Last news in Fakti

1 Април, 2020 13:37 2 474 26

Саудитска Арабия призова да се прекрати подготовката за хаджа

  • хадж-
  • мека-
  • саудитска арабия-
  • мюсюлмани-
  • медина

Около 2,5 милиона поклонници от цял свят посещават всяка година Мека и Медина за едноседмичния ритуал

Саудитска Арабия призова да се прекрати подготовката за хаджа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия призова мюсюлманите от всички страни да спрат засега подготовката за поклонението по светите места, докато няма повече яснота как ще се развие ситуацията с коронавируса, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Около 2,5 милиона поклонници от цял свят посещават всяка година Мека и Медина за едноседмичния ритуал, който е голям източник на приходи за кралството.

Проявата трябва да започне в края на юли, но заразата с Covid-19 повдигна въпроса дали може и дали трябва тя да се състои, предвид опасността от разпространяването на болестта.

„Саудитска Арабия е напълно готова да посрещне поклонниците“, каза саудитският министър на поклонничеството Мохамед Бентин в ефира на държавната телевизия.

„Но при сегашните обстоятелства. . . кралството иска да предпази здравето на мюсюлманите и на гражданите. Затова призоваваме нашите братя мюсюлмани във всички страни да почакат да се изясни ситуацията, преди да подпишат договор с фирмите, които организират хаджа", добави той.

В Саудитска Арабия заразените са 1563, а жертвите на коронавируса са 10.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не така

    17 3 Отговор
    Аааа не така-нека се съберат два милиона -да кихне някой между тия--та да мирне света и от тези радикални мюслита.

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Ганьо

    14 3 Отговор
    Е, сега остава да се молят на дедовия ми. :-)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бачо Киро

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Не така":

    Уж Аллах беше велик, а тея се отказаха заради едно грипче ...

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    6 10 Отговор
    До атеистите по горе:Мусюлманите мислят не само за себе си, а и за всички други, факт е, че в България, Саудитска Арабия, Турция, Румъния, Северна Мекедония... и ред други държави прекратиха задължителната Молитва в петък. Сигурно знаете вие атеистите, но в Италия и Испания се чете Езан в няколко църкви, имаше колективен намаз, а в него се включуха даже и хора от други религии.... но както винаги вас атеистите, които мразите всички религии може и да не ви хареса..! Между другото, вашите родители са в зоологическтата градина, посетете ги след карантината!

    Коментиран от #7, #9, #13

  • 6 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    КирКа, Аллах помга, след катончовек вземе всички превантивни мерки, но вие от животинския вид сте изключение да го разберете!

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Брях де

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    сега остава да обясниш какво значение има всичко, което си написал, понеже един трезвомислещ човек не би могъл да разбере. и какво значи, че мюсюлманите мислели за всички други, след като лично Мохамед е рекъл, че не си ли мюсюлманин значи не си човек. айде стига празни приказки

    Коментиран от #10

  • 8 какво бе

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    как щеше да ти помогне през 6-ти век се питам и какви мерки би взел пак през 6-ти век като даже не са знаели що е това вирус, ае дай някакво адекватно обяснение на лунатичните си идеи

    Коментиран от #14

  • 9 Хайл

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    И атейзма е вид религия. Вярваме в науката а не измислени богове и други пидобни. А тези с чалмите да мрат там. Недават да се изследва метеоритът вграден в каабата . Точно на него се кланят след 11 кръга де въртят как изоглавени.

    Коментиран от #12

  • 10 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Брях де":

    Ами... не думай... пак изваждате думите извън контекста, типично за атеистите, та къде го прочете това нЯщо, а?
  • 11 Зик

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Кой е животински вид . Я се погледни . Ходи в гората при мюслите, там ти е мястото . Ще ни нарича животни.
  • 12 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хайл":

    Хахах... значи правилно съм ви описал, в предните два коментара!Мусюлманите не правят Таваф около Кябе заради "черния", камък..!!! Грешно си информиран относно Исляма, но е нормално Wikipedia не дава друго.Атеизма е вид религия... Да, да... на животните, защото няма разумен човек, който да няма вяра в Аллах/Бог, освен ако не е извинен!

    Коментиран от #15

  • 13 Да ти кажа

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    само, че атеистите мразят лъжата, и желанието им е да не лъжат хората, и за това трябват доказателства, а ти си оставаш мошеник понеже само приказваш, а доказателства никакви т.е. си оставаш лъжец и би трябвало да се засрамиш, животинския свят ви превъзхожда понеже там лъжата не съществува
  • 14 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "какво бе":

    В Исляма има право, че ако един човек се намира в огнище на зараза, нека не напуска мястото (за да не разнесе тази болест), а ко разбере, че има място със зараза и той е здрав да не влиз там(за да не се зарази). Дълг на всеки мусюлманин е да помага на всички според възможностите си, ето турците изпратиха помощ за Испания и Италия... капиш?

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Хайл

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    А за какво да им се завие свят ли. Знам , че не се кланят на камъка . Ама не дават на други ученните от цял свят , който са искали да го изследват . Хората искат да видят какъв е преди колко време е падбал. Ама тези задръстени чалмари бе дават , щот са гадни.

    Коментиран от #19

  • 16 мечо Пух

    5 2 Отговор
    Айде всички мюслита на поклонение! "Колкото повече, толкова повече!"

    Коментиран от #18

  • 17 какво бе

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    самият факт, че съм седнал да се разправям с тебе е равносилен на самоунижение, същото като това да си бием главата у земята напълно неоснователно, така че..... сбогом........
  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "мечо Пух":

    До:Мечо Грух
    Исляма показва, че го е грижа за мусюлманите, а и не само, а какво ще кажеш за дедЯ ти поп, той от вас се отказва, но от ПАРИТЕ И ПРИЧАСТИЕТО... нЯ, нЯ...
  • 19 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хайл":

    Вие също сте обект на изселдване, но диагнозата вече ви е ЯВНА...
  • 20 Масон

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Да не си мюсулманин , че знаеш толкова. Много си знаещ в религията на тези. Но обидите към другите коментатори са гадни и пошли. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Може и да не вярва в разни богове , религия и други подобни писания и вярвния. Ако има бог, алах , буда и разни други такива , що не слезнат от небето или , където се намират и да помогнат.Да се отървем от вируси, болести и войни.
  • 21 габровец от варна

    3 1 Отговор
    Гледай кво става тука.Чакай да вървя и аз да се глася за намаз,ма първо да хакна 2 мастики и едно шкембе с много чесън да гоня вирусите.

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "габровец от варна":

    Няма нужда,вие сте с вроден порок, нарича се :ПРОСТОТИЯ!За такива като вас няма лечение..!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 габровец от варна

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Що бе?Ще ме изгони ли имама.Щото в православните храмове се приемат всички.Имама да не е от ДАНС?
  • 24 Анти чалга.

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Религията ти изпила мозъка. Стани атеист и ще станеш човек. А не пиинка на попа в църквата или имама в джамията . Зависи в кво вярваш. Аз вярвавам , че ако има някий там горе , в пустия вакум . Хич нему дреме за нас. За това не вярвам в нищо божественно.
  • 25 Разбирач

    0 1 Отговор
    Да мисли Европа! Тия орки ще нахлуят един ден,и никой няма да може да ги спре!
  • 26 поп

    1 1 Отговор
    Да отиват , алах акбара ще ги оправи и да си измият дупетата защото голяма радост ги очаква.Как няма да ходят.Братя-муслимани -всички.