21 Март, 2020 20:47 7 128 55

Коронация на всяка цена

  • коронавирус-
  • воиски-
  • русия
Коронация на всяка цена - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През седмицата се появиха съобщения, че части от Втора гвардейска таманска мотострелкова дивизия влизат в Москва, най-вероятно за да гарантират обществения ред в случай на спешни случаи и карантина в столицата. Някои федерални медии твърдят, че руската столица ще бъде затворена.
На пръв поглед това е много добро оправдание - обхватът на пандемията в света е невероятен, трагедията не щади никого. Видяхме как армията в италианския Бергамо помогат на болниците да транспортират мъртвите до крематориумите на близките градове, пише Дмитрий Тор в коментар за foreignpolicy.com.ua.

Кметството в Москва обаче бърза да опровергае информация за евентуално затваряне заради карантина на метрополиса. От ведомството на Сергей Собянин потвърждават, че такъв план съществува, но той се представя като възможна опция, в случай, че положението с епидемията от COVID-19 излезе от контрол.

Руският политолог Валери Соловей в интервю за "Ехото на Москва" потвърди тезата, че Кремъл е разработил вариант за въвеждане на авариен режим в столицата. Според него в Русия като цяло броят на потвърдените смъртни случаи от коронавирус е не по-малък от 1600. Това показва, че Кремъл е намалил реалната степен на разпространението на епидемията в страната и глобалната заплаха за населението.

Неепидемиологичната ситуация обаче е причина за появата на бронирани превозни средства на Третия транспортен пръстен - прокремълските публикации обясняват това с подготвка за парада на Победата и призовават, да не се сее паника. Въпреки факта, че репетициите за парадите са все още далеч - обикновено те се провеждат през април, а не месец по-рано и то по време на пандемия.

Според закона на Руската федерация извънредно положение се въвежда при наличие на обстоятелства, които представляват пряка заплаха за живота и сигурността на гражданите или конституционния ред, чието премахване е невъзможно без спешни мерки.

Кое от тези две условия е причина за въвеждането на войски?

Съществува мнение, че участието на военните в осигуряването на извънредния режим е просто прикритие за гласуване на измененията в Конституцията, което е много по-важно за управляващите елити. както вече знаем, Путин насрочи Референдумът за 22 април. Демонстрацията на власт има за цел косвено да намекне на онези, които се колебаят, че резултатът от вота е почти предрешен, както и да охлажда протестните настроения, които задължително ще се появят.

След като всички промени бяха обсъждани през последните два месеца, основното решение бе изготвено в блиц режим. Минута преди решаващия вот бе внесено прочутото изменение на Терешков за „нулиране“ на мандатите на държавния глава. След час и половина президентът се съгласи с това, поради "трудната ситуация в света". След още половин час то беше гласувана и одобрено от Съвета на федерацията. Освен това Конституционният съд издаде заключение за законността на измененията в Конституцията още през уикенда, като имаше на разполагаше цяла седмица. Приемането му от регионалните парламенти също премина безпрецедентно. На обикновените хора не им беше дадено време да разберат какво става.

По същия начин московчани не получиха ясни обяснения какво се случва, а се използва факта, че темата за коронавируса е доминираща и под прикритието на пандемията се окупира столицата.

Онзи ден Путин посети Севастопол, откъдето заяви: „Ако ситуацията е неблагоприятна от епидемиологична гледна точка, ние ще отложим гласуването. Но ако ситуацията позволява, ще го извършим. Но ние ще го извършим, разбира се, при спазване на всички предпазни мерки. "

Прибързаността се дължи на факта, че отлагането на вота за лятото и особено за есента е просто неприемливо. И има редица причини за това.

Първо, протестното настроение - през това време рублата ще се срине още, цените ще скочат бързо и ще има недостиг на най-необходимото (което е повече от вероятно). Това ще допринася и за обедняването на хората поради по-ниските доходи, уволненията от работа, съсипването на малкия и средния бизнес.

На второ място, от април, крахът на приходите от износ, който до голяма степен зависи от петрола, ще напредне. Към рязкото свиване на търсенето на петрола се добави и спадът на цените. Това означава, че към деня на гласуване ще бъде очертан приблизителният диаметър на фунията, в бездната на която ще бъде руската икономика.

