19 552 48

Водещ вирусолог: Това не е карантина, Европа не е подготвена

Имахме много време да се подготвим, но не използвахме това време, посочи той

Водещ вирусолог: Това не е карантина, Европа не е подготвена
Снимка: БГНЕС/ EPA

Един от водещите европейски вирусолози и специалисти по микробиология Александър Кекуле, който е и директор на Института по микробиология на университета в Хале, сподели своите прогнози за разпространението на коронавируса и мерките, взети в Европа за справяне с болестта.

„Всъщност тук, в Европа, не сме особено подготвени. Въпреки че започнахме така да се каже от "полпозишън" – имахме много време да се подготвим, знаехме много добре какво ще се случи, разполагахме с тестове за новия вирус. Но не използвахме това време“, заяви Кекуле пред Би Ти Ви. „Честно казано, не смятам, че всичко ще приключи за 2-3 седмици. Оттук и проблемът с настоящата карантина. Всъщност, това не е карантина, това са мерки за социална дистанция“, казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

„Това е много труден въпрос и политиците все още нямат отговор. Психологически е много трудно, предполагам същото е за нашата и за вашата страна. Едно е да кажем на хората да си стоят вкъщи и да ги помолим да правят или да не правят определени неща. Друго е обаче да отговорим на въпроса колко дълго ще продължи това. Нуждаем се от план Б. А именно: Какво ще правим след 4 седмици, например, когато заразата все още няма да е преодоляна, но ще имаме и друг проблем? Очевидно не можем да стопираме икономиката и социалния живот за повече от няколко седмици. В края на краищата, 1 на 200 души умира и това не е ебола“, споделя Кекуле.

„В Европа или поне в някои европейски страни се опитваме да копираме китайския модел. Защото всички видяха, че в Ухан и в другите части на Китай предприетите антиепидемиологични мерки бяха много успешни. Но не трябва да забравяме, че ние сме демократични държави с демократични правителства. В Европа нещата стоят различно. Така че наистина бих препоръчал не просто да копираме някакъв модел, който е проработил в Китай, а да потърсим устойчиви решения“, казва директорът на Института по микробиология на университета в Хале.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 Шмид

  73 11 Отговор
  Поканиха ЕС вируса и го оставиха да се надтни удобно и после сежсетиха, пе е опасен за икономиката! Сороснята и техната банална политика на отворени граници!
 • 4 Тиньо

  125 3 Отговор
  Не е карантина, щото всеки трябваше да стои там, където е. Сега пишете за 20 000 тъмнозелени, които се прибраха от Европа накиснати в саламурата.

  Коментиран от #6

 • 5 Тоя

  33 39 Отговор
  Холандски боклук да си гледа в неговата държава как има 200 жертви и 2500 случая а не да ръси акъл тука

  Коментиран от #16

 • 6 мъка

  79 5 Отговор

  До коментар #4 от "Тиньо":

  Със всеки завърнал се в БГ от чужбина аз трябва да си рестартирам самоограничението.Да затварят границите за всички.

 • 7 вашето мнение

  96 16 Отговор
  Малко въпроси за разсъждение. Нато предвижда провеждане на мащабно учение, което да сдържа Русия през тази година, нали така? 20 000 амершкански войници пристигнаха в Италия в разгара на кризата, когато хората бяха блокирани по къщите си, нали така. Сега това се случва и във Франция, Германия и Великобритания, нали така? Същата блокада се случи и у нас и в други европейски страни, нали така? И всичко това заради вирус, който убива един от всеки 200 човека, нали така? Всичко беше готово за една широмащабна война, но не с Вируса. Какво се случи през последните дни? В Италия кацнаха руски специалисти. Заразяванията рязко намаляха през последните дни. Та въпроса ми е, посраха ли се терористите от нато, още преди пушка да е пукнала.

