Last news in Fakti

20 Март, 2020 20:00 5 179 50

СЗО защити Китай: Те не крият информация за епидемията

  • сзо-
  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • световна здравна организация

Още от самото начало на кризата Пекин е заел отговорна позиция, предоставяйки цялата налична информация на Световната здравна организация

СЗО защити Китай: Те не крият информация за епидемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След избухването на епидемията от COVID-19 редица политици и медии в САЩ многократно отправяха обвинения към Китай, че крие информация за болестта и така е в основата на глобалното ѝ разпространение и нанасяне на големи щети на други държави, съобщи Радио Китай.

Фактите обаче говорят съвсем друго. Още от самото начало на епидемията Китай зае отговорна позиция, предоставяйки цялата налична информация на Световната здравна организация (СЗО) и си сътрудничи активно с други държави в риск за овладяване на болестта. Благодарение на огромните усилия на властите, здравните специалисти и обикновените граждани, за малко повече от месец тенденцията в разпространението на епидемията в Китай бе овладяна.

Представителят на СЗО в Китай Гауден Галеа заяви, той е бил свидетел на предприетите от Китай действия, включително установяването на вируса, споделяне на неговия геном с организацията, поставянето под карантина на град Ухан, създаване на съвместния механизъм за превенция и контрол и други ключови за овладяването на болестта мерки. По думите му, град Ухан е платил огромна цена, печелейки ценно време за предотвратяване разпространяването на вируса в световен мащаб.

В същото време, в което американски политици отправят обвинения към Китай, ситуацията с разпространението на болестта в страната им непрекъснато се влошава. И фактът, който не може да се скрие е, че в началото на епидемията в САЩ, властите там не я взеха на сериозно и се забавиха с реакцията си.

Неотдавна директорът на Американския център за контрол на заболяванията Робърт Редфийлд заяви в изслушване пред Конгреса, че е възможно, сред починалите от грип в страната, да е имало заразени с COVID-19, което потвърждава предположението, че вирусът вероятно идва от САЩ. Но и до момента Ванишгтон не е коментирал този деликатен въпрос. Нима това не е укриване на информация за епидемията?

На 18 март директорът на Програмата за извънредни ситуации на СЗО Скот Майкъл Райън посочи, че вирусът не познава граници и заразява хора, независимо от тяхната раса, дали са бедни или богати, и призова към обща борба с болестта и прекратяване на обвиненията между държавите.

Ситуацията с разпространението на COVID-19 в света остава сериозна. Солидарността и сътрудничеството са силно оръжие за спечелване на борбата и би било добре някои политици в САЩ да съсредоточат силите си именно в тази насока и работят за защитата на здравето и живота на хората в своята страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    25 20 Отговор
    Едва 3% смъртност ! При това при хора над 70г и с други болести ! Това е нищо !

    Коментиран от #4, #5, #11

  • 2 Факт

    35 8 Отговор
    Абе хора ! Над 10 милиона човека умират от Ешерихия Коли на година ! Това го има във всеки дом !
  • 3 Последния софиянец

    27 6 Отговор
    В САЩ уж нямаше коронавирус, а изведнъж изкочиха 10 000 заразени. И 150 умрели. Кога успяха да се заразят и да починат даже?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мара

    21 10 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    И какво като са над 70 години или са хронични болни? Не заслужават да живеят ли? Господине/госпожо, отнесете се сериозно, това се човешки животи. Освен това при някои от оздравелите 30% от белия дроб остава увреден за цял живот.

    Коментиран от #6

  • 6 тестер

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "Мара":

    На ден в света мрат над 3800 човека от катастрофи , на ден !

    Коментиран от #37

  • 7 Пешо

    16 10 Отговор
    Явно е че нещо спретват от FAЩ..

