19 Март, 2020 20:30 13 427 21

Ишгъл - тайният развъдник на коронавирус в Европа

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • ишгъл

Зимният курорт в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски центрове в Алпите

Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на заразата с коронавирус в Европа. Тези дни обаче стана ясно, че едно друго място в Европа е таен развъдник на вируса - курортът Ишгъл в Австрия. Ето подробностите:

Ски курортите изглеждат безопасно място в сегашната пандемия от коронавирус: високо в планината атлетични хора прекарват целия ден на чист въздух, спазвайки по пистите безопасно разстояние един от друг. Стига да не беше една специфична особеност на този популярен вид отдих: т.нар. апрески барове - заведенията, в които скиорите се забавляват вечерно време, често с музика и танци.

Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски курорти в Алпите. Той е особено популярен сред германските, скандинавските и руските любители на зимните спортове. И именно той се превърна в огромно огнище на зараза с коронавирус. Редица издания, вкл. и германски медии, пишат, че в края на февруари и началото на март Ишгъл се е превърнал в развъдник на заразата, тръгнала оттам по цяла Европа.

От началото на март Ишгъл е рисков район

Разплитането на историята започва с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували множество исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този момент се смяташе, че основният източник на заразата в Европа е Италия. Тестовете, проведени сред исландците от въпросния полет обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с коронавируси, както и много от завръщащите се от Ишгъл. И така на 5 март исландските власти обявяват тиролския курорт за рисков район - подобно на китайския град Ухан и Иран.

И в Норвегия било отчетено подобно развитие. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на много от тях били положителни. Ден по-късно Норвегия обяви, че общият брой на заразените с коронавирус норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на почивка в Австрия, повечето в района на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са любима дестинация и на германските туристи. По информация на германското списание "Фокус", само в Хамбург вече са диагностицирани над 80 души с коронавирус, чиято история на заболяването е свързана именнно с Ишгъл. В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските власти обявявиха Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина. От около 360 заразени с коронавирус в Австрия повече от сто са именно в провинция Тирол.

"Всичко говори за това, че Ишгъл се е превърнал в таен развъдник на заразата в Европа, както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно", пише в онлайн-изданието си списание "Фокус".

Опасните бармани

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. И макар това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски през деня и вечерният живот в курорта са продължили чак до края на седмицата преди да бъде наложена обща карантина, посочват редица издания.

По информация на германското списание "Шпигел", междувременно коронавирус е открит и у барман в друг известен австрийски ски-курорт - Зьолден. Заразени са и 80 колеги на бармана, които са били поставени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, вече са се пръснали из цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бански на лалета

    28 2 Отговор
    Защото не са идвали да снимат в Банско.
  • 2 😷😷😷

    46 5 Отговор
    И в Банско тъй ! Короната явно обича бели линии, пардон писти ?
  • 3 Коментар

    32 2 Отговор
    И ние си имаме Ишгъл
  • 4 бай Шиле

    50 23 Отговор
    Великият Европейски съюз се осра от един вирус.Да не говорим за война с кръвожадната Русия.Шо че е...

    Коментиран от #13

  • 5 коко динеф

    4 5 Отговор
    удрииии бай филипееее удриииииииииии таа мачка нее нащаа да го ееееее
  • 6 Човек

    17 0 Отговор
    Онзи с мустачките не дойде ли от Австрия?
  • 7 То и Амстердам с

    13 0 Отговор
    червените фенери е таен развъдник на вируси, ама всеки иска да се разнболее точно там
  • 8 Моше Тирирам

    4 1 Отговор
    на тия около Мюнхен никога няма да им го простя
  • 9 Бански старец

    5 2 Отговор
    вкусен съм, нищо че съм твърд и от топлина и влага ми се повдига
  • 10 ДОБРЕ ЧЕ СЪМ

    32 2 Отговор
    си беден . иначе щях да маам гащи по разните му курорти и да лапам вируси . и за това требе да благодарим на ПАРТИЯТА и ПРАВИТЕЛСТВОТО ( на тиквата - в едно лице ) . така че , Благодарим ти тикво !
  • 11 Eleonora

    8 0 Отговор
    Сверете си часовника, уважаемо DW- след Ischgl, новия корона- hotspot са apres- ski партитата в шведските ски курорти(Sälen)! И това при актуално 1400 регистрирани корона- вирус случая в Швеция.....
  • 12 Гост

    9 4 Отговор
    Не са ли множко заразените колеги на въпросния барман, носител на короновируса - 80 човека. Замислям се за мащабите на този бар. И за мащабите на заразените за една седмица от 81 бармани.
  • 13 БатМишо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "бай Шиле":

    Шиле в стратегическия арсенал на Баба Меца има раоти дет тва е кът парфюм шанел 5 .....в кутията на Пандора има щамове на сибирска язва дето дасега да е обезлюдил и съседни планети ....обаче тея лабове са на под -28 градуса и в безлюдни райони и със заложени ядрени заряди под тях ако нещо се изтърве НИКОЙ ПО НИКАКЙВ НАЧИН НЕ НАПУСКА РАЙОНА имам предвид дори хлебарка и просто обявяват за успешно извършен подземен ядрен опит .....не кът жълтурите в 14 мил град да е лаба и после олеле .....сичкото им е така- зле преписано на жълтурите
  • 14 Маркс и Енгелс

    13 3 Отговор
    Разбихме Социализма,на ви Западен коронка вирос.Ленин го е казал,капитала е упадък,от там идва всичко лошо на света

    Коментиран от #20

  • 15 БатМишо

    5 0 Отговор
    смяната е на 6 месеца като на подводниците в тея руски лабове като града в който живеят е в карантина зона нон стоп ..... и като излезеш от смяна седиш карантина 1 месец преди да идеш в трада ....града който не напускаш никога сичко има в магазините на смешни цени от до ....така се прай секретна био лаборатория до най близкия населен пункт са 250 км само лед и бели мечки ...има ли утечка и вратите хлопват на онес на смяна и следва ядрен опит ....подземен ...под лабораторията ....да цопнеш лаборатория в 14 мил град и да влизат и излизат всеки ден на работа и що стана мяу в някакъв момент ЧУДНО ЩО ЛИ

    Коментиран от #18

  • 16 баааа, маааа му

    0 4 Отговор
    А, щамът верно ли е руски ?
  • 17 хойбляд

    3 3 Отговор
    Да проверят всички руски "любители", посетили курорта! Разбира се, че заведенията са идеалното място за разпространяване на бацили
  • 18 Батуй

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "БатМишо":

    Остров Воскресение!!!!!
  • 19 Батуй

    1 0 Отговор
    Остров Возрождения бил, аралско море! Все тая
  • 20 Георги!

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Маркс и Енгелс":

    Най големият вирус е хитлеризма,болшевизма и комунизма.При тая " пандемия" загинаха милиони хора.Хитлер и Ленин са най големите вирусоносители.Ленин освен болшевизма,разпространил и сифилис- ма!
  • 21 АМГЪЛ

    2 0 Отговор
    В ИШГЪЛ българите са много малко. или хич.