20 Март, 2020 18:40 2 204 6

Ето как Нигерия може да реши проблемите си с тока

  • росатом-
  • русия-
  • нигерия-
  • електроснабдяване-
  • модулни реактори

Атомните технологии се използват и в редица други отрасли

Ето как Нигерия може да реши проблемите си с тока - 1
Снимка: Shutterstock

Руската корпорация „Росатом“ предлага използването на малки модулни реактори за справяне с постоянното спиране на електроенергията, което се случва в голяма част от африканските страни, включително и в Нигерия. Това заяви изпълняващият длъжността генерален директор на „Росатом Централна и Южна Африка“ Раян Колер, който участва в конференцията Africa Energy Indaba в Кейптаун.

Той подчерта, че в света се наблюдава тенденция към по-широко използване на атомните технологии не само в сферата на енергетиката, но и в редица други отрасли, предаде Nigeria Electricity Hub.

„Малките модулни реактори са добра алтернатива на дизеловите генератори. Те осигуряват надеждно електроснабдяване на достъпна цена и не произвеждат вредни емисии”, каза Колер и представи разработения от „Росатом“ усъвършенстван водо-воден атомен реактор РИТМ-200. Основните му преимущества са икономичност, безопасност и компактност, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТиТ

    29 3 Отговор
    Няма кой да ги пипне рашаните в амомната енергетика-велики са.А нашите соросоиди чакат да фалират-балъци
  • 2 Луди

    11 15 Отговор
    Винаги съм се интересувал за тока в Нигерия :)

    Коментиран от #6

  • 3 Реално

    18 3 Отговор
    Русите бачкат яко.А някои професори тук твърдят,че само газ и нефт вадят.Па чак и ги фалират всеки ден.
  • 4 Независим

    5 0 Отговор
    Не е лошо и ние да помислим по този въпрос

    Коментиран от #5

  • 5 Аааа

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Независим":

    Вече сме го измислили. Ще се радваме на 30 годишни руски бракми, които са напълно морално и материално грохнали. Дали пък чрез тях ушанките не са намислили да ни изтрепят?
  • 6 Пустиняка

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Луди":

    Бил съм в Нигерия и мога да ти кажа, че такава мизерия не си и сънувал. Тока е екстра... със дни нямат. Само дизелови генератори ползват. Не можеш да дишаш от газове.. Братушките им предлагат атомни реактори... но като им знам техническия капацитет на нигирииците скоро ще слушаме за нова екологична криза от радиация.. Фокушима ще им се види като игра..