Last news in Fakti

31 Март, 2020 18:35 12 284 47

Италия към Германия: Помогнете ни, както помогнаха на вас след войната

  • италия-
  • германия-
  • ломбардия-
  • коронавирус-
  • коронаоблигации

Берлин отказва да се вслуша в призивите на други държави за емитиране на общ дълг в помощ на силно пострадалите им икономики

Италия към Германия: Помогнете ни, както помогнаха на вас след войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италиански кметове и регионални губернатори днес поискаха от германците, в условията на зараза с коронавирус, да проявят солидарност . В платена публикация на цяла страница във в. "Франкфуртер алгемане цайтунг" те припомнят, че след Втората световна война други държави са се съгласили германският дълг да бъде намален, предаде Ройтерс.

Италия е на първо място в света в печалната статистика за смъртните случаи от коронавируса. Към вчерашна дата починалите бяха 11 591, което се равнява на близо една трета от всички жертви в световен мащаб. Потвърдените случаи на зараза в Италия са над 100 000.

Кметската инициатива подчертава растящото негодувание в Италия срещу отношението на Германия към нейната съдба, определяно като безразличие. Досега Берлин отказва да се вслуша в призивите на други държави за емитиране на общ дълг в помощ на силно пострадалите им икономики.

"Скъпи германски приятели, паметта помага да се вземе вярното решение", се казва в писмото, в което е споменато споразумение от 1953 г. за намаляване на дълга на Германия за подпомагане на следвоенното ѝ възстановяване.

Писмото е подписано от кметове, излъчени от леви и десни партии, представляващи градове в Северна Италия, които са най-тежко пострадали от разпространението на коронавируса, включително Милано и Бергамо, както и от управителя на област Емилия-Романя.

Посланието е насочено и към Нидерландия, смятана в Италия за своеобразно данъчно убежище за корпорации. В тази връзка авторите на писмото посочват, че Нидерландия е "установила "благоприятен данъчен режим", който от години извлича ресурси от всички големи европейски държави".

Миналата седмица девет страни от ЕС, сред които Италия, Франция и Испания, призоваха за емитиране на общи европейски облигации за финансиране на икономическото възстановяване след разпространението на коронавируса, което със сигурност ще тласне еврозоната в дълбока рецесия.

Германия, Нидерландия, Финландия и Австрия се противопоставиха на предложението за т. нар. коронаоблигации, поддържайки традиционната си неохота да споделят дълга на по-малко конкурентните икономики.

"Еврооблигации за справяне с коронавируса няма да заличат или уеднаквят предишни дългове", се казва в италианския превод на писмото, публикувано в Туитър от евродепутата Карло Календа, който е един от подписалите документа.

До момента лидерите от ЕС не могат да се споразумеят за мащаба на подкрепата за икономиките, които спряха зарази мерките за изолация при овладяване на разпространението на коронавируса.

В края на видеоконференция миналата седмица Германия и Нидерландия казаха, че тези, които са в нужда, може да използват спасителния фонд на еврозоната, за да получат кредитни линии. Италия се противопоставя на този механизъм, който предвижда определени условия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    96 31 Отговор
    Италианците имат температура и още не са разбрали че ЕС се разпадна. Всеки за себе си.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Урсулен Лайнен

    54 57 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Ако се наложи ЕС ще бъде само Германия и България но ЕС ще просъществува!

    Коментиран от #7, #38, #39, #41, #46

  • 3 beria

    38 45 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    ше почерпиш ли товоришч?
    ама кат са разпадне да не ви намалеят пенсиите и на вас фатмаците,
    че путин я прати някоя рубла, я не.

    Коментиран от #6

  • 4 така така

    9 74 Отговор
    Нищо няма да им давате на гадните жабарчета.
    Да се мъчат в собствен гьол.
  • 5 Българан Европейски

    43 63 Отговор
    Южняшката наглост няма край. Да не би германците да ви разнасяха вируса из Ломбардия. Нали бяхте неуловими за някакъв измислен грип. Нали брояхте пачки от хиляди китайски (!!!) туристи през януари и февруари. От Ухан!!! Сега - оле мале. Бетер гърците.
    Естествено, че ЕС ще помогне. Не Германия. Ние, ЕС, всички. Ама си посипете главата с пепел и се извинете вместо нагло да държите сметка за миналото. Номерата ви край нямат.