Трето, няма праг на избирателната активност, така че колкото и нисък да е той, ще се счита, че е дадена "воля".

Четвърто, възможно е да се гласува дистанционно, така че да няма дежавю с манифестацията на 1 май 1986 г. в Киев, проведена по-малко от седмица след аварията в чернобилската АЕЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто природен закон

    26 11 Отговор
    След като премине Коронавируса Светът ще стане едно по-добро място за живеене. Няма да има такова консуматоското и меркантилно и чревоугодно общество загубило своя човешки образ.

    Коментиран от #6, #19, #35, #50

  • 2 Borislav Popov

    24 28 Отговор
    Истината за жертвите на короната в Русия, цъфна най на сетне, това е само началото очаквайте продължение.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 бай Шиле

    34 19 Отговор
    А бе Русия е кофти,ясно е.Питайте Плевенлиев,Паси,Цецо и всички пологи като тях.
  • 4 Вирвус има ив инернет

    12 2 Отговор
    Траянски конник
  • 5 бай Шиле

    31 14 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ами да бе,Борка.В Русия жертвите са повече от всички взети заедно в другите демократични страни.Очакваме продължение.

    Коментиран от #16

  • 6 Dimmu Borgir

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Просто природен закон":

    Амин !!!
  • 7 Борке,

    28 15 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Мършо соросоидна ти ще си първа на опашката за руско лекарство или ваксина против корона !

    Коментиран от #18

  • 8 бай Шиле

    20 11 Отговор
    Боре,хайде бе!Темата е като хляб насущний за теб.Напъни се още малко и може да станеш звеневи на козяшките тролове.Успех!
  • 9 Руснака

    32 18 Отговор
    Всички са се изпонасрали до ушите, обаче Русия им в умовете
  • 10 Марийке

    13 22 Отговор
    Мършо путиноидна ти ще си първа на опашката за америкаско лекарство или ваксина против корона !
  • 11 ⚡ Хрониките на Евразия

    19 26 Отговор
    Русия днес е завзета от най , а може би и най опасната антинационална , криминална групировка , която света не е виждал в своята история .
    Държавен наркотрафик , международен тероризъм , военни агресии , ограбване на държавата . И тотални лъжи от чекистите ..

    Коментиран от #38

  • 12 Пръцко

    16 25 Отговор
    Дребният джуджак бърза да си бетонира мястото на трона до 2035 - поданиците му - кучета ги яли :((

    Коментиран от #15

  • 13 бай Шиле

    26 15 Отговор
    Вкарването на войски в Москва значи само едно:краят на жужето Путкин.Пичовете от САЩ ще върнат Елцин на власт и всичко ще се оправи.Борислав Попов отива посланик в Москва.
  • 14 Eeee

    20 14 Отговор
    Само СССР👍
  • 15 бай Шиле

    11 11 Отговор

    До коментар #12 от "Пръцко":

    Пръцко,пак пръцна.Нали беше джудже,сега пък джуджак.Кое е вярно?

    Коментиран от #21

  • 16 Borislav Popov

    12 18 Отговор

    До коментар #5 от "бай Шиле":

    Не преувеличавай, съвсем не искам да кажа, че са най много там жертвите, а искам да кажа, че броят на болните и жертвите се манипулира от руските власти.

    Коментиран от #31, #41

  • 17 Дина Миланова

    13 4 Отговор
    Човечеството забрави кой кара влака. Това е последен опит на Бог да ни накара да вдигнем поглед нагоре и да коригираме посоката. Д-Р Франкейщан няма място в Божия план.
  • 18 Пиростийке

    14 16 Отговор

    До коментар #7 от "Борке,":

    Мършо путиноидна ти ще си първа на опашката за американско лекарство или ваксина против корона !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 очооо

    14 1 Отговор
    Чакам друг вирус, дето поразява всички прости жени, и мъже! !

    Коментиран от #43

  • 21 Пръцко

    12 16 Отговор

    До коментар #15 от "бай Шиле":

    Джуджак = джудже, шиляк = шиле. Спри свирките на джуджето, изправи се малко, избърши си устата, поогледай се - какво ще кажеш за руския народ, сигурно е цъфнал и вързал?!?
  • 22 ⚡ Хрониките на Евразия

    15 14 Отговор
    Москва ще затвори границата си с Русия ..
    На ботоксовото величие собствената безопасност е по важна .

