Last news in Fakti

18 Март, 2020 14:47 13 335 27

Българин, живеещ в Швейцария, за ФАКТИ: Хората тук не са в паника, няма и презапасяване

  • коронавирус-
  • българин в чужбина-
  • швейцария-
  • факти

Мерките срещу коронавируса в Швейцария са сходни с тези, които се прилагат в България

Българин, живеещ в Швейцария, за ФАКТИ: Хората тук не са в паника, няма и презапасяване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колко основателно, колко не, страхът от коронавируса завладя целия свят. Ситуацията е наистина сериозна, но все пак може би щеше да е по-добре, ако някои световни лидери не бяха прекалявали със силните думи. Не малко хора нямаше да бъдат допълнително смачкани.

Противно на нагласите на определени български политици, които е твърде вероятно повече никога да не влязат в парламента, от ФАКТИ, като изпълнени с хуманизъм хора, се интересуваме и от ситуацията в останалите страни по света, и в частност от българите, които са се установили в чужбина.

За да разберем каква е моментната ситуация в Швейцария, какви са мерките на тамошното правителство в борбата срещу коронавируса, както и всички останало съпътстващо кризисната ситуация, медията ни се свърза с г-н Александър Радонов, който от няколко години живее в швейцарския град Женева. Припомняме, че той бе участник в инициативата на ФАКТИ ''Гласът на българите в чужбина''.

Ето какво ни разказа Александър Радонов за моментната ситуация в Швейцария:

''Колкото и странно да ви се струва мерките тук са сходни с тези в България. Ограничиха се събирания и търговия, училища и градини са затворени до второ нареждане. Но, защото швейцарците са дисциплинирани и вярват на институциите, не са се панирали. Границата с Италия е затворена, Германия затвори границата с Швейцария, но с Австрия и Франция не е. Театри, кина, молове и магазини са затворени. Работят аптеки и хранителни. Но, за разлика от много държави, тук не се презапасяват. Налице е запасяване, но с мярка. Тукашните хора се съобразяват, че има и други нуждаещи се. Солидарността се усеща навсякъде. Даже на много места непознати предлагат помощ на възрастните си съседи - основно да им напазаруват. Който може да работи от вкъщи, работи. А и конфедералното правителство ще вземе мерки да подкрепи бизнеса на хората. Финансови стимули и данъчни облекчения, но най-важно е животът и здравето на хората.

Българин, живеещ в Швейцария, за ФАКТИ: Хората тук не са в паника, няма и презапасяване
Александър Радонов

Попитан дали има възможност да се възползва от опцията ''работа от вкъщи'', г-н Радонов отговори така: ''Вече го правя. Много е трудно, но децата не трябва да изостават много (бел. ред. Александър Радонов е Монтесори учител на деца в норма и деца с увреждания). Сега с колеги от цял свят обменяме опит, защото е новост за сферата ни''

''Най-важното, което може да се каже в този момент е, че икономика се възстановява, животът - не. Бих посъветвал читателите да слушат здравия разум, да не се поддават на паника и внушения. Паниката е най-лошият съветник в такива ситуации'', заяви още сънародникът ни, живеещ в Швейцария.

По информация, идваща от швейцарските власти, към вчерашния ден случаите на коронавирус в страната са 2650, като при 19 от тях е последвал и летален край.

Подобно на България, но до 19 април, Швейцария също ще е в състояние на извънредно положение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР СТОЯНОВ

    23 17 Отговор
    КОРОНА ВИРУСЪТ Е ТОЛЕРАНТЕН КЪМ МОНАРХИИТЕ В ЕВРОПА!ТАМ ВСЕ ПАК СА ПАРИТЕ НА СВЕТА!
  • 2 Завиждам им за едно

    83 33 Отговор
    Не са в паника защото си нямат Бойко и ГРОБ ! да ги стресират и фалират
  • 3 Дедо

    66 24 Отговор
    Явно си нямат такива като Гешев и "кризисния"ми щаб!
  • 4 Borislav Popov

    19 38 Отговор
    А путиноидте тук се радваха в съседната статия, че уж здравната система на Щвейцария била в колапс. Шматкиииии............