    Коментиран от #8, #22

  • 6 Госあ

    26 18 Отговор

    До коментар #3 от "beria":

    Абе гледам, че Путин праща. И купува, а не само да продава.
  • 7 ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Урсулен Лайнен":

    няма да се наложи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Питам само

    41 9 Отговор
    Дали Италия ще остане в ЕС след пандемията?

    Коментиран от #20

  • 10 Путин

    17 11 Отговор
    След Втората световна война помогнахме на Германия, сега помагаме на Италия. ХА ХА ХА!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Алексей

    14 23 Отговор
    Путин и да прати некоя рубла, тя ще е изядена от инфлация и девалвация
  • 13 Абе

    16 23 Отговор
    Ако бяхте помогнали на Германия през войната нямаше да имаме комунизъм.. А нека ви е.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дон Корлеоне

    36 17 Отговор
    Ариведерчи European Union! Дотук бяхме !

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха ха ха

    22 3 Отговор
    Ха ха ха ,спасителния фонд на Еврозоната за кредитни лини;))) сиреч да теглим кредити....
  • 18 Лайбщандарт Долфи

    11 20 Отговор
    Да връщат Тирол на Австрия и да заминават.
  • 19 Бачо Киро

    52 8 Отговор
    Ще ви помогнат, ама нанайци. Колкото помогнаха на гърците... Иначе на Германия два пъти след войната им помагаха при банкрута и накрая им опростиха дълга, хем е причинен от самите тях на другите, за животите и разрушенията, за кражбите на ценни метали и ресурси въобще да не говорим... Ще има да чакате да ви помогнат... Нищо не е трябвало да се опрощава на германците, до ден днешен нямаше да са го изплатили, да не говорим да го играят шефове отново в Европа, макар и под американски ботуш.

    Коментиран от #21

  • 20 Смятам ще останат

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "Питам само":

    Аз мисля,че ще остане. Германия ще плати луди пари,но няма да се откаже от властта над Европа. Гърчолята така през 2015 г рекетираха ЕС ,щото знаеха,че Германия няма да се откаже от властта над Европа и ще им плати.Иначе можеха да излязат ,но идваше доминото и повличаха и другите държави и еврото отиваше в историята.И Меркел тогава го каза;ако Гърция излезе от еврозоната,край с еврото. Та,Меркел им плати 86 млрд за да не съборят еврото и Германия да остане онбашията на ( да контролира) Европа. Пари се дават,но власт -не;)))
    Но допускам,че под един трилион италианците няма да сключат сделка . Един трилион и еврото остава.Иначе бай ,бай;)))) Все пак техния дълг е над 2 трилиона.Гърчолята бяха с 300 млрд.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бачо Киро

    37 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българан Европейски":

    Не слагай коня пред каруцата. Има още много боб да изядеш, преди тази история да влезе в релси. Иначе за Ломбардия дрънкаш, ма за австрийските курорти мълчиш. Що не питаш западняците откъде им го набиха... Точно в този момент прилича ИМА ли го ЕС, или е пунта мара... До момента по всичко личи, че го няма никакъв... Само печалбарство, тъпотия и егоизъм. Едните си печатат хартишки, сякаш ЕС им е дъщерна фирма, другите да теглели кредити...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Факт!

    8 22 Отговор
    Германия помага на Франция.Двата двигателя на Еврооа италия и исопания са маловажни държави.Дори и да изчезнат територията им ще бъде разпарчетосана.

    Коментиран от #25, #27, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 РДФ

    17 0 Отговор
    Ние ще помогнем с боклука.
  • 27 Госあ

    31 16 Отговор

    До коментар #24 от "Факт!":

    Италия и Испания, са дали цивилизацията на Европа и великите географски открития, така че няма да изчезнат. Просто ще се присъединят към Евразийски съюз заедно с Поднебесната и Руската империя. Тоест ще застанат на печелившата страна ХАХА

    Коментиран от #29, #47

  • 28 Geo

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "Факт!":

    Никой не е отменял окупацията на Германия след ВСВ - така че все още е окупирана. Разбирай че американците командват Европа а техния интерес е да няма ЕС и евро а само НАТО - еврото е заплаха за долара.

