24 Март, 2020 21:32 4 409 46

Възползва ли се Китай от липсата на солидарност в ЕС

  • китай-
  • ес-
  • коронавирус-
  • италия-
  • ковид-19-
  • ломбардия

Новите ограничения разделят гражданите един от друг, а реалните, затворени граници изникват между европейските страни и трансатлантическите им партньори

Възползва ли се Китай от липсата на солидарност в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейците виждат от прозорците си само ограничения, коментира днес електронното издание „ИЮ Обзървър“.

Новите ограничения разделят гражданите един от друг, а реалните, затворени граници изникват между европейските страни и трансатлантическите им партньори.

Тези бариери разбиват свободите, които ЕС предвижда за всички – свобода на движение на граждани и стоки.

Дългите опашки на полско-германската граница хващат в капан граждани на балтийските републики в Германия, които не могат да пресекат Полша, за да се приберат у дома.

Ограниченията за износ на медицински материали в ЕС карат съседите, особено Балканите, да се чувстват изоставени от най-близките си и богати партньори.

А в своите изказвания, националните лидери, включително Ангела Меркел, не споменават общата битка на Европа във визията си за борба с коронавируса.

Китай обаче разбива тези нови бариери.

Стремейки се да изглежда като лидер в кризата, която тръгна именно от него, Китай стартира няколко инициативи в Европа.

Самолети с медицински доставки, особено нужните тестове и маски, пристигат вече от Китай. Някои от даренията са от правителството, други от частни компании като „Алибаба“, докато трети са купени от европейците.

Добрата воля и глобалното сътрудничество в борбата с коронавируса са важни, но Европа трябва да внимава, когато Китай се възползва от липсата на солидарност между страните членки, за да постигне целите си.

С приемането на китайската помощ Европа не трябва да омаловажава собствената си вътрешна кохезия и да бъде бдителна да не се окаже използвана за напредък на пропагандата на авторитарната държава.

Италия, която бе ударена най-силно от пандемията в ЕС, е обект на китайските усилия.

В скорошна статия италианският посланик в ЕС се възмути, че „само Китай“ е отговорил на призивите за помощ на страната му.

Това позволи на външния министър Луиджи ди Майо публично да приветства китайските доставки на медицински материали за Италия, оставяйки неясно каква част от тях е дарена и каква купена.

Според някои Ди Майо може би използва кризата за стратегията си за сближаване на Италия с Китай. Пекин насърчава подобна реторика.

А говорителката на китайското МВнР активно разпространява фалшива история как италианците пеят „Благодаря ти, Китай!“ от балконите си.

Китайските власти освен това се стремят да всички да разберат за оказаната помощ. Изследователката Лукреция Поджета свързва някои китайски дарения с Обединен фронт, агенцията на Пекин за координиране на влиянието на Китай у дома и в чужбина.

Но Италия не е единствената страна, обърнала се към Китай за помощ в борбата с кризата.

Когато испанският премиер се свърза с китайския лидер Си Дзинпин за помощ, медиите в Пекин веднага се възползваха от това, за да популяризират отзивчивостта на своето ръководство.

Чехия също купи китове от Китай, факт, който китайското МВнР охотно популяризира.

А китайското посолство във Франция също излъчи предоставянето на маски и друго оборудване в Туитър, който е забранен в Китай.

Дали тази мащабна китайска операция ще успее, предстои да се види. Но действията на европейците дават поле за действие на Пекин и сред съседите им.

На 18 март сръбският президент Александър Вучич заяви, че европейската солидарност е „измислица на хартия“, след което заключи, че само Китай може да помогне на страната му.

Европа не трябва да стои пасивна пред лицето на разделящите тактики на Пекин, съветва „ИЮ Обзървър“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    50 6 Отговор
    До вчера по лош от Китай и Путин нямаше, пък днеска на тях се надяваме, колелото се върти скоро ще мине и през краваника, бог забавя но не забравя

    Коментиран от #9, #32, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някой си

    12 8 Отговор
    Китайците моат да копират сичкУ!
    ДажИ и кУронавирОса моат.........само да не им хрумне да копират и БойкУ, че кво ши ги прайм двама чели “Винету“ до половината кво ши ги прайм не знам.............
    Аааааааа сетих сеееееееее
    Двама кат БойкУ кат са прочели “Винету“ до половината, значи че са я прочели цялата...........или не е съвсем така..........замислих се......мисля..........още мисля...........една патка мислила, мислила и накрая умряла, дошла друга патка и започнала да мисли защо е умряла предната патка..........мислила, мислила и тя умряла.......накрая дошъл кУронавирОса и уморил сичките патки.........

    Коментиран от #45

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 36 Отговор
    .........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори не можем да си представим!

    Коментиран от #7, #19, #26

  • 5 Бледоликият Джон

    19 12 Отговор
    Голяма грешка на Запада е че не инвестира в Латинска Америка а изнесе нещата в Катай и Курея.Ще платят скъпо за грешката си.