    Коментиран от #23

  • 23 00000014

    5 11 Отговор

    До коментар #22 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Платен йедиот.
  • 24 Русия е кочина

    12 12 Отговор
    Рути ли се кочината ?

    Ни войска ще го спаси джуджето ,ни дявол .


    Ще го линчува народа на Червения площад
  • 25 Пълна измислица...

    9 11 Отговор
    Статията е писано от болен соросоиден ботт
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Диди

    14 15 Отговор
    Руското управление както винаги лъже. Дано руският народ се осъзнае и демонстрира против диктаторът Путин.

    Коментиран от #32, #39

  • 29 БОКЛУЦИ

    16 12 Отговор
    Русия,не я мислете ! Тази страна ражда хора,а не говеда ! Гледайте си родната кочина,която потъва !

    Коментиран от #54

  • 30 Хммм

    6 9 Отговор
    Ще им пуснат и марсиански грип щот петрола стана 20$ за барел,а денги нет!
  • 31 Хайл

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    ГлупаФ се роди,глупаФ ще живееш и глупаФ ...като овца без история си

    Коментиран от #53

  • 32 Хайл

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Диди":

    ГлупаФ сега Диди ли си вече...боря боря как жопа зажила? Нормально? Вспомнил как тебя трахали Я и Вазелин Вазелинович
  • 33 Русия е кочина

    5 6 Отговор
    А в Русия ще организират кръстоносни походи срещу коронавируса .



    как ви се струва

    Коментиран от #34

  • 34 Абе пипи

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Русия е кочина":

    Еми по-добре ни се струва от това да се млатиш за т хартия като западняците...
  • 35 Колкото се промени след

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Просто природен закон":

    Спина и останалите вируси
  • 36 Сегашната капиталистическа система

    4 3 Отговор
    Е изчерпана ...тя беше изгодна само за мегабогатите хората при всички строеве са роби и добитък
  • 37 Тръмп

    2 2 Отговор
    ХИДРОКСИХЛОРОКИН & АЗИТРОМИЦИН, взети заедно, имат реален шанс да бъдат една от най-големите промени в историята на медицината.

    "FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата) премести планини - Благодаря!
  • 38 Хей

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Хей объркал си името и континента бе папурчо.
    Това се отнася за хакраварите дет ти пуснаха коронката,па са,че се правят ,че шъ спасяват света нали?
  • 39 Айде по-реални мисли

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Диди":

    Диди-май излезе,че точно Евро Парламента лъжеше европейците като ни убеждаваха че всичко е о.к. и под контрол.В Италил имаше вече 500 умрели-а евро бюрократите ни разправяха как Китай бил давал лъжлива информация и че Европа нищо не я плаши.Лично аз живея от 1987 г в Австрия и досега не съм виждала толкова неадекватни европейски политици.Имам предвид последните 10-15 години.И ако в Европа още вървим по инерцията на благоденствието от предишните години-скоро тази инерция ще спре.Та много простодушно и елементарно ти е мнението-което по-скоро не е твое-а папагалски повтаряно за да си в крак с политическата линия.
  • 40 Ха-ха

    6 4 Отговор
    "Факти" излъчиха поредната си експертка-Антония!!!!!!!
    Таз Тонка едва ли може да създаде едно семейство,-тръгнала да коментира за една от най големите държави в света.Цирк!
    Тонка,питай Васко Хаджийски,-колега ти,как са ОСРАЛИ тук по форуми.
    Тонка,гледай си работа по дискотеките!
  • 41 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Шо не попитаме нашите упр.шо ни лажат толко много и шо си верват,че им вярваме?
    Шо продадооо държавнию резерв и по таз причина закъсяха и то мн?
    И що не раследват де е изчезнало всичко?
    Или мародерството от власт имащите се счита за добра практика и се казва загриженост ли?

