Last news in Fakti

20 Март, 2020 09:21 14 792 45

Коронавирусът: Митове и факти

  • коронавирус-
  • вирус-
  • болест-
  • китай-
  • чесън-
  • митове и факти-
  • хигиена-
  • здраве-
  • лаборатория

Не се поддавайте на паниката и конспиративните теории

Коронавирусът: Митове и факти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусът SARS-CoV-2 е заразен вирус, който може да доведе до респираторни проблеми в човешкия организъм. Болестта, известна като COVID-19, беше определена за пандемична от Световната здравна организация.

Първи случаи бяха регистрирани в Китай в края на миналата година. Пандемията обаче се пренесе и на другите континенти освен Азия, включително Европа, а Италия вече задмина Китай по брой на жертвите. Редица държави предприеха спешни и извънредни мерки, за да спрат разпространението на вируса. В социалните мрежи и в много сайтове обаче беше публикувана невярна, често конспиративна информация, която лесно може да бъде приета като вярна. Поради тази причина ФАКТИ представя на своите читатели най-честите митове, свързани с коронавируса. Често невярната информация може да се окаже дори опасна. Важно е всеки да запази спокойствие, да не се поддава на паника, за да бъде полезен на себе си и по този начин да защити своите близки.

МИТ: Коронавирусът е вирус, създаден в лаборатория.

ФАКТ: Няма доказателства COVID-19 да е създаден в лаборатория. Първите регистрирани случаи са в Ухан, Китай. Здравните експерти посочват, че новият коронавирус е продукт на „естествена еволюция”. Анализът на неговия геном не открива доказателства за изкуствена намеса. Подозира се, че първоизточникът е животински пазар в гъстонаселения Китай.

МИТ: Коронавирусът засяга единствено възрастни хора.

ФАКТ: Хора на всякаква възраст, включително бебета, могат да бъдат заразени с вируса COVID-19. В Лондон беше регистриран първи случай на заразено с коронавирус новородено. Предаването на вируса е от човек на човек и вирусът не „избира” приемника си по възраст. Възрастните хора обаче са по-уязвими, защото са с по-слаба имунна система. По-уязвими са и хората с хронични заболявания.

МИТ: Носейки медицинска маска, съм напълно защитен.

ФАКТ: Носенето на медицинска маска е една от предпазните мерки, която може да ни защити от заразяване, но в никакъв случай не е самодостатъчна. Вирусите могат да проникнат в тялото на човек през очите, носа и устата, поради което е важно те да не се докосват с немити ръце. Маската е по-ефективна вие самите да не заразите друг, а не толкова сами да се предпазите. Най-важното нещо, което може да направите, за да не се заразите, е да миете ръцете си често и след всеки контакт с външния свят. Дезинфекцирането на ръцете е по-ефикасно от носенето на маска.

МИТ: Чесънът държи коронавируса далеч.

ФАКТ: Чесънът е здравословна храна, която подсилва имунитета, но няма данни той да е защитил пациенти от настоящата пандемия. Здравословният начин на хранене подсилва имунната система и оказва благоприятно влияние на общото състояние на човек, но един здравословен обяд не може да бъде щит срещу коронавируса.

МИТ: За коронавируса има ваксина, но само богатите бизнесмени и политици имат достъп до нея.

ФАКТ: Към този момент няма ваксина за COVID-19, но са в ход изследвания и тестове за такава. От началото на пандемията положителни проби дадоха и много известни личности, сред които политици и холивудски звезди. Световната здравна организация посочва, че към днешна дата няма специфично лекарство за превенция на заразата. Антибиотиците също не действат срещу вируси, а само бактерии.

МИТ: Коронавирусът носи летален край.

ФАКТ: Коронавирусната инфекция може да се окаже фатална, ако заразеният пациент е със слаба имунна система или има предхождащо тежко заболяване. Процентът на смъртните случаи обаче е нисък. Определянето на неговата точност е трудно, защото част от заразените не проявяват симптоми и техният организъм сам побеждава вируса (т.е. те дори не са в списъка на пациентите с положителна проба, защото просто не са били тествани; това не означава, че не могат да предадат вируса на друг). По-рано през месец март Световната здравна организация обяви, че в световен мащаб процентът на смъртните случаи е 3.4%. Процентът на смъртност може да се промени, защото вирусът може да мутира, но въпреки това огромна част от заразените или не показват симптоми, или те са леки.

МИТ: Ако си поръчам продукт от Китай, мога да се заразя.

