25 Март, 2020 16:28 4 592 27

Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили

  • китай-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • велики сили-
  • съперничество-
  • ваксина-
  • атина

Кой ще бъде световен лидер през следващите десетилетия?

Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили - 1
Снимка: Shutterstock

Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са фокусирани на възможните медицински и икономически последици. Но тази пандемия вече оформя най-важното геополитическо развитие на този век - съперничеството между Вашингтон и Пекин, коментира американското издание National Interest, цитирано от агенция "ФОКУС".

От това колко добре се справят САЩ и Китай с коронавируса в близките седмици може да зависи кой ще бъде световен лидер в идните десетилетия. В крайна сметка глобалните пандемии са допринесли за издигането и срива на много велики сили в миналото. През V век преди новата ера Атина е водещата сила в антична Гърция. Полисът е богат център на търговията, както и на гръцките изкуства и култура, а флотът му, заедно с Делианската лига, участва в разгрома на Персийската империя малко по-рано.

В Пелопонеската война с вечния си враг Спарта обаче, Атина страда от епидемията от 430 г. пр. хр. Днешните историци смятат, че епидемия от коремен тиф от Северна Африка убива голяма част от населението на града, включително армията му и дори е отговорна за смъртта на един от най-ефективните му лидери - Перикъл. Преди епидемията Атина изглежда сякаш ще победи във войната, но отслабеният от болестта полис иска мир пред 421 г. пр хр. Когато войната продължава, Атина в крайна сметка е победена и демокрацията ѝ е свалена от победните спартанци. Подобна съдба сполетява и Венецианската република. В момента смятаме Венеция за популярна туристическа дестинация, но в късното средновековие тя е била търговска и военноморска суперсила. Венеция вероятно е била най-богатият град на земята по това време, разполагала е с един от най-мощните флотове в света и е контролирала множество търговски пристанища и колонии в Италия, средиземноморието и на Балканите.

Но точно като Атина, Венеция е пометена от няколко смъртоносни епидемии. Италианската чума от 1629 до 1631 г. за която се смята, че е пристигнала от Китай и се е разпространила по Пътя на коприната, първа застига града. Като основен европейски център на търговията по това време, Венеция е сред най-засегнатите от нея. Макар властите да правят всичко по силите си да се справят със заразата (думата карантина всъщност идва от венецианската диалектна дума quarantena, която значи 40 дни), това се оказва недостатъчно. Италианската чума допринася за съществено изместване на баланса на силите в Европа. С упадъка на Венеция, северните европейски страни, като Англия и Нидерландската република заемат нейното място и се превръщат във важни геополитически сили. Тези исторически уроци са много важни на фона на разпространението на COVID-19, което вече засяга и съперничеството между САЩ и Китай.

Както казва Цицерон, парите са мускулите на всяка голяма сила. Китай регистрира най-лошите си икономически показатели от десетилетия, а стоковите пазари на САЩ се сриват и анализаторите предвиждат рецесия. И двете световни сили ще бъдат значително отслабени икономически, но не поравно. Техните способности да се справят с кризата ще определят кога, а може би дали изобщо, Китай ще се превърне в първата икономическа сила в света. Дипломатически има идеологичен елемент в съперничеството между САЩ и Китай, тъй като много хора виждат авторитарният капиталистически модел на Пекин като добра алтернатива на налаганата от Вашингтон демократическа система с отворени пазари. За да се справят с COVID-19, властите в Китай първоначално се опитаха да прикрият проблема, което само влоши нещата. Но след бавния си старт, Пекин наложи драконови мерки и изглежда вече е овладял болестта.