  Коментиран от #42

 • 8 одъртял комсомолец

  61 16 Отговор
  Всъщност китайският модел въобще не е успешен, след като повечето от мерките и ограниченията, които се наложиха не са отменени и очевидно скоро няма да бъдат. Въпреки, че парадират китайците знаят прекрасно, че вирусът не се е изпарил и в момента, в който ограниченията бъдат снети епидемията ще пламне с нова вероятно по- голяма сила. Единствения смисъл от мерките в Европа е да се забави разпространението като така се даде възможност на здравните системи да издържат натиска. Така или иначе и вирусолози и политици постоянно плющат за прословутите 70%. Това е положението, на 3/4 ще им се наложи близка среща с КОВИД19! Единственият въпрос е дали бурята ще премине за 2, 4 или пък 6 месеца. Родната колониална администрация по правило нагажда мерките спрямо страни като Германия и Франция, които очевидно преследват по- дълъг срок. Въпроса в случая е дали можем да си го позволим. Лично аз мисля, че ако цялото скудоумие продължи повече от 2 месеца, ще се наложи да закриваме държавата.

  Коментиран от #25

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Townboy

  50 4 Отговор
  Либералната демокрация на евреите банкери е най-големият бич за човечеството след комунизма.

  Коментиран от #29, #37

 • 11 Реално

  62 0 Отговор
  Почват да отрезняват и в Европа-поне част от тях.ЕС с безхаберно и надменно лицемерие говореше,че всичко е под контрол.Значи в Евро Парламента откровенно са ни лъгали-или просто са дебили---но и в двата случая местото не им е в Брюксел.
 • 12 Да питам

  33 2 Отговор
  Цял Китай ли е блокиран или 3-4% в засегнатите зони?
 • 13 3676

  28 9 Отговор
  Най-успешен за борба с вируса се оказа Северно корейския модел.
 • 14 Имам въпрос

  44 13 Отговор
  Защо премиера не спазва никаква карантина и ограничения? Защо се "шматка" насам-натам, пръска хората с вода от чешмичката край Перник и не спазва нито една от извънредните мерки? При положение, чи поне 4 човека от неговото близко обкръжение се заразиха. Отново за него и министрите му нищо не важи а останалите трябва да сме като овце в кошара.

  Коментиран от #21

 • 15 Пацо

  13 11 Отговор
  В Италия към момента. Общо заразени 63927. Починали 6077. Някой може ли да каже колко са процентите че не мога да ги сметна нещо с числата на видния вирусолог?

  Коментиран от #18, #19

 • 16 Хаха

  12 2 Отговор

  До коментар #5 от "Тоя":

  Холандски??? А бе пич, ти да не си даскал по география. 👅
 • 17 Стига глупости

  43 4 Отговор
  В китай от векове ядат прилепи и сичко що мърда ама сега изленал вируса сичко е лъжа и измама на управляващите.....висшата сила им е поставила ултиматум за нещо което ако не стане в срок следва лека форма на унищожение на човеците и са световния управленски елит е в шах...лъжат ни за абсолютно всичко..марс щели да колонизират преди 60 години на луната ходили много пъти ама един вирус им обърна сичко наопаки...нищо не е това което изглежда
 • 18 Пацо Дървото

  12 4 Отговор

  До коментар #15 от "Пацо":

  Пацо, отивай да си пропомняш математиката в първи клас и история на пропагандата в трети!
 • 19 Отворко

  15 1 Отговор

  До коментар #15 от "Пацо":

  Ами процентите са 10,5.Според вирусолога -0,5.

  Коментиран от #23

 • 20 алйорданофф

  17 4 Отговор
  тъй като сме демокрация ще боледуваме и ще се лекуваме "демократично" защото демократичния болен е най.здрав и най-жив.
 • 21 Факт

  6 1 Отговор

  До коментар #14 от "Имам въпрос":

  Ваксина?
 • 22 ГрУЮ

  15 2 Отговор
  Явно демокрацията не върви, щом пречи да се въведе карантина, а не социална дистанция.
 • 23 Пацо

  9 4 Отговор

  До коментар #19 от "Отворко":

  Благодаря много. 10 пъти разлика. А при уравнение с едно неизвестно сметките на видния вирусолог са абсурдни.