ФАКТ: Няма доказателства към този момент пациент да е бил заразен с новия коронавирус след досег със стока, внесена от Китай. Експертите продължават да правят изследвания на COVID-19, за да установят как най-често се пренася, върху какви повърхности живее болестта, и как човек може да се предпази най-добре. Миенето на ръцете остава съвет номер едно, както и избягването на контакт с болен човек, който киха и кашля. От медицинския институт „Джон Хопкинс” подчертават, че вирусите не остават живи върху дадена повърхност за дълго време, поради което е невъзможно да се заразите с коронавирус чрез стока, която е била в транзит дни или седмици.

МИТ: Горещото време ще убие вируса.

ФАКТ: Това твърдение към момента е по-скоро оптимистична прогноза, отколкото реален факт. Световната здравна организация посочи, че от доказателствата за вируса до този момент става ясно, че новият коронавирус може да бъде предаден във ВСИЧКИ климатични области, включително в горещ или влажен климат. СЗП посочва също така, че няма причина да вярваме, че студеното време и снегът също могат да убият коронавируса. Човешката температура остава в определени граници (36.5 - 37 градуса), независимо от времето навън. Най-ефективният начин е да спазвате висока лична хигиена и избягването контакт с други хора. Здравните експерти категорично отхвърлят и твърдението, че взимането на горещ душ ще убие вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    56 9 Отговор
    Не можете да спрете икономиката заради вирус с едва 3% смъртност

    Коментиран от #5, #29, #43

  • 2 Факт

    51 9 Отговор
    От Ешерихия през 2019 са починали над 10 милиона човека ! А от Корона за 6 месеца 9900 ! Сами си преценете

    Коментиран от #40

  • 3 Бесен Язовец

    54 7 Отговор
    И от къде у факти знаят, че вируса не лабораторен подобрена верси на този от 2002-2003 г. ?
  • 4 Стига истерия

    39 2 Отговор
    Стига паника ! Стига
  • 5 Мислещ

    38 6 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Не е 3%, много по-малко е на практика. 3% е само от тестваните, а всички знаем, че заразените са поне 10 пъти повече. Отделно починалите с положителни проби очевидно ги пишат в статистиката независимо от какво са умрели (КАто жената с инсулта. Та, в стила на статията: Факт! Няма данни коронавирусът да предизвиква инсулт...
  • 6 Оби Уан Кеноби

    28 4 Отговор
    Кога най - накрая ще отменят неадекватното извънредно положение? Щетите за икономиката от него в пъти ще превишат дори най - тежките последствия от вируса!

    Коментиран от #11

  • 7 Бачо Киро

    48 8 Отговор
    И как точно било мит, че е създаден в лаборатория? Кои специалисти са го доказали? Факт, ама на баба ви спортните гащи... Сам бил еволюирал в природата, да бе, никой не разбрал, бил изолиран и изведнъж хоп... Иначе патенти от 2014, съвсем случайно одобрени през ноември 2019, специалистите твърдят, че четири белтъка от HIV1 не могат да съществуват в природата, а са лабораторен продукт. Също така няма как да са от животно в Китай, а в САЩ единствено да има и петте щама на вируса. Китайците ядат глупостите си от векове, сега изведнъж се появил вирус при прилепите.... Че и се е развил в изолация.... Факти, аре да не говорите за факти, щото хич не можете да мислите...

    Коментиран от #23

  • 8 Eee

    29 8 Отговор
    Това е една световна измама.Няма никакъв вирус.Всички хора започнаха да умират само от тоя вирус,какво стана с другите болести?
  • 9 Бесен Язовец

    17 2 Отговор
    Теорията с мравояда преносител от пазара издъхна в момента в който се оказа, че може да се предава между бозайници какъвто е и човека! Нали знаете какво е бозайник да не е от яйце родено 😁!
  • 10 Миризлив пор

    15 3 Отговор
    Най-големият големия проблем го виждаме в Италия. Буквално взрив на болни с обикновен грип и заради големия брой няма кой и с какво да ги лекува и заради това голямата смъртност поради липса на лечение. Реално ако не се предаваше толкова лесно си е обикновен грип.
  • 11 Реалист

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Оби Уан Кеноби":

    Просто използват надценения вирус, за рестарт на икономиката, че вече всичко беше започнало да става неконтролируемо. Като спрат производствата за няколко месеца, след това ще има нужда от бързо наваксване на вече дефицитни стоки. Отделно с това ще оправдаят и инфлацията в световен мащаб.
  • 12 Лекар БГ

    17 3 Отговор
    Митовете са в пъти повече от фактите.
    Не омаловажавам проблема.Има го-факт.
    Безкрайно уважавам реакциите и поведението на българите.Държим се достойно,мъжки и както трябва.Безкрайно уважавам труда на полицаи и лекари-браво на Вас!
    Всяха канска паника и истерия.Мундири,звезди,зелени чорапи за страх.Лошото за ТЯХ е,че нацията май се консолидира.Май узрява,след началния шок./всъщност,колко от нас са преживявали ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ?!/
    И се не знае,как тази обединеност,ще се изяви след време!
    Честита Първа пролет,скъпи мои съотечественици!От сърце Ви желая здраве,късмет и успех!

