1 592 18

Папа Франциск: Всички сме в една лодка

Светият отец отслужи в самота молитвено богослужение на празния ватикански площад "Свети Петър"

Папа Франциск: Всички сме в една лодка
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск отслужи в самота молитвено богослужение на празния ватикански площад "Свети Петър" и се помоли за спиране на пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Светият отец призова хората по света да възприемат кризата като изпитание за тяхната солидарност и напомняне за основополагащите ценности.

"Непрогледна тъмнина се спусна над нашите площади, улици и градове. Тя превзе нашия живот, изпълвайки всичко с оглушителна тишина и тежка празнота, която спира всичко, преминавайки покрай нас. Уплашени и изгубени сме", каза Франциск от стъпалата на базиликата "Свети Петър" по време на благословията "Урби ет орби" (Към града и към света), която отправя само два пъти в година.

Римокатолическата църква нарече богослужението "Извънредна молитва по време на епидемия". То се състоя в момент, когато италианските власти съобщиха, че броят на смъртните случаи в Италия вече е над 9000.

"Осъзнахме, че сме в една лодка, всички сме уязвими и объркани, но в същото време сме важни и потребни" един на друг, каза папата. Светият отец похвали усилията на лекарите, медицинските сестри, служителите в супермаркетите, чистачите, на хората, които се грижат за други, на работещите в сферата на транспорта, полицаите и доброволците и подчерта, че те, а не богатите и известните са тези, които творят решаващите събития на нашето време.

"Всемогъщи Боже, виж нашите страдания, спаси децата си и всели надежда в сърцата ни, защото знаем, че ти си сред нас", каза папата по време на молитвата, която бе излъчвана на живо на сайта на Ватикана и от няколко телевизии.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Държавата

  14 0 Отговор
  Кирил Домусчиев е в друга лодка
 • 2 Дошло е

  11 2 Отговор
  Времето да си платим за лошотията и злобата . Не знам дали Господ ни наказва за това или е случайност, но е трябвало да се случи. Дано след това станем по - добри и да си помагаме. Също така вярвам, че след Великден всичко това ще отмине.
 • 3 Някой си

  0 0 Отговор
  Журналистите, стига сте прегръщали възглавниците бре, ставайте и пускайте статии! Поспаланковци. такива (само Анатоли не е). :)
 • 4 Само

  4 2 Отговор
  Вижте как всички милионери и милярдери дават дарения защото знаят, че пред Бог всички са равни. Като умрът няма да могат да си вземат парите на оня свят. И по този начин си изкупуват греховете чрез тези даренията.
 • 5 русенец

  24 0 Отговор
  Вярно е, че сме в една лодка, свети ми Отче, ама някои са на най-горната палуба, а повечето сме в трюма и хвърляме въглища в пещите, че да е светло и топло на най-горната палуба. Освен това за вас има места в спасителните лодки, а за нас - не.:)

  Коментиран от #9

 • 6 Отрезвяване 2020

  15 0 Отговор
  “Човечеството получи болестта, от която се нуждаеше. Спряхме да уважаваме здравето си, затова се разболяхме достатъчно, за да осъзнаем кое е най-важното. Вече не оценявахме природата, затова се разболяхме от болест, която ни накара да осъзнаем колко ценно всъщност е да бъдеш сред природата. Спряхме да работим върху семействата си, затова болестта ни заключи в домовете ни, за да се научим отново да функционираме като семейство. Спряхме да ценим възрастните хора и болните и се появи тази болест, за да ни напомня колко са уязвими. Спряхме да ценим здравните специалисти и фармацевти, за да разберем колко са незаменими... Спряхме да уважаваме учителите си и болестта затвори училищата ни, за да могат родители сами да опитат ролята на учители... Мислехме, че можем да купим всичко, да бъдем навсякъде и с всеки, затова получихме тази болест- за да осъзнаем, че нищо не е даденост. Алчността ни обърка - прекарвахме свободното си време в търговските центрове, затова болестта ни затвори, за да разберем, че не можем да си купим щастие. Обръщахме огромно внимание на външния си вид и се конкурирахме помежду си, затова тази болест закри лицата ни, за да разберем, че красотата е преходна. Мислехме си, че сме владетелите на тази земя, затова се разболяхме от тази болест - за да може нещо миниатюрно, което дори не можем да видим, да ни укроти, да ни даде урок и малко смирение. Тази болест отнема много от нас, но също така ни дава възможност да научим толкова мног

 • 7 има ли още пробити лодки от ЕС

  4 2 Отговор
  Искам в този момент да съм в руска подводница.
 • 8 qwerty

  2 0 Отговор
  На никакви стъпала не е бил. Баш на площада си беше.
 • 9 Eeeeeee така е :D

  1 0 Отговор

  До коментар #5 от "русенец":

  някой трябва да държи от долу пирамидата .
 • 10 Защо сложихте

  2 1 Отговор
  снимка на предишният папа? Това не е Папа Берголио.
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Биде