  Коментиран от #26, #28

 • 24 Матей

  25 4 Отговор
  В Германия се канят да охлабят ограниченията за да избегнат срив на икономиката,проваляне на учебната година и т.н.Може би са будали,обаче преценката им ще излезе вярна,за един грип не си струва да принасят в жертва просперитета на държавата и да идат на опашката.
 • 25 Мислещ

  10 8 Отговор

  До коментар #8 от "одъртял комсомолец":

  Това, и плюс, че никой не отчита колко души в Китай са загинали по време на карантината не от самия вирус. "Успех" ли е да залостиш на хората вратите и да умрат вътре СЪС вируса, но от глад и всякакви други болести? Вероятно е имало дори изгорени живи. Ами мерси за такъв "успех". Deal with it. Вирусът няма спиране и затова животът трябва да продължава. Хората постоянно умират от грип и не си унищожаваме животите заради това. Да не говорим за починалите от рак, инфаркт и т.н. (Като и 2-те и още много други също ще се увеличават в следствие на чудовищния стрес. И катастрофите. И убийствата.)

  Коментиран от #27

 • 26 Отворко

  8 2 Отговор

  До коментар #23 от "Пацо":

  Според вирусолога ,умиращите са 20 пъти по-малко.
 • 27 Мислещ

  5 4 Отговор

  До коментар #25 от "Мислещ":

  Пропуснах да спомена колко хора ще измират от глад, разбра се. Накрая като се тегли чертата, всеки полу-разумен може да си даде сметка кое е по-голямото, и кое по-малкото зло. И откъм жертви, и откъм качество на жуивот/щастие на оцелелите.

  Коментиран от #38

 • 28 Geo

  10 1 Отговор

  До коментар #23 от "Пацо":

  Пацо човека ти каза да учиш математика - числото "общо заразени" не ти е вярно а от там и сметките ти. То и от сезонен грип ако смяташ броя на починалите спрямо броя на постъпилите в болница процента ще излезе много голям. Ти мислиш ли че в Италия само 63927 са заразени - това са само тестваните.

  Коментиран от #48

 • 29 Мислещ

  7 0 Отговор

  До коментар #10 от "Townboy":

  Да де, ама същите тези сега искат официално да ни направят диктатури по цял свят "за наше добро" (Разбира се сигурно има и правителства, които са обичайните глупаци и не са били заставени).
 • 30 Учуден

  7 3 Отговор
  Мислиш в грешната посока.Китай се справи с вируса и жертвите са по малко от в Италия,където вируса все още върлува със страшна сила.

  Коментиран от #32, #33

 • 31 мани мани

  19 1 Отговор
  Евреите постигнаха успеха си. Забогатяха още повече. Това е.
 • 32 Учуден

  0 1 Отговор

  До коментар #30 от "Учуден":

  Това е за коментар#25
 • 33 Мислещ

  3 2 Отговор

  До коментар #30 от "Учуден":

  По-малко са според комунистическата партия. И не са се справили - просто тепърва вдигат блокадите и заразените пак ще растат. И освен това са голяма страна, не са си я затваряли цялата. Ние в европа няма как да си го позволим дори ако използвахме техните методи.

  Коментиран от #34

 • 34 Мислещ

  18 2 Отговор

  До коментар #33 от "Мислещ":

  Освен това, както казах, тепърва ще растат косвените жертви тук. Глад, инфаркти, катастрофи, вирусът на всички е им се види невинна настинка. Така че да сравняваме само жертвите на вируса в момента е некоректно, особено при съмнителни данни от една авторитарна държава.
 • 35 Депопулацията е планирана

