Last news in Fakti

1 Април, 2020 23:17 11 400 25

Как действа Казахстан

  • казахстан-
  • президент-
  • касъм-жомарт токаев

Страната обяви своите стъпки за борба с пандемията

Как действа Казахстан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

На 31 март 2020 г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи телевизионно обръщение по въпроси, свързани с извънредната ситуация в страната и антикризисни мерки в икономиката и социалната сфера.

„Казахстан е сред първите държави, предприели необходимите мерки. Благодарение на въвеждането на извънредната ситуация ние успяхме да предотвратим неконтролируемото разпространение на вируса“, заяви президенът К.Токаев.

Държавният глава отбеляза, че правителството пристъпи към реализацията на първия пакет антикризисни мерки и съобщи за допълнителните мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса в Казахстан.

Първо. Пенсиите и държавните помощи, включително целеви социални помощи, ще бъдат индексирани с 10%. Това означава увеличаване на доходите на съответните категории казахстански граждани с общо над 200 милиарда тенге (909 милиона лева).

Второ. Ще бъде разширен обхватът на допълнителните социални плащания в
размер на 42 500 тенге (195 лева). Тази сума ще получават не само лица, които преди това са имали официална работа и заплата, а и онези, които са били самонаети или са работили неофициално.

За това тези лица трябва да заявят своя статут, след което за целия период на извънредното положение ще получават месечно социално плащане от държавата. Тези мерки ще обхванат около 3 милиона казахстанци.

Трето. От 1 април до 1 юли всички казахстанци, които нямат здравни осигуровки, ще получават пълен обем медицинска помощ.

Четвърто. Ще бъде разширен списъкът на категориите граждани, на които се предоставят безплатни коплекти с храни и стоки от първа необходимост. Такъв пакет помощ ще бъде предоставен допълнително на хора с увреждания първа, втора, трета група инвалидност, деца с увреждания и официално регистрирани безработни. Тази мярка ще обхване повече от 800 хиляди души.

В тази връзка държавният глава възложи на правителството на страната да насърчи малкия и среден бизнес да произвежда и доставя такива комплекти, а местните IT-компании ще разработват платформа, която ще осигури ефективен механизъм за контрол на целевото разходване на средствата за социално подпомагане.

Пето. Специално внимание държавният глава отдели на значението на навременната пролетна сеитба. 70 млрд.тенге (318,2 млн. лв.) ще бъдат отпуснати от бюджета за подпомагане на земеделските производители. Лихвеният процент за крайните кредитополучатели няма да надвишава 5%. Допълнително за тези цели в рамките на програмата „Икономика на простите 2 неща” ще бъдат разпределени 100 млрд.тенге (455 млн. лева). Всички кредити ще се отпускат с лихва не повече от 6%.

Освен това е, президентът постави задачата на правителството да намали цената на дизеловото гориво за земеделските производители до 165 тенге за литър (75 стотинки), или с 15% от пазарната цена. За тази цел ще бъдат разпределени около 390 000 тона дизелово гориво на преференциална цена. Работата на операторите, през които преминава доставката, трябва да бъде абсолютно прозрачна. Съответният надзор и контрол ще се извършва от Генералната прокуратура на Казахстан.

Регистрация на имуществено обезпечение в Центровете за обслужване на населението, нотариална заверка, закупуване на резервни части и т.н. – всички тези въпроси по заръка на президента трябва да бъде на специален контрол от правителството и общините.

Шесто. Останалите без работа поради карантина в големите градове млади хора, които са готови да отидат на работа в рамките на „Пътната карта за заетост”, допълнително към заплатите ще получат 85 000 тенге (386 лева), веднага след като започнат работа.

Седмо. По заръка на президента, в подкрепа на малки и средни предприятия (МСП) ще бъдат въведени данъчни преференции, разсрочване на плащания по заеми, намаляване и унифициране на размера на кредита, увеличаване на размера на държавните гаранции.