  4 0 Отговор
  Фалш и демагогия! Защо не ходи да подкрепя любимите му бежанци, които иначе тоооолкова обича????
 • 13 Гост

  4 0 Отговор
  Да ама в различни класи на каютите! А някои са в трюма.
 • 14 Да така е в една лодка сме всички

  3 1 Отговор
  Обаче едни са на греблата на галерата други пърдят и дават зор да се гребе по бърже денонощтно...вижте го дъртия златен пръстен ланец и скъп златен часовник иначе сме били у една лодка😂😂😂
 • 15 ПЕНКО

  2 0 Отговор
  ТАПАНАРО ТАТКО /ПАП УНЯК/ - КАК ТИ ЗВУЧИ ИЗРАЗА : " БОЙ СЕ ОТ БОГА - ПОЧИТАЙ ЦАРЯ - И БЪДИ ОВЦА ОТ СТАДОТО БОЖИЕ " !?!?!? НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ -ТОВА ЕВРЕЙСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ- Е ЗА ДА СЕ ЗАЩИТЯТ И СЪХРАНЯТ !!!!!
 • 16 Смислов

  1 0 Отговор
  Силата, крепяща съшествуващото , иже нарицаема Бог, от хората от векове, работи по правилата на причинно-следствените връзки (Каквото посееш -- това жънеш -- рано, късно или много по-късно -- след поколения, векове... Вероятно и Земята работи като свръхвърхов компютър и изчислява най-удачните събития за Живота на Земята. Ако нещо не е в ред задейства съответната програма, в т.ч. за временно или пълно изтребление на един или друг вид. Този вид може да се появи следващите Животи, в следващия си живот. В случая не е наред нещо с хората, най-вече на Запад. Освен наука и техника, нищо хубаво не е дошло от там. Помислете -- векове войни -- избиваха се помежду си -- 100 годишни, трийсет годишни, 7 годишни и доста други.... Кръстоносни походи -- на югоизток и Изток, в т.ч. срещу православието. При един от тях бе разрушена Римската империя(Източната0, а Константинопол огреабен, разорен, вече никога не се съвзе и спирачка срещу ордите от Анадола нямаше. Същия Запад колонизира и ограбио целия свят. И сега още граби и избива -- чрез американците -- бивши западноевропейски заселници. ( които между другото, по американски данни, са унищожили за няколко века около 100 милиона индианции -- най-големия геноцид в историята на човечеството. После и най-срамната война -- Кримската: Протестанска държава Британска империя, Католическа държава Франция, и Католическото Сардинско кралство, рамо до рамо с Ислямска държава Османска империя нападнаха Православна
 • 17 Смисъл

  1 0 Отговор
  После и най-срамната война -- Кримската: Протестанска държава Британска империя, Католическа държава Франция, и Католическото Сардинско кралство, рамо до рамо с Ислямска държава Османска империя нападнаха Православна държава Руска империя. Вместо да се нахвърлят върху Ислямска държава и да я изгонят от Балканите и Европа, Запада и най вече Британия, крепяха векове Османлиите на Балканите, заради манията и -- геополитика т.е. овладяване сама или чрез васалчета всички морски пристанища не допускане Русия към Черно море. Преди това Британия на 2 пъти воюва с Китай -- Опиумни войни -- Китай забрани на Агентите на короната да търгуват с опиум и короната прибягна до оръжието -- каква низост -- каналите за наркотици са на хората на традициите -- там от Запад. После дойде т..н. Първа Световна война ( тя не е първата) Там Западняците се трепаха и с ГАЗ и пренесоха войната из целия свят, не само в Европа. Последва комунизмът -- учение, дошло от Запад и натресено на Руснаците, посредством цветна, Червена революция. Втората Световна война също тръгна от Запада. Горяха хотра в газови камери, славяни, евреи, цигани (сега ни учат на добронамереност / толерантност) Накрая най-Западните -- САЩ избиха към 150 000 цивилни в два мига -- най-голямото военно престъпление на всички времена -- мигновено избиване на стотици хиляди, не военни, а цивилни -- майки, деца, старци. Виетнам -- отново Запада и отново химия и газове. После десетки войни срещу по-слаби народи, не подчи
 • 18 Смисъл

  1 0 Отговор
  После десетки войни срещу по-слаби народи, не подчиняващи се на Запада -- последните Югославия, Ирак, Либия, Сирия... безчинствата в Африка въобще да не споменаваме.... И всичко това е само бегла картина, извън подробностите и Западните мръсотии и убийства на тихия фронт... После, срещу народите -- свободна любов, порнография, гей-движения, гей-паради гей-сватби, гей-сватбари, 32 пола, родител 1 и родител 2 (вместо майка и татако), либерализъм, джендаризъм ... И след всичко това, ни карат да се равняваме по тия на Запад... и постоянно ни поучават и вменяват някаква вина, че не сме като ... Западняците. Как ? Кой нормален човек би се нарекъл с името на хора извършили толкова злодеяния по Земята ?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.