24 Март, 2020 20:07 2 652 15

В Румъния: Хората над 65 години да не излизат от домовете си!

  • румъния-
  • карантина-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Армията ще помага за налагане на карантината по улиците

В Румъния: Хората над 65 години да не излизат от домовете си! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния забранява на лица над 65 години да излизат от домовете си, предаде БТА, позовавайки се на информационният сайт Зиаре.

Мярката бе съобщена след работно заседание при президента с участието на премиера и министрите на вътрешните работи, здравеопазването и отбраната.

„Най-уязвимите лица са тези над 65 години. Имаме нужда от специални мерки, за да бъдат защитени, ще се въведат специални ограничения, ще трябва на практика да стоят през цялото време вкъщи“, каза президентът Клаус Йоханис.

„Решихме да използваме и армията. Ще предостави на разположение персонал, който ще допълни силите за обществен ред, жандармерията и полицията“, каза президентът.

Той обяви още, че за контрол на лицата, поставени под карантина, се подготвят мерки за електронно наблюдение.

Новите ограничителни мерки ще влязат в сила утре.

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Румъния днес достигна 762, увеличение с почти 200 в сравнение с ден по-рано. Има и осем смъртни случая, сочат последните данни, съобщени от румънските власти.

От снощи е въведена и забрана за излизане от домовете в интервала 22,00 - 06,00 ч. без основателна причина.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    17 0 Отговор
    Румънците пак ни изпревариха :)

    Коментиран от #2, #10

  • 2 CoviD 20

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Ама тя и Бойка не трябва да излиза от Банки?! ХАХА
  • 3 Факт

    10 12 Отговор
    Правилно ! В България трабва забрана за старите и да пуснете младите да живеят !

    Коментиран от #4, #12

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Направо Кретенският Щаб да осигури безплатни кофчези за "лицата над 65 години".........Кой може да обясни олигофренската "забрана за излизане от домовете в интервала 22,00 - 06,00 ч. без основателна причина."

    Коментиран от #8, #9

  • 5 браво

    7 1 Отговор
    Вирус не се бори с фашистки методи, неизбежно всички ще се сблъскат с вируса рано или късно. Важно е: Изграждане на имунитет, изолация на рисковите групи , отделно лекуване на тежките случаи. Всички останали хора спазвайки необходимите неща по лична защита и хигиена да си вършат ежедневните дейности. За изграждане на имунитет е необходимо добро кръвообръщение и достатъчно кислород за да се отделят бели кръвни от костния мозък, а това може да стане с разходка на чист въздух за час и половина - два, ограничаването на движението е противопоказ- но. Другите условия са наспиване , липса на стрес и страх и приемане на повече мазнини за изграждане мембраните на белите дробове. Препоръчително е приемане на кислородна вода /перхидрол/ в доза 1 капка на 10 кг. живо тегло разтворени в 150-200 мл. вода за 14 дни след почивка от 3 дни цикъла се повтаря. Кислородната вода убива всички видове вируси и бактерии. Това е всичко.
  • 6 Бай Иван

    5 6 Отговор
    Числата са други и в Румъния и България в пъти нагоре .
    Щом се монтират легла в цяла България по спортни зали .

    Правете сметка какво ще стане скоро.

    БОЖЕ ДАЙ СВОЯТА МИЛОСТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 7 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Тези изкопираха от сърбите. А кой ще пазарува на всички стари хора, на които децата живеят в друг град, държава, или пък нямат деца? Ако извадят късмет да имат милостиво съседи, каква е вероятността да не се заразят от тях? Или правителствата на Сърбия и Румъния искат да обречат хората над 65 години на фотосинтеза, пък който оцелее - оцелее. И колкото повече от тях си заминат от глад или от инфаркт(получен от нерви при ограничението им за излизане на вън), толкова по-добре за пенсионната система. А къде са прословутите правата на човека? Най - обикновено право - да идеш да си напазаруват, за да не умреш от глад?
  • 8 Румяна Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Умниците изглежда смятат короновируса за вампир, който излиза на лов предимно след 22 часа и към 6 сутринта вече заситен се прибира да си почине.
  • 9 Guest

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защото точно тогава е времето за идиотски събирания и др. дивотии! Капиш! А да бъгнеш тотал икономиката какво е? 50 % спад в горивата за три дни. А след 13, ако продължи българската дивотия?!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Удпокоително е когато държава със значително по - висок стандарт на живот, каквато е Румъния, ни изпревари по идиотизъм.
  • 11 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Guest":

    Да, де, ама на фиксираните от Вас идиотски нощни събирания ще ходят предимно неработещите субекти.Те пък като цяла нощ са купунясвали някъде на домашен терен, после през деня са по - малко активни. И съвсем не са по-опасни от разминаването с хора в супер маркетите,които цяла нощ са си стояли в къщи.
  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Правилно ли да разбирам, че Вие се стягате да предадете Богу дух преди да навършите 65 години? Или мислите, че вечно ще се застопорите някъде на 30-40 години?
  • 13 Малоумници !

    5 0 Отговор
    Тия нормални ли са ?! Аз съм на 66 г и мога да сложа в джоба си по енергия и форма много по на 40г . Бачкам и така оцелявам ! Ако спра да работя ще седя пред празна маса ! Короната може и да ме подмине , но така държавата ме осъжда на гладна смърт !
  • 14 обява

    1 0 Отговор
    Правя лични карти с ЕГН започващо с цифрите 58, 59, 60 и нагоре!
  • 15 Биг Брадър по Оруел

    1 0 Отговор
    Имам чувството, че този "нов" вирус успешно решава проблемите на Пенсионната система и Бюджетните дефицити и дългове на голяма част от Света, освен това лесно и за кратко време без съпротива народа е в нов затвор" без основни права !