За МСП в най-засегнатите сектори на икономиката за 6 месеца (от 1 април до 1 октомври 2020 г.) се отменя начисляването и плащането на данъци и други плащания от фонда за работни заплати. Тези сектори включват: обществено хранене, отделни сектори на търговията, транспортни услуги, консултантски услуги, ИТ сектор, хотелиерство, туризъм и т. н.

Правителството също така спира плащането на всички данъци за МСП за 3 месеца. През този период данъците няма да се плащат, но те трябва да се платят по-късно. В зависимост от това, каква ще бъде ситуацията в казахстанската икономика, ще бъде взето окончателно решение за данъците.

Президентът също така каза, че правителството работи с партньорите от Евразийския икономически съюз по отношение на отпадането на вносните мита за най-важния внос. Вече е взето решение за лични предпазни средства, суровини за тяхното производство, ваксини, комплекти за диагностика. Продължава работата за намаляване на вносните мита върху редица хранителни стоки.
Кметовете и правителството получиха указания да определят механизъм за гарантирано закупуване на продукти от местни селскостопански и преработвателни предприятия за най-малко 6 месеца напред, т.е. въвежда се така наречен „форуърдно закупуване” или „изкупуване на реколтата”.

Осмо. За изпълнението на пакета от антикризисни мерки ще бъдат използвани всички необходими източници на средства, включително държавния фонд за социално осигуряване, ресурсите и инструментите на Националната банка.

Средствата от Националния фонд, създаден от първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, ще бъдат изразходвани рационално.

За целите на оперативното и адресно разпределение на средства за реалната икономика не трябва да се изключва възможността и за директно финансиране чрез държавни институции за развитие: „Байтерек“, Земеделска кредитна корпорация и други.

Този механизъм, заедно с други преференции, трябва да бъде насочен към подпомагане на средните бързо развиващи се компании с експортна насоченост. Тези компании, както отбеляза президентът, могат да действат като „локомотиви” и в периода след кризата.

Целевото и ефективно изразходване на отпуснатите средства, спазването на принципите на откритост и прозрачност ще бъде наблюдавано от Сметната палата, регионалните ревизионни комисии, обществени съвети.

Президентът специално се обърна към болните от коронавирус: „Не се отчайвайте! При цялата си опасност тази болест не е смъртоносна, тя се лекува. Ние, държавата и обществото, ще направим всичко възможно, за да Ви помогнем“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Касъкбаев

    29 1 Отговор
    Казахите действат с криивия нож няма много моабети храс - храс и прас!
  • 2 8888

    34 6 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 3 Пеевски

    10 8 Отговор
    Дарих на болниците 100 000 ТЕНГЕ. ХА ХА ХА ХА!
  • 4 Тиберий

    56 5 Отговор
    Истинските държави така правят
  • 5 Професор по Стоманобетон

    17 9 Отговор
    Да но у нас ще изпробват ваксините на сащ,казахстанците да ми ядат ушите
  • 6 Бай Кольо

    2 26 Отговор
    Айдее мурзилките да започват
  • 7 Анонимен

    48 1 Отговор
    Баце чете ли къде какво правят по света и това е държава която не чака помощ от ЕС

    Коментиран от #23

  • 8 Комшията отсреща

    32 1 Отговор
    Ама ние си имаме нови самолетииии (на ужким де). А те си немат. И ако стане нещо, ще ги скъсаме (от смех).
  • 9 Ivo

    19 1 Отговор
    I tia sa po dobre ot nas ama mnogo po dohre
  • 10 Стига с тези приказки

    32 1 Отговор
    Браво така човек трябва да се грижи за народа си.
  • 11 Скитник

    1 18 Отговор
    И Осмо: Аре нЕма нужда.
    Детските пари за новородено са само първите няколко месеца в тая Номадска дива държава! Преди 4-5 години там стана Хипер инфлация, като в България 1996 -местната валута Тенге ,стана от 96 на 136 на 200 на 406 Тегне за Евро.Това беше и преди време.Цената на бензиновото гориво 2010-11 г.беше 82 тенге за литър ,при положение че Техния Лукойл "Казмунайгаз " държи Рафинерията в Констанца и Бензиностанциите Ромпетрол в България и не само Тук!

