Last news in Fakti

26 Март, 2020 12:31 10 727 16

СЗО: Изолацията няма да спре вируса, тя печели време

  • тедрос гебрейесус-
  • коронавирус-
  • сзо-
  • здраве-
  • изолация-
  • мерки-
  • време

Сама по себе си изолацията няма да спре епидемията

СЗО: Изолацията няма да спре вируса, тя печели време - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Над 414 хиляди са заразени с Covid-19 в света и над 18 хиляди са починалите. Това съобщи Световната здравна организация, като призова страните, наложили карантина, да използват това време, за да откриват и атакуват коронавируса.

За денонощие заразените с коронавируса са се увеличили с над 40 хиляди души, а смъртните случаи - с над 2 хиляди и 200. Най-много са заболелите и починалите в Европа. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус отново заяви, че държавите трябва да увеличат тестването на пациентите и броя на работещите в здравеопазването, предаде БНР.

„Призоваването на хората да си стоят вкъщи и спирането на придвижването на населението е печелене на време и намаляване на натиска върху здравните системи. Сами по себе си обаче тези мерки няма да спрат епидемията. Призоваваме всички страни да използват това време, за да атакуват вируса“, посочи той. Междувременно, броят на новозаразените в Италия, която е със най-много заболели след Китай, бележи спад за четвърти пореден ден. Вчера новите случаи бяха близо 3 хиляди и 500. За сравнение - във вторник те бяха 3 хиляди и 600, а в понеделник - 3780.

Въпреки положителната тенденция, Ватикана съобщи, че церемониите, свързани с Великден, ще бъдат без богомолци, без ритуала за измиване на крака и без процесии. Испания, която е на второ място в света след Италия по брой починали, удължава с две седмици - до 11 април, извънредното положение, в опит да овладее разпространението на Covid-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    24 7 Отговор
    СЗО адмирира и индивидуалното спортуване и разходки, ама ние сме над тия неща и затваряме паркове
  • 2 Дедо

    15 3 Отговор
    Генерала каза!Няма да излизаме!И няма да тестваме!
  • 3 Просветлен

    26 4 Отговор
    Споко. народа скоро ще излезе масово като разбере, че така не става и трябват работа, а от там и пари. Просто искат не искат, ще тръгнат на работа ако не искат да останат безработни.

    Коментиран от #8, #13

  • 4 Изолация!

    10 2 Отговор
    Неонходимо е темпът на разпространение да корелира с финансовите възможности на всяка конкретна държава.

    Коментиран от #5

  • 5 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Изолация!":

    Браво!Точно,ясно!
  • 6 ВМЕСТО

    16 2 Отговор
    Единствено да се изолираме, трябва да се обявят СИЛНО И ГЛАСНО КОИ СА РАБОТЕЩИТЕ НЕСПЕЦИФИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ПЪРВОНАЧАЛНО ЛЕЧЕНИЕ, ЗА ДА Намалеят тежките усложнения и да не се задръства системата.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 защо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВМЕСТО":

    те ако оявят нещо ще изчезне от пазара - българина сще донатрупа в землянката
  • 8 До 3

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Просветлен":

    Да,излезе и какво?Ще има много болни,малко лекуващи лекари и места за болните.Всеки има глава на раменете и си решава.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3757

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "ВМЕСТО":

    Ами то за каквото се е чуло и споменало веднага се изкупува в промишлени количества.Ето,казаха в нашия град че в еди кой си магазин грабили маята и всички се втурнаха да я изкупят където има.Сега като заредят сутрин-първите 2-3 я изхранват.Вчера -яйцата.Ако пуснеш слух и животинските изпражнения по улиците ще изградят.Който има застояла стока само обявява и изчезва.Бедни,но се презапасяват.Аз даже почти не пазаря,погледнах в къщи когато обявиха изолацията и сме купували само мин.вода,точно,че сега трябва сме пестеливи,а не да се по цял ден като за последно.яде
  • 11 Просветлен

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "До 3":

    Като слушам щаба как ги обявява болните по 5-6 на ден то май това ще продължи до пенсия.
    А доста хора вече са си намерили столове с меки възглавници (късметлии). Едва ли ще им се иска да са трайно безработни в очакване на светлото бъдеще, което много от тях нама да дочакат.
  • 12 Понеже парадът на глупостта в Москва

    1 3 Отговор
    се отменя за 2048 година, Русия се опитва да компенсира като покаже медицинската си техника на Запада и помага с полеви болници на слабите натовски държави, които поне от две години се заричат да свалят санкциите срещу Русия
  • 13 hmhmhm

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Просветлен":

    то като се заразиш и после умреш май пари не трябват след това
  • 14 Абе вижте какво

    4 0 Отговор
    От един момент нататък, няма никакъв смисъл да се тества масово. Защото, както при установена грипна вълна, просто се приема, че вирусът циркулира в обществото.
  • 15 Усмивката

    0 2 Отговор
    Тоя генерал ще го гониме с камъни....Ето какво е посланието от СЗО.„Призоваването на хората да си стоят вкъщи и спирането на придвижването на населението е печелене на време и намаляване на натиска върху здравните системи. Сами по себе си обаче тези мерки няма да спрат епидемията. Призоваваме всички страни да използват това време, за да атакуват вируса"
  • 16 фалшиви новини

    0 0 Отговор
    всичко е пара, сзо иска масово тестване, а парата да отиде къде? при бандите които още преди вируса създали ваксина...и тестове..