Last news in Fakti

23 Март, 2020 17:11 3 747 11

Алкохолът може да отслаби имунната система

  • алкохол-
  • учени-
  • коронавирус-
  • имунна система

Човешкият организъм става уязвим за вируси

Алкохолът може да отслаби имунната система - 1
Снимка: Shutterstock

Във времето на несигурност в резултат на глобалната пандемия от коронавируса някои хора вероятно се изкушават да посегнат към питие за утеха. Британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес", обаче предупреждават, че алкохолът може да отслаби имунната система, което ни излага на повишенa опасност, предаде Нова телевизия.

Алкохолът въздейства негативно върху тялото по различни начини и ни излага на повишена опасност от сериозни заболявания. "Прекомерната консумация на алкохол може да навреди на имунните клетки в белия дроб и горната част на дихателната система. Това на свой ред повишава риска от развитието на болести като туберкулоза, пневмония и респираторен дистрес синдром. Да не говорим, че ставаме по-уязвими за вируси. Алкохолът вреди и на чревната бариера, позволявайки повече бактерии да проникват в кръвта. В резултат могат да намалеят трите основни типа клетки в имунната ни система - макрофагите, Т-клетките и С-клетките", обяснява д-р Арагоне Джузепе.

От Британското имунологично дружество напомнят, че макрофагите са първата защитна линия на тялото срещу болестите. Те унищожават чуждите нашественици и сигнализират при евентуалното наличие на патогени.

"Когато тези клетки са потиснати, имунната система е по-слабо ефективна в идентифицирането и унищожаването на патогените. Алкохолната зависимост и редовната употреба на алкохол влияят пагубно върху тялото по редица начини, но дори пийването по повод може временно да извади от строя имунната ни система", добавя д-р Джузепе.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ласков

    26 1 Отговор
    Тази теория може и да важи за острова но при нас алкохола помага. Традиционно при нас алкохола има предимно лечебни свойства и на мен ми помагат
  • 2 Рппаааавапролд

    33 2 Отговор
    Като прочета"британски експерти или учени" ме втриса.Баща ми е чист алкохолик от 25 години-вече е на почти 70... ине съм го чул да кашля или да киха-никога не е боледуал от грип или вирусни инфекции.Не че го оправдавам-в никакъв случай-ама и тез"експерти" май са само въздух под налягане..

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 коментар

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Рппаааавапролд":

    Те пият водки, уискита и така нататък, а ние българите пием предимно ракия, и по-точно домашна.Но не е нужно да се изпива повече от 50/60 гр.защото евентуално може да ти навреди!Но в никакъв случай не трябва да се изпиват 200/300гр. и повече домашна ракийка щото вече не е като за лечение!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор
    ..........`айде фобията се разраства!
  • 7 тодоров

    5 0 Отговор
    Кой говори за прекомерна употреба. 100 гр. греачяна ракия с черен пипер и/или малко стрита суха люта чушка дават страхотен ефект. Тези изкрейзили англичани, които се напиват с уиски, не могат да дават акъл на нация, която изтрезнява с уиски. Друг е въпросът, дали купешкият алкохол в България, ракията, е истинска, казанджийска, а не спиртна напитка с есенция. Ако. е така, това вече е спекула от най-висок клас на опасност. Затвор !
  • 8 Tate

    4 0 Отговор
    Наздраве по този повод!!
  • 9 МАХМУРЛИЯ

    2 0 Отговор
    Амчи Наздраве
  • 10 no name no face no number

    0 1 Отговор
    Западняк и умна мисъл..........забрави
  • 11 Баба ми е учила

    0 0 Отговор
    Ракията чадо лекува Никакви Водки Никакви Уискита