мюхтешем юзйъл!
  • 9 Голем смях

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Интересното е, че":

    Значи ..Ердоган е потомък на Чингис хан.Имат известа прилика ,но на кого е потомък ..Путин.Такъв дребосък.Нищо славянско ,а с тия дръпнати очички май по-скоро той е потомък на татарите.За 300 години робство росияните бая са се отатарчили,а и татарите никога не са си тръгвали от Россия.
  • 10 ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "КАН КРУМ":

    прабългари са колкото ти си кан.
  • 11 боцмана

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "vvvvv":

    Украински можеш да чуеш само по телевизията им.
  • 12 Остап Бендер

    13 3 Отговор
    Измислена държава-хибрид от американска агресия и западно-украински див фашизъм.Всяка година в Лвов манифестират все още живи украинци от СС дивизия Галичина със всичките си хитлериски униформи,отличия и други нацистки атрибути,забранени в цял свят,на Запада се прави,че не ги забелязва.Със жестокоста си тези садисти са отвращавали дори германските есесовци.
Новини по държави: