Last news in Fakti

26 Март, 2020 10:46 11 198 21

Европейците най-сетне взеха важно решение

  • западни балкани-
  • европа-
  • изолирани-
  • русия-
  • китай-
  • албания-
  • северна македония

Западните Балкани все по-често поглеждат към Русия или Китай, защото ЕС или се бави, или не им обръща достатъчно внимание

Европейците най-сетне взеха важно решение - 1
Снимка: Shutterstock

Във времената на коронавирус малкият вътрешен двор е просто безценен. Е, разбира се, той не може да се сравнява с някоя разкошна градина или парк, но все пак е защитено място с огромен потенциал. С малко внимание и грижи за растенията, може да стане животворна и приятна зона, която да свързва жителите на околните сгради и да подсилва добросъседските отношения.

Западните Балкани напоследък се бяха сдобили със славата на „вътрешен двор" на Европа. С тази метафора германският министър по европейските въпроси Михаел Рот неуморно лансираше интеграцията на страните от региона в европейското семейство. Метафора, която апелира за отговорност към един регион, който е неразделна и естествена част от Европа.

Европейците бяха все изпокарани

Но този образ символизира и многобройните трудности.

В страните от ЕС има какви ли не разногласия - за това как да бъдат интегрирани Сърбия и Черна гора, които вече са в процес на присъединяване; Албания и Северна Македония, които най-сетне ще започнат да водят преговори; или Косово и Босна/Херцеговина, които поради вътрешнополитическите си проблеми, но и поради различията в ЕС, нямат перспектива за скорошни преговори.

Жителите на общия ни европейски дом още през 2003 гласуваха единодушно за даване на европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Те обаче постоянно изпадаха в разпри какво да се прави с това парченце земя, което хем е техен вътрешен двор, хем им създава повече неприятности, отколкото радост.

Караха се за това какво и как да се сади и кой да носи отговорност за всичко. А съквартирантът Макрон наскоро въведе изцяло нови правила за двора и блокира обещаната втора фаза на разширяването - преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания. Последваха изтощителни месеци за засегнатите страни, правителството в Скопие подаде оставка, процесите на реформи в двете държави застинаха.

Китай и Русия предлагат алтернатива

Във времената на коронавирус повече от всякога има нужда от единство между жителите на дома и от споделена отговорност за състоянието на вътрешния му двор. След дългите години на чакане политиците и жителите на Западните Балкани все по-рядко гледат на интеграцията в ЕС като на обещаваща перспектива.

Последно сръбският президент Вучич остро разкритикува ЕС за затварянето на граници и забавянето на помощи. В същото време той похвали „своя приятел" Си Цзинпин за обхватната китайска помощ. Посланието му беше повече от ясно: ЕС не е единственият, има и алтернативи!

Затова беше крайно време европейските лидери да се споразумеят за започването на преговори със Северна Македония и Албания. Пътят до пълноправното членство ще е дълъг и труден: нужно е да се изкоренят бурените на корупцията и популизма, за да не задушават и засенчват свободното развитие на правовата държава и свободата на словото.

Европейският съюз ще трябва да придружава този процес с умението на опитен градинар: да подкрепя и изисква, да тори с щедри финансови помощи и да полива. Защото Русия и Китай само чакат да се настанят в европейския вътрешен двор.

Само със съвместни усилия

Но цялата работа ще се окаже абсолютно безполезна, ако посевът и почвите са неподходящи. Държавите в региона сами ще трябва да положат усилия, за да се развиват и да приемат европейските стандарти. На Албания бе връчен цял каталог от условия за преодоляване на корупцията и възстановяване на върховенството на закона. Мерките от този списък трябва бързо да се изпълнят, и то така, че да е видно за всички. Жителите на общия европейски дом, но и тези в Албания и Северна Македония трябва да знаят едно: само със съвместни усилия те биха могли да превърнат вътрешния двор на Европа в пространство за всеобщ растеж и развитие. Затова, залавяйте се за работа!

Автор: Аделхайд Файлке


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евросъюза

    27 10 Отговор
    Няма смисъл в него да го бутат да го събаряте всички да се махат оттам подлога на злото

    Коментиран от #4

  • 2 Курзавас

    17 10 Отговор
    Курзагерманя
  • 3 Да ама не

    46 7 Отговор
    Вече не само Западните Балкани гледат към Русия-ами и половин Европа.Останаха верни само Великобритания,Холандия,Белгия,Дания,Португалия и от части Германия на американската политика..и амбиции-ааа забравих и Полша....Другите държави леко-полеко изтрезняват от джендаризма...........
  • 4 до Евросъюза

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Евросъюза":

    Нема да доживееш да го видиш … :)
  • 5 От България

    23 5 Отговор
    Във вътрешният двор европейците само с*рат - справка: Италия ни изпрати тонове боклуци, които "кУрона" вирусът прикри успешно, а ние лапаме боклуци спешно...
  • 6 Даммммм