    Коментиран от #42

  • 29 Иванов

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Кво си пил?

    Коментиран от #32

  • 30 За грешките на🇮🇹,да плаща 🇩🇪 Защо?

    20 8 Отговор
    Ха,то затова и след войната идват италианци,португалци,турци и от бивша Югославия,да бачкат в Deutschland,защото немците и 12 години след войната плащат ,много по-добре отколкото в техните съборетини. Всяка години идват италианци и испанци,да бачкат сезонно в Германия (не в селското стопанство,а в пройзводствата),сложете и рускоговорящи от Русия и Казахстан основно през 1991,после поляци-2 милн,след това Барба Ганьос и румънещи - сиганещи,а за капак в последно време и тарамбуки! Е много маймунu са на клона,и ще се счупи. Да пести германеца,а италианеца да върти бизнес със спагети, пици да носи Армани от по 3 хил.евро да кара Ламбо и Ферари ,и като му дойде,нагорно: Чичко немец,плати ми масрафа,че живях с отворени пръсти?!
  • 31 ЕС приключи

    24 3 Отговор
    Няма съюз в който да сме се включили и той да не е катастрофирал. Просто лоша карма. Слави Бинев в 7/8ТВ.
  • 32 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иванов":

    О, Иванов,напоследък пия чай от върба, саностол, цинк,селен и йод. Смуча и осцилококцинум 😉 Спрях уискито и френския пънк, докато не мине карантината.

    Коментиран от #33

  • 33 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    А, и витавин Д. От йода, ако не друго, от импотентност не мога да се оплача
  • 34 Дръвчо

    23 4 Отговор
    Да изключат Германия от ЕС и да стане 52 щат на USA. То и без това в Германия няма нищо немско. Само спомени за Фридрих Велики. А сега са надупени джендъри.
  • 35 ААА

    16 8 Отговор
    Италия е държавата на която реално е помогнато най-много след ВСВ. Изключително са нагли. От години харчат повече от колкото произвеждат. Цялата истерия която създават включително и с фалшиви статистики е да изнудват за пари ЕС, пари които ще начислят като дългове на всички членки включително и България. Как при дневна смъртност непроменена спрямо предходни години сега изведнъж всеки втори в Италия и Испания умира от коронавирус? През предходните години от какво са умирали същият брой? Нагли изнудвачи.
  • 36 котопакси

    14 1 Отговор
    Тръмп припомни нацисткото минало на Германия и призова за дружба с Русия 30 март 2020-Нюз Фронт.

    По време на Втората световна война Съветският съюз и Съединените щати се сражававаха заедно срещу Третия райх, но сега Вашингтон по някаква причина предпочита да сътрудничи с Берлин, а не с Москва.

    Такова изявление в понеделник, 30 март, направи президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за Fox News.

    Според думите му Русия не е основният враг на САЩ и Вашингтон трябва да се опита да установи отношения с нея.

    „Честно казано, има държави, с които имаме много повече проблеми — настоящи или потенциални, — отколкото с Русия“, отбеляза главата на Белия дом.


    В същото време Тръмп посочи колко огромни човешки загуби претърпя Съветският съюз, докато се бори с нацистка Германия по време на Втората световна война.

    Той също така подчерта, че тогава САЩ и СССР са били на една и съща страна.

    „Ние бяхме съюзници, но сега по някаква причина отказваме да общуваме с Русия, но общуваме с Германия“, продължи Тръмп.

    „Не мога да разбера защо се оказва, че ние си сътрудничим с някои държави, но не и с други.“
  • 37 котопакси

    4 1 Отговор
    Предстоящ разговор между Тръмп и Путин Според Тръмп сред темите за обсъждане са цените на петрола, търговията и борбата с коронавируса.

    П-рано американският лидер Доналд Тръмп предлага да се проведе среща в САЩ на лидерите на държавите-постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН — инициативата, лансирана от руския президент Владимир Путин. Това съобщи американският посланик в Москва Джон Съливан Тръмп приветства идеята на президента Путин да се свика среща на петорката на върха и предложи тя да бъде проведена в САЩ в рамките на сесията на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк», заяви дипломатът в интервю за «Комерсант».