    Коментиран от #12

  • 5 Вируса е комунистическа пропаганда

    10 16 Отговор
    Не съществува като лески

    Коментиран от #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 123

    9 9 Отговор
    Ако не ги е страх, няма да се пазят, и ще се изпозаразят брутално на куп
  • 8 мани мани

    22 14 Отговор
    тия ли бе? та тия са толкова дебелокожи, толкова лицемерни, двулични, че трябва да си майстор като мен, за да може да почувстваш колко са прогнили отвътре, изпълнени с фалш! умират от страх, ама няма да го покажат тия фалшиви герои!
  • 9 Фермер

    39 7 Отговор
    Не се паникьосвайте,паниката е полезна само за крадците.Новите случаи в Италия не се увеличават.Пазете се и си работете.Защото после Бойко нема да ви помогне.
  • 10 Тенесиста

    17 23 Отговор
    Когато хората около тях започнат масово да измират както в Италия, тогава ще се стреснат. Вируса е силно заразен и бързо се разпространява.
  • 11 Госあ

    18 6 Отговор
    Така ли ? Аз пък имам информация, че швейцарците тестват масово хората за вируса и точно затова болниците им са пълни. Освен това, именно най използваният бърз тест е на Roche-Швейцария.
  • 12 уточнение

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Публикувано във факти.бг: случаите на коронавирус в страната са 2650, като при 19 от тях е последвал и летален край. - при 8 млн население!
    Е няма що - голяма работа е здравната им система, руснаците ряпа да ядят.
  • 13 s7un7101

    13 6 Отговор
    То за тва там има 30 пъти повече заразени от колкото в БГ, този не беше същия дето преди месеци бяхте правили интервю с него за живота му там, сменете източниците малко
  • 14 no name no face no number

    14 12 Отговор
    Швейцария? който го кефи да си живее там, мен не ми харесва.
  • 15 Хкнб

    18 2 Отговор
    Стана модерно някой младеж , чийто живот по никакъв начин не е застрашен да ни успокоява и да показва безгрижно отношение. И ние не се притесняваме за теб. Логично е да мислим за старите и болните българи.
  • 16 ЖИВКОВ ТОДОР

    10 3 Отговор
    Сега ми цункайте гъ за
  • 17 Augustus

    9 3 Отговор
    Швейцария: 3076 заразени и 33 починали. 334 заразени само за ден. Населението им е само 8 милиона. Може да не са в паника, но е нужно малко по-стриктни мерки да вземат, че нещата не вървят на добре.
  • 18 Ироничен

    7 1 Отговор
    От снимката ме гледа позьор.
    Доверието ми в казаното става ниско.
  • 19 A3e

    6 0 Отговор
    Северна Италия (Алпите), Швейцария, Австрия - най-големите и многобройни ски курорти са там, студено време, отслабен имунитет, туристи от цял свят и т.н. Имат несъразмерно голям брой на заразени спрямо големина на населението...
  • 20 Аз съм просзз

    3 0 Отговор
    Отивам там на ски
  • 21 Алекс

    6 1 Отговор
    Доста лекомислен ми изглежда. Когато човек чуе какво казват за вируса болни хора и си даде сметка колко души от заразенитеавсеки ден умират в Италия от Covid - 19, тогава няма начин да не се разтревожи.
  • 22 1357

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вируса е комунистическа пропаганда":

    Забравил си да споменеш,че земята е плоска,че можеш да летиш махайки с ръце ......и какви хапчета пиеш!
  • 23 Бай Тошо

    1 0 Отговор
    мнда
  • 24 Garrincha

    0 0 Отговор
    Време е, за световна лечебна диета !!!
  • 25 Мара Двуцевката

    1 1 Отговор
    Казаха, че с министерско мляко се лекувал този вирус.
  • 26 ddd

    1 2 Отговор
    дрън дрън, много здраве на тоя вуйчо, не се презапасяват, щото егати цените на всичко, ибаче ела да видиш как пазаруват в немския алди в льорах. ЗДравната им система по принцип я няма никаква, ако не си милионер, зарова швейцарци идвят масово във варна на зъболекар.
  • 27 Doydoh ot shveycariya na 22 03

    1 0 Отговор
    I kak taka ne se zapasyavat? Izprazniha se raftovete. Kakvi gi govori toya?