    Коментиран от #50

  • 8 Tурция*

    12 1 Отговор
    Световната здравна организация и по-специално отделът за Източното Средиземноморие намекна, че някои държави крият своите случаи.. Хмм ... кои страни биха били ?*
  • 9 Eleonora

    17 17 Отговор
    Що само американски политици и медии!? И китайския вестник Caixin и други няколко независими азиатски медии разкриха, че Китай първоначално се опитва с всички средства да потули избухването на вируса. Лаборатории в Китай са открили и започнали да изследват високоинфекциозния вирус още в края на 2019г., но им се нарежда да прекратят изследванията и да унищожат пробите, както и да не информират в обществото за тях! А всъщност Китай е можел да предотврати хиляди смъртни случаи не само там, но и в целия свят. Още на 27.12.2019г. са успели изцяло да секвенират вируса(първия регистриран корона вирус- заразен в Китай е от 17.11.19г)....Пекин обаче реагира чак на 20.01.20(едва след първия смъртен случай от корона вируса, извън Китай), 3 дни след това Дзинпин нарежда забрана за напускане на Ухан- това е почти месец след откриването на вируса, когато голяма част от мед.персонал в Ухан е бил вече заразен. Също и CDC в Пекин са знаели за ранните лаб.изследвания, но са мълчали...! Много "хуманно"...по комунистически...

    Коментиран от #14, #15, #17, #30

  • 10 луда работа

    10 1 Отговор
    Англо-етиеопецът от СЗО ни разказа играта!
  • 11 Фермер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Я виж пак
    https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
  • 12 Учения

    15 0 Отговор
    На Земята има над 1500 вируса. Знае ли човек кога, кой ще те удари? Остава ни само да се молим и да се кръстим...
  • 13 Цярь

    7 5 Отговор
    Голем празь тоя вирус е пред изчезване времето се затопля.Нема да е вечен я.
  • 14 Госあ

    15 9 Отговор

    До коментар #9 от "Eleonora":

    Така е,не я крият,за разлика от германците. Които изглежда успешно ползват информацията на Китай и Корея, но пробутват средновековните мерки на останалите от ЕС. Хубаво, че Испания и Италия се обърнаха към комунистите, щото помощ от християндемократите не получиха. Няма да повтарям последните си коментари тук https://m.fakti.bg/life/457244-italianski-virusolog-bi-nova-trevoga

    Коментиран от #18

  • 15 До Елеонора

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Eleonora":

    А иранците откога го крият? Я направо си кажи гринговците защо не дават никаква информация.
  • 16 Странно

    16 1 Отговор
    Най- засегнати държави:Иран,Китай,Италия(с Пепе Грило начело), Испания ( социалисти + Подемос начело),Франция(Макрон и не на НАТО).
  • 17 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Eleonora":

    Тази християндемократична стратегия,която съм описал в темата за италианския вирусолог ми изглежда досущ като онази с пробутването на ветропоказателите и соларите на ЕС,паралелно със строежа на Северен поток 2 и дизелгейт. Между другото

    Коментиран от #26, #41

  • 18 Eleonora

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Ами с това първоначално потулване на вируса и в резултат на това хилядите жертви в повече, всъщност китайците са длъжни не само на Италия(~70.000 китайци живеят и работят в Северна Италия и са се върнали от Китай след китайската нова година) и на Испания, но и на целия свят!!! Затова логично е да се "издължат" и във формата медицински опит в борбата с корона- вируса ....

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Факти

    7 4 Отговор
    Да обаче според гръцкият CNN вече има втора вълна от вируса в Китай,Южна Корея и Сингапур.Като в Китай има нови 34 случая и в общият брой са 80 928 като смъртните случаи са нараснали до сряда с 3 245.В Хонг Конг 16 нови потвърдени или общо 208.В Сингапур 47 нови случая.В Южна Корея нови 152 случая и в Япония с 3 нови или общо 154.

    Коментиран от #44

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Eleonora":

    А германците не са длъжни да кажат на ЕС, че правят по 160000 теста на ден и имат произведен и легален за употреба препарат при тях ? Всички протоколи бяха публикувани от Китай веднага,генома на вируса беше наличен две седмици след пандемията.

    Коментиран от #24

  • 22 Томи Айоми

    4 10 Отговор
    Скоро ще гледам с кеф как Европа ще бъде превзета от източняците.Хи хи
  • 23 Бачо Киро

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Eleonora":

    А американците кога ще се издължат? Няма случайни работи, особено когато е замесено тяхното име. Неслучайно само при тях се срещат и петте щама на вируса.

