Last news in Fakti

2 Април, 2020 14:42 6 455 12

Тютюнев гигант прави ваксина за COVID-19

  • ваксина-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • цигари-
  • компания-
  • тестове

Фирмата е близо до създаването на ваксина за заболяването

Тютюнев гигант прави ваксина за COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията „Бритиш Америкън табако“ (БАТ) е необичаен участник в опитите за разработка на ваксина за COVID-19, съобщиха от Си Ен Ен. Фирмата, която произвежда цигари, обяви, че е близо до създаването на ваксина за заболяването.

„Кентъки БиоПросесинг“, част от „Бритиш Америкън табако“, работи по създаването на ваксина за новия коронавирус, която може да бъде направена с помощта на генномодифицирани и създадени в лаборатория растения, близки до тютюна. Биотехнологичната фирма е участвала в разработката на експериментално лечение за ебола през 2014 г., припомня Би Ти Ви.

Според БАТ тяхната ваксина в момента се тества върху животни и от компанията търсят „партньорство с множество държавни агенции“, за да може по-бързо да започнат клиничните тестове върху хора. От БАТ също така подчертават, че могат да произвеждат около 3 милиона дози седмично, започвайки в началото на юни. Учените от „Кентъки БиоПроцесинг“ клонирали част от генетичния материал на новия коронавирус и след това го инжектирали в растения. По този начин произвели потенциален антиген – субстанция, която кара имунната система да реагира правилно и да знае какво точно да прави при борбата с вируса.

Според данни на Световната здравна организация растително-базираните ваксини могат да се произвеждат по-евтино и в по-големи количества и е по-малко вероятно да съдържат вредни вещества. Учени в Австралия обявиха, че започват тестването на две потенциални ваксини за COVID-19 в техни лаборатории. Двете ваксини са разработени от университета „Оксфорд“ и американската компания „Иновио Фармасютикъл“.

Те са разрешени за тестване върху животни от СЗО. Австралийската национална научна агенция ще оцени ефективността на ваксините и ще прецени дали са безопасни за тестове върху хора. Първите тестове на потенциална ваксина върху хора започнаха в Съединените щати преди месец, но те пропуснаха тестването върху животни.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    11 1 Отговор
    "разрешени за тестване върху животни от СЗО"

    Те са си тъпи бюрократи от СЗО, но нека не обиждаме животните все пак...
  • 2 махорка

    14 4 Отговор
    Има логика, тези са уморили милиони от рак на белите дробове, само улав би си сложил ваксината.
  • 3 Предлагам

    29 0 Отговор
    у нас Булгартабак да пусне Арда и вируса ще бъде убит садистично.
  • 4 666

    14 4 Отговор
    Бай Дончо отпусна няколко ТРИЛИОНА и сега ще изкочи ваксината....😂😂😂😂
    Малиии какви овце сме всичките.....оказва се, че не сме най-простия" народ както се опитват да втълпят разни хора....😂😂😂
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вервайте им

    15 2 Отговор
    Вервайте им, че почти са я създали, както вируса, така и ваксината са отдавна известни, само се чака момента да се пусне на пазара след като световните елити си постигнат целите!!

    Коментиран от #12

  • 7 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    4 1 Отговор
    ваксини ще има и то скоро залога е мн глям не става вапрос за хората а за трилионите долари и евро
  • 8 alt

    2 1 Отговор
    Пълни глупости.
    Нещо измислят-вземат големите пари.
    После се започва преправяне,оправдания за недомислици, абе чудо!
  • 9 А да видим

    8 1 Отговор
    Нищо чудно няма. БАТ е мега фирма и има високотехнологични лаборатории. Могат да ползват щатните си учени и за разработката на ваксини. Ако мислите че в цигарите им има тютюн жестоко се лъжите.
  • 10 El Torro

    0 0 Отговор
    Грижат се за клиентите си.
  • 11 Сея КАНАБИС

    3 0 Отговор
    И аз се опитвам да създам ваксина ,тя като поникне вече е готова
  • 12 не ти вярваме

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вервайте им":

    щото и китайци и руснаци също казаха че са на път да създадът ваксина германци японци също, въпроса е нашите тикви в БАН кво ли правят сега