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 12 габровец от варна

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Скитник":

    Бе първия коментар отпреди 2 часа!! Тея подмятат тая статия.
  • 13 На вниманието на

    25 2 Отговор
    Съветниците на Винету, да му прочетат и разтълкуват текста с мерките в Казахстан. И да лови Фалкона и да заминава да се учи на място.

    Коментиран от #17

  • 14 без име

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Скитник":

    Викаш 406 тенге за едно евро и 82 тенге за литър бензин?!
  • 15 Фермер

    15 1 Отговор
    Стига вече.В нашите партии няма комунисти,социалисти,либерали,ционости,фашисти,патриоти,нацисти и секви други ...исти. Всички са там за далаверите,никой не го е еня за България и Българите.Външната политика се води само в посока -далавера за тяхните фирми.Партийте служат само за разединяване на народа.Разделяй и владей.Докато ние се джафкаме те си редят схемите.Това трябва да се свърши вече.Хора един живот живеем, докога така?Ами нашите деца какво наследяват?Една разрушена бедна държава.Мъка ми е на сърцето.За вас не знам.Господ да пази добрите и невинни хора.
  • 16 SHKENDIJA TETOVO

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Скитник":

    беше номадска до 18 век но не и сега... иначе за дивото няма да коментирам то си им е запазена марка още от времето на Чингиз хан иначе модерните им градове не са хич зле даже напротив,стабилни блокове то стига да видиш столицата Нурсултан(бивша Астана)
  • 17 оня с коня

    6 13 Отговор

    До коментар #13 от "На вниманието на":

    Пращаш Борисов "да се учи" във Казахстан но в Действителност ТИ НЕ ЗНАЕШ Елементарни неща,като например че "С боя пръдня НЕ СТАВА" .Защото ако знаеше,щеше да ти е известно че Казахстан е Втората по Големина Износителка на Нефт и Газ след Русия в ОНД.Затова и запретвай ръкави,открий Казахстанския Петрол и Газ на Наша територия и ако пак сме си на същия Хал,тогава вече можеш да командироваш Премиера където си пожелаеш...дори и да го смениш!

    Коментиран от #22

  • 18 гост

    8 0 Отговор
    За борба с болесста у нас са заделени 1.3 млрд евро от ЕС и около 3 млрд. лв от бюджета, което за 6 млн. българи е средно около 930 лв. на човек. В Казахстан е около 600 лв/човек, а в САЩ гласуваха 2 трилиона долара, или по около 11 000 лв за всеки американец.
  • 19 Евала

    6 0 Отговор
    Такасе се прави подпомага се първо на работниците тогава на работодателя а не обратното както при нас.
    Обеден съм че някой от работещите няна да пилучат бищо защото няма кой да следи работодателя какво прави

    Коментиран от #20

  • 20 Коко

    1 11 Отговор

    До коментар #19 от "Евала":

    Абе тия са по-зле и от нас, бе. Това са популистки мерки. Едва ли с нещо ще си помогнат. Там се краде повече и от нас. Тоталитарна държава.

    Коментиран от #21

  • 21 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Коко":

    Ми си жиФ пример за 80%!
  • 22 26 март 2016година

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Борисов: През април започваме да дупчим и да добиваме нефт и газ от Черно море!
  • 23 Народа ПРОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    На вниманието на ТИКВУН - ЕТО ТОВА Е
    ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ който взима
    Адекватни мерки !
  • 24 Дидо

    1 4 Отговор
    Популизъм и нищо на практика като в Русия
  • 25 Тупангюро

    1 0 Отговор
    Не разбрах дали има достатъчно маски и други ЛПС , или само тюбитейки за наивници. Ако всичко се сбъдне е похвално.