    Коментиран от #13

  • 13 Мислещ

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Лекар БГ":

    Много ми се иска да си прав, но като гледам как масово не смеят да си покажат носа и улиците са празни...не съм убеден (Но и още не е късно това да се промени, надявам се). Аз лично излизам колкото може повече (Което не значи и че се бутам в магазините или градския транспорт).

    Коментиран от #17

  • 14 КОНТРАТА

    13 1 Отговор
    Когато нямаш факти ти остават само митовете ФАКТ- ФАКТ- ФАКТ!!!
  • 15 папанчо

    7 7 Отговор
    Айде отваряйте казината че ни се цъка.

    Коментиран от #16

  • 16 КОНТРАТА

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "папанчо":

    Тотото работи, изглежда общите химикали на връв не са проблем за разпространението на вируса!
  • 17 Лекар БГ

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мислещ":

    Прав съм да знаеш.Веднага ти сложих+,защото и ти си напълно прав.
    Не ни трябва тяхната доктрина-тотални забрани,паника и истерии.
    Не сме нито тъпи,нито прости-аман от негативизъм.Това,че са празни улиците е добре.Значи няма нужда от още рестрикции.Все нЕкой трЕбва да бачка,да плаща данъци,да пазарува.Желая ти хубав,прекрасен,първи пролетен ден!
  • 18 Овен

    33 3 Отговор
    Всичко идва от гнездото на злото ФАЩ и чифутите,то не беше по животните-луда крава,птиче грип,свински грип,шап по овцете и какво ли не,разсипаха ни икономиката избиха ни животните,помня през соца във всеки град и село беше фрашкано с животни особено в ТКЗС и др. нямаше толкова такива чуми,а по хората какви ли не болести и извращения ,тия разбойници америте ако престанат да крадат ресурсите на други държави и не подпалват войни ще фалират за 1 месец даже е много,затова създават всички тия кризи,хаос,войни,болести...
  • 19 Рошко

    26 3 Отговор
    Всичко е изкуствено, идва нов световен ред
  • 20 Ботев

    21 3 Отговор
    Ако американците пуснат лекарство скоро (не ваксина) както казва Тръмп, това ще е логично доказателство за тяхното изделие (вируса) при това не разработено днес или утре, а имащи го от вчера (преди вируса) … ще видим ...
  • 21 някой

    20 3 Отговор
    Интересно как да си обясним ФАКТА,че в Ю.Корея, Япония, Италия не се съобщава за нито един заболял американски войник на техните територии,а там са десетки хиляди?! ФАКТ!
  • 22 Мдааа

    21 2 Отговор
    😄😄😄😄 Маааале факти.бг трябва да се прекръстите на - Големи лъжи.бг
    Всички знаят че вируса е патентован през 2016 от американците.
    Питайте Бил Гейтс, корпорацията е негова.
    ..........
    Ааааа, забравих, Вие сте на храанилка при "фондация" Аметика За.гробваща България.
    ЯСНОООО.
    Я да видим как ще реагира Трола от тази "фондация".
  • 23 Не сигурно

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Само да ти напомня, че еволюцията изисква време, и да става въпрос за векове. Китайците хич не са прости, и доколкото знам, бързо са установили естествен ли е, изкуствен ли е. Тия разни генни специалисти, молекулярни биолози и т.н. учени си разбират от работата
  • 24 дядо Пешо

    15 1 Отговор
    Научните изследвания показват, че вирусът най-вероятно е разработен в лаборатория. Наистина все още не е доказано, но и обратното не е доказано.
  • 25 Имам въпрос

    3 3 Отговор
    А извънземната флотилия която е дошла в периферията на земята дали има нещо общо с вируса и масовото изкупуване на оръжия в Америка и дали те знаят нещо повече от нас? Питам защото казахте че е факт че няма антидот за заразата а зараза която е създадена от човек винаги има антидот преди да се пусне тогава щом казвате това значи твърденията на астрономите че вирусът е дошъл от метеорит е вярна и извънземните са тук за да ни помогнат или за нападение ФАКТ

