Last news in Fakti

26 Март, 2020 22:00 1 896 17

Атомната енергия е ключова по време на кризи

  • атомна енергетика-
  • криза-
  • мае-
  • фатих бирол

Атомната енергия е нисковъглероден източник

Атомната енергия е ключова по време на кризи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стабилните производствени мощности, включително атомната енергия, са ключов елемент за сигурни електроенергийни доставки, особено във времена на криза. Това заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) д-р Фатих Бирол.

В коментар в интернет Бирол посочи, че политиците трябва да предвидят пазари с различни енергийни източници за осигуряване на електроенергийна сигурност, което ще им помогне да установят жизнеспособни бизнес модели.

Коментарите му подкрепят тезата, че атомната енергия е нисковъглероден източник и трябва да бъде признат като такъв от законодателна гледна точка.

По-рано генералният директор на Foratom Ив Десбизайе заяви, че атомната индустрия трябва да бъде включена като източник на енергия с ниски въглеродни емисии в индустриалната стратегия на ЕС и да залегне в следващите политически предложения, тъй като ЕС се стреми да намери начини да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JPower

    18 4 Отговор
    Ха добър ден!!!! Дай им на джендерите соларни панели и перки...

    Коментиран от #6

  • 2 Госあ

    12 0 Отговор
    Ама то е публикувано в научен журнал с импакт фактор, че ядрената енергия отделя 50% по малко въглероден диоксид на киловатчас от соларите. И абсолютно никой досега не е дал опровержение. Сега някой просто може да сметне на цялата произвеждана енергия, колко повече въглероден диоксид се отделя от соларите. Тук няма място за никакви коментари повече.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    И нещо повече, този въглероден отпечатък е правен на базата на официалния живот на един солар, а ефективността му пада рязко далеч преди неговия цикъл на експлоатация. Също така, соларите никога няма да дадат по малък въглероден отпечатък, тъй като ефективността им е теоретично ограничена до 20%.
  • 4 Тиберий

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Как ще печелят ционистите ако няма въглеродни емисии Термоядрения синтез е факт от 30години

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тиберий":

    На всичкото отгоре, четох че тея калинки от ЕС правели мизерии с парите за най големия реактор за синтез,който се прави !!!! Не знам какво се случва в момента, но им бяха спряли финансирането !!!

    Коментиран от #9

  • 6 Летящия Холандец

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "JPower":

    Глупако нито си виждал соларни панели нито ветрогенератори джендър си ти като не си в час защо убиждаш цяла Австрия Холандия даже и Германия а сигурно и други ги използват но в тези държави съм виждал най много от тях.Това е много хубав източник на енергия и природосъобразен.

    Коментиран от #8, #12, #13, #15

  • 7 защо

    7 0 Отговор
    САШ излязоха преди малко пъпви по бпои заразени в света - ето им стаден имунитет
  • 8 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Летящия Холандец":

    Излитай за Германия да видиш докъде е стигнал втория поток. Ако моеш да видиш нещо от пушеците на тецовете им.
  • 9 Geo

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Точно, спряха парите по изследванията за атомен синтез - бюджета на ускорителя в Церн е хилядократно по голям - защо ли така. Защото ще намалее потреблението на петрол, газ и въглища а всичко това се плаща в долари. За соларните панели също се плаща в долари и ако няма дотации за тях те никога няма да се изплатят.

    Отделно руснаците измислиха реактори с бързи неутрони които работят с обеднен уран (които се явява отпадък) и от него има запаси поне за 4500 години.

    Та кои има интерес човечеството да няма достъп до евтина и неограничена енергия.
  • 10 Мефистофел

    7 0 Отговор
    Борисов, гори в ада.
  • 11 Geo

    10 0 Отговор
    Обаче друго си е разни Гинки и краварите да ни скубят със скъп ток а не да си купуваме 8 пъти по-евтин от АЕЦ.

    Но щом сме тъпо племе и не гласуваме заслужаваме да ни дерат.
  • 12 Geo

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Летящия Холандец":

    Кое му е природосъобразното на соларните панели - това че ако не са на дотации никога няма да се изплатят.

    И какво ще стане една тиха нощ - от къде ще дойде тока до компютъра ти за да може да си пишеш глупостите.
  • 13 Наблюдател

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Летящия Холандец":

    Още от ника си закъсал с граматиката , но е похвално , че не даваш да Убиждат тези държави .
  • 14 Бачо Киро

    7 0 Отговор
    Аааа що така бе, нали щяхме да ги затваряме? Чернобил, Фукушима, закривааай! Аааа, ма то било само докато няма проблем и идиотите се чудят за какви глупости да врякат, а? Като опре хОя в задника и изведнъж всякакви олигофренски теории изфирясват, а? Гледам даже онова малоумното шведче се е покрило... Море, от 80 години "цивилизования" свят не знае къде зимуват раците и се е разглезил отвсякъде, ма на някои може и да им дойде акъла тея дни...
  • 15 русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Летящия Холандец":

    То и кучето е виждало как се транжира месо, но не е касапин. :) Разбра ли тънкия ташак на мисълта ми? И какво разбираш като си виждал солари и вятърни централи? То и телевизор си виждал, ама не вярвам да знаеш как работи.:) Беги , бе гербаджия!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Анатемосването на атомните централи, бе по политически причини, а не от грижа за околната среда. Световните джандари си правеха сметка, че не могат да нападат държави с ядрени реактори и се стараха да ги затворят. Бомбардировка по такива държави би предизвикало катастрофа от рода на Чернобил .Наляха пари в зелените партии да грачат срещу ядрената енергия и на тъпия западняк толкова му трябва.