  13 4 Отговор
  Това всъщност е устойчивото решение, което е планирано от края на 70-те години на 20-и век и е закрепено на седем езика на каменния монумент в САЩ, щата Джорджия. (Виж Georgia Guidestones в гугъл). Хоризонтът за победата на сатанистите над човечеството беше посочен у нас в учебник по английски език от прогимназията, учебник по английски от началото на 21-и век (след сатанинската атака над кулите близнаци в Ню Йорк). В учебничето пишеше, че след редица войни през 2023 г. ще настъпи вечен мир. Биотероризмът е само една от последните компоненти на всеобхватната многовекторна война срещу човечеството. Векторите са всички онези стрели насочени срещу Бог, с които се убиват хората - успоредно с биотероризма в ход е пропагандата на порнографията, охолството при капитализма (което ще бъде само за някои след края на войната), възхвалата на всички полови извращения чрез ЛГБТ; джендър идеологията, която е закрепена в Истанбулската конвенция и във временно отложения Закон за социалните услуги; пропагандата и налагането на СЕТА - всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС за тотален корпоративен произвол над държавите, техните народи, над общини, национален бизнес (среден и малък); санкции срещу непокорните държави; превъоръжаването на нато за последна война срещу противниците на дявола... Планът за депопулация от края на 70-те години на 20-и век никога не е отменян, а е в процес на изпълнение. Онези 500 милиона от човечеството, коит

  Коментиран от #36

 • 36 Депопулацията е планирана

  15 6 Отговор

  До коментар #35 от "Депопулацията е планирана":

  (продължение) Планът за депопулация от края на 70-те години на 20-и век никога не е отменян, а е в процес на изпълнение. Онези 500 милиона от човечеството, които бъдат пощадени, ще бъдат белязани като роби, собственост на най-богатите агенти на злото, на Антихриста - на мултимилиардерите. Тези роби, заедно с роботите и биотехнологиите ще подсигуряват дълъг (хилядолетен) "прекрасен" живот на сатанистите. Това е "прекрасният" свят на капитала, който ни избраха след 10.11.1989 г. Така завинаги ще се наскачат насъсканите срещу реда и социалната система, която беше изградена, функционираше и имаше своето бъдеще за всички в девет милионната НР България, която беше планирано да достигне 10 милиона в началото на 21-и век.
 • 37 Вярно но

  15 3 Отговор

  До коментар #10 от "Townboy":

  Комунизъм още не е имало. Следователно, това, за което твърдиш, че е най-голям бич за човечеството е преди онова, което предстои. Дилемата е пълно господство над остатъците от човечеството или експроприация на експроприаторите, вкл. банкерите, и диктатура на човечеството над банкерите, т.е. слагане на усмирителни ризи на банкерите и премахване на частната собственост и на парите. Понеже никой не се е родил с жълтици и никой не е в състояние да си пренесе богатствата в другия свят. Тоест, дилемата е или да оставим егоизма да налага своята диктатура (чрез парите) и да господства над света, включително като изтребва човешкия род, или да възстанем срещу егоизма и да го изкореним.
 • 38 Не се тръшкай

  10 4 Отговор

  До коментар #27 от "Мислещ":

  Нали това е целта на любимия ти капитализъм - депопулация! (Освен ако не си от онези, мултимилиардерите, които искат да живеят по хиляда години, а "излишните" да поизмрат, за да не им цапат планетата.)
 • 39 123

  13 1 Отговор
  Ако продължават така нещата , след няколко месеца няма да ни избива вирус . Ще започнем да се трепем по между си , останали без финанси и гладуващи , като кучета . Може и канибализъм да ни настигне ... Дано по-бързо ни разрешат да работим , че ще стане грозна история ...
 • 40 ПЕНКО

  0 0 Отговор
  ВСЕКИ БЪЛГАРИН БИ КАЗАЛ :" ...ЕГАХ ТИ ИНСТИТУТА ... ЕГАХ ТИ ДИРЕКТОРА " !!!!!!!!!!!!!!!!