Страничните наблюдатели сега са любопитни да разберат дали демократичните САЩ ще успеят по-добре да се справят с тази криза. Както често се случва в свободните общества, местните правителства и частните играчи, като университетите и професионалните спортни лиги, взеха по-решителни мерки от правителството. Но експертите предупреждават, че по-сериозни действия от страна на федералната власт ще са необходими за овладяването на болестта. Успехът на мерките на САЩ ще оформи глобалните виждания за ефективността на демокрацията и авторитаризма. Това от своя страна ще подобри или влоши международния статут на САЩ, тяхната "мека сила" и възможността им да привличат съюзници в своята орбита и извън сферата на влияние на Китай. И накрая Националната комисия за отбранителни стратегии през 2018 г. предупреди, че Трета световна война с Китай е възможна, а САЩ могат и да я загубят. COVID-19 ще окаже влияние и на военнослужещите и бойната готовност на двете страни. Освен това стратегическото внимание ще е насочено към епидемията. Експертите по международни отношения смятат, че несигурността що се отнася до военния баланс на силите и волята е сериозна причина за конфликт.

Ако правителството на САЩ е фокусирано върху справянето с местна криза и има епидемия сред военнослужещите например, дали това няма да накара Пекин да смята, че най-сетне е дошъл момента да действа и да си върне Тайван? Със сигурност рискът от война изглежда нисък, но е по-висок отколкото преди седмици и последиците могат да бъдат катастрофални. За радост на САЩ, изследванията показват, че демокрациите като цяло превъзхождат своите авторитарни конкуренти в съперничеството, що се отнася до големите сили. Все пак няма време за губене. Докато американските лидери формулират своя отговор на коронавируса, те трябва да мислят не само за непосредствената криза в общественото здраве, но и за самото бъдеще на американското глобално лидерство.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    9 33 Отговор
    Няма да са китай споко.Тия са пълни крадци и некадърници.Японците им се смеят колко са крадливи и тъпи какво остава за другите.
  • 2 Рошко

    37 8 Отговор
    Всички вируси пандемий и зло идват от фащ, така са морили и индианците

    Коментиран от #18

  • 3 GG1989

    30 5 Отговор
    Щатите не могат да им тръгнат танковете и корабите, ако викнат запаса, където са 60% над 150 кг.
  • 4 вашето мнение

    28 14 Отговор
    Жалко за Соросята, но новите лидери са Русия, Китай, Куба и Венецуела. Няма нищо подлоги, вашият инстикт за самосъхранение ще ви покаже какво да направите. Сега ще се подложите на други господари.

    Коментиран от #6, #15

  • 5 Гинекологь

    11 19 Отговор
    Точно Венецуела и Куба па и Русия са новите лидери ахаха как ви раждат толко тъпи не е съвсем ясно.Между другото вътреутеобното развитие е все още непознат детайл от човешкият живот
  • 6 А ти....

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "вашето мнение":

    Къде забрави, Сомалия, Судан, Афганистан, чукчите и Папуа-Нова Гвинея?

    Коментиран от #13

  • 7 unknom

    21 1 Отговор
    Уж САЩ искат демокрация а налагат диктатура. Или то демокрация беше управление на мнозонството - да го управляващ
  • 8 спец

    5 23 Отговор
    Ало службите,къде спите?От известно време руско-болшевишката пропаганда е набрала скорост! Постояно се плюят нашите съюзници от САЩ и НАТО!

    Коментиран от #24, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аферата Драйфус

    6 17 Отговор
    Русия скоро и това няма да изнася щото от нефт ще има все по-малка нужда.А китай се славят като производител на ишлеме нещо като Турция.Скоро обаче Сащ ще изнесе производството си от там и ще ги върне пак в каменната ера.
  • 11 Бъдещите лидери

    4 10 Отговор
    Са тези със силни икономики. Русия не е сред тях
  • 12 ха ха ха ха

    21 2 Отговор
    (......)"Дали изобщо Китай ще се превърнат в първа икономическа сила в света"( ....) Че Китай станаха първа икономическа сила в света отдавна...още при Обанго,когато САЩ изпаднаха в технически фалит.
    Коя друга държава икономически е пред Китай? Индия ли,Германия ли,Русия ли ..Коя? Никоя!
    Списващия статията си прави проветрение на устата само.
  • 13 Охооо

