Last news in Fakti

30 Март, 2020 20:31 4 973 16

Коронавирус: Колко скъпо ще ни излезе кризата

  • германия-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • фолксваген

Германия е страната, която най-мощно подкрепя своя бизнес

Коронавирус: Колко скъпо ще ни излезе кризата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия не скъпи средства, за да подпомогне закъсалите фирми. Правителството заделя близо 25% от БВП за мерки в подкрепа на бизнеса. Ако сметките са верни, икономиката ще тръгне пак нагоре още през третото тримесечие.

Кризата, причинена от коронавируса, може да струва на Германия до 1,5 трилиона евро, смята главният икономист на “Дойче Банк” Давид Фолкертс-Ландау. “Германия обаче има сили да се справи с кризата, защото държавният дълг в момента е относително нисък - малко под 60 процента от брутния вътрешен продукт”, смята Фолкертс-Ландау: „През 2020 година БВП на Германия ще спадне със 7 до 8%, но от последното тримесечие на годината той ще започне да нараства отново”, предрича икономистът.

Фолксваген - без производство и продажби

В момента “Фолксваген” губи по два милиарда евро седмично. Компанията страда от пълната блокада на производството и продажбите. И то във време, в което концернът е изправен пред организационни и финансови предизвикателства заради прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобили.

Директорът на “Фолксваген” Херберт Дийс не се нае да прогнозира дали работните места на 80-те хиляди служители ще бъдат спасени и обясни, че всичко зависи от това колко дълго ще продължи кризата. Той демонстрира увереност, че през следващите близо три седмици на карантината, която официално продължава до 9 април, производствените цехове ще бъдат така реорганизирани, че да се ограничи до минимум възможността за нови зарази. “Фолксваген” възнамерява да се справи с кризата без държавна подкрепа.

Германия е страната, която най-мощно подкрепя своя бизнес

Други браншове обаче надали ще преживеят без финансови инжекции. Кризата удари тежко занаятчиите - 45% от поръчките им са отменени, а 18% признават, че може да се наложи временно да закрият фирмите си.

Държавната Кредитна банка за възстановяване и развитие (KfW) предвижда огромен ръст на спешните кредити за овладяване на кризата: "Очакваме, че броят на молбите ще е между 20 000 и 100 000”, каза директорът на KfW Гюнтер Бройних пред “Ханделсблат”. Компаниите могат да кандидатстват за спешни кредити от началото на миналата седмицата. Те се предоставят на фирми, които са изпаднали във финансови затруднения заради спирането на дейността им.

Бройних не е съгласен с исканията на някои среди от икономиката и банките, които настояват държавата да поеме по-високи гаранции за бизнеса: “Нашата извънредна помощна програма отпуска заеми, а не безвъзмездни добавки. Смятам, че е важно да има и известна степен на собствена отговорност”, каза той. Според него, банките няма да спрат да дават кредити на компаниите, тъй като самите те имат интерес бизнесът да оцелее.

В световен мащаб Германия е една от държавите, които предоставят най-голяма подкрепа на бизнеса. Ако вземем предвид всички кризисни мерки дотук, "ще се получи сума, отговаряща на близо 25% от годишния БВП на Германия. За сравнение Китай засега е заделил 4%, а Съединените щати – десет на сто”, казва Бройних.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    28 0 Отговор
    На Бойко и Горанов ще им струва живота.
  • 2 кажете бе

    21 1 Отговор
    ГЕРБ създадоха кризата те да кажат
  • 3 gost

    21 0 Отговор
    Коронавирус: Колко скъпо ще ни излезе кризата: На шайката и на Винету ще им струва най-скъпото, те си знаят кое е...
  • 4 qqqqqq

    20 0 Отговор
    По правилният въпрос е "Колко ще бъдат откраднати от кризата с чалмавирусът"

    Коментиран от #7

  • 5 Професор по Стоманобетон

    17 0 Отговор
    Повтарят го за да може овцете да са готови за стригането
  • 6 CUR за DW

    20 1 Отговор
    Най-опасната чума на 20 и 21 век се нарича дойче зеле - синоним на пропаганда, дезинформация и манипулиране на общественото мнение.
  • 7 Загрижен

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "qqqqqq":

    Чалма бацил, колега ;) А по темата, сега ще плащаме внесените от правилните фирми маски с двадесет пъти надценка и повече. Скоро ще внесат и бързите тестове. Не си мислете, че те няма да са задължителни. Да, ще бъдат задължителни и ще си ги плащаме от джоба. Тия плачат за бунтове...
  • 8 Ръмпези

    16 0 Отговор
    ГЕРМАНЕЦЪТ МОЖЕ ДА ЛЕЖИ С ГОДИНИ, НИЕ НЕ СМЕ ГЕРМАНИЯ...ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ БЕЗ РАБОТА И КАПИТУЛАЦИЯТА Е НЕИЗБЕЖНА...ПОСЛЕДИЦИТЕ ЩЕ СА КАТАСТРОФАЛНИ....
  • 9 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор
    Германия не скъпила средствата.....които обра от източна европа,заедно с америка!!!!!ми то си е така/краденото щедро се харчи....
  • 10 Smael

    12 0 Отговор
    Вярно, Германия дава най много на бизнеса. Но колко е дал немския бизнес на държавата си и колко са дали нашите бизнесмени велеви , братя зализани и др. с този плосък данък, въведен от комунисти и подържан от боко тиквата?
  • 11 Бай Иван

    11 0 Отговор
    Голям пример в малка България схема 60-40 . Дали си вярват че някой
    собственик на фирма ще плаща на работник който не е на работа .

    НЯМА ШАНС. След платената отпуска ще има и неплатена някой ден и после НА БОРСАТА . ГАРАНТИРАНО ОТ
  • 12 ели

    5 2 Отговор
    От както Америка окупира Западна Европа "Ханс " не отделяше почти нищо за военни расходи .Цялата индустрия,промишленост работеше с "пълна пара" особено автомобилния сектор. И това продължава вече от 75 години -Но докога? Преди коронавируса немската икономика влизаше в рецесия.Ханс живее в миналото и си мисли след месец два всичко ще бъде както преди.Те времена останаха в миналото и в тово " ново време" в което ще влезе човечеството Ханс още не разбрал и продължава да живее в миналото.

    Коментиран от #14

  • 13 Шекспир

    2 0 Отговор
    Еееех банка да имаш на днешно време
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Sochi

    4 0 Отговор
    Професор Катасонов обича да задава на студентите следния въпрос: „Кой е основният ресурс на съвременната икономика?“. Отговорите са различни: петрол, пари, знания. И всичките – грешни. „Основният ресурс на съвременната икономика — тържествено провъзгласява професорът — това е глупакът. На него можеш да му пробуташ всичко“. Следва смях в залата 
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.