    Коментиран от #49

  • 42 Професор по Стоманобетон

    5 3 Отговор
    ТОВА Е ОГРОМНА ОПАШАТА ЛЪЖА!МНОГО Е ЛЕСНО ДА СЕ ПРОВЕРИ КОЛКО СА ПОЧИНАЛИТЕ В РУСИЯ!СИГУРНО Е ОТ НАЙ НЕЗАВИСИМАТА СВЕТОВНА МЕДИЯ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ!???ЕБАХ ВИ МАМИЦАТА СОРОСКА!
    306 болни,един починал .https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

    Коментиран от #44

  • 43 Последствия

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "очооо":

    Ако останат само умни, кой ще слуша чалга, ще купува Бенвета и ще зоби анаболи? Азис ще умре от глад, охранителния бизнес ще стане излишен, а коврите ще трябва да работят...
  • 44 гостгост

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Професор по Стоманобетон":

    Дойче веле няма нищо общо . Валери Соловей го каза, че има 1600 починали, които са отчетени като починали от пневмония , обаче симптомите им силно са напомняли коронавирус. Източниците са му руски лекари, той ги нарече лекари със съвест.
    И друго каза, че се предприемат мерки да се прикрива коронавируса , а не да се ограничи разпространението му. И очаква скоро заразените да стигнат 2 000 000 в Русия.

    Коментиран от #47, #52

  • 45 Вовачка

    5 3 Отговор
    МУРЗИЛКИТЕ ОПЪНАХА СМУКАЧА!
  • 46 ⚡ Хрониките на Евразия

    6 6 Отговор
    Путин отдавна е коронован " Вор в законе "
    Даже руските императори са нямали такава власт , каквато имат кралете на криминалната власт в Русия ..
    И при това е пълен неадекват и отмъстително комлексирано изчадие ..
    Въведе еднолично санкции на руският народ , нарече ги " антисанкции " , били полезни за икономиката и за заместване на икономиката .
    Онзи ден ги отмени , не били полезни .😂
    Абе вожда ви не е добре - еднозначно 😂
  • 47 !!!

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "гостгост":

    Очаквай 2000000 заедно със Соловей!
    Прости макаки!
  • 48 Тръмп

    4 2 Отговор
    Швейцарската фармацевтична компания Novartis заяви в петък, че ще дари до 130 милиона дози хидроксихлорохин в подкрепа на глобалния отговор на паnдемията от Covid-19.
  • 49 Хрис

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "А бе":

    Лъжат ни и то много елементарно. Шкембе войводата, за да се изфука, с учебна цел "развърна" военно-полева болница в арена Армеец. Това, което показаха по телевизията , беше пълна "порнография" -500 легла с по едно шкафче наредени на по 80 см едно от друго. Никой не си зададе въпроса, ако не дай си боже се наложи да се използва това нещо, каква какафония ще настъпи ако се съберат 500 болни и поне 100 души обслужващ персонал.
  • 50 Sochi

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Просто природен закон":

    Иска ни се... Ще става все по-зле...
  • 51 Мичмана

    5 3 Отговор
    Що така бе соросоидчета, вашата Херо не се появи по някои от телевизиите ни и да обещае някаква помощ за справяне с коронавируса, Аааааааааа. А цяла Европа и ние в т.ч. и Вие чакаме помощ от комунистически Китай
  • 52 Раша

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "гостгост":

    Проф.Соловей в момента има 3 дела по закона за фалшива инфа.300000/4000€ го чака глобата.
    Вечен опозиционер,в една банда с Навални.Що тогава не е заминал на Запад,в Америка?Нали всичко в Русия е фалш?
    Няма да замине,что то му се плаща да бълва фейкове от Русия."Народен глас",демек,който разпостранява истина за Русия.
  • 53 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хайл":

    ГлупаФ си се родил, глупаФ ще живееш и глупаФ ще си отидеш на онзи свят, ще си останещ, овца без история.
  • 54 стоян

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "БОКЛУЦИ":

    До 29 ком =Защо да не гледаме бе кумунисче -нали това ви е идеала за управление на държава ,която е на глинени крака и скоро ще рухне =и вашия кумир цар Путин=минимална заплата във велика Русия -260лв =смях
  • 55 кочината се рути

    0 0 Отговор
    Cъeдинeнитe щaти пoлучихa oфициaлнo иcкaнe oт Руcия дa прeдocтaвят дoпълнитeлнa хрaнитeлнa пoмoщ тaзи гoдинa, зaяви във Вaшингтoн aмeрикaнcкият миниcтър нa зeмeдeлиeтo Дaн Гликмaн. Тoвa иcкaнe в мoмeнтa ce рaзглeждa oт aмeрикaнcкa cтрaнa.