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "А ти....":

    Това са партньорите на САЩ и на нас.
  • 14 ха ха ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе факти":

    А това свръх производство с какво? Според вас с плюнки;)))от къде мустафата ви намира толкова затаралясани;))) другия таралясник пък за нефта се хванал ха ха ха
  • 15 русофилска подлога си

    6 14 Отговор

    До коментар #4 от "вашето мнение":

    Подлого избройл си все някакви икономически джуджета като русия,Куба и Венецуела на които общата икономика е по-слаба от тази на щата Ню Йорк.Спрете да се бутате на Китай.Колкото и да им се натискате и мазните,защото знаете какъв дребен недоносък е русия ,Китай ще си вземе Сибир и всичко руско при първа възможност.

    Коментиран от #16

  • 16 без име

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "русофилска подлога си":

    ДругарЮ,а каква икономика има Ню Йорк? Ти на вересията икономика ли му викаш? ха ха ха

    Коментиран от #19, #25

  • 17 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    Глобализацията бе проведена от ФИНИНТЕРН/финансовият интернационал/ по водещата роля на СПЕКУЛАТИВНИЯТ КАПИТАЛ които са само базирани в САЩ...КАто осмукаха всичко по света и видяха че ДРУГИ вече им съперничат СЪБАРЯТ СЕГА ГЛОБАЛИЗМА!!!!Бърже и жестоко....
  • 18 защо

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    да им рухне фалшивата световна валута на скапаните евреи
    и да стане еврото

    Коментиран от #23

  • 19 де факто

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "без име":

    Каква вересия демагог ? Я ни обясни малко повече !

    Коментиран от #22

  • 20 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Абе факти":

    До 9 ком -русконадупените страдат от симптома на изнасиления =пак търси изнасилвача

    Коментиран от #21

  • 21 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    Аз не виждам разлика между руско надупените и вас, американо надупените. Вие просто се прехвърлихте на ВВС. Всяка от вашите страни тотално отрича другата, което е признак на идиотизъм и нагъзеност.
  • 22 Бачо Киро

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "де факто":

    Че като не живеят на вересия защо дългът им се катери непрестанно с невероятни темпове? Просто си печатат парите и въобще не смятат да връщат нищо. До момента, в който не могат да прилагат доктрината си с помощта на армията по света. Или някоя епидемия ги срине примерно. Няма нищо вечно, всички империи се сриват от вътре. От демокрациите пък доброволно изникват диктатури, хората сами ги въздигнат. Постоянно явление в историята.
  • 23 Рошко

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "защо":

    И лева 😁😂😂😂в краварника ша минават на рубли
  • 24 тнт

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "спец":

    Откога плюенето стана престъпление!?
  • 25 Фифи Перото

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "без име":

    Как каква икономика има щата Ню Йорк??? Ти от луната ли падаш? Какви версии? Ти разбираш поне малко от нещо? Знаеш ли че само щата Калифорния с 33млн население има БВП колкото 146милионна Русия??? Ясно ли ти е че технологически ЕС и САЩ са на светлинни години пред Русия? Знаеш ли че суровините които Запада усвоява от Русия, му позволяват да произвежда стоки с голяма добавена стойност които след това им продава, поради тяхната технологична изостаналост. Наясно ли си че едни свободни и демократични общества просперират винаги...винаги, набий си го в чутората? Имаш ли представа какво представлява УОЛСТРИЙТ, икономическото сърце на света бе. Там се определя хода на сверовната икономика....хайде сега лягай си, утре пак.
  • 26 Световни сили са тези

    5 1 Отговор
    които най-добре се грижат за своите. Другите са сателитчета, като нас.
  • 27 Гешефт

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "спец":

    Да ти го сложа отзад и после устен !