    Коментиран от #25

  • 24 Eleonora

    9 3 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    А можеше и много по- рано да бъде наличен, както и протоколите.... и да се предотврати много....А относно ЕС, да, видяхме липса на единство и адекватни мерки за съжаление..., което поставя самия съюз под въпрос...

    Коментиран от #27

  • 25 Eleonora

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бачо Киро":

    Да се надяваме скоро...., щото и те имат много за издължаване...
  • 26 Eleonora

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Ти още ли не си разбрал, че политическата християн- демокрация в Европа отдавна вече няма нищо общо с Християнството!? А залитна масивно наляво...

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Госあ

    11 6 Отговор

    До коментар #24 от "Eleonora":

    Аха значи Китай били длъжни да помагат,а Германия - не. Дори секвенирания за две седмици геном и всички протоколи за препаратите и дозите,направени с компромиси за страничните ефекти и човешка смърт били ненавременни и недостатъчни. А сега ЕС се прави,че отново открива барута. Християндемократична благодарност.

    Коментиран от #31

  • 28 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "Eleonora":

    Лявото не подкрепя малките предприемачи и търговци, а клъстерната организация и правата на трудовия човек (независимо от сферата). Това е правило. Така че християндемократите нямат нищо общо с лявото. Ама нищо.

    Коментиран от #33

  • 29 константин

    10 1 Отговор
    Не крият дръжки - как у Италия 10-20% смъртност, а у китай 2-3%?
    Пламнахме от тея жълтури!
  • 30 Сталин

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Eleonora":

    Тихо другарко. Платена гербериска американско сороидна еврейка плуеш по Икономика номер едно в света. Фащ пуснаха вируса да скопят икономиката на Китай

    Коментиран от #42, #43

  • 31 Eleonora

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    "...а Германия - не"- къде съм го написала???? Под "липса на единство"(в # 24) м/у страните в ЕС имам предвид именно споделянето и предлагането на опит и помощт помежду им, в конкретния случай, подхода и наличието на медикамент в Германия!
  • 32 Абе, душко

    8 6 Отговор

    До коментар #26 от "Eleonora":

    От несвързаните ти размисли е ясно, че и ти самата нищо не разбираш. Я виж да не ти е загоряло яденето в печката.

    Коментиран от #34

  • 33 Eleonora

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    "Финансовата помощ(става дума за спасителния пакет от 38 млрд.€ от австр.правителство за австр. икономиката във връзка с корона вируса)е за всички фирми, но не трябва да има "ревност", тъй като с предимство са тези браншове, които са най- засегнати" казва вице- премиера на Австрия, Вернер Коглер(ЛЯВ/ Зелената партия). "Помощта ще последва от one man-фирмите нагоре към едрите"- пак Коглер.....Някой от вас левите греши....😄

    Коментиран от #36

  • 34 Eleonora

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Абе, душко":

    Опасявам се за теб същото....
  • 35 📡👽👽👽

    2 0 Отговор
    👉🧪🌍🛸
  • 36 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "Eleonora":

    Аха за производителите на тоалетна хартия, както вече писах. Но не се притеснявай, германците ше дадат на Австрия тестове и препарат, като видат ,че са се презапасили твърде много. Или ще продадат,по християндемократичен принцип, ако нямат друга изгода. Иначе, основен принцип на левите е да няма частна собственост, и на анархистите (които са супер неадекватни) и на комунистите и ва социалдемократите, които не знам в момента точно по к'во се различават от християндемократите .
  • 37 Мара

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "тестер":

    Добре, нека още толкова умират и от коронавирус. Какъв е смисълът да се правим на отворени, нищо няма да ни стане, ако не излизаме един месец, нищо няма да ни стане и ако не караме пияни. Какъв е този стремеж към неспазване на наредби сред българите, не мога да го разбера?
  • 38 истината

    3 4 Отговор
    Китай смалява 1000 пъти броя на жертвите и 200 пъти броя на заразените.
    16 милиона болни от коронавирус и 3 милиона жертви в Китай има.
  • 39 САЩ заразиха първо Китай, после