    Коментиран от #26

  • 26 Факт точно преди заразата НАСА публикува

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Имам въпрос":

    Уфолози: Космическа флотилия на извънземни лети към Земята Корабите са заснети от Слънчева и хелиосферна обсерваторията (SOHO) на НАСА, не се знае защо инопланетяните идват при нас !!!
    Един месец 2019 година след това изказване заразата се появи ФАКТ Ето ви факти които са обявени от световната космическа агенция нещо да кажете по въпроса за вашите факти и конспирации ?
  • 27 Също факт

    30 0 Отговор
    Няма случайни събития в този живот. Преди вируса, италианци и китайци подписаха многомилиардни контракти. Този факт по света го нарекоха „новият път на коприната“. На някой това не се хареса. Преди една година, в разгара на търговската война на Китай с перчема, той открито ги заплаши, че щял да ги унищожи и го каза по телевизията. В Близкият изток, заплаши Турция, че щял да я съсипе. Заплаши, пак по телевизията, цяла Европа. Заплаши Германия, че не се подчинява за „Северен поток 2“. Стовари в центъра на пандемията / Италия/, 30 000 войници.Тези войници не ги ли лови корона вирус?
    Преди това изтребиха кравите /луда крава /, след това кокошките /птичи грип /, между другото в Кравария нямаше „луда крава“, нямаше и „птичи грип“. След това козите, след това свинете. Сега нашият ред ли идва?
    Съжалявам, но няма случайни събития! Особено, когато станат прекалено много.
  • 28 Фактъ

    22 1 Отговор
    Факти , излагате се ! Не бил лабораторен , а естествена еволюция, не сме толкова наивни !
  • 29 Аве Адолф Хайллллл

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Никой няма да спира икономиката , тя сама ще спре поради липса на трудоспособни хора .....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И как

    11 1 Отговор
    И как точно разбрахте, че вирусът не е конструиран в лаборатория? Или изпълнявате и вие журналистите програмата, която ви е спусната?
  • 32 Факира Мити

    11 0 Отговор
    Мит не мит коронавируса си е човешко творение !
  • 33 Факти без митове

    6 0 Отговор
    Факт №1. Научно-техническата революция (НТР) и прогресът (напредъкът) направи голяма част от човечеството излишно.
    Факт №2. Като следствие от Факт №1, прогресът и НТР се оказаха вредни за човечеството, врагове на човечеството.
    Факт №3. Сит на гладен не вярва. На чужд гръб и сто тояги са малко. Богатите са егоисти.
    Факт №4. Като следствие на Факт №3, богатите искат всичко за себе си, но имат нужда и от слуги.
    Факт №5. Роб-отизацията се превърна в производителна сила, заместваща производителната сила на човека (раб-отника, служителя, слугата), а човешките слуги, освен че са твърде много, са невинаги послушни и наведени.
    Факт №6. Като следствие на Факт №5, свръх богатите и организираните в тайни общества, като масони, илюминати, сатанисти, са взели решение излишното човечество да бъде унищожено, като на планетата Земя е планирано да живеят не повече от 500 милиона души. За справка потърси в google "Georgia Guidestones". На каменния монумент в американския щат Georgia, на седем езика са изписани 10-те сатанински заповеди, които свръх богатите, сатанистите организирани в тайни общества са длъжни да поддържат и изпълняват.
    Факт №7. Първата сатанинска заповед гласи: "Поддържай непрекъснато човечеството под 500 000 000." Georgia Guidestones е каменен монумент започнат през 1979 г. и открит през 1980 г. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones.
    Факт №8. Най-покорното население, живяло хилядолетия разделено на касти и продължаващо да живее така е в И

    Коментиран от #35, #38

  • 34 Летален

    8 0 Отговор
    Избирателността на вируса и особеностите му на разпространение и устойчивост изключват естествен происход ! 100 % създаден в тайна лаборатория !
  • 35 Факти без митове

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факти без митове":

    (продължение)

    Факт №8. Най-покорното население, живяло хилядолетия разделено на касти и продължаващо да живее така е в Индия.
    Факт №9. Индия е слабо засегната от коронавирус covid-19, a най-силно засегнати бяха главните конкуренти на САЩ – Китай и ЕС. Китай отби атаката, но не и ЕС.
    Факт №10. Коронавирус covid-19, не прави разлика между слуги на капитала (анти-комунисти) и комунисти; между натовски подлоги и противници на НАТО (международната военнопромишлена и търговска корпорация за поробване на непокорните народи); между русофоби и русофили; между американофоби и американофили. Унищожението на човечеството е в процес на развитие.