    29 3 Отговор
    ЕС изпадна току що от класацията и на цяла Южна Европа.И колкото повече пропагандирате-толкова повече мнението на хората се променя-и то не е в полза на ЕС.
  • 7 ади сега

    22 2 Отговор
    Ха-ха. много нежно са го казали, тия европейци - "вътрешния двор". А защо, имам чувството, че сме "задния двор"?
  • 8 Справедлив

    22 1 Отговор
    От една прекрасна идея за икономически съюз-нео либералите го превърнаха най-вече в политически съюз,които е маша в ръщете им за налагането на либералните идеи.Под прикритието на демокрацията,либералите насаждат тяхните виждания как да съществува Европа-като всички свои извратени идеи са ни представени като УЖ права и възможности.ЕС вече се компроментира сам в очите на европейците-безгръбначни политици и решения в угода на САЩ,неадекватност и неразбиране на проблемие на гражданите си,тотално тромава и огромна бюрокрация-отнемаща традиционните ценности на европейската цивилизация...

    Коментиран от #17

  • 9 Чешки худижник

    18 0 Отговор
    Значи ще прерисувам картината. Западните Балкани са вътрешният двор, а всички знаят кой е двойният нужник в източната му част.
  • 10 Някой

    25 3 Отговор
    Като приключи сагата с короната,бих искал референдум.за излизане от ЕС!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван Добромиров

    7 1 Отговор
    ПРИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОКУПАЦИЯ БЯХМЕ ОБЯВЕНИ ЗА ЛАГЕР.ПРИ ЕВРОСТИЧЕСКАТА ОКУПАЦИЯ СМЕ ОБЯВЕНИ ЗА ЗАДЕН ДВОР.И ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ТАКЪВ ДОКАТО НЕ ДЕЙСТВАМЕ КАТО С В О Б О Д Е Н Н А Р О Д. ПОМНЕТЕ ЗАВЕТА НА Л Е В С К И , "КОЙТО НИ ОСВОБОДИ , ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ " !!!
  • 13 СЛАВИ

    5 1 Отговор
    Европа никога не се е грижила за Балканите. Само ги е разделяла, за да се възползва от войните, които ще се водят и народите ще се изтребват. И до ден днешен Балканите не са спокойни по тези причини!!!
  • 14 СЛАВИ

    3 0 Отговор
    Кой ще излезе да каже на българския народ до век и веков ли ще консумираме внесените боклуци чрез питейната вода и въздуха, който дишаме. Питам се Берлускони затова ли идва преди - да пробута боклука си на България. Понеже не разбрахме защо е идвал. Италия е най-опасното място днес. Все още ли международните шофьори докарват боклука на Франция и Германия, и дали все още го складират в подножието на Пирин планина и навсякъде из БГ. Премиерът не може да не е знаел. Още ли боклук ще внасяме, че и от Африка? Такова решение може да се вземе само на най-високо ниво! Ало-о-о-о-о-о?!Стига си правихте комплименти! Унищожители на България! Не е фалшива новина!
  • 15 бай Шиле

    4 1 Отговор
    DW вместо да подготви предстоящото заглавие "ЗАЩО СЕ РАЗПАДА ЕС",пише политически глупости.
  • 16 Тракиец

    6 1 Отговор
    Срам за "европейците", италианците и испанците измират. А те посрещат най-вече гостите на Меркел. С ъщо и гърците. Меркел да си ги разкара обратно - кой от къде е. Да не ни ги натриса. Нашите вътрешни предатели и без това ни унищожиха икономиката, разгониха българите по света и дори отидоха да предлагат ЗА ПРОДАЖБА свещената ни българска земя, най-хубавата в цял свят! Къде сте канове - Кубрат, Аспарух, Мо Тун,Омуртаг, Тервел, Крум, Борис, Калоян - да им извадите очите и да им отрежете ръцете. Че дали ще можем вече да си възстановим България. Гербаджиите - чуйте ги в НС, само плещат глупости и си правят комплименти - не се наядоха! Вероятно имат и по няколко кенефа вкъщи си! За Нова година по 6 000 лв. - с какво ги заслужиха. А пенсионерите са гладни. Безработица колкото щеш. А клошарите навън?
  • 17 Български по хелзинкски комитет

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    Комунизмът също беше привлекателна идея.Видя се,че е неосъществима.Подобно ще се случи и с идеята на Шуман.Въпрос на време.Тази пандемия може да се окаже катализатор за разпадане на ЕС.

    Коментиран от #18

  • 18 бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Български по хелзинкски комитет":

    ЕС може да изчезне,козяшките тролове не.
  • 19 бай Шиле

    0 0 Отговор
    ЕС "ОПИТЕН ГРАДИНАР"?Видя се колко е опитен.Днес фон дер лайнен остави Унгария и България да решават проблема с коридора за камионите.Е,Борисов така ще ги реши,че доволни ще останем.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бай Шиле

    1 0 Отговор
    Във връзка с извънредното положение трябва да се разпореди:всички да се абонират за DW и La Stampa.До второ нареждане.