 • 41 Jdhd

  0 1 Отговор
  Тоя е ролко виросолог ако еййй мизернико долен ела да си говорим с теб за вируси но забери и жена си моя вирус може да и хареса пак ти си плякай че не сме подготвени жена ти сигурно ще е подготвена
 • 42 стоян

  0 4 Отговор

  До коментар #7 от "вашето мнение":

  До 7 ком -Страхливо кумунисче -Прочете ли статията за какво става въпрос =сигурно вечер сънуваш фашисти

  Коментиран от #44

 • 43 Реалист

  3 0 Отговор
  Вирус не се бори с фашистки методи, неизбежно всички ще се сблъскат с вируса рано или късно. Важно е: Изграждане на имунитет, изолация на рисковите групи , отделно лекуване на тежките случаи. Всички останали хора спазвайки необходимите неща по лична защита и хигиена да си вършат ежедневните дейности. За изграждане на имунитет е необходимо добро кръвообръщение и достатъчно кислород за да се отделят бели кръвни от костния мозък, а това може да стане с разходка на чист въздух за час и половина - два, ограничаването на движението е противопоказ- но. Другите условия са наспиване , липса на стрес и страх и приемане на повече мазнини за изграждане мембраните на белите дробове. Препоръчително е приемане на кислородна вода /перхидрол/ в доза 1 капка на 10 кг. живо тегло разтворени в 150-200 мл. вода за 14 дни след почивка от 3 дни цикъла се повтаря. Кислородната вода убива всички видове вируси и бактерии. Това е всичко.
 • 44 1234

  1 0 Отговор

  До коментар #42 от "стоян":

  Пак призраци...комунисти...намали гъбките,бе човек,лошо ще свършиш.
 • 45 От понеделник само ОДИ за Режима

  2 0 Отговор
  Пичове, пишете кво ша пишете против еврозелките, джендърите и шорош до понеделник 23:59:59 ч., защото от вторник МВР-то почва да следи Интернет и GSM по свое усмотрение и без прокурорско постановление и всички тука сме на мушка :-) Единственото по-радостно е, че го няма Цецо Ушето в целата работа, ама и това не се знае. В тая връзка трябва да хвалим Хунтата и Пайката до Небесата и на-вече Него - Погаления от 3 Папи. Но има начин Ето един виц: По времето на Сталин един евреин решил да се завърне в СССР брат му оставал на Запад, но ако е добре ще дойде и той. Понеже знаели, че има цензура се разбрали за тайнопис: Ако нещата не са добре, ще пише общи работи, но с червено мастило, което значи "ЗЛЕ, НЕ ИДВАЙ" Отишъл в СССР единия брат и след 3-4 месеца другия получава писмо от него: "Брат ми пристигнах нормално, тук ме посрещнаха много хубаво, веднага ми дадоха работа, жилище и отношението към нас е много добро. По магазините има всичко, получавам добри пари, стигат ми и ми хартисват, живота е много хубав, държавата е хубава, хората и институциите и те хубави, но има едно малко неудобство: НЯМА ЧЕРВЕНО МАСТИЛО ! :-)
 • 46 Гост

  0 0 Отговор
  Хората споделят материали и четат без да се осъзнават,че с четене и писане промяна не се прави,защото това действие е да си докажат колко са прави,че са жертви и светът извън тях е несправедлив и това затвърждава тяхното мислене и възприятие на жертва,а от това промяна няма. “Светът който виждате е това което сте му дали. Нищо повече, нищо по-малко. И точно затова той е важен за вас, тъй като е доказателство и свидетел за състоянието на ума ви. Един външен израз на вътрешно състояние. Както човек мисли, така и възприема.”
 • 47 некой си

  2 0 Отговор
  Не това не е карантина,а тайният план за световно господство под предтекст -видите ли борим невидимия враг. Невидимия враг е човешката глупост,точка
 • 48 Русе

  1 0 Отговор

  До коментар #28 от "Geo":

  Искаш да кажеш, че в Италия има 120 000 заразени, от които половината няма да предположа дори, че са болни??? Я, моля те иди и си легни да поспиш

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.