    Коментиран от #11, #12

  • 6 Идиотски писаници

    20 5 Отговор
    Китай се възползва от възможността да ПОМОГНЕ !!!!!!!!! И РУСИЯ. И КУБА. И ВЕНЕЦУЕЛА. Само дебнат шанс да се включат
  • 7 Све

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Там би ти липсвала чалгата, нали Асане
  • 8 Госあ

    18 6 Отговор
    Китай отиде в Италия и вече има надежда. Разбрах, че италианците са започнали да тестват/прилагат Авиган. А Германците изнасят Резохина за САЩ.
  • 9 Димитър

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Имаш много здраве от китайския комунистически вирус. Разпространяван от китайските компании и фирми нацвъкани из цяла Европа.

    Коментиран от #27

  • 10 Сега пък

    7 1 Отговор
    Това е било Китайски гриб.Не съм го казал аз ,току що го чух по телевизията ,
  • 11 Госあ

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бледоликият Джон":

    Голямата грешка е,че китайците и кОрейците 😂работиха дълго време за краварите. Но това свърши.
  • 12 Госあ

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бледоликият Джон":

    Имай предвид, че Корея ще се обединят рано или късно и ще има голямо разместване, Германия ще бъде не само далеч зад Китай и Япония, но и далеч зад Корея.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ноу Комент":

    Ами да, България отива към Евразийския съюз, не знаеш ли ? 😄
  • 15 ЕС ис дед

    33 2 Отговор
    Няма Европейски съюз. Живея в сърцето на Европа и виждам. Всяка страна си е сама за себе си. Има стотици евродепутати, които само взимат пари. Всяка страна си е сама за себе си
  • 16 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    Скъсани и мнителни не е много добра комбинация . Това е Китай не е Запада който като прави услуга да иска нещо в замяна. Истинско соросоидно мислене накой се възползва!!!
  • 17 Сандо

    15 1 Отговор
    Ако имаше солидарност в ЕС,от какво щяха да се възползват китайците?
  • 18 Пацо

    6 22 Отговор
    За сега Китай печели и е сериозно заподозрян за вируса.
    Ако нещата излязат от контрол може Китай да го изтрият от земята.

    Коментиран от #28, #29

  • 19 Гост

    4 16 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много правилно ама тука няма кой да те разбере. Останките от комунизма си мечтаят пак за комунизъм. репресии че имало голяма работа, ще си мълчат няма да имат собствено мнение, само тумбака да е пълен.

    Коментиран от #25

  • 20 това

    18 0 Отговор
    да не окажат помощ на италианците не го очаквах от ес и особено от германия. не смятам , че щеше да е проблем всяка държава да изпрати лекарски екипи според възможностите си както и маски и облекла. но особено немците отсвириха италианците но пък бяха готови да помогнат на 1 млн шалварести !!сега след няколко месеца когато трябва да се подновят санкциите срещу русия мисля , че италианците ще играят една солидарна контра и санкциите ще паднат. но наистина нещата с ес не вървят добре...твърде много егоизъм
  • 21 Логично е

    7 4 Отговор
    Китай, а не ЕС да помага повече на Итария, нъй като те са ппевинари успешно през короната, докато ЕС не е. Така че няма успешен опит, който да споделя. Статията идка да хпотивопостави Китай на ЕС и е тендециозно написан.
  • 22 Активист на БКП

    15 3 Отговор
    Русия , Китай и Куба помагат! ЕС и САЩ ....

    Коментиран от #31

  • 23 Боце

    16 0 Отговор
    Няма ръководители в този ЕС, само скьпо платени чиновници с високи заплати.
  • 24 Атеистите русофилите католиците комунистите

    6 12 Отговор
    и атакистите го закъсаха лошо. В католическия свят тече Апокалипсис! Тук много скоро ще се случи същото с комунистите, атеистите, атакистите и русофилите! Те по нищо не се различават от католиците. Прочетете Библията! Вслушайте се поне в думите на патриарх Неофит от вчерашното му изказване.... ако не желаете да чуете думите на Исус Христос.... Покръстете се спешно в истинската Христова църква! Не искам да ви кажа коя е Тя! Намерете Я сами!

    Коментиран от #30

  • 25 простофоб

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Явно си свободен - като всяко прасе пред кочината. Но не виждаш ножа на гърлото си. С една дума - тиквоч.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рошко

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Димитър":

    Ще имаме с китайски лекарства, пишеш от китайски комп или телефон, 90 % с това което работиш има на гърба и гащите са китайски, скоро и памоерса то ще е от Китай
  • 28 Rrrr

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пацо":

    Паце,това за изтриване от земята;) малко шантаво ми се струва.Едно е да искаш,друго е да можеш ,а трето и четвърто е ,дали ще ти позволят да го направиш.Все пак става въпрос за Китай а не за България или Сомалия.
  • 29 Бачо Киро

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Пацо":