    6 3 Отговор
    Иран, Турция и Индустриалните провинции в Италия(Северна) и Германия(Южна). Това е целта на САЩ, сриване на Китай, Иран, Турция и ЕС, тези които не искат да играят по свирката им. Преносители в Европа са Турските общности в Европейските страни. Пътят на вируса е от САЩ от епруветка в Китай, Иран, Турция и ЕС. Реалността е това. Нашият верен НАТО покровител САЩ ни зарази. Интереса на САЩ за заразяване на България е да се спре пробуждащият се и надигащ се народ на БЪЛГАРИЯ срещу ВАСАЛА на САЩ в БГ партия ГЕРБ и съюзниците им. САЩ, ГЕРБ & СЪЮЗНИЦИ срещу БЪЛГАРИТЕ

    Коментиран от #40

  • 40 Фъргам епруветки

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "САЩ заразиха първо Китай, после":

    И как са ги пренесли тия вируаи в епруветки и са ги фърлили на некъв пазар насред Китай и китайските служби и са и заминали.
  • 41 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Какви ти ветропоказатели бе трол.Солари,вятърни турбини,електичките са все стратегия на левите джендъри.

    Коментиран от #48

  • 42 Презвитер Козма

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сталин":

    Много интелигентни са и коментарите за твоето ниво и говори с факти и като не можа да измислиш нещо умно, веднага я вкара в болните шизофренични схеми.
  • 43 Презвитер Козма

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сталин":

    Много интелигентни са и коментарите за твоето ниво и говори с факти и като не можа да измислиш нещо умно, веднага я вкара в болните шизофренични схеми.
  • 44 Наистина факти

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Защо лъжеш, че в Китай се е появила втора вълна на вируса заради която там са се заразили нови 34 души? Ето фактите от днес: “Втори пореден ден без нови заразени от коронавирус в Китай. Регистрирани са 39 нови случая, но всички при хора, пристигнали от други държави. Растежът на броя на смъртните случаи се е забавил драстично – за последните 24 часа има само трима починали. Така общият брой на жертвите в страната достигна 3248.“

    Коментиран от #45, #46, #49

  • 45 Презвитер Козма

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "Наистина факти":

    Защото никой не вярва на лъжите на комунистическата китайска пропагандна машина. Излъгаха за вируса отначало, арестуваха лекарите, които го диагностицираха, лъгаха за броя на жертвите и продължават да лъжат. С една дума, комунисти баце.
  • 46 Презвитер Козма

    3 4 Отговор

    До коментар #44 от "Наистина факти":

    Защото никой не вярва на лъжите на комунистическата китайска пропагандна машина. Излъгаха за вируса отначало, арестуваха лекарите, които го диагностицираха, лъгаха за броя на жертвите и продължават да лъжат. С една дума, комунисти баце.
  • 47 киро гела

    2 3 Отговор
    Не крият ама си оправиха икономиката:))Изгониха европейците и хамериканците и сега бум на китайски стоки не че сега не беше но поне парите ще са в китайски бизнесмени:))
  • 48 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Ааа на левите, под леви имам предвид политически и социално ориентирани, а не сексуално като теб бе. Мерките на левите за климатичните промени са ядрената енергия и намаляване на консумацията бе прасчо. Такива с твоя ранг ше се возят с градски транспорт, щото като консумират освен кафява миришеща маса и метан,друго не излиза от тях.
  • 49 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Наистина факти":

    Няма смисъл да се обяснява на хора, които мислят, че Китай е длъжен да дарява всичко на ЕС, че и да плюят. Това са десните. Както е казал дьо Гол, с тях се водят преговори само от позицията на силата. човеци за които важат законите на джунглата имат голяма разлика от социалните хора,както е казал Монтен.
  • 50 Kiro

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Много хора си го помислих е, обаче в момента САЩ са вече на трето място по брой заболели.
    Мисля че до две три седмици ще са на първо място, а UK на второ. За съжаление нещата отиват на страшен мор, а световната икономика... само господ знае