    Коментиран от #44

  • 36 Факти без митове

    6 0 Отговор
    Факт №1. Научно-техническата революция (НТР) и прогресът (напредъкът) направи голяма част от човечеството излишно.
    Факт №2. Като следствие от Факт №1, прогресът и НТР се оказаха вредни за човечеството, врагове на човечеството.
    Факт №3. Сит на гладен не вярва. На чужд гръб и сто тояги са малко. Богатите са егоисти.
    Факт №4. Като следствие на Факт №3, богатите искат всичко за себе си, но имат нужда и от слуги.
    Факт №5. Роботизацията се превърна в производителна сила, заместваща производителната сила на човека (работника, служителя, слугата), а човешките слуги, освен че са твърде много, невинаги са послушни и наведени.
    Факт №6. Като следствие на Факт №5, свръх богатите и организираните в тайни общества, като масони, илюминати, сатанисти, са взели решение излишното човечество да бъде унищожено, като на планетата Земя е планирано да живеят не повече от 500 милиона души. За справка потърси в google "Georgia Guidestones". На каменния монумент в американския щат Georgia, на седем езика са изписани 10-те сатанински заповеди, които свръх богатите, сатанистите организирани в тайни общества са длъжни да поддържат и изпълняват.
    Факт №7. Първата сатанинска заповед гласи: "Поддържай непрекъснато човечеството под 500 000 000." Georgia Guidestones е каменен монумент започнат през 1979 г. и открит през 1980 г. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones.
    Факт №8. Най-покорното население, живяло хилядолетия разделено на касти и продължаващо да живее така е в Инд

    Коментиран от #37

  • 37 Факти без митове

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Факти без митове":

    (продължение)
    Факт №8. Най-покорното население, живяло хилядолетия разделено на касти и продължаващо да живее така е в Индия.
    Факт №9. Индия е слабо засегната от коронавирус covid-19, a най-силно засегнати бяха главните конкуренти на САЩ – Китай и ЕС. Китай отби атаката, но не и ЕС.
    Факт №10. Коронавирус covid-19, не прави разлика между слуги на капитала (анти-комунисти) и комунисти; между натовски подлоги и противници на НАТО (международната военнопромишлена и търговска корпорация за поробване на непокорните народи); между русофоби и русофили; между американофоби и американофили. Унищожението на човечеството е в процес на развитие.
  • 38 Браво за коментара

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факти без митове":

    Това дано го прочетат и проумеят повече хора.
  • 39 Армагедон

    4 1 Отговор
    Коронавируса е началото на ТСВ !
  • 40 000

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Да. Обаче пикът ще е края на април когато няколко държави са изчисли ли, чв 2,5 милиона от тяхното население ще е заразено и вече смъртните случаи са 10000 тепърва ще стане зловещо в Китай отново е започнал да се разпространява вируса от Европа
  • 41 енчев

    2 0 Отговор
    120заразени на 6000000 население дава 0,00001714 процента заразени

    Коментиран от #42

  • 42 Боко

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "енчев":

    Така е! Ама кой да смята? То и кой ли може?
  • 43 Eistee

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Поредният заблуден. Този вирус има 3% (по-скоро 4, но хайде да е твоето) само при функционираща здравна система. Ако няма карантина, има ескалация на заболеваемостта по експоненциална крива, претоварване на здравната система и тогава можеш само да си мечтаеш за 3% смъртност. Смъртността ще скочи В ПЪТИ, защото хора, на които иначе е можело да се помогне, ще бъдат оставени да се оправят както знаят, а другите заболявания, като инсулти, сърдечни удари, счупен крак и т.н. ще водят до смърт, защото няма да има свободни (или здрави) лекари, които да помогнат. Мислете с тези глави, ей, не са само да си слагате шапките по тях...
  • 44 Eistee

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Факти без митове":

    Глупости на търкалета. Индия била слабо засегната?! Само защото нямат финанси за да си купят и приложат тестовете не значи че са "слабо засегнати"... От тук като започна и ти мина през всичките психарски и параноични точки и ми става ясно, че някой не си е пил лекарствата днес. Всяко социално сътресение извиква на повърхността огромни количества психопати и комедианти, точно както разбъркването на помията я разпенва.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.