    Той добави, че все още не са договорени точното място и датата, както и дневният ред на срещата.

    По-рано стана известно за съгласието на Тръмп за срещата на «петорката».

    На 23 януари по време на речта си на форума в Израел Путин припомни отговорността на Русия, Китай, Съединените щати, Франция и Великобритания за опазването на цивилизацията и покани лидерите да се срещнат за сериозна дискусия.
  • 38 котопакси

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Урсулен Лайнен":

    А ние два пъти бяхме със Германия и получихме две национални катастрофи заради нея и отгоре на всичко тя ни ограби най безмилостно по време на ВСВ Как фашистка Германия ограби България За тази спогодба почти не се пише и говори — дори най-жълтеникавите медии си траят, ако въобще са чували за нея. Малцина са и дръзналите да изнесат в публикации има ли ги наистина и в какъв размер точно са неразплатените задължения на Германия към България по клиринговата спогодба «Нойбахер». А и над други спогодби и споразумения между двете страни от времето на войната също тегне сянката на мълчанието. https://bgr.news-front.info/2016/05/04/kak-fashistka-germaniya-ograbi-blgariya/ Та и сега за трети път сме на губещата страна ама май че този път завинаги .
  • 39 котопакси

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Урсулен Лайнен":

    Нека надникнем в тайнствената «Спогодба между българското и германското правителство за финансиране и снабдяване на германските войски в България (спогодба Нойбахер)», подписана на 1 февруари 1941 г. Освен за надникване, за друго не може да става и дума, защото разкриването на цялата истина няма как да се случи, ако с разследването не се заемат висококвалифицирани екипи от историци, икономисти и финансисти. Всъщност допускам, че ако това е направено, то е потънало дълбоко в нечий свръхсекретен архив, до който простосмъртни нямат достъп.



    От спогодбата, а и от споразумението между Българската народна банка (БНБ) и Главното управление на кредитните каси на Райха в Берлин става ясно, че «за да се предотвратят смущения в стопанския живот на България», двете страни се договарят БНБ да предоставя необходимите суми в левове



    за покриване нуждите на германските войски в България.
  • 40 Със сигурност

    15 3 Отговор
    Италия ще напусне ЕС, ако Германия не им помогне. Може и след 1-2 години да е, но ще се махнат на всяка цена.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 В този ред на мисли

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Geo":

    според вас Италия действа в сговор с Америка против еврото.
  • 43 Маки

    3 3 Отговор
    ЕС ке падне 2023 год.
  • 44 Е нали Русия ви спаси

    5 10 Отговор
    С няколко самолета превозващи руски камиони с обезпаразители и остсряло оборудване. Берлускони мафиота с мазната пезевенска усмивка легитимира пропагандата на другия мафиот Путя, докато руските сайтиве бяха оълни с възмущение и присмех към пропагандата на Путин докато руснаци умират от коронавируса и няма дори и маски,той се прсви на велик. Само че помоща стсва с много пари а Русия е крадлива и корумпирана и народа гине. А сега Италия да вдигне немско знаме като иска помощ.
    А на всички русопитеци искам да кажа, че ЕС ще ородължи да бъде икономика, технологии, медицина и всичко което беше до сега. И след кризата всички западни брандове и технологии ще са западни,а Рашкенефа няма да произеежда нищо,както ди преди короната.
    Страшни тъпаци ей. Мрцедес, Бентли, Бугати, Ферари, Ламборгини, Волво, Ролс Ройс, Бош, Сименс, Филипс, ЛДж и вдичко няма да е руско 100%процента гаранция. А вие ще сте същите цървули оредаващи своите и величаещи една кочина на милиционери и олигарси.
  • 45 Меркел

    5 1 Отговор
    Ще ви помогнем когато започнете да броите мъртвите правилно. Не харесваме мародерството.
  • 46 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Урсулен Лайнен":

    Грънци ще просъществува!
  • 47 бацила

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Италия и велики географски открития ??? Каква цивилизация са дали, като те я присвоиха от древна Гърция, която пък я присвои от древен Египет и Тракия.