    Кого ще изтриеш бе, бастуняк... Ако Китай е виновен, или дори ако е нападнат в случая, както е много вероятно, то точно Китай в момента показа на целия свят, че са първолаци пред него. Страна с почти два милиарда население, с градове с много милиони жители, често един с население колкото европейска страна, с други думи потенциални жертви в милиони и милиони, скри шапката относно реакция, готовност, ресурси, капацитети на ВСИЧКИ по света. Няма САЩ, няма Германия, няма нииищо. Единственият извод, който може да си направят те, както и такива заспали като теб, е, че Китай е готов за всичко и нищо не може да го уплаши. И както виждаме е реално готов, не на приказки само. Това е положението, всички технологични, модерни супер дупер невероятни първенци се оказаха напълно неадекватни, единствено обясняват колко пари щели да напечатат/нащракат, но реална помощ в материали и жива сила НАДА, 0, ZERO. Единствено нашите олигофрени ги бият отвсякъде по некадърност, понеже дори финансова подкрепа не оказват, да се оправя всеки както може... Щели да му дадат кредитче... Това е реалността, ако ще да ти харесва. Както виждаш няма ЕС, няма НАТО - всеки за себе си...
  • 30 Атеиста

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Атеистите русофилите католиците комунистите":

    Мириеш на последовател от,, Свидели на Йехова "!
  • 31 Бай Яни

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Активист на БКП":

    Разбрали защо се напъват да помагат,след пандемията,уж дето я има следат фалити на заводи в китай.Ясно го казаха,Европеиските производители се отеглят от страната на дракона.китаи бяха до тук .От днес в германия автомобилните компании се обедениха с една цел и калза,започват да произвеждат нужните лекарства и консумативи и медицинска техника .Следи световните новини а не чети само Факти,до три месеца всички европейски инвеститори се отеглят от китай .

    Коментиран от #36, #37

  • 32 Тираджия

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Сега отивай да им целунеш жълтия задник, затова че ти пратиха вируса.
  • 33 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "простофоб":

    Ти си толкова заслепен, че не виждаш как ще те вкарат с кочината.ъх пардон в строя комсомолския.ти да не мислиш че ти помагат китайците заради черните ти очи.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 непознат

    12 1 Отговор
    След тази криза Европа ще се разпадне.В мирно време само се казва колко солидарна е Европа,стана напечено и всеки бяга къде го видят очите,иначе били солидарни.Европейски бюрократи.Солидарноста е само приказки и байки.
  • 36 Хммм

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Яни":

    Автомобилните компании в Германия започват да произвеждат лекарства???? Хм..
  • 37 Бачо Киро

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Яни":

    Аха, тъй става то, вместо голфове ще правят хапчета... С работна ръка и заплати какви? Нещо много си си повярвал, че изведнъж работната ръка се е увеличила с милиард в Европа и че заплатите са паднали 10х в Германия, Франция и тн... Ще стане га цъфнат налъмите...
  • 38 Бачо Киро

    13 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Китайците ясно, че печелят точки за в бъдеще, ма ти кажи що съюзниците не помагат? За къф чеп е тоя съюз, вноски, дрънкане, тупане в гърдите и тн? Мани ги китайците, проблемът не е, че помагат китайци и руснаци, а че другите седят с ръце в джоба и гледат само. Иначе нямаше да има нужда да помагат руснаци и китайци. Какви съюзници сме в ЕС, НАТО, Евро Атлантически съюз, тинтири минтири, като в момент на криза "врагът" помага, "приятелите" кибичат...

    Коментиран от #44

  • 39 Диди

    3 6 Отговор
    Само като прочета,че китайците помагали,обхваща ме яд. За жалост лекарствата и ,,цащитни облекла,, се произвеждат в Китай и Индия. Това е проблем между Фарматефци, Политици и Здравни Медицински Застраховки в Европа. Има причина защо фирмите не произвеждат в Европа,а Китай и Индия. Дълга тема. Факт е ,че следна този глобален Вирус,европейците ще направят промени. От тези промени се страхува Китай. Престанете да пишете простотии.
  • 40 По различно е там от както казват

    2 4 Отговор
    Китай се възползва от информационното си затъмнение
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бойко в затвора

    0 0 Отговор
    И какво като това био оръжие е "тръгнало" от Китай?
  • 43 гост

    1 0 Отговор
    Не само Китай и Русия помага на Италия .
  • 44 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бачо Киро":

    Много просто не бачо. Щото и европейския съюз щурмува в посока комунизъм.и за да може да го въведат затова оставят китай да помага много на европа за да кажат- ето китайския комунистически модел е решението.нашия модел не става не може а работи как ди го престаяме ние.
  • 45 Оня

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Добре ли сте ? Притеснявам се за вас ?
  • 46 ели

    1 0 Отговор
    Досега за всичко бяха виновни "руснаците" а сега "китайците" питам! Къде остана Европейската солидарност?.Североатлантическия пакт(НАТО)?.Къде е Европейското единство.? Всичко е едно лицемерие и нищо повече.Фактите са налице !.Но ще се намерят малоумни,недоразвите,болни от неизлечимата болест-шизофрени- и ще